Avatul – supradoza de adrenalina
Autor: Eduard Florentin Grigoras
Aspius Aspius – un lingou de argint viu, acest amalgam ihtiologic ce pune in antiteza agresivitatea, suspiciunea si sfidarea atunci cand fie ne face pe plac si ataca tot ce ii oferim, fie ne scoate peri albi atunci cand il vedem cum ataca bancurile de obleti in fata noastra, nevrand sa “puna botul” la cele mai “prinzatoare” naluci; ne face pe noi pescarii sa ne perfectionam arsenalul si tehnicile de pescuit activ – spinning sau baitcasting pe rau.
Un prieten mi-a zis candva: “Dau oricand o partida de salau pe una de avat!”. Multi pescari spun: “Daca vrei sa prinzi peste, trebuie sa gandesti ca un peste!”.
Asadar mai intai de a trece la chestiuni practico-tehnice, trebuie sa va prezint cateva din comportamentele avatului in functie de anotimp, moment al zilei, meteorologie, presiune atmosferica si loc.
Timpul
Primavara – din punctul meu de vedere cel mai bun anotimp pentru pescuitul avatului ! Avatul incepe sa manance foarte bine din luna aprilie (in functie si de starea raului – viitura, altitudine, etc) si cel mai frumos lucru este ca in aceasta perioada avatii sunt deosebit de rezistenti in drill ceea ce ne da senzatii extraordinare. Deasemenea primavara manaca relativ constant de-a lungul intregii zile; e drept cu precadere dimineata si seara. In zilele insorite cu presiunea atmosferica in crestere si vant slab este cel mai bine sa incercam sa pescuim avatul.
Vara este putin mai greu in special datorita transparentei apei; avatul devenind suspicios si de aceea trebuie sa incercam pescuitul foarte devreme dimineata sau la apusul soarelui si sa utilizam naluci cu aspect cat mai natural. Deasemenea obletii sunt raspanditi si deci avatul “are de unde sa aleaga”.
Odata cu toamna lucrurile devin mai “apatice”, apa se raceste, se limpezeste si mai mult si deci avatii devin din ce in ce mai mofturosi, asadar mai bine pescuiti salaul sau stiuca.
Locul este esential deoarece, in general, anumiti pesti se gasesc in anumite zone ale uni rau ! Eu am o vorba: “Pestele sta unde se intalneste o apa curgatoare cu una statuta!”. Locurile in care avatii se gasesc sunt relativ variate, dar ce au elemente in comun: de obicei eu caut locurile de confluenta intre doua rauri mari, rau mare – parau, baraje, golfuri (in special intrarea in golf) sau pur si simplu locuri unde cursul apei este intrerupt de o structura (piatra, arbore cazut in apa, picior de pod).
Trebuie inteles ca in astfel de locuri se cantoneaza bancurile de obleti. Acestia mananca deobicei ceea ce le aduce apa, asadar in zonele unde raul se ingusteaza si creste viteza de curgere avem deci mai multa hrana intr-un timp mai scurt !
Intreruperile in cursul apei sau golfurile sunt folosite drept locuri de odihna.
Tactica de vanatoare a avatilor
Atacul avatului are loc de cele mai multe ori dinspre cursul principal al raului catre mal, pentru a inghesui obletii intr-un spatiu mic sau dinspre adancime spre suprafata cu acelasi obiectiv – sa nu dea posibilitate obletilor sa fuga, limitandu-le spatiul. Deasemenea avatii, in special cei mai tineri, ataca in grup pentru a dezorienta obletii si a-i strange intr-un banc compact.
Avatii “ce au mai multe facultati” intra in bancul de obleti si ii loveste cu capul sau cu coada iar apoi se intorc sa “culeaga” pestisorii ametiti. De aceea nu de putine ori vedem avati mari intepati in exteriorul gurii.
Tehnica de pescuit
“Teoria ca teoria, dar practica ne omoara!” Dupa ce v-am prezentat comportamentul avatului, voi incerca sa va prezint cateva tehnici de pescuit eficiente.
Pentru inceput voi incepe de la mana pescarului si voi termina cu gura avatului; asadar echipamentul:
- lanseta:
– lungimea in functie de distanta de aruncare a nalucii. Daca aceasta distanta este de pana in 30m, lungimea lansetei nu trebuie sa depaseasca 2,1m; iar daca distanta este mai mare lungimea lansetei trebuie crescuta direct proportional.
– actiunea-avand in vedere ca tehnica de recuperare a nalucii in pescuitul avatului este cea liniara (mulinare continua) si relativ rapida, actiunea lansetei trebuie sa fie moderata sau moderata-rapida.
– casting-weight (greutatea de lansare) – in functie de greutatile nalucilor pe care le folosim, maxim 25g (clasa medium-light, medium).
- mulineta:
– marimea de 2000/3000 este potrivita (puneti mulineta pe lanseta si vedeti daca cele doua se echilibreaza). Multi pescari recomanda mulinete cu raport de recuperare mare (6.3 sau mai mare), insa eu recomand exact invers, un raport de recuperare mic deoarece sunt mai rezistente si mai puternice; daca dorim viteza mai mare la recuperare, mulinam mai repede (mi se pare mai confortabil sa accelerez recuperarea decat sa decelerez).
- firul:
– sunt adeptul firului monofilament in pescuitul avatului din 3 motive: 1. Firul mono e aproape invizibil;
2. Elasticitate – firul mono e elastic, ceea ce permite avatului sa inhaleze naluca cu mai multa usurinta;
3. Avand in vedere ca recuperam constant naluca se produce acel zgomot si vibratie la trecerea firului prin inelele lansetei (eu cred ca acest fapt afecteaza negativ pescuitul avatului).
– Grosimea – in functie de greutatea nalucii, marimea avatilor si transparenta apei! (intre 0,18-0,23mm)
- ancorele:
– recomand ancore cu sarma subtire si barbete mici intrucat avatul e foarte suspicios pe apa limpede iar el se lupta fugind. Nu scutura din cap precum salaul, deci nu are sanse prea mari de a scapa si atunci nu se justifica contre prea pronuntate la ancore deoarece ele ranesc prea mult pestele ! Nu ezitati sa schimbati ancorele nalucilor !
- nalucile:
– aspect natural, vibratie, castabilitate, suplete, cam astea trebuie sa fie criteriile de baza atunci cand alegeti o naluca pentru avat.
Astfel primavara eu folosesc voblere cu vibratie marunta dar relativ puternica, evolutie pana in 2m, tip minnow (sa semene mult cu obletele) si de culoare alb sidef, red head sau cu spate verde fluo si burta alba. Odata cu limpezirea apelor trec pe culori naturale si evolutie mai de suprafata.
Vara dau foarte mult cu cicade mici, albe sau alb cu verde ! Cicada o consider buna pentru ca se lanseaza foarte bine, nu face zgomot cand cade in apa si are vibratia ideala ! Cicada tip ASP (o cicada cu o paleta rotativa in coada) este foarte buna, prinzatoare, insa are dezavantajul ca face zgomot cand cade in apa. Atunci cand pescuiesc in zone restranse, prefer naluci subtile la caderea in apa deoarece daca “pleoscaim” prea mult o zona, in scurt timp avatii se sperie! Totusi ASP-ul e bun primavara si unde sunt necesare lanseuri lungi!
Toamna devreme folosesc Salmo Thrill de 7, culoare RBL sau HBL! Tehnica de pescuit consta in lanseuri ce depasesc zona in care credem ca stau cantonati avatii si recuperare liniara, uneori putem sa incercam usoare smuciri din varful lansetei sau accelerari alea ritmului de recuperare.
Un aspect foarte important: am observat de-a lungul timpului ca intr-o recuperare perpendiculara pe cursul apei sa NU am atac; probabil avatul realizeaza ca e putin probabil ca un oblete sa inoate perpedicular cursului apei! Asadar eu recomand lansarile in lungul apei, in aval sau cel mult oblic 45°.
Frana mulintei trebuie slabita destul de mult deoarece se poate intampla sa aveti atacuri aproape de mal sau de avati mari ce pot rupe firul! In urma atacului nu e nevoie sa intepati prea energic deoarece avatul se inteapa aproape singur! Atunci cand musca avatul trage de cap in laterala ceea ce sporeste sansele de intepare; plus faptul ca are gura moale (spre deosebire de stiuca), majoritatea avatilor se inteapa in lateralul gurii.
Lupta este spectaculoasa, insa atacul e divin! La fel ca in reclama la bere: “Probably the best attack in the world!”.
Cam atat am de spus despre pescuitul avatului. Esential este sa fim cat mai subtili posibil, fire subtiri – 0,23 maxim, fluorocarbon, naluci ce nu fac prea mult zgomot la caderea in apa. Nu insistati prea mult pe un loc (la fel ca in pescuitul cleanului – dupa ce ati prins 2-3 pesti intr-un loc schimbati locul sau faceti o pauza pana incep sa apara din nou atacuri la suprafata), sa aveti elasticitate in sistemul lanseta-fir si sa va alegeti locurile acolo unde vedeti atacuri la suprafata!
Si nu uitati: sa mai si eliberam pestii prinsi !
Laudati-va la prieteni cu filmulete si poze cu capturi, iar apoi eliberati pestii prinsi ! Pestii tot acolo raman, deci ii vom prinde si alta data!
Fir intins!!!
Articol recompensat cu un voucher Energofish in valoare de 50 Euro, in cadrul campaniei “In 2013 WSB recompenseaza fiecare articol publicabil !”
Frumos articol si foarte complet…acuma la pus in practica
frumos articol … il consider dedicat unei anumite ape (pe care tu ai facut observatiile scrise in articol) pentru ca avatul se prinde foarte bine iarna si nu de putine ori nalucile care se folosesc depasec usor 25 de grame. motiv pentru care trebuie re-gandit putin echipamentul incepand cu o lanseta ceva mai puternica si terminand cu un fir ceva mai gros care sa reziste cu bine si unuia de 5-6kg.
un mare bravo de la mine … mai ales ca imi face o deosebita placere sa vad cum se incheie articolul. fir intins.
Evident fiecare din noi capata in timp o anumita experienta pescuind pe apele la care are acces. Experienta atrage dupa sine si anumite prejudecati, inevitabil. Multe dintre ele dispar cand ne confruntam cu experiente noi, altele abia atunci incep sa apara… si tot asa.
Nu cred ca a fost intentia autorului ca prin articolul pe care l-a scris sa acopere comportamentul avatului in intreaga tara, de la Timis pana la Dunare si de la Prut la Tisa.
Daca doresti, poti scrie pentru noi un articol despre pescuitul avatului iarna. Ar fi interesant, avand in vedere ca putini sunt cei care prind iarna avat.
Multumesc tuturor!Eu pescuiesc exclusiv la spinning doar de 2 ani si student fiind pana acum,deci fonduri limitate,asa cum a spus si Razvan-si apele pe care am pescuit au fost limitate!Asadar am expus eperientele mele pe apele cunoscute de mine cu tehnicile pe care consider ca le stapanesc cel mai bine! Fir intins tuturor si nu uitati “Limit your catch,don’t catch your limit!” si bineinteles “Catch and release!”!Numa’ bine!
Sunt mandru de u Edisor si sunt si mai mandru ca prin u am invatat si eu sa dau la spinning 🙂
Frumos si realist totodata acest articol, este un peste extraordinar ale carui secrete daca reusesti sa le descoperi iti aduc printre cele mai frumoase momente . Ca si completare in arsenalul de momeli in pescuitul avatului a-si mentiona streemerele( muste artificiale de dimensiuni relativ mari), culori deschise, preferabil albe cu putin krystal flash. Mentionez ca am avut rezultate deosebite cu acestea,detasandu-se considerabil de restul nalucilor.multumesc! C&R!
Multumesc foarte mult.O sa recitesc sa aprofundez.Fir intins
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.