Home » Diverse, Reviews

De ce sa-ti cumperi o mulineta cu raport mare de recuperare (HG) High Gear?

6 septembrie 2018 Un comentariu Scris de adi

Mulinetele de baitcasting cu raport mare de recuperare nu sunt un moft. Exista aplicatii clare in pescuit unde aceastea surclaseaza o mulineta cu raport normal de recuperare, totul culminand intr-un numar mai ridicat de capturi.

biban-shimano-aldebaran

De-a lungul timpului tot mai multe mulinete de casting HG si-au facut loc in arsenalul propriu. Desi pe prima am cumparat-o mai mult din curiozitate acum 7-8 ani, pe parcurs am inteles tot mai bine particularitatile acestora si le consider acum un instrument de nelipsit din arsenalul oricarui impatimit de pescuit la rapitor.

Mai jos vom trece in revista particularitatile acestui tip de mulinete si aplicatiile pentru care au fost construite.

Ce defineste o mulineta de baitcasting HG?

Totul se invarte in jurul raportului de recuperare (gear ratio). Mulinetele cu raport mare de recuperare se situateaza undeva intre 7.0:1 si 7:6:1 gear ratio. Asadar, la o rotire completa de manivela, tamburul se invarte de 7 ori si ceva.

Ca idee, un raport de recuperare normal este putin peste 6:1. Exista si mulinete cu raport foarte mare de recuperare (XG – extra high gear), peste 8:0. Si acestea au aplicatii specifice.

Aplicatiile mulinetelor baitcasting high gear

Voi enumera mai jos o serie de aplicatii testate de-a lungul timpului, la care am observat ca mulinetele high gear exceleaza.

1. Power Fishing

Power fishing e o tehnica tot mai populara de pescuit, in miscare, care presupune acoperirea unei suprafete de apa mari intr-un timp scurt, pentru o localizare rapida a pestilor activi, dispusi sa atace nalucile.

Acest pescuit viteza aduce de cele mai multe ori un numar mai ridicat de capturi, drept urmare e tot mai practicat atat in pescuitul de competitie, cat si in cel de placere.

Pescuitul viteza se practica folosindu-te in general de un motor electric pentru o deplasare continua. Cand barca se deplaseaza si tu lansezi in directia de mers, o mulineta high gear iti va permite sa recuperezi rapid excesul de fir si sa mentii non-stop contactul cu naluca.
Cu un raport de recuperarea mai mic, lucrul acesta e foarte dificil, chiar si la viteze mici. Fie ca pescuiesc la stiuca tintind palcurile de vegetatie submerse sau la clean tatonand malurile, fiind in miscare cotinua, o mulineta rapida ma ajuta sa am in permanenta contact cu naluca si sa o aduc la barca mai rapid cand iese din zona “fierbinte”, unde am atacuri.

stiuca_zodias_jezero_joca

Daca de exemplu prind constant la buza stufului, nu are rost sa anim naluca pana sub barca, fiindca asta inseamna timp pierdut. O evoluz in cei 2-3 metri din zona stufului, dupa care o mulinez rapid la barca si execut un nou lanseu.

Poate pare un detaliu neglijabil, insa cumulat pe parcursul unei zile de pescuit, se poate traduce in cresterea numarului de lanseuri cu 50-100%, probabilistica care va influenta pozitiv si numarul de capturi.

2. Voblere Jerkbait

O alta aplicatie unde mulinetele cu raport mare exceleaza e pescuitul cu jerkbait-uri.

poza_articol

Nu e un secret ca sunt mare fan al voblerelor de tip jerkbait. Ele au salvat partide in care restul tipurilor de naluci erau ignorate complet.

Ca sa nu mai vorbesc de STIUCA vietii, care a venit la un Rapala X-Rap 12cm si un combo Shimano Zodias/ Chronarch CI4 HG.

stiuca-big-2

Cand executi pompaje mai pronuntate, o mulineta HG iti permite sa recuperezi rapid si fara mari eforturi excesul de fir, lucru ce se traduce in final in scaderea rateurilor si inteparea eficienta a pestelui.

La jerkbait-uri, atacurile survin de cele mai multe ori pe pauzele dintre pompaje, cand voblerul pare o prada facila. Tocmai aici cu ajutorul unui raport de recuperare mai ridicat, poti mentine contactul cu naluca in permanenta.

3. Tehnici Topwater

O alta aplicatie importanta a mulinetelor de casting HG il reprezinta pescuitul in pelicula (topwater). Si aici zonele fierbiti sunt de multe ori limitate si dispersate. Pescuind in miscare, poti prezenta naluca rapid si eficient, acoperind fiecare astfel de zona intr-un timp scurt.

stiuca-topwater

De exemplu, peste ocean, in turneele de bass, mulinetele HG si XG sunt folosite in pescuitul topwater in special in zonele cu vegetatie abundenta (nuferi, iarba) pentru a creste numarul de pesti intepati si adusi la barca.

Practic dupa intepare pestele e fortat si scos din vegetatie, dupa care folosindu-se de raportul ridicat al mulinetei, pescarul il aduce la barca (printr-o mulinare continua si rapida) cu jumatate de corp scos complet din apa. In felul acesta pestele nu poate cobori in vegetatie si nu se poate folosi de ea pentru a se dezgata. E e oarecum imobilizat de viteza cu care e adus la barca.

Am simtit asta pe pielea mea, pescuind cu frate-meu in State, la broasca. El folosea un Core HG, eu pescuiam cu o mulineta cu raport normal (6.2:1). Mare greseala. Am avut cam la fel de multe atacuri, insa el a adus toti pestii la barca, eu mai putin de jumatate. Oricat ii fortam, in special cei mai corpolenti, ii pierdeam in braul de vegetatie.

alex_bass_broasca
adi-bass-broasca

Le permiteam sa se dezgate fiindca ii aduceam prin pompaje, nu constant si rapid ca Alex.

4. Spinnerbait

Sunt unele momente cand si la spinnerbait folosesc mulinetele high gear. In special cand pescuiesc si ma deplasez pe directia vantului. Considerentele le-am enumerat deja mai sus.

stiuca-spinnerbait

Mai sunt situatii in care stiucile le gasesti in gaurile din vegetatie si trebuie sa evoluezi naluca acolo, dupa care sa o extragi rapid fara sa te agati palcul de plante aflate la buza acestora. Cu un HG poti pescui confortabil pana la baza pragului de vegetatie si sa extragi rapid naluca in ultimul moment, fara a te agata si a speria stiucile.

Foto 9
5. Jig

stiuca-jig

In unele situatii folosesc mulinetele HG chiar si in pescuitul la jig. In special cand vreau “o viteza in plus” si caut sa localizez rapid pestii activi. In situatiile astea nu ma intereseaza o “tocare” marunta a locului ci doar sa acopar cat mai multa apa. Tot in ideea asta, folosesc in special gramaje mai mari.

biban-aldebaran-bfs

De asemenea cand pescuiti cu adresa, pe zone bine definite, raportul mare de recuperare va va ajuta sa castigati timp si sa tineti naluca cat mai mult in aria de atac. Aceeasi idee cu ce am scris la spinnerbait-uri.

Ce mulineta sa aleg?

Asta depinde de bugetul fiecaruia si aplicatiile pe care le are in minte. Eu detin un Shimano Aldebaran BFS pentru aplicatii de finete (voblere, jiguri sau spinnerbait-uri mici), un Chronarch MGL HG si un Chronarch CI4 HG pe care le folosesc la jerkbait-uri, spinnerbait si uneori jig.

Daca nu ati incercat inca o mulineta cu raport ridicat de recuperare si practicati tipurile de pescuit descrise mai sus, va sugerez sa nu mai stati pe ganduri. Folosite corect, mulinetele cu raport mare de recuperare vor aduce un plus de confort orelor petrecute pe apa si mai putini pesti scapati.

Un Comentariu »

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.