Voblere jerkbait la stiuca, cand si cum
Voblerele de tip jerkbait sunt un accesoriu de nelipsit din trusa mea de stiuca. M-au salvat de nenumarate ori, in special in situatii dificile, cand alte naluci erau ignorate complet de dintoase.
Iti pot oferi satisfactii pe toata durata anului, insa exista anumite momente in care ele exceleaza. Momente pe care le vom trece in revista in randurile de mai jos.
Cand sa scotem la bataie jerkbaiturile?
Una dintre perioadele propice jerkbait-ului este inceputul primaverii, dupa dezghet, cand temperatura apei e scazuta si pestii sunt slab activ. Aici jerkbait-urile din categoria suspending, animate cu pompaje medii din varful lansetei, urmate de pauze lungi, pot fi de cele mai multe ori solutia castigatoare. In general partidele de primavara devreme la stiuca le incep fie cu o guma de dimensiuni mari (in genul Orka Shad Tail 17cm, Storm WildEye Seeker Shad), animata lent, fie cu un vobler jerkbait suspending.
De asemenea, imediat dupa incheierea perioadei de prohibitie la stiuca, dintoasele sunt foarte greu de pacalit. O parte din ele pot fi inca in perioada de reproducere, iar restul nu prea par dispuse sa se hraneasca. E o perioada de cateva saptamani in care stiucile mari sunt parca de negasit, iar singurele capturi sporadice sunt cele de talie mica. Si in aceste situatii jerkbaiturile pot fi solutia salvatoare.

Storm Twitch Stick in actiune!
In aceste momente pompajele le recomand ceva mai agresive, iar pauzele ceva mai scurte. Acelasi scenariu se deruleaza uneori si toamna tarziu, cand temperaturile din timpul noptii coboara brusc, iar termometrele indica doar cateva grade Celsius. Stiucile devin apatice, greu de convins.
Desi situatiile descrise mai sus fac referire la anumite perioade din an, comportamentul stiucii se poate schimba brusc inclusiv pe durata aceleasi zile de pescuit.
Nu de putine ori, un tip de naluca sau evolutie care a dat roade dimineata, devine complet ineficienta dupa-masa, odata cu iesirea soarelui. Un exemplu ce-mi vine in minte e o partida la stiuca in Delta, pe Lacul Isac, in care desi dimineata prinsesem foarte bine la oscilante, odata cu iesirea soarelui si oprirea vantului, stiucile parca disparusera.
Am schimbat sistematic pe naluci pana am ajung la jerkbaituri. Eu am mers pe un X-rap de 10cm culoarea S, iar Doru pe un Shadow Rap de 11cm culoare CL. Stiucile au raspuns instant si am inceput din nou sa prindem.
Evoluam voblerele pe langa palcurile de vegetatie submersa, cu pompaje si stopari constante. Atacurile surveneau de cele mai multe ori in timpul stoparii si erau foarte hotarate. Partidele de acest gen nu sunt un caz izolat, in special cand vine vorba de stiuca, asa ca am grija sa nu uit niciodata trusa de jerkbaituri acasa.
Atuurile voblerelor jerkbait
Sunt cateva atuuri care diferentiaza jerkbaiturile de restul nalucilor de rapitor:
In primul rand, jerkbaiturile sunt naluci ce se preteaza tehnicii powerfishing, un tip de pescuit in care se acopera cat mai multa apa intr-un timp scurt pentru identificarea rapida a zonelor cu pesti activi.
Un jerkbait poate fi pescuit mult mai rapid decat o naluca soft, uneori chiar si decat o oscilanta. In acelasi timp, flotabilitatea acestora ne permite sa le mentinem un timp indelungat in zonele “fierbinti” unde probabilitatea unui atac e mult mai ridicata.
Un alt atuu ar fi multiplele variante de flotabilitate in care regasim jerkbaiturile, si anume: suspending, slow rising sau slow sinking.
Cele slow rising (floating), cum e Storm Twitch Stick, le folosesc in special in zonele bogate in vegetatie submersa. Ma folosesc de aceasta flotabilitate mai ridicata in momentul in care voblerul atinge un palc de vegetatie. Atunci il stopez si ii permit sa iasa din vegetatie, uneori executand si cateva pompaje scurte. In felul acesta, puteti starni eventualele stiuci ce se camufleaza la baza zonei cu vegetatie.
Storm Twitch Stick a fost voblerul care a contribuit la castigarea cupei Arrow-Snagov de anul trecut, unde descoperind o zona cu stiuci a trebuit sa jonglez intre trei naluci: softuri, spinnerbait si jerbait, pentru a prinde constant. In momentele in care stiucile pareau sa se sature de gume, schimbam pe jerkbait. De mentionat e ca tot la Snagov, Andrei a prins cea mai mare captura a concursului, o frumusete de stiuca de 80cm, tot la un Storm Twitch Stick de 10cm.
Jerkbaiturile slow sinking dau rezultate bune in ape ceva mai adanci si relativ reci. O alta varianta pentru momentele in care vreti sa evoluati mai jos, la adancimi mai mari, voblerele jerkbait sunt cele deep diver, cu barbeta ceva mai pronuntata. Acestea pot evolua confortabil la adancimi de 2-3m. In gama aceasta ar intra: Rapala Shadov Rap Deep, X-Rap Deep, Shadow Rap Shad Deep sau Strike King KVD Deep, toate foarte eficiente.
De departe insa, jerkbaiturile suspending se bucura de cea mai mare popularitate printre pescari. Avand o densitate apropiata de cea a apei, ele pot deveni arme letale cand sunt manuite corespunzator.
Mai jos aveti filmarea unei partide scurte, de cateva ore, pe Vladimirescu, in care voblerele jerkbait suspending au fost din nou solutia castigatoare. Dupa ce am periat apa cu o gama larga de naluci (softuri mari, voblere rattlin, crankuri, oscilante), am inteles ca avem de-a face cu stiuci inactive, care vor ceva diferit, iar jerkbaiturile erau cea mai buna optiune.
Eu am folosit un Rapala Husky Jerk de 13 cm, iar Andrei un X-Rap Saltwater de 12cm.
Asa cum mentionam mai sus, variantele disponibile pentru jerkbaituri nu se opresc la flotabilitate. In functie de dimensiunea barbetei acestea pot fi deep diving, medium diving, sau pot evolua foarte aproape de pelicula. In ultima categorie s-ar incadra Rapala Flat Rap, ideal pentru situatiile in care ai maxim 50cm palier de apa in care poti evolua voblerul.

Rapala Flat Rap, un jerkbait XXL ce evolueaza aproape de pelicula.

Jerkbaiturile fac de multe ori victime si in randul salailor, nu doar a stiucilor.
Sunt de asemenea modele cu “rattle” (bile interne) care uneori pot face diferenta, datorita undelor sonore emise in apa. Personal, de cele mai multe ori, prefer rattle-urile in voblere jerkbait. Atat Twitch Stick, Husky Jerk cat si X-rap, voblere cu care am avut mai multe partide foarte reusite, sunt dotate cu rattle/sistem long-cast.
Echipament pentru jerkbaituri
Pentru a aplica o evolutie cat mai atractiva unui jerkbait e nevoie de un echipament corespunzator. Fara un ansamblu bine corelat, riscati sa nu aplicati actiunea corespunzatoare sau sa obositi repede cand executati pompajele.
Lanseta care se recomanda acestui stil, este o lanseta ceva mai scurta, cu lungimi situate undeva la 1.98m-2.08m (6’6” – 6’10”). Eu le prefer pe cele mai permisive pe varf, care ma ajuta sa imprim pompaje pronuntate facil si care au o rezerva de putere considerabila. E genul de lanseta care functioneaza foarte bine si la spinnerbait.
Rezerva de putere ajuta in special in zonele cu vegetatie din abundenta sau alte structuri, unde dupa ce ataca stiucile se folosesc de acestea incercand sa scape. O lanseta cu o rezerva de putere decenta va scadea simtitor numarul dintoaselor scapate in dril.
In general, pentru jerkbaituri de dimensiuni medii/mari (8-15cm) folosesc echipament de baitcasting.
O alta componenta foarte importanta e mulineta. Pentru jerkbaituri recomand mulinetele high speed, cu raport de recuperare ridicat. Eu folosesc o mulineta Shimano Chronarch CI4+ HG, cu raport de recuperare 7.6:1. Aceasta iti permite ca dupa un pompaj mai agresiv, sa recuperezi aproape instant rezerva de fir, tinandu-l in permanenta intins si avand contact cu naluca. Evident lucrul acesta se va traduce si in scaderea numarului de rateuri.
Trebuie sa recunosc ca initial am fost putin reticent legat de superioritatea mulinetelor high speed in pescuitul cu jerkbaituri, insa dupa ce le-am incercat am observat instant plusul de confort pe care-l adauga acestui stil.

Chronarch CI4+ HG, o mulineta ce se preteaza pescuitului la jerkbait.
Legat de fir, folosesc cu predilectie firele textile, uneori adaugand si un leader de fluorocarbon. Un monofilament ar adauga o elongatie prea mare, care va afecta actiunea nalucii la distante mari. Cand alegeti diametrul firului, trebuie tinut cont ca acesta poate afecta si adancimea de evolutie a nalucii.
Pescuitul la stiuca implica si folosirea unei strune. Personal le prefer pe cele din fluorocarbon sau kevlar subtire (la rola, usor maleabil) care nu vor afecta simtitor evolutia voblerelor. Daca nu gasiti in comert ceva corespunzator, aveti optiunea de a vi le confectiona singuri fara prea mari dificultati.
Concluzii
Voblerele jerkbait pot fi de multe ori solutia salvatoare in partidele de pescuit la stiuca. Chiar si cand aveti capturi la alte naluci, dar frecventa lor scade, luati in calcul montarea unui jerkbait. Pe piata halieutica din Romania exista deja o gama larga de modele si culori cu care puteti jongla pentru gasirea solutiei potrivite la momentul respectiv.
Nu vor prinde tot timpul si in orice conditii, insa sunt o unealta ce n-ar trebui sa lipseasca din trusa niciunui impatimit de spinning.
Frumoase stiuci. As vrea sa merg la Ultima Frontiera,sa prind si eu, dar nu am gasit nimic actual(articole,stiuca 2017) despre locatie. Te rog daca stii ceva , doua cuvinte, sa nu bat drumul degeaba pina acolo.Multumesc!
Vad ca ai echipa de casting presupun ca e mai usor de folosit in barca,folosesti si bete de spinning ? Ce pretur sunt in romania ?
[…] e un secret ca sunt mare fan al voblerelor de tip jerkbait. Ele au salvat partide in care restul tipurilor de naluci erau ignorate […]
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.