Home » Diverse, Reviews

Shimano Curado E51/E50

8 iulie 2011 10 Comentarii Scris de andrei

Obisnuiam sa fiu un extremist Daiwa, spunand ca Shimano este doar un producator de biciclete. Cu toate acestea, lansarea seriei Curado la ICAST in 2010 mi-a starnit curiozitatea astfel incat nu am putut sa-i rezist. Filmuletele, pozele si feedback-ul pozitiv, la un pret sub 200 USD, au fost suficiente incat sa ma convinga sa o incerc.

Initial am vrut sa imi achizitionez varianta japoneza, Scorpion 1001 XT, dar dupa o analiza detaliata a ambelor modele, m-am hotarat asupra Curado. De la Curado imi doream o mulineta de finete (vorba vine), mult mai rapida decat Daiwa Sol, care in multe cazuri parea sa fie cam incetata, mai alest atunci cand pescuiam in agataturi abundente.

Design:
Curado impartaseste acelasi design cu Core 51 si Scorpion 1001 XT, cu angrenajele pozitionate cat mai jos pentru a mentine inaltimea profilului mulinetei la un nivel minim. Cu toate ca designul este unul placut, nu sunt foarte incanta de culoarea verzuie, dar pot trai cu ea. Este o culoare care nu se prea potriveste cu nimic din lansetele ce se gasesc pe piata la ora actuala.
Mulineta este echipata cu un clicking star-drag (dispozitiv de setare a franei de tambur cu reglaj audibil), care la acest model este construit din grafit. Nu imi fac griji din punct de vedere al durabilitatii, dar asemenei altor pescari as prefera ca si aceasta piesa sa fie metalica.

Feeling:
Primele impresii conteaza intotdeauna, dar Curado nu a stralucit la acest capitol. Scoasa din cutie, mulineta nu mergea atat de fin pe cat ma asteptam. Problema a fost insa usor remediabila. Am desfacut mulineta pentru a o curata si a o unge si am observat ca functia rulmentului antirevers este dublata de o piesa cu acelasi rol in agrenaj, pe care am recunoscut-o din experientele mele anterioare cu batranul Shimano Bantam (una din primele mulinete low profile, pe carea am demontat-o recent), care este dotat cu sistemul antirevers clasic.
Am cercetat pe forumuri care este rolul acestei piese si am ajuns la concluzia ca este doart un back up pentru rulmenutl antirevers. Dupa indepartarea piesei respective, mulineta functioneaza mult mai fin si degajat.
In ceea ce priveste ergonomia, mulineta este foarte confortabila si usor de palmat. Manivela este dotata cu manere (knob-uri) confortabile, cu rulmenti in interior.

Angrenaje si durabilitate:
Este ceea ce asteptam de la o mulineta „made in Japan”, avanad angrenaje din alama, care de-a lungul timpului au confirmat a fi foarte rezistente. Mulineta este echipata cu 7 rulmenti, din care 5 din otel inoxidabil si alti doi cu rezistenta crescuta la coroziune. Rulmentii din otel inoxidabil nu sunt o problema atat timp cat nu se pescuieste in apa sarata. Spre deosebire de alte mulinete, rulmentii sunt sigilati in asa fel incat camasa exterioara nu poate fi indepartata pentru o curatare perfecta.

Eu obisnuiesc sa imi servisez mulinetele integral cam o data pe an, deci acestei mulinete inca nu i-a venit randul, dar nu am avut nicio problema cu ea in cele noua luni de cand am cumparat-o.
Asemeneni tamburului, carcasa este din aluminiu, iar capacele laterale sunt din grafit. Cu toate acestea, este o robusta si foarte bine inchegata. Chiar si dupa cateva luni de pescuit intens in agataturi cu jiguri, texas, spinnerbaituri si voblere merge la fel de bine ca si in prima zi (dupa ce i-am indepartat antireverse pawl-ul). Inca nu au aparut jocuri si nici rulmentul antireverse nu pare sa cedeze. Inca ma intreb ce naiba e cu gheara antireverse, care se gasea in modelele vechi de Shimano, in conditiile in care doar inrautateste actiunea mulinetei.

Spre deosebire de Core 51, tension knob-ul este sustinut de un sistem cu arc, nu cu bucsa de cauciuc, lucru care in anumite cazuri permite apei sa se infiltreze la rulmentul pe care se sprijina tamburul. Lucru care poate strica o partida de pescuit, daca nu sunt folosite vaselinele si uleiurile adecvate. Arcul are un rol dublu: de a tine tensiunea in knobul care exercita presiune asupra axului tamburului, in asa fel incat acesta sa nu se desfileteze in timp de pescuim si de a tine rulmentul din capatul axului tamburului in loc. Cu toate ca nu este prevazut cu sistemul cu cauciuc, inca n-am avut probleme in aceasta privinta,desi am pescuit cu mulineta si pe vreme foarte ploioasa. Sa speram ca va ramana asa.

Manivela nu are nici un fel de joc, iar daca are, strangeti mai bine piulita care fixeaza manivela si veti scapa de probleme.

In ceea ce priveste frana mulinetei, producatorul a testat-o la 4.5kg. Am reusit sa ridic doar 3kg fara ca aceasta sa se activeze dupa ce am strans-o cat de mult am putut (cel putin cat de mult am putut fara sa am temerea ca voi rupe steaua cu care se strange frana mulinetei).

Asezarea firului: Nu este un aspect pe care sa-l auziti mentionat in vreun review, dar este unul care poate pune probleme, la modele mai ieftine de mulinete. Nu este cazul Shimano Curado. Isi face treaba exact asa cum trebuie.

Castabilitate: Ca si concluzie generala in ceea ce priveste modul in care lanseaza mulineta, Curado este in prezent mulineta cea mai usor controlabila dintre toate mulinetele de casting care mi-au trecut prin mana. Daca cineva doreste sa invete sa lanseze cu o mulineta de casting, Curado E51 este mulineta ideala. Spre deosebire de Daiwa, unde este nevoie de mai multe ajustari pana sa ajungem la un optim de lanseu, la Shimano o setare cu 2 pini scosi este oarecum universala, putand lansa de toate de la 3g la mai multe :). Mai mult de atat, perucile aproape ca au disparut.

Flipping cu Shimano este joaca de copii, chiar si cu naluci mai usoare. Am reusit chiar si cateva sesiuni de skipping cu un Lake Fork Magic Shad la stiuca pe sub niste structuri.

Lanseaza cam orice de la 3 g in sus. Am reusit sa lansez destul de bine si cu Rapala Original de 7 si de 9cm si cu Rapala Team Esko, naluci din balsa fara sistem long cast. Spre deosebire de Daiwa Sol degetul cu care controlam perucile, l-am pus mai mult pe standby.

Concluzii: In ceea ce ma priveste, Shimano m-a cucerit cu Curado E51. Abia astept sa vad cu ce minunatii se mai prezinta la ICAST in 2011. Iar daca doresc sa invat pe cineva sa lanseze cu un ansamblu de baitcasting… mi-am gasit mulineta potrivita, asa cum am vazut cu cativa prieteni.

10 Comentarii »

  • semlecangheorghe a scris:

    Sa vedem daca scot modele cu recuperare in jur de 5la 1,si pe mina stinga..

  • bumb a scris:

    ce vaselina folosesti pt service-ul mulinetelor ?

  • andrei (autor) a scris:

    Hot sauce de la quantum, si mai nou… vaselina daiwa tournament cumva….

  • bumb a scris:

    multumesc
    fain review

  • Razvan a scris:

    Totusi, nu putem sa nu ne intrebam de ce a rezistat doar un an modelul acesta ! Lansata in vara 2010 si scoasa din fabricatie in 2011 ?!!!

  • Adrian a scris:

    Ar trebui sa faca si Razvan un review la Zillion.. 🙂

  • semlecangheorghe a scris:

    ….Oferea prea multe la bani putini

  • liv a scris:

    Multam mult de tot!
    Daca banii nu ar conta o fi mult mai buna core 50?

  • Andrei (autor) a scris:

    Nu neaparat mai buna, dar cu siguranta mai usoara.

  • ionut a scris:

    Am luat si eu o 51 E tunata cu rulmenti Boca.Merge super.Andrei,ce vreau sa te intreb:la mulinetele de baitcast conteaza daca umpli tamburul cu fir sau nu?Ma gandesc ca daca il umplu,automat il ingreunez.Eu Curado o voi folosi la pescuitul cleanului si bibanului cu voblere,lingurite si jiguri.Automat voi utiliza un fir subtire.are rost sa pun fir pana se umple tamburul?

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.