Phenix Ultra Swimbait USB-711 ML
La Targul Expo Aventuri din weekendul trecut, sponsorul nostru Energofish a avut o promotie interesanta. La trei voblere Salmo, cumparatorul primea bonus un vobler de stiuca din categoria XXL, de la acelasi producator consacrat. Printre ele erau Slider de 12 cm, floating si sinking, Perch SR de 14 cm , Fatso Crank 14 cm, Turbo Jack de 17 cm, Maas Marauder de 19 cm, Skinner de 20 cm etc.
Am incercat sa ajut mai multi colegi pescari, dintre cei care se opreau incurcati in fata panoului cu voblere la oferta, nestiind pe care sa il aleaga. Nu neaparat marimea voblerelor respective era cauza dilemelor, cat greutatea acestora. Multi dintre ei mi-au spus ca pur si simplu nu au cu ce sa lanseze acele naluci. I-am inteles perfect pentru ca la randul meu m-am confruntat cu aceasta problema.
Imi place sa pescuiesc la peste mare si de aceea am o colectie intreaga de naluci din categoria grea, printre care multe din cele enumerate mai sus. Multa vreme insa nu am reusit sa gasesc o lanseta potrivita cu care sa le pescuiesc. Pana intr-o zi cand in atelierul lui Andrei am vazut intr-un manunchi de blankuri unul mai lung cu vreo 20 cm decat celelalte si ceva mai solid. L-am luat la balanganit si nu parea greu, l-am indoit apoi, am vazut ca e destul de flexibil, ca are rezerva mare de putere. Mi-a placut.
Apoi m-am uitat la caracteristici.
USB-711 ML. Lungime 7 ft 11 inch, 10-25 lb si 1-3 oz. Suna periculos de mult, insa nu e chiar asa. Blankul nu e genul de „coada de matura”, cum fusese acel G.Loomis de 1-3 oz pentru musky, pe care l-am cumparat candva pe nevazute din State. Nici vorba.
Blankul are un varf de 2,4 mm (nr.6), un diametru la butt de 15,3 mm si cantareste 106 gr. Este clasificat de cei de la Phenix ca fiind din categoria ML (medium/light) in seria blankurilor de swimbait. Da, ML pentru ca are doi frati mai puternici, unul MH pana in 5 oz si altul H de 8 oz.
Pe saitul producatorului, la specificatiile blankului se arata ca plaja greutatilor recomandate este de 1-2 oz, insa lanseta fabricata de Phenix pe acelasi blank e descrisa ca ar duce 1-3 oz. Chemat sa clarifice acesta diferenta pe forumul Tackletour, Vince Borges (National Sales & Marketing manager la Phenix) a lamurit cum sta treaba. Blankul e de 3 oz, dar la rubrica privind caracteristicile blankului de pe sait s-a produs o greseala de dactilografiere.
Insa cifrele conteaza mai putin cand un blank iti vine pe mana. Sava s-a apucat de treaba si a rezultat din nou o marfa clasa intai.

Echipata cu 11 inele Fuji K Tangle Free SiC (exclusiv top-ul), din care 4 cu doua picioruse si 7 cu unul singur
Lanseta finalizata cantareste 190 gr. Nu este foarte usoara, insa sa nu uitam ca nu discutam de o lanseta „de jucarie”, ci de una ce duce 3 oz. Spre exemplu, Lamiglasul MB842F, o lanseta din fibra de sticla, de 7 ft (cu 28 cm mai scurt) si ¾ – 2 ¼ oz, cu care pescuiesc la vobler si cu care am prins o gramada de pesti seriosi, cantareste cu 10,5 grame in plus. Mai exact 200,9 gr.
Nu as vrea sa va plictisesc cu aceste cifre, insa le-am mentionat pentru a sublinia faptul ca si acele naluci XXL, de care unii dintre noi suntem atat de dependenti, pot fi pescuite si cu un echipament rezonabil ca greutate, care nu sa nu iti tranforme partida de pescuit intr-una de corvoada.
Dar mai bine sa lasam caracteristicile seci si sa vedem cum se comporta batul in pescuitul propriu-zis.
Lanseta are o actiune moderate-fast, cu un varf relativ flexibil (in cazul nalucilor a caror greutate depaseste limita inferioara) si cu rezerva considerabila de putere.
Este bine echilibrata, manerul full compensand numarul ceva mai mare de inele, necesar pentru un blank atat de lung. Centrul de echilibru este situat la 7-8 cm in fata mulinetei. As fi putut sa o echilibrez astfel incat centrul de greutate sa fie chiar si in mijlocul talpii mulinetei, prin adaugarea unei greutati in butt, insa am considerat ca este inutil atat timp cat cu majoritatea nalucilor voi pescui cu varful lansetei indreptat in jos, caci nu este un bat de jig.
Am pescuit cu ea cu toate nalucile amintite la inceputul articolului si multe altele, plecand de la 14 gr si pana la aproximativ 100 gr. Din modul in care se comporta in lanseu, cred ca incadrarea sa in 1-3 oz este corecta.
De asemenea, lungimea lansetei ajuta la obtinerea unui plus de distanta in lanseu, precum si la un control mai bun al deep diverului in apropierea malului, pentru a nu intra intre pietre.
Trecand la concret, varful lansetei este totusi suficient de rigid pentru a evolua corect un Salmo Slider de 12 cm sau un shad de 15 cm montat pe un jig de 7-14 gr. Cu jiguri mai grele nu am incercat-o deocamdata.
Merge foarte bine si cu spinnerbait-uri mari sau cu crank-uri voluminoase, ce opun rezistenta mare la inaintarea prin apa, cum ar fi Salmo Fatso Crank de 14 cm ori cu voblere jointed mari. Iar Skinnerul de 20 cm e o placere sa il pescuiesti pe recuperari lenese, condimentate cu accelerari bruste si ruperi de ritm.
Lanseta este de asemenea in elementul sau cu rotative mari, cum ar fi Musky Killer, Giant Killer sau Giant Killer Tandem.
Swimbat-uri ? Nu stiu, caci nu am niciunul printre nalucile mele (ma rog, niciunul in sensul strict al notiunii). Dar daca asa scrie pe eticheta, sigur trebuie sa mearga si cu swimbait-uri ! :))
In privinta speciilor de pe la noi, lanseta se preteaza in primul rand la pescuitul stiucii mari (acolo unde ea mai exista, bineinteles). O gasesc foarte potrivita si in pescuitul somnului cu naluci, in special cu deep divere de adancime mare (Rapala DT 14-20, Salmo Hornet de 9 cm, Strike Pro Supersonic de 7 sau 8 cm ori Crankee Runner 80, Mann’s Go2 20+ etc) sau cu jointed-uri mari (Rapala Jointed de 13cm etc.).
Imi poteti spune de ce atunci cand lanseta de baitcasting este in tensiune firul se deplaseaza in asa fel incat atinge blanck-ul sau se deplaseaza stanga dreapta fata de blank in functie de unghi?
Multumesc !
Pentru aia s-a inventat montatul inelelor in spirala,chit ca unii gasesc hilar montajul asta..
Bogdan, lansetele de baitcasting au de obicei mai multe inele decat cele de spinning tocmai pentru ca firul sa nu se frece de blank. Cu toate acestea, cand sunt indoite mai tare, se poate intampla ca firul sa atinga blankul. Mai ales la lansetele flexibile.
Dar faptul ca firul poate atinge uneori blankul in dril este irelevant. Nici firul, nici blankul nu au de suferit.
Mi-as dori ca firul sa se frece de blank cat mai des… din cauza pestilor, bineinteles ! 😀
Multumesc pentru raspunsuri, intradeva asa frecare sa tot ai :))
Mai exact am transformat o lanseta G.loomis de spinning cu o lungime de 2,14 m intr-o lanseta de baitcasting si i-am pus 9 inele,am observat in momentul in care o tenslionez ca firul atinge blanckul. Am crezut ca am gresit cum am montat inelele si ca nu a-r trebui sa se intample ca firul sa “frece”.
Multumesc ! Cu stima,Bogdan
Important este ca firul sa nu o ia pe langa blank urat de tot…. in rest este aproape imposibil sa faci firul sa nu atinga blankul… Asta daca nu vrei sa umpli lanseta cu inele din 10 in 10 cm……
Ok,am inteles,multumesc! Firul atinge flankul numai cand intra in acctiune rezerva de putere a lansetei ! Deci este ok !
Multumesc ! Cu respect,Bogdan
Frumos articolul.Ai inbunatatit Skinnerul asai?
Multumesc.
Da, l-am manjit putin cu sange din marker. 😀
[…] Însă orice lansetă, cu cât este mai puternică, cu atât este mai grea. Pescuitul cu năluci este un pescuit activ, în care ţii lanseta permanent în mână, lansezi, joci voblerul în timpul recuperării preţ de câteva ore. De aceea, este obligatoriu de căutat un echilibru între nevoia de a avea o lansetă puternică şi aceea de a avea o lansetă plăcută în pescuit, ecuaţie în care intră inclusiv condiţia fizică a pescarului. În prezent, pescuiesc la somn cu două lansete custom de baitcasting. Una mai „ușoară”, construită pe un blank Lamiglas din fibră de sticlă, din categoria „light saltwater”, având o lungime de 7 ft şi pentru care sunt recomandate năluci de ¾ – 2 ¼ oz. Producătorul nu dă indicaţii privind firele, precum în cazul altor blankuri, însă estimez că lanseta poate fi pescuită fără probleme cu fire de 35 lb. Cântăreşte puţin peste 200 gr, ceva mai mult decât o lansetă de spinning din grafit, însă nu prea mult pentru a obosi mâna. A doua este mai puternică, tot custom, construita pe un blank USB-711 ML. Lungime 7 ft 11 inch, 10-25 lb si 1-3 oz., mai multe puteti citi despre ea aici. […]
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.