Constructia microvoblerelor – partea III
Lipirea ochetilor
Dupa ce avem formati ochetii si gaurile in blancul de lemn urmeaza lipirea propriu-zisa. Este putin mai greu de ilustrat cum se procedeaza, asa ca voi incerca sa explic prin cat mai multe cuvinte.
Dupa cum am spus este preferabil sa folositi un epoxy care are timpul de polimerizare (durata de utilizare) mai mare de 20-30min., aceasta daca nu doriti sa irositi foarte mult epoxy(cautati de la Bison, epoxy universal, care se intareste in aproximativ 2 ore). Dupa ce ati amestecat componentele rasinei epoxidice foarte bine, cu o scobitoare aplicati intai in gaura in care urmeaza sa lipiti ochetul si apoi pe zona spiralata a ochetului in sine.
Pasul urmator este sa inserati ochetul in gaura (sa nu ne gandim la prostii… eu cu siguranta nu ma gandesc 😉 ), si sa repetati pasii pentru restul ochetilor.
Inainte de lestare
Inainte de lestare prefer sa bag toate voblerele in solutie cel putin o data. Acest strat ofera voblerelor tinuta (face lemnul sa para mai legat) si puteti sa le lucrati mai usor.
Lestarea propriu-zisa & stratificare plastic
Decupati cu ajutorul unui cuter mai micut din burta voblerului dupa cum vedeti in imagine.
In functie de ce plumbi aveti ii potriviti cu patentul in asa fel incat sa intre perfect in gaura respectiva.
Dupa cum observati, prefer sa lestez voblerele cat mai spre centru, obtinand un vobler bine echilibrat, si cu o vibratie de invidiat. Bineinteles nu e o regula generala, putand sa experimentati cu diferite tipuri de lestari.
Aplicati epoxy si lasati sa se intareasca. Daca aveti chit de lemn adecvat se poate folosi foarte eficient si un chit de lemn.
Slefuiti excesul de epoxi (chitul de lemn este mult mai usor de slefuit) pana cand primeste o continuitate cu restul corpului. Si apoi reincepeti scufundarea in solutie. Cu cat mai multe scufundari, cu atat mai rezistent va fi voblerul, dar trebuie avut grija sa nu scufundati de prea multe ori, pentru ca nu doriti un strat de 1cm de plastic. In functie de cat de diluata este solutia eu scufund de 8-15 ori un vobler de balsa in solutie si de 4-8 ori un vobler din lemn de tei.
Solutia in care scufund voblerele este din pelete de propionat diluate in acetona pura. Aceleasi pelete de plastic le foloseste si compania Rapala pentru voblerele de balsa. Cu privire la ce diluant folosesc cei de la Rapala, nu as putea sa va spun; probabil ca este ceva mai specializat. Cu la fel de mare succes puteti folosi pahare de plastic de unica folosinta lasate peste noapte in diluant Nitro sau daca mai gasiti mingi de ping-pong albe, la un pret rezonabil, sunt o alta varianta, care pe langa faptul ca va ofera un strat dur si rezistent la apa au avantajul ca sunt albe natural.
Barbete
Pentru aceste voblere mititele, crearea barbetelor nu este printre cele mai dificile etape. Se poate folosi foarte bine PET-ul (plasticul din care sunt facute sticlele de cola), sau policarbonat, care se gaseste tot mai des si pe la noi, in special in magazinele cu profil artistic.
Nu folosesc sabloane, pentru ca mi-ar lua prea mult timp(sa fac sabloanele:) ), si in plus…sunt prea mici barbetele incat sa pot utiliza sabloanele in mod eficient. Prefer sa le fac ochiometric, cu o foarfeca bine ascutita, urmand sa le slefuiesc apoi colturile ascutite.
Pentru a taia slotul pentru barbeta folosesc o panza de bomfaier, fiind pentru mine de grosimea perfecta.
Vopsirea
Pasul urmator ramane vopsirea, Cel mai bine este daca aveti o vopsea alba foarte bine pigmentata pentru a prepara voblerul pentru vopsirea propriu zisa. Albul este cel mai usor de vopsit, da treubuie sa acopere foarte bine zona lestata(incat sa nu mai fie vizibila dupa vopsire).
Despre vopsire si stratul protector pentru vopsea, trebuie sa va dezamagesc, dar vom discuta intr-un alt articol.
Pana la urmatorul, si ultimul articol din anceasta serie, puteti incerca diferite lucruri pentru vopsire. Primele voblerele mi le vopseam manual, cu pensula si cu carioci, si prindeam cu unele mai bine decat cu orice alt vobler pe care-l aveam in trusa.
Adevarat, cu echipamentul adecvat, rezultatele la vopsire pot fi spectaculoase.
Iar daca aveti incredere, rezultatele pot fi pe masura.
frumos 🙂
Slut Andrei, am citit cele trei articole ale tale despre constructia voblerelor si parca ma vad pe mine cum faceam voblere prin 2004, dar acuma mam lasat si imi pare rau un pic. eu am invatat singur, adica am cumparat um vobler si lam facut bucati sa vad ce are in el si am facut si eu unul din lemn de brad 🙂 si dupa lemn de tei si dupa lemn de balsa. cred ca am facut vreo 500 de bucati, inca mai pescuiesc cu ele, ca doar sunt cele mai bune, sincer. bafta in continuare si fir intins. turtic
crezi ca buatile de sarma find lipite doar de lemn,si nu intre ele ,tine?
bucatile* 😛
Salutare!
De multa vreme vroiam sa ma apuc sa imi construiesc singur nalucile si articolul tau mi se pare cel mai simplu si eficient ghid. Am o singura intrebare. Legat de solutia pe care o aplici pe corpul nalucii inainte de vopsire. Este chiar necesara? Nu as putea sa aplic o vopsea de lemn alba ca strat de baza, peste care sa vopsesc dupa aceea voblerul in culorile sale.
Multumesc anticipat!
Salut, cred ca e mai bine sa pui intrebarea pe forum, la sectiunea Do It Yourself. Andrei se ocupa de acea sectiune.
Daca e lemn de balsa trebuie stratificat ceva peste el.. plastic, lac, poliuretanice, epoxy. Orice pt ca altfel e ca spuma… Trebuie sa faci o baza solida pentru vopsea.
Eu folosesc chiar si 10 straturi de solutie la unele voblere, si asta inainte sa vopsesc.
@Crash
Eu pana in prezent nu am avut probleme. Nici la cele mari nici la cele mici. Am facut niste teste in trecut cu lemn de tei. Se rupea lemnul inainte sa iasa orice ochet.
Mai este o chestiune. Gandeste-te canu dai cu fir de 0.30 sau cu fir care sa reziste la mai ult de 5kg. Poti sa faci testul dupa ce ai stratificat lemnul cu ceva lac/solutie de plastic. Eu am ridicat un sac plin cu tot felul de porcarii care sigur aveam mai mult de 5kg, tinand de vobler. Mi s-a dezdoit inelul despicat:)
ocheti nu se dezlipesc de lemn,si eu am inceput sa fac dar ma gandesc ca ar fii mai bine cu o linie directa de sarma din fata pana in spate,asta pentru siguranta.
adica am vrut sa pun intrebare ,numai ca nu am apucat sa mai pun semnu intrebari 🙂
inca nu am avut probleme, tinand cont ca folosesc fir de maxim 0.20 la voblerele acestea. Daca le rascesti, ca pe un surub, atunci s-ar putea sa se rupa balsa pe interior si sa iasa, dar eu inca nu am avut astfel de probleme.
lanseta alba din poza este cumva facuta pe blank Matagi Camelback ?
Nu! e pe un blank seeker vopsit:), montat cu componente matagi.
Vazusem la Matagi niste blankuri (Camelback) de sticla de UL si L, albe si scria acolo ca se pot vopsi in orice culoare. Si ma tenteaza o aratare d-aia.
Ai vreo alta idee/recomandare de blank extra subtire si fin pentru vobleri de pana in 2 grame si 3 cm (chiar si de carbon)?
da in loc de epox si kit de lemn dela nu pot folosii altceva? 😀
si cleanu lai prins cu wobleruu ala verde din imagine?:D:D
Se pot folosi si altele….eu am dat cateva exemple care nu trebuiesc luate ad literam… poate gasesti solutii mai bune ca si mine
miam fac si io 2.. no iesit forte bn….da merg:D:D si ca vopsea am folosit lac de unghii :D:))
da in loc de pelete de propionat diluate in acetona pura,rasina epoxidica nu ar merge “CODEZ” ala folosit la lipit tevile de PVC?
Nu cunosc materialul respectiv. Eu am mai folosit cu succes: mingi de ping pong, pe vremea cand gaseam mingi de ping pong albe si ieftine. Astea merg diluate in diluant d209 (cred ca asa-i spune la diluantul nitro) sau in acetona industriala.
Si am mai incercat cu pahare unifolosibile albe… dar aici de la altii am inteles ca nu au avut acelasi succes.. probabil pentru ca si paharele sunt facute din diverse materiale, in functie de producator… eu cele albe cu care am incercat a mers de minune!
Salut Andrei,sunt un pescar in varsta de 16 ani si ma pasioneaza constructia voblerelor,urmand sa imi achizitionez cele necesare. Am o intrebare,dupa ce adaugam plumbum in vobler,in aceea “scobitura” cu ce o acoperim? Eu vreau sa adaug biluta de plumb.
Sunt mai multe optiuni:
Rasina epoxidica, kit de lemn, daca ai unul bun….
Pe romaneste se zice “chit”. 😛
Multumesc! Am sa ma apuc de ele cand imi vine lemnul,si gasesc ceva pattern-uri frumoase pentru clean!
Am facut chiar acum cateva voblere din dop de pluta de sampanie.Daca ai luat niste bile de pimpong si le-ai bagat in diluant ai rezolvat problema de a nu mai intra apa la vobler.Cum montezi tu inelul din otel care tine ancorele,aia nu-i treaba.Masina cu acumulator si burghiu de 1,2.Prima data gauresti din fata pana la jumate voblerul,dupa care gauresti din spate ca sa unesti gaurile.Spor.
La mine am rezolvat problema cu mingile de ping pong… dar nu le-am facut din pluta…. care este mult mai moale.
Referitor la otelul care tine ancorele… sunt voblere de clean la care se pescuieste cu fir de 0.12-0.20mm… am tras de ele cu fir mult mai gros si nu au cedat, dar nu au fost facute din pluta in care nu pre are cum sa faca priza prea buna, din caza ca este materialul mult prea moale si se rupe la cea mai mica forta… probabil si motivul pentru care nu se fac voblere din dop de pluta 🙂
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.