Home » Povesti cu pesti, Video

Jezero Joca

25 octombrie 2013 12 Comentarii Scris de razvan

Cei dintre voi care pescuiti din copilarie sigur va amintiti noptile de dinaintea primelor voastre incursiuni pe malurile apelor, in care visele aventurilor viitoare nu va lasau deloc sa dormiti, iar soneria desteptatorului va prindea cu ochii deschisi, desi afara era inca intuneric si cocosii nu au apucat sa cante. Pentru mine, pescuitul a inceput pe un brat mai vechi al Muresului din padurea de la Vladimirescu, de langa Arad si care a pierdut legatura cu cursul viu al raului, unde mergeam candva la stiuca cu bunicul meu. Pe vreme aceea, nu puteam inchide ochii de nerabdare in noaptea de dinaintea unui pescuit acolo. Acum acea apa nu mai exista si nici bunicul meu, doar pasiunea mea pentru pescuit a ramas inca vie.

Dar timpul a trecut peste mine, cum probabil a trecut si peste voi, iar acele trairi s-au dus si ele, la fel ca apele acelor vremuri… Cand a fost ultima oara cand sperantele si visele legate de partida de pescuit de a doua zi nu v-au lasat sa va odihniti peste noapte ? Poate ca e de vina si faptul ca nu mai avem nici apele acelor vremuri. Muresul Mort de la Vladimirescu, de la inceputul anilor ”80, cel de la Zadareni de la sfarsitul anilor ”80, Delta anilor ”88-89, cand am calcat pentru prima oara pe acolo, Ghiorocul de prin ”95-97, Crisul Alb de la sfarsitul anilor ”90 s-au dus, poate pentru totdeauna…

Rasarit de soare pe Jezero Joca

Rasarit de soare pe Jezero Joca

Dar totusi inca mai exista cateva, putine, ape care ma fac sa ard de nerabdare, iar una dintre ele este Jezero Joca, de langa Belo Blato („Noroi Alb”, in tranducere Google, probabil de la solul lutos al acelor locuri, deschis la culoare, care se tranforma in clisa la prima ploaie), din Serbia invecinata. Este o balta grea, unde se pot da „gherle” monumentale, dar unde daca reusesti sa fii pe placul si in toanele diavolitelor, poti face partida vietii la stiuca.

Asa ca am programat o noua incursiune, in acest frumos sfarsit de octombrie, pentru 3 zile, cu cazare la cort, impreuna cu Andrei, Stefan si Florin Sasu. Din pacate echipa Stefan-Florin nu am mai putut veni din motive de sanatate, asa ca am ramas din nou in doi.
Nerabdarea de a pescui acolo a fost din nou foarte mare, atat de mare incat rucsacul meu cu toate hainele, de zi si de dormit, a ramas in curte langa garaj. Sava, saritor din fire cum il stim, s-a repezit sa ma ajute sa pun bagajele in masina, astfel incat nu am mai stiut nici unul dintre noi ce am imbarcat si ce nu. Ne-am dat seama de lipsa rucsacului abia pe malul baltii, cand am realizat ca la sfarsit de octombrie, cu trei nopti de dormit la cort in fata si intr-o tara straina, eu sunt echipat de … club, adica in tricou si camasa. Norocul meu a fost ca Andrei avea o bluzita in plus, altfel nu stiu pe unde scoteam camasa.
Am avut insa noroc de trei zile superbe, cu pana la 25 de grade in cursul zilei si peste 10 grade noaptea, asa ca n-am simtit lipsa hainelor. Dar vremea frumoasa a avut si un asa-zis revers al medaliei, caci stiuca a fost foarte mofturoasa.

Am gasit balta schimbata fata de ultimele noastre iesiri. Nivelul apei a fost vizibil mai ridicat, astfel incat locurile cu stepi si celebrele crengi de Jezero Joca erau in cele mai multe din zone complet scufundate. Bradisul a cazut, trestia si papura s-au uscat, iar nuferii sunt tot mai rari. Multe din reperele partidelor trecute erau acum sub apa, incurcandu-ne orientarea si manandu-ne sa cautam locuri noi. Si le-am gasit !


Naluca castigatoare a fost si de data aceasta spinnerbaitul, desi am incercat cu de toate: voblere crank – la care am mai prins cate ceva, gume pe carlige off-set – in fata carora stiucile au ramas complet insensibile, oscilante antibradis, naluci top-water, chatterbait etc

Cate ceva din dotare. Care o fi ala prinzator ?!

Cate ceva din dotare. Care o fi ala prinzator ?!

Am intalnit de mai multe ori pescari cu opinii ferme: spinnerbaitul (voblerul, rotativa etc.) e o naluca cu care prinde oricine; il arunci in apa si il recuperezi, restul o face el, e simplu ca buna ziua ! As fi vrut sa am langa mine zilele trecute un astfel de pescar, sa il vad cat se descurca de bine…
Desi la noi in tara diversitatea lor e inca destul limitata, pe plan mondial exista o infinitate de modele de spinnerbait, care nu evolueaza la fel si care sunt gandite pentru toate conditiile de pescuit imaginabile. Fiind in principiu concepute pentru bass, multe dintre ele sunt improprii pentru pescuitul stiucii deoarece au sarma prea subtire, inele despicate prea salbe, skirturi ce se imprastie la prima stiuca, carlige slabe etc.
Detaliile sunt cele care deosebesc un spinnerbait bun de unul bun de aruncat la gunoi. Dar oricat de bun ar fi spinnerbaitul, daca nu este condus cum trebuie, adica in ritmul si cu variatiile de viteza in ton cu preferintele de moment ale stiucii, nu prinde peste. Deci tot pescarul este acela care face pana la urma diferenta, fapt confirmat de nenumaratele ocazii in care unul dintre pescari prinde si colegul, care da cu aceeasi naluca, mai mult face poze.


Revenind la conditiile de pescuit cu care ne-am confruntat, ele au fost foarte bune pentru o iesire in natura, dar nu pentru pescuitul stiucii. Cerul a fost in cele trei zile complet senin, soarele orbitor si apa destul de limpede. Jumatate din prima zi nu a batut vantul de loc, apoi a pornit un uragan ce culca trestia la pamant, care a tinut 48 de ore, zi si noapte, si care s-a linistit abia in a treia zi pe la pranz. Apoi s-a instaurat din nou un calm absolut, ce a transformat apa intr-o oglinda perfecta. Ne-am asteptat sa prindem cel mai bine in timp ce batea vantul, avand in vedere ca apa era in multe locuri atat de limpede incat se vedea fundul, insa a fost taman invers. Stiucile au mancat aproape numai atunci cand nu a batut vantul.

In aceste conditii pescuitul a fost foarte dificil, iar multe din barcile de pe apa s-au intors la mal fara a prinde mai mult de 4-5 stiuci pe zi. Din fericire pentru noi, fiind blindati bine in materie de spinnerbait si cu ajutorul markerelor permanente, am reusit sa servim stiucilor momeli usoare, cu palete mari si cat mai putin stralucitoare, cu skirturi inchise la culoare, recuperate cat mai lent posibil. Cu toate astea am avut destule mofturoase care au urmarit naluca pana langa barca, fara a pune gura pe ea si care ne-au ignorat cu desavarsire, ascunzandu-se in umbra barcii. Unora din aceste nesuferite, am incercat sa le castigam increderea cu gume usoare, pe calige lestate usor sau chiar deloc, insa nici macar una nu s-a aruncat la gume !

Andrei in costum de super-erou si bestia din padurea adormita

Andrei in costum de super-erou si bestia din padurea adormita


O tigritza de 102 cm si 16 lb.

O tigritza de 102 cm si 16 lb.


Inca una lunga, dar ceva mai subtire

Inca una lunga, dar ceva mai subtire


Cea mai lunga stiuca a mea all time: 115 cm, 20 lb.

Cea mai lunga stiuca a mea all time: 115 cm, 20 lb.


Totusi ne-am descurcat binisor si am reusit sa adunam 67 de stiuci in trei zile. De acord cu Andrei, am hotarat ca puncteaza doar cele care masoara mai mult de 90 cm. La sfarsitul partidei, in dreptul meu s-au consemnat 6 bucati peste 90 cm, doua fiind chiar peste metru (102 si 115 cm), iar Andrei a pacalit una singura peste 90 (96 cm).

Ne vedem data viitoare !

12 Comentarii »

  • suli a scris:

    Fara cuvinte….115 si 20lb nu se prinde in fiecare zi,felicitari !!!

  • semlecangheorghe a scris:

    Oooohhh,tigroaice nu alta…

  • Alex.Spiac a scris:

    Unul dintre cele mai frumoase articole citite de mine ! Va felicit si astept ziua in care o sa iasa si Sava invingator….si cred ca si el o asteapta :)) .Numai bine baieti si va multumesc pentru articolele pe care le publicati ! Este de departe una dintre cele mai mari realizari ale mele faptul ca v-am cunoscut si fac parte din acelasi club cu voi !

  • Andrei a scris:

    O astept si eu ziua aceea… de anul trecut:))…. Iti dai seama ce moral am avut 3 zile, daca Razvan in prima zi a gatat partida de pescuit cu 1 stiuca de 115cm…. Era clar ca pot sa ma pun sa dorm celelalte doua zile:)))…

  • suli a scris:

    Andrei,nu trebuia sa ai inprumuti nici o haina….asa eliminai concurenta..hahaha…

  • rares a scris:

    Deasta nu raspunzi tu la telefon :))

  • rares a scris:

    Bravo Razvan!

  • Adrian a scris:

    Frumose stiuci si priceputi pescari

  • riddick ghioroKanul a scris:

    frumos articol,felicitari.spinnerbait nr.1 si in trusa mea.fir intins in continuare.

  • marius a scris:

    Se vede treba ca sunteti specialisti in Jezero Joca,care o fi secretul lu Razvan de toti pestii mari trag la el?
    Felicitari

  • cociuba.dalin a scris:

    Foarte frumos articol!, si foarte frumoase stiuci, Felicitari!!!

  • denmaar a scris:

    Incredibile aventuri. Ce frumoase sunt stiucile!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.