Dupa o scurta scanare a forumurilor de pescuit vad ca 80% din intrebari sunt adresate de incepatori, cum este si normal, dar nimeni nu se mai oboseste sa le raspunda. Avand in vedere ca nu prea am scris pe forumuri, am hotarat sa imi fac datoria civica si sa raspund (incerc zilnic) oricaror intrebari adresate mie sau WSB-ului aici pe forum.
Asa ca, indiferent ce vrei sa afli despre pescuit, te astept sa initiezi un topic cu intrebarea ta si ma voi stradui sa-ti raspund!
Sfaturi incepatori
(62 mesaje) (12 voices)-
Publicat acum 1 an #
-
Sunt icepator si as vrea sa stiu daca pt incepatori ar putea exista un compromis lanseta mulineta pt biban stiuca salau -de ex:garbolino 15-30 CU SHIMANO catana 2000-2500.MULTUMESC!
Publicat acum 1 an # -
Ar putea o singura lanseta sa fie folosita la salau, stiuca si biban, cu mici conditii, dar nu garbolino 10-30.
In principiu, mulineta de 2000-2500 este o marime buna, ai nevoie de cel putin doi tamburi pe care sa pui un fir mai puternic, pt stiuca si un film subtire pt biban. (pt salau, in functie de conditii, vei folosi ori firul subtire, ori pe cel puternic). Nu am folosit Shimano Catana, dar prefer oricand o mulineta Ryobi Ecusima in fata seriilor ieftine de la producatorii mari (Daiwa/ Shimano) care are si trei tamburi.
Pt lanseta, ai nevoie de una care sa arunce greutati mici si medii pt salau si biban si sa fie puternica pe talon ca sa se poata descurca cu un peste mai mare(salau sau stiuca), totodata ar trebui sa fie sensibila.
Cred ca cel mai bine s-ar potrivi o lanseta medium-light care arunca greutati intre 1-2gr si 10-12gr, cu conditia (compromisul de care spuneam) sa nu dai la stiuca cu naluci mari, ci doar cu linguri-voblere-gume de max 14 grame. Nu iti recomand sa folosesti naluci care depasesc plaja de valori a lansetei, dar nu vei avea incotro si daca lanseta este de calitate nu va fi o problema sa lansezi 15 grame cu un ML.
Acestea fiind conditiile, cea mai buna alegere mi se pare All Star Titanium, ML, 1/16-3/8, fast , care indeplineste toate conditiiile de mai sus. Ca variante, poti incerca un Lamiglas ML, (XMG50, 6,6 ML la fel de buna ca All Star-ul dar mai scumpa, precum si variantele mai ieftine Certified Pro sau Competitor), un St Croix, ML, (Legend elite-varianta scumpa, Avid-var. medie, sau Premier-varianta mai ieftina)
Garbolino de care spuneai nu este buna pentru ca este o lanseta potrivita doar pentru stiuca, nu este destul de sensibila si fina pentru un pescuit cu naluci de silicon nici la salau, nici la biban.Publicat acum 1 an # -
as dori si eu sa-mi achizitionez o mulineta noua pt un MH de 2.70m si as dori cateva sfaturi in legatura cu marimea (ex. 3000) si greutatea potrivita pt o echilibrare corecta .....desi nu ar strica si cateva modele de care sante-ti multumiti
P.S. buget disponibil 400 ron ;))
Publicat acum 1 an # -
Salut,
La acest buget o varianta ar fi Daiwa Exceler, varianta 2500. Am pescuit cu ambele modele, 2000 si 2500, pe care ulterior le-a acaparat frate-meu.Publicat acum 1 an # -
Nu ne-ai spus ce bat e MH-ul ala, dar eu as pune ceva mai greu pe el sa se echilibreze bine.
Publicat acum 1 an # -
nu-i cine stie ce, un trabuco razor actiune 10-30gr. si folosesc o mulineta Tica SJ 2500 ...si mi se pare ca este cam mica..sau ceva nu ii sau ii in plus
Publicat acum 1 an # -
Pe batul asta poti pune o Ryobi Ecusima de 4000, este o mulineta robusta care merge surprinzator de lin pentru pretul ei (160 ron).
Modelele de 3000 si 4000 sunt aceeeasi mulineta, difera doar capacitatea de fir de pe tambur. Are trei tamburi, 302gr si 5kg frana maxima. Cred ca este cea mai corecta mulineta de pe piata, sigur cel mai bun raport pret/calitate.
Daca tot nu se echilibreaza mai pune in capatul cotorului o bucata de plumb.
(batul cu mulineta montata se echilibreaza perfect atunci cand punctul de echilibru este la 4-5 cm in fata piciorului mulinetei, adica sa fie in echilibru daca tii numai degetul aratator pe maner in locul in care sta acest deget aratator in timpul pescuitului.)Publicat acum 1 an # -
Pe batul asta poti pune o Ryobi Ecusima de 4000, este o mulineta robusta care merge surprinzator de lin pentru pretul ei (160 ron).
Modelele de 3000 si 4000 sunt aceeeasi mulineta, difera doar capacitatea de fir de pe tambur. Are trei tamburi, 302gr si 5kg frana maxima. Cred ca este cea mai corecta mulineta de pe piata, sigur cel mai bun raport pret/calitate.
Daca tot nu se echilibreaza mai pune in capatul cotorului o bucata de plumb.
(batul cu mulineta montata se echilibreaza perfect atunci cand punctul de echilibru este la 4-5 cm in fata piciorului mulinetei, adica sa fie in echilibru daca tii numai degetul aratator pe maner in locul in care sta acest deget aratator in timpul pescuitului.)Publicat acum 1 an # -
ms mult...si o sa iau in considerare sfaturile voastre
Publicat acum 1 an # -
gata...am gasit ce nu-i bine...batul ;))
probabil a fost conceput pt un spinning mai universal (bun la toate) dar pt Slidere sau Rattlin-uri .....imi trebuie ceva mai rigid. Si totusi naluca dicteaza batulPublicat acum 1 an # -
Eu as zice sa incerci si ceva mai scurt, confortul in pescuit dat de un bat scurt este mai important decat avantajul de a arunca mai departe (diferenta este mica si se poate obtine aceeasi distanta cu alt fir).
Spune cam ce vrei (pt ce pesti, naluci, stil) si iti recomandam ceva ce am incercat noi.Publicat acum 1 an # -
stiuca ,numai voblere pana in 15cm(husky jerk,minnow,original floating), spinning.
As vrea sa ma orientez mai mult spre un fast de 2.40m 15-40gr ...numai ca la brand-uri stau putin mai rau.Publicat acum 1 an # -
Pescuiesti mai mult din barca sau de pe mal?
Publicat acum 1 an # -
de pe mal...
Publicat acum 1 an # -
Lanseta Berkley One Skeletor.2 2,40m/15-40gr
ati incercat? astept pareri...sau ceva mai bun :Dhttp://www.totalfishing.ro/lanseta-berkley-one-skeletor2-240m1540gr-p-6050.html?cPath=277_21_404
Publicat acum 1 an # -
Am incercat-o eu, nu am avut-o dar am aruncat de cateva ori cu una. E o lanseta buna, dar cred ca putin scumpa. Nu este destul de sensibila pentru clasa de pret in care se incadreaza. Poate vre-un coleg stie mai multe.
Publicat acum 1 an # -
eu unu intotdeauna am avut retineri in alegerea lansetei, deoarece in magazine diversitatea este destul de restransa, iar cu magazine online...hm...daca nu o arcuiesc putin nu am certitudinea ca ii ceea ce-mi trebuie.Deci raman la acelasi bugeg (Lanseta Berkley One Skeletor.2 2,40m/15-40gr)si astept pareri daca se gaseste ceva mai bun p piata :)
Publicat acum 1 an # -
Eu la banii astia as merge pe un Premier medium. E adevarat, e ceva mai scurt 2.13m, dar este o serie foarte reusita.
Publicat acum 1 an # -
St. Croix Premier medium 1/4-5/8 (greutatea nalucii in oz.) = 7.08-17.71gr?
Publicat acum 1 an # -
Da, desi puterea de aruncare pentru st. croix in general e mai mare decat cea inscriptionata pe blanc. Eu zic ca pentru voblere de pana in 15 cm e ok.
Publicat acum 1 an # -
singurul dubiu ar fi la Slider Sinking de 7 cm 21 gr. :((
Publicat acum 1 an # -
Cu Medium am pescuit la slider de 7, il lansezi si controlezi fara probleme.
Publicat acum 1 an # -
ceas ... nu va mai stresez. Multam de sfaturi :D
Publicat acum 1 an # -
Salutare!Premieru l-ati folosit si cu oscilante 8-15g? E de recomandat? Merci.
Publicat acum 1 an # -
L-am folosit si la oscilante si se descurca foarte bine, desi pentru linguri prefer lansetele din fibra de sticla. Cu acestea controlez mai bine lingura si reusesc sa-i imprim un joc ceva mai elegant.
Publicat acum 1 an # -
Multumesc Adi, la asta ma gandeam si eu...Pt stiuca in lacuri, din barca ce lanseta recomanzi?
Publicat acum 1 an # -
Aveti pentru aplicatiile de mai sus si varianta Lamiglas,fibra de sticla,se gasesc si la noi montate in varianta cu mandrina de spininng fara inele,optional putand fii alese tipul de inele, dupa preferinta sau buget.
Modelele disponibile sunt Certified Pro Fiberglass de 6'6" 1/4-3/4 sau de 7 1/4-1 si 1/1-11\4. Acestea nu var dezamagii nici la pescuit cu jiguri garantat.Publicat acum 1 an # -
salut.as avea si eu cateva intrebari,poate cineva mai priceput ca mine ma ajuta.ce anume ar fi indicat pt spining si in special la pescuitul la stiuca sa folosesc?pescuiesc in oslo,adica am reinceput sa pescuiesc anul asta dupa ce am uitat pasiunea asta pt cativa ani.lacurile aici sunt tipice de munte cu multa roca la substrat si nisip,iar adancimea variaza de la 1m pana la 3m apa destul de curata cu vegetatie destul de bogata,cel putin pe lacurile unde am pescuit.in vara cand am reinceput am folosit rotativesi chiar am avut cateva partide de pescuit f bune cu multe capturi de stiuca si biban,dar mai de vreo 6 saptamani parca s-a taiat.am mai incercat voblere,oscilante,rotative,gume.am urmat sfaturile unui prieten mai experimentat dar uneori nimic.multumesc mult
Publicat acum 1 an # -
Salut Raul,
probabil ca stiucile s-au retras la apa mai adanca odata cu racirea vremii, incearca sa le localizezi folosind voblere de adancime sau gume de 10-12 cm pe jiguri de 7-15gr si carlige cat mai groase in carne. Pt localizare, cea mai indicata naluca ar fi o guma, cu mentiunea ca, la gume, stiuca se inteapa de regula in partea de sus a gurii care este subtire si osoasa. Din aceasta cauza, rata de stiuci mari scapate este destul de mare, solutia fiind adaugarea unui carlig dublu sau triplu la partea de jos a nalucii (bineinteles legat tot cu kevlar sau struna de ochetul jigului).
Dupa ce ai gasit zona cu stiuci, poti incerca voblere care sa evolueze la adancimea la care ai nevoie, linguri lasate sa cada pana pe fund(sau pana aproape de fund daca este vegetatie sau agataturi) si recuperate incet la 30-50cm de substrat sau varianta descrisa mai sus cu gume, pe jiguri normale plus o ancora.
Eu as incepe prin a testa pragurile de la 1,5 la 3m, cu grub-uri mari de 12 sau chiar 15 cm si jiguri 6/0-8/0 pe 10-12gr. Daca iti plac rotativele, incearca cele lestate suplimentar gen Mepps Lusox nr 3, lasate sa cada pana pe substrat, recuperare cat mai lenta 2-3 ture de manivela, lasat sa cada iar, iar 2-3 ture....
In perioada rece, cheia succesului este de multe ori recuperarea cat mai lenta in apropierea substratului.
Daca ne dai mai multe detalii despre zonele unde pescuiesti si despre nalucile pe care le-ai incercat deja, poate putem sa iti dam sfaturi mai exacte.
Asteptam vesti.Publicat acum 1 an #
Răspuns »
Trebuie să fi autentificat pentru a publica.