Baitcasting… destul de departe?!
In privinta echipamentului de baitcasting se vehiculeaza adesea multe prejudecati, sustinute de regula de cei care nu agreaza acest stil. Ca mulineta nu sta prea bine in palma, existand pericolul permanent de a scapa lanseta din mana, ca nu prea poti lansa cu ea la distanta, ca este doar pentru naluci mari si foarte mari, nu pentru pestii nosti care, putini si haituiti fiind, se prind doar la tehnici de finete, ca ar fi mai mult pentru pescuitul din barca si mai putin de pe mal, ca baitcastingul nu se preteaza la speciile de pesti din apele noastre, ci la pesti mai putin precauti, de care te poti apropia foarte mult etc etc.
Printr-o serie de articole publicate pe blogul nostru, ne propunem sa demontam aceste idei preconcepute.
Inspirati de unele dezbateri de pe forumul de pescuit la rapitori, referitoare la subiectivismul cu care este apreciata distanta la care se poate lansa cu echipamentul de baitcasing cu greutati relativ reduse, ne-am hotarat sa testam mulinetele cu care pescuim zi de zi.
Impreuna cu Andrei, Adelin si G…… S…………, ne-am „sacrificat” o dupa-amiaza de pescuit, lansand pe mal de amorul artei si stiintei.
Pentru a elimina cat mai mult din variabile, am ales sa folosim o singura lanseta – un St.Croix 2S66MF2, custom, lungime 6’9″(dupa customizare), fir recomandat 6-12 lb, naluci recomandate 1/4-5/8 oz, actiune Fast. E o lanseta construita pe un blank dintr-o categorie de pret sub medie, un blank mai putin rigid decat cele din seriile superioare. Din aceleasi motive am ales a lanseze doar unul dintre noi, si anume Andrei, proprietarul lansetei.
Mulinetele testate sunt si ele din categoria medie de pret de la Daiwa sau Shimano, cu care pescuim in mod obisnuit. Au facut obiectul testului urmatoarele: Team Daiwa Sol (tunata cu rulmenti ZPI la tambur), Team Daiwa Zillion 100HLA, Shimano Curado 51 E si Shimano Core 51Mg7. Toate mulinetele au fost echipate cu fire Sufix de 20 lb.
Urma sa lansam cu lesturi de drop-shot, de 5, 10, 15 si 20 gr. In cele din urma am renuntat la greutatea de 20 gr deoarece concluziile incepusera sa se contureze deja si timpul ramas pana la caderea intunericului devenise insuficient. Cu fiecare greutate Andrei a facut cateva lanseuri de acomodare si pentru reglarea mulinetei, apoi am masurat cate 5 lanseuri si am facut media aritmetica.
Ca si poligon, am ales o zona cu iarba de langa digul Muresului. Pentru masuratori, am batut tarusi din 5 in 5 metri si am folosit o ruleta. Deci nimic ochiometric de data aceasta.
Conditiile meteo nu au fost din cele mai favorabile. Am avut parte de o temperatura de 1-2 C si vant glaciar, din lateral stanga, moderat ca intesitate, adica de 10-14 km/h conform saitului meteo www.wunderground.com. ( http://romanian.wunderground.com/history/airport/LRTR/2011/2/21/DailyHistory.html?req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA ) si care s-a intesificat inspre seara.
Rezultate:
Daiwa Sol:
5 gr. – 31 m (30, 27, 34, 32, 32);
10 gr. – 49,4 m (50, 48, 50, 50, 49);
15 gr. – 54,4 m (53, 57, 53, 54, 55).
Daiwa Zillion:
5 gr. – 25,4 m (23, 27, 26, 26, 25);
10 gr. – 48,4 m (47, 48, 49, 50, 48);
15 gr. – 54.8 m (53, 55, 55, 56, 55).
Shimano Curado:
5 gr. – 27,8 m (25, 29, 26, 28, 31);
10 gr. – 51,2 m (49, 52, 52, 52, 51);
15 gr. – 55,8 m (54, 53, 58, 57, 57).
Shimano Core:
5 gr. – 25,8 m (25, 26, 25, 25, 28);
10 gr. – 51,2 (53, 53, 50, 50, 50);
15 gr. – 55,4 m (56, 53, 55, 55, 58).
In final, pentru ca luminozitatea scazuse prea mult pentru a mai putea continua testele, Adelin a dat, din pura curiozitate, un singur lanseu cu un combo de spin (lanseta Legend Elite 6’8’’, custom – prelungita la 6’11”, 8 – 14 lb, 1/4 – 5/8 oz, X-Fast si mulineta Shimano Stella 2500, echipata cu Sunline PE de 15 lb) si lest de 10 gr. Rezultatul: 56 m (un lanseu doar de test, din lipsa unei lansete asemanatoare cu cea cu care au fost testate mulinetele de baitcasting).
Concluzii:
Cu lestul de 5 gr., lungimea lanseului a fost de 23-34 m.
O naluca de 5 gr. poate insemna, de exemplu, un jig de 3,5 gr (1/8 oz) si plasticul aferent, de 4-5 cm(in general greutatea unei gume de biban). Sau poate insemna un vobler ori o oscilanta de dimensiuni reduse. Deci chiar si cu naluci cu o greutate atat de mica se poate pescui cu baitcastingul, daca conditiile nu impun lanseuri mai lungi sau daca se pescuieste din barca.
20 de m nu e totusi putin, spre exemplu aceasta este latimea unui bazin olimpic de inot sau a terenului de handbal. Pentru a avea alte cateva repere in aprecierea distantei la care se poate lansa cu 5 gr, trebuie sa stiti ca 23,7 m e lungimea unui teren de tenis si 28 m lungimea terenului de baschet.
Cu 10 gr., lungimea lanseurilor ajunge la 47-53 m, cu un plus pentru mulinetele Shimano.
Practic, o naluca cu greutatea de 10 gr. ar putea fi un jig de 7 gr. (1/4 oz) si plasticul de 5-8 cm, adica o naluca de dimensiuni relativ uzuale pentru un pescar de jig, atat pe apa curgatoare cat si pe balta.
Lungimea lanseului deja excede nevoile obisnuite intr-o partida de jig. Arareori pescarul are nevoie sa isi lanseze naluca la o distanta mai mare de 45 m. Pescuitul la asemenea distanta este foarte dificil, deoarece este greu de evoluat corespunzator naluca. La o astfel de distanta burta descrisa de fir si actiunea vantului sau a curentului apei asupra firului incurca foarte mult pescuitul.
Pentru a realiza ce insemna distanta de 45 de metri, ganditi-va ca aceasta este latimea unui teren de fotbal (la meciurile interne).
Cu 15 gr., lanseurile au depasit in medie 50 de metri.
O naluca cu greutatea de 15 gr. ar putea fi un jig de 10 gr. (3/8 oz) si plasticul de 8-12 cm, din nou o naluca de dimensiuni relativ uzuale pentru un pescar de jig pe apa curgatoare si uneori pe balta.
Distanta de 50 de metri (lungimea unui bazin olimpic de inot) depaseste, credem, nevoia oricarui pescar de rapitor de pe la noi.
Desigur, in pescuitul de zi cu zi se pot obtine lanseuri mai scurte sau, dimpotriva, mai lungi in functie de caracteristicile nalucii folosite, de greutatea, de aerodinamicitatea ei, de factorii de mediu.
Insa e cert ca echipamentul de baitcasting nu limiteaza intr-atat raza de actiune a pescarului pe cat se spune sau pe cat se tem unii dintre cei ce ar dori sa il incerce, dar inca ezita.
Incercati-l si voi !
Concluzii Andrei:
Zillion este mai greu de stapanit la 5g, greutate care orisicum este in general uzuala pentru pescuitul de finete. Era oarecum de asteptat din cauza capacitatii mult sporita a tamburului si inertia acestuia.
Am dorit sa incerc si Daiwa Sol cu rulmentii de fabrica, dar am descoperit ca unul din acei rulmenti avea probleme grave, asa ca am ramas cu rulmentii cu cu bile ceramice ZPI, asa ca nu pot spune in ce masura au influentat acesti rulmenti lungimea lanseului.
Pentru a atinge performante maxime cu mulinetele Daiwa este nevoie de mai multe ajustari decat la mulinetele Shimano. De exemplu la 10g oricare din mulinetele Shimano testate lasam doar un pin scos pentru a nu fi tamburul chiar la liber, dupa care ma jucam foarte putin cu knobul pentru tensionat tamburul pentru a atinge performantele maxime pe care cred ca le pot atinge. La Daiwa in schimb varietatea de reglaje externe a franei magnetice impun mai multe modificari pentru a atinge maximul de performanta. De exemplu daca lasam knobul de tensiune desfacut in asa fel incat sa nu atinga axul tamburului, puteam sa lansez relativ bine cu frana magnetica setata pe 4-5 de exemplu. Pentru a putea lansa ceva mai mult(diferenta de 5-8m in unele cazuri) eram nevoit sa desfac frana magnetica pana la 1-3 (intre care exista 6 pozitii ale magnetilor – incluzand pozitiile 1 si 3) si apoi sa ma joc cu knobul pentru tensionarea tamburului. Dupa mai multe incercari si ajustari atat ale franei magnetice cat si a franei care tensioneaza axul tamburului ajungeam la performantele maxime pe care le puteam atinge cu aceste mulinete.
Din punct de vedere setarilor, chiar daca Daiwa are reglajele externe(care se presupune ca ne usureaza viata) pentru magneti incep sa inclin incet incet catre Shimano, care cu rudimentara frana centrifugala parca ajung mai usor la un optim de lanseu decat cu o Daiwa.
Intr-un pescuit de zi cu zi rareori ajung sa lansez cat am lansat in testele efectuate pe malul apei, in special pentru ca nu simt nevoia.
Dupa cum se vede mulinetele de baitcasting. care trec de 199.99$(pret catalog SUA) par sa se apropie foarte mult ca si performante la capitolul lanseuri. Sunt convins ca mulinetele cu 300$ sau chiar mult mai scumpe nu depasesc ca si performante o mulineta de 200$, cel putin nu din punct de vedere al lanseurilor. Singurele care s-ar putea sa depaseasca cu mult aceste rezultate ar putea fi Shimano DC, pe care inca n-am reusit sa le testam.
Frumos articol si argumentat.. felicitari!!!
Distantele atinse chiar sunt remarcabile… Deci tot ce trebuie este vointa si ceva indemnare/antrenament.
Totusi comparatia bilei de 10g cu un jig de 7-8g este putin fortata, intrucat jigul+guma au alta frecare in aer.
Daca maine nu as mai avea nicio lanseta de spin, de ce sa-mi cumpar un combo de cast si nu unul de spin? (ce avantaje?)
Evident ca cu o naluca nu lansezi chiar cat cu plumbul gol. Cat vei lansa cu ea depinde de greutatea si de aerodinamica ei.
Ovidiu: “Daca maine nu as mai avea nicio lanseta de spin, de ce sa-mi cumpar un combo de cast si nu unul de spin? (ce avantaje?)”
Am scris un articol in urma cu ceva timp despre avantajele si dezavantajele baitcastigului – https://www.wsbteam.com/diverse/baitcasting-moda-sau-necesitate/ .
Bineinteles, fiecare decide daca balanta se inclina in favoarea baitului sau spinnului, in functie de conditiile in care pescuieste. Insa daca as fi in locul tau, n-as lua pe Dunare bete de spinning in barca. 🙂
Da…cred ca e o chestie de preferinte..si stiu ca tu inainte de baitcast dadeai pe spin… Candva poate voi avea si eu placerea..de a pescui cu cast..nu-mi dau seama.. am incercat f putin..si nu am simtit nimic… e drept ca eu sunt si mai fidel/statornic din fire si nici nu-mi vine sa “repar ce merge”
Cum ziceam mi-a placut articolul… O vreme voi mai pescui la spin 😉
Cel mai simplu test… Cand ai un camarad cu o lanseta de cast in barca si dati amandoi cu jig de 40g de exemplu… faceti schimb de echipament.
Cu mulineta de spin… exac asa se simte, ca un jig de 40g… cu aia de bait ai impresia ca dai cu 5g pe balta :D…
Testele voastre deschid noi orizonturi.Va felicit pentru initiativa.
Interesant articolul , mai ales pentru amatorii de statistici.
Si a fost ceva munca pentru a-l face
Utilitatea lui si mai ales concluziile sunt foarte limitate …strict la lansarea de bile de drop shot .
Portanta nalucii e foarte importanta in lanseu .Una e sa lansezi o bila de plumb de 5grame si alta o lingura de stiuca sau un crankbait burtos .
Lungimea lanseurilor scade si ajustarile necesare la mulinete sunt cu totul altele
daca ati fi avut si un pixy in test se batea direct cu spinu :))
Doru, asteptam un test de spin , cu distante , reglaje , greutati . O sa fie mai greu ca va trebui sa-l faci singur 🙂
Era misto daca aveati in test si ceva pe la 100 USD.
“Sorin a scris:
Doru, asteptam un test de spin , cu distante , reglaje , greutati . O sa fie mai greu ca va trebui sa-l faci singur.”
…si facut calumea cu naluci de toate felurile, nu cu bile de pb ca nu e valabil! 🙂
Doru , ai legatura …..:))
Sunt curios cum s-ar fi comportat si o Daiwa Tierra 153H la teste. Am sa fac testul singur .
avantaj-dezavantaj sa fiti siguri ca o mulineta de baicasting este mai rezistenta la uzura decît una de spin, în al doilea rînd mult mai puternica ca si mecanism, trebuie sa pescuisti ca sa i-ti dai seama de diferenta
cred ca la razvan e prima mulineta care a trecut testul MURES :))… dintre toate mulinetele cu care a pescuit pe Mures sau in alte parti e singura care nu caraie ca o rasnita stricata dupa un an de zile :))….
Andrei,te referi la Zillion-ul cu raport 6.3.1?
Las ca nu-i tirziu,da noroc ca se pot tuna rulmentii…….
oricare din ele tine mai mult decat o mulineta de spinning:)
[…] Andrei: Doar nu vrei sa-ti iei “cazatura” aia de mulineta….. asa te-a nelinistit testul de zilele trecute la care a luat parte si Zillionu’?!?! […]
Am Daiwa Viento,Sol si Pixy.In ce caz pot lansa cu frana magnetica reglata la 0 sau 1?Ca de cate ori am incercat sa lansez cu frana reglata la aceste valori,am facut peruci.
ala e rolul franei magnetice!… sa infraneze perucile respective… Nu cred ca vei reusi sa lansezi de curand pe acele setari, dar daca reusesti, tine-ne la curent :D…. Nici cei mai expeimentati nu se descurca fara acele reglaje!
Si eu credeam ca sunt singurul care nu reuseste :))De obicei merg cu ele reglate de la 3-4 in sus.
ce fire folositi si dece se incurca la aruncari
ma ajuta cineva
Sorry, dar nu sunt sigur ca inteleg intrebarea.
Am spus in articol ce fire am folosit in test: “Toate mulinetele au fost echipate cu fire Sufix de 20 lb.”
asta ce e monofilament sau multifilament
Este Sufix Performance Braid de 20 lbs. Cu monofilament merge mai greu decat cu textil, deoarece are memorie si are tendinta de a se umfla pe tambur.
De aceea, recomand celor care sunt incepatori sa pescuiasca cu fire textile pana se obisnuiesc cu baitcastingul si abia apoi sa incerce, daca simt nevoia, si monofilamentul.
In prezent pescuiesc cu monofilament doar la vobler. In curand vom publica un articol pe tema aceasta.
si batul ce lungime recomanzi
7 ft mi se pare a fi lungimea ideala, fiind bun si de pe mal si din barca.
ok ms mult
Pentru putin. 🙂
bun articol!mi-am luat si eu mulineta baitcasting (http://www.fishingstore.ro/rapitor.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=237&category_id=315) si
lanseta (http://www.fisela.ro/produse/113/23261/Baracuda-Jerk-2-1m.html) cu fir textil 0.40. Am iesit de 2 ori si fac peruci cam o data la 3-4 lanseuri. Unde gresesc? Poti sa-mi raspunzi pe mail? multumesc anticipat!
Salut. Iti raspund aici deoarece problema s-ar putea sa intereseze mai multa lume.
Din pacate nu cunosc acea mulineta, nu am pescuit cu ea, deci nu imi pot da seama cat din aceasta problema e din cauza mulinetei si cat din cea a pescarului.
Oricum, sa faci peruci la 3-4 lanseuri este foarte mult, chiar si la inceput.
Incearca sa reglezi frana magnetica a mulinetei la jumatate si sa strangi treptat frana mecanica (tension knob-ul) pana cand perucile dispar complet. Vei constata ca distanta la care lansezi a scazut considerabil, insa incearca sa faci cat mai multe lanseuri asa pentru a te obisnui cu modul in care se incarca lanseta.
Din cate vad (adica din caracteristicile afisate) lanseta este destul de puternica. Foloseste la inceput naluci mai grele, cum ar fi Salmo Slider de 7 sau 10 cm pana te familiarizezi cu mecanica lanseului si cu setarile mulinetei.
Daca mai ai si alte intrebari, incerc sa te ajut.
Salutare baieti si felicitari pentru articole !!!
Am si eu o nelamurire in legatura cu mulineta TeamDaiwa Sol . Am incercat sa o caut pe siteurile americane de articole de pescuit si nu am gasit`o nicaieri. Intrebarea sau nelamurirea e: mulineta asta se mai fabrica??sau a fost inlocuita cu vreun alt model ? Apropo nici macar pe site`ul celor de la Daiwa nu am mai gasit`o 🙁
Am mai cautat review`uri despre ea si am gasit asta : http://www.tackletour.com/reviewdaiwasol.html ! Am ramas surprins de nota 9 pe care a primit`o mulineta la acea vreme !! Inseamna ca e un model foarte reusit !! Si pretul la care se gasea 230 $ nu era exagerat (in comparatie cu altele).
Din cate am mai citit prin reviste/articole pe net, in baitcasting mulineta joaca rolul principal. Intentionez sa incerc si eu acest stil si m`am gandit ca mai bine e ca innainte sa ma informez putin. Ce credeti o mulineta ca aceasta Daiwa Sol ar fi buna pentru un inceput in casting?? sau daca nu o mai gasesc…cam ce mulineta pana in 300 de $ ati recomanda unui incepator ??? va multumesc anticipat !!!
o seara faina !!
Daiwa Sol nu se mai fabrica in prezent. Insa cu siguranta o poti gasi pe ebay, daca ai rabdare sa urmaresti licitatiile.
Este o mulineta buna, nu numai pentru incepatori. Andrei are una de cativa ani si iti poate da mai multe amanunte.
salut!merci de raspuns! am schimbat firul(0.40>0.26 textil amandoua)si am strans franele si cea mecanica si cea magnetica(10)au disparut perucile cam 90%.
am obsevat ca si lansarea orizontala ajuta la disparitia perucilor. oricum e mult mai precis, usor si placut pescuitul la bait casting decat spinning ,doar ca mai am nevoie de antrenament.
multumesc inca odata!
cam ce tarif se cere pe vladimirescu la stiuca?
cu respect, florian!
Din nefericire pentru mine am descoperit abia azi acest articol.
Minunat !!!
Pentru cei mai sceptici, ar fi fost de necontestat testul dacă ar fi fost folosite năluci care se pretează baitcastingului … să spunem slider-ele cu toate marimile lor. Dar şi aşa testul este demn de a fi apreciat. Personal sunt convins din practică de diferenţa celor două stiluri, spining şi baitcasting … incomparabil cel de al doilea îţi va da nenumărate satisfacţii.
Salutare,
Vroiam sa va intreb daca a-ti experimantat careva cu Abu Garcia Revo STX gen3 ?
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.