Home » Diverse, Reviews

ABU Mörrum. Scurt studiu asupra unei legende

10 noiembrie 2011 8 Comentarii Scris de razvan

In urma cu ceva timp mi-am cumparat de pe e-bay o „vechitura” de mulineta, Abu Garcia Mörrum SX1601C, mai mult pentru ca imi placea apectul ei. Toata numai metal, cel putin la exterior (inauntru n-aveam cum sa vad ce se gaseste), look-ul clasic, sobru dar elegant in acelasi timp, fara briz-brizuri sau culori stridente, ce degaja robustete, mi-a furat ochii.

Nu stiam mai multe despre Mörrum. decat caracteristicile tehnice sumare afisate de vanzator: 218 gr, 4 rulmenti, 6,3:1 si amintirea ca o vazusem candva intr-un catalog, alaturi de Abu Suverän, pe vremea cand nu ma gadeam ca voi pescui vreodata la baitcasting.

A fost nevoie de curatenie generala prin angrenajele imbacsite cu vaselina intarita de vreme, schimbarea rulmentilor gripati pentru a o face sa mearga cum trebuie si cateva iesiri la apa, pentru a-mi da seama ca am pus mana pe o mulineta deosebita. Desi are un design vechi de peste 12 ani si cu toate ca a mai fost pescuita cine stie cat inainte de a ajunge la mine, bate la fundul gol multe mulinete cu pretentii din zilele noastre, de la firme celebre precum Daiwa sau Shimano.

Aceasta experienta m-a facut sa ma intreb care a fost istoria acestor mulinete din mileniul trecut, iar restul a venit de la sine. Internetul are raspuns la orice intrebare, daca esti dispus sa il cauti. Pentru a-mi satisface curiozitatea, am rascolit forumuri si bloguri americane, italiene, suedeze, nemtesti, japoneze, saituri de licitatii japoneze, saituri de colectionari si multe altele.

In continuare, pentru aceia din voi care inca sunt in cautarea unei mulinete adevarate, voi face o sinteza a informatiilor pe care le-am gasit.

Morrums

Morrums

Pentru piata europeana si americana, Abu Garcia a produs doar 5 modele in seria Mörrum., dupa cum urmeaza:

M3600C – intre anii 1998 – 2001, raport de recuperare 5,1:1;

M5600C – intre 1998 – 2003, recuperare 5,1:1;

M6600C –  intre 1999 – 2003, recuperare 5,1:1

M7700CL – intre 1998 – 1999, recuperare 5,2:1;

M7700CT – intre 1998 – 2000, recuperare 4,1:1;.

Toate acestea modele aveau manerul pe partea drepta si erau dotate cu sistem de franare centrifugal.

Pe piata japoneza lucrurile au fost mult mai complicate. S-au produs foarte multe varietati, dotate cu sisteme diferite de franare, unele in serii limitate la cateva zeci de bucati, altele marcand diferite aniversari sau purtand semnaturi celebre.

Mörrum-ul s-a bucurat de un succes imens in Japonia, dar nu numai, ale carui ecouri se resimt si in zilele noastre. Desi sunt aproape 10 ani de cand nu se mai produc, inca se tranzactioneaza la greu pe saiturile de licitatii japoneze ori internationale, iar in sectorul aftermarket, firme precum ZPI sau Avail inca produc (deci inca mai au cerere pentru) piese de tunning destinate mulinetelor Mörrum (tamburi, manere, modificari la sistemele de franare etc).

Dintre nenumaratele varietati de Mörrum, m-am oprit in continuare asupra celor mai raspandite, deci mai accesibile in zilele noastre.

Astfel, in anul 1997 au aparut in Japonia primele Mörrum SX3600/3601C, iar un an mai tarziu suratele mai mici SX1600/1601C. De mentionat ca acel 1 de la sfarsit desemneaza mulinetele cu manerul pe partea stanga.

Mörrum SX1601C

Mörrum SX1601C

Sunt mulinete cu viteza mare de recuperare, de 6,3:1, spre deosebire de variantele mai sus amintite. Greutatea e relativ redusa, de 218 gr pentru modelul mic (1600) si 228 gr pentru cel mare (3600) si sunt dotate cu 4 rulmenti + rulmentul pe role antirevers.

Diferenta intre cele doua modele nu este forte mare. Carcasa de la 3600 e putin mai mare in latime, iar tamburul la randul lui e cu 7-8 mm mai lat, avand deci o capacitate mai mare.

Tambur Mörrum SX1601C

Tambur Mörrum SX1601C

Varianta aceasta este dotata cu frana centrifugala cu doi pini. In lanseu, sub actiunea fortei centrifugale cei doi saboti sunt impinsi in exterior si vin astfel in contact cu inelul de franare.  Asadar, rotatia tamburului este controlata de frecarea dintre saboti si inelul respectiv.

Forta scazuta pe care o exercita acest sistem de franare la viteze mici de rotatie, o recomanda pentru tehnici de pescuit ca drop shot, flipping si pitching. De asemenea, lanseaza foarte bine cu naluci cu greutati mici.

Neajunsul acestui sistem este ca nu permite reglarea lui din exterior. Pentru indepartarea sau montarea sabotilor este obligatorie desfacerea mulinetei si scoaterea tamburului.

In anul 1999, iese pe piata o noua varianta Mörrum SX1600/1601C Mag, respectiv SX3600/3601C Mag.

Mörrum SX3601C Mag

Mörrum SX3601C Mag

Viteza de recuperare este tot de 6,3:1, greutatea aceeasi si tot 4 + 1 rulmenti.

Diferenta o face insa sistemul de franare magnetic, compus din 4 magneti dispusi pe un panou care se apropie sau se indeparteaza de tambur, in functie de setari. In timpul lanseului, rotatia tamburului este infranata sub actiunea campului magnetic, la acest sistem neexistand contact fizic intre tambur si componentele sistemului de franare.

Reglajul se face din exterior, pe capacul lateral al mulinetei fiind montat un disc cu o plaja de setari de la 1 la 10.

Sistemul magnetic de franare are avantajul ca la viteze mari exercita o forta de franare mai mica decat cel centrifugal, motiv pentru care permite lanseuri mai lungi. Insa campul magnetic actioneaza asupra tamburului si la viteze mici de rotatie, astfel incat mulineta nu exceleaza la capitolul flipping si pitching.

Sistem de franare Mörrum SX3601C Mag

Sistem de franare Mörrum SX3601C Mag

Alte varietati ale Mörrum-ului cu frana magnetica sunt modelul Mörrum SX3600/3601C Mag SR, practic aceeasi mulineta insa cu raport de recuperare mai mic, de 5,3:1 sau Mörrum SX3600/3601C Mag SW, pentru pescuit in apa sarata, de asemenea cu raport mic de recuperare.

In anul 2000, este lansata o noua varianta, Mörrum SX1600/1601C IVCB, respectiv SX3600/3601C IVCB.

Mörrum SX3601C IVCB

Mörrum SX3601C IVCB

Viteza de recuperare este de asemenea 6,3:1, insa greutatea e ceva mai mica, 201 respectiv 205 gr, 4 + 1 rulmenti.

Diferenta fata de variantele anterioare consta in noul sistem de franare centrifugala, denumit IVCB (infinitely variable centrifugal brake), complet diferit de cel anterior. Sistemul este compus dintr-un inel montat pe tambur, pe care sunt dispuse doua ciocanele (flying arms). Cand tamburul se roteste, sub actiunea fortei centrifugale ciocanelele sunt impinse in exterior, pana vin in contact cu un panou montat in interiorul capacului mulinetei. Rotatia tamburului este infranata la contactul dintre flying arms si panou.

Acest sistem de franare permite ca reglajele sa se faca din exterior, tot prin intermediul unui disc montat pe capacul mulinetei, ca si la modelele cu frana magnetica.

Acest sistem este folosit si in prezent la mulinetele Abu Garcia MGX.

Tambur Mörrum SX3601C IVCB

Tambur Mörrum SX3601C IVCB

O varianta care s-a bucurat de un mare succes si care este considerata de multi ca fiind probabil cea mai buna din intreaga serie, este Mörrum SX1600/1601C Ultra Mag, respectiv SX3600/3601C Ultra Mag.

Mulineta are 210 gr in varianta 1600 si 213 in varianta 3600, raportul de recuperare e tot 6,3:1 si este dotata cu 8 + 1 rulmenti.

Mörrum SX3600C Ultra Mag

Mörrum SX3600C Ultra Mag

Sistemul de franare este tot magnetic, insa e o varianta imbunatatita fata de Mörrum Mag, care are mai multe setari (1 – 15), permitand astfel reglaje mai fine. Mulineta exceleaza in lanseuri la distanta mare.

Aprecierea de care s-a bucurat din partea pescarilor, i-a determinat pe cei de la Abu Garcia sa produca mai multe varietati, cum sunt Mörrum SX1600/1601C, respectiv SX3600/3601C Ultra Mag Forell sau Mörrum SX1600/1601C Ultra Mag S2 si, mai apoi S2V.

Ce semnifica sirul de numere de pe talpa mulinetei ?

Pe piciorul fiecarei mulinete respectabile produsa de Abu in decursul timpului, este inscrisa o insiruire de numere care au o anumita semnificate, codificand cateva date utile despre aceasta.

Sistemule de codificare a evoluat in timp, astfel incat cel utilizat in prezent e complet diferit de cel de acum 20, 30 sau 40 de ani.

Primul meu Mörrum

Primul meu Mörrum

Dar sa vedem care este povestea spusa de aceste numere.

Aceasta codificare, aplicabila si mulinetelor Mörrum, a fost introdusa in anul 1990.

Primele doua cife din respectiva insiruire indica anul in care modelul respectiv a fost lansat pe piata. In cazul de fata, la aceasta mulineta primele doua cifre sunt 08. Scazand 10 din ’08, rezulta ca prima mulineta din aceasta serie dateaza din anul 1998.

Urmatoarele doua cifre arata daca modelul respectiv este cel lansat initial (00) sau o varianta a sa care a suferit modificari de design ( 01, 02 etc). Utilitatea acestei indicatii apare mai ales atunci cand aveti nevoie sa comandati piese de schimb.

A treia pereche de cifre indica anul in care mulineta respectiva a fost produsa. Mörrum-ul din imagine a fost produs in anul 2000 (’10 – 10 = ’00).

In sfarsit, dupa bara ( / ) mai apar o pereche de cifre care indica saptamana din an in care a fost produsa mulineta, in cazul de fata saptamana a treizecisidoua (august) din anul 2000.

Fabrica Abu acum cateva decenii

Fabrica Abu acum cateva decenii

Daca veti pune pana la urma mana pe o vechitura din seria Mörrum, astept parerile voastre.

8 Comentarii »

  • Sorin a scris:

    F bun articolul !

  • ioancsi a scris:

    tehnic si la subiect dar multi nu-l vor intalege

  • Andrei a scris:

    Noi privim catre viitor, nu catre trecut :))…. Mister Vintage :))

  • Razvan (autor) a scris:

    Si ce se vede incolo catre viitor ? Mult plasticarai ? 😀

  • semlecangheorghe a scris:

    Razvan…..fundamentalistul bait casting-ului…

  • Adelin a scris:

    ….cica aluminiul e cancerigen!…prefer plastic.

  • Sirbu Dragos a scris:

    Sincere felicitari pentru excelentul articol si mai ales pentru munca depusa de a strange atatea informatii extrem de utile!
    Multe dintre ele stau atat la baza metalului cat si a plasticului.

  • Jean Paunescu a scris:

    Cineva comeneaza mai sus ,ca mergem in viitor nu in treecut.Du-te Dle viitor si cumpara chinezarii de 2 lei ,probabil nu ai auzit niciodata de un Abu-Cardinal 33 ori 44 ori de o lanseta G.Loomis ori St. Croix !!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.