Home » Reviews

Top 3 voblere de avat de la Rapala

29 noiembrie 2018 4 Comentarii Scris de razvan

Astazi incepem o serie de articole in care vom incerca sa facem un top al celor mai bune naluci sau echipamente de pescuit care pentru noi au dat rezultate in pescuitul fiecarei specii de rapitori. Articolele se adreseaza in primul rand incepatorilor intr-ale spinningului, dar si celor care considera ca inca mai au ceva de invatat in legatura cu pescuitul.

Asadar, sa vorbim despre cele mai prinzatoare voblere de avat de la Rapala, fara de care nu ai putea pleca la pescuit.

Locul 3: Original Floater, 9 cm, 5 gr.

Original Floater de 9 si 7 cm

Original Floater de 9 si 7 cm

Original Floter-ul este un clasic de la Rapala, in productie din anul 1936, fiind voblerul care a consacrat acest urias brand pe piata globala si care a prins nenumarate specii de rapitori de pe planeta. Avatul nostru il place la nebunie.

Are un profil relativ subtire si alungit, asemanator cu obletele, hrana preferata a avatului. Nu opune rezistenta mare la inaintarea prin apa, are o vibratie marunta, discreta cu un usor balans pe flancuri. In timpul recuperarii, nu coboara mult, ci inoata in straturile superioare ale apei, pe paleirul de adancime unde se hraneste avatul in periodele calde ale anului.

Aceste caracteristici il fac util atunci cand pescuim in curenti puternici, in care este foarte stabil. Uneori, nimerim cate un Original Floter care in curent deviaza din cand in cand stanga-dreapta, intocmai ca un pestisor viu, de care trebuie avuta mare grija pentru ca este si mai prinzator decat cele obisnuite.

Original Floater-ul este de incercat in special pe raurile mai mici, unde talia pestilor prada este in general mai mica decat pe Dunare sau pe raurile mari, spre exemplu.

Un avat pe Original Floater SFC, una dintre cele mai bune culori

Un avat pe Original Floater SFC, una dintre cele mai bune culori

Dezavantajul sau este greutatea destul de scazuta, modelul de 9 cm avand doar 5 gr., ceea ce il face dificil de lansat la distanta mare. Prin urmare, este un vobler cu care vom tatona zonele active din apropierea malurilor, sau il vom lansa in lungul malurilor cu piatra, in locuri cu obstacole subacvatice, dupa care ar putea pandi avatii, cum ar fi bolovani situati in curent viu sau trunchiuri de copaci ingropate partial in albie, la confluente, pe canale etc.

Variante de lestare suplimentara

Variante de lestare suplimentara

Insa si acest inconvenient al greutatii reduse poate fi partial remediat prin schimbarea carligelor si a inelelor despicate cu altele ceva mai groase, operatiune prin care se mai castiga putin in greutate. Daca e nevoie, puteti chiar sa ii montati un lest suplimentar adeziv, cum ar fi SuspenStrip de la Storm, insa nu este indicat sa-l lestati prea mult, altfel va pierde din vibratia specifica.

Nu neglijati nici celelalte variante, de 5 cm, 7 cm sau chiar 11 cm, atunci sau cand conditiile o cer. Sunt si ele foarte prinzatoare.

Locul 2: Team Esko, 7 cm, 6 gr.

Cateva Team Esko ce si-au facut treaba

Cateva Team Esko ce si-au facut treaba

Team Esko este un model mult mai recent, aparut in anul 1997, dar care s-a consacrat in scurta vreme in topul celor mai prinzatoare voblere de avat.

Este de fapt un hibrid, avand corpul modelului Contdown (dar fara supralestarea specifica acestuia) si barbeta modelului Shallow Shad Rap, bineinteles tot de la Rapala. Asadar, din tata Contdown si mama Shallow Shad Rap a rezultat un vobler cu vibratie agresiva, taman pe placul avatilor activi.

Comparandu-l cu Original Floater-ul, fiind mai voluminos si avand barbeta dispusa diferit, Team Esko este mult mai agresiv ca evolutie si nu va trece neobservat de avatii care se hranesc activ. Poate fi pescuit in viteza sau in curent puternic fara a avea probleme cu stabilitatea.

In Delta, pe bratul Sfantu Gheorghe

In Delta, pe bratul Sfantu Gheorghe

Intrucat este mai greu si are o forma aerodinamica, se lanseaza bine la distanta, atat cu echipament de spinning cat si de baitcasting. De aceea, poate fi folosit cu succes cam peste tot pe unde gasim avatul: de la canale si rauri mici pana pe Dunare si in Delta. Puteti vedea Team Esko in plina actiune mai jos.

Singurele minusuri ale acestui model sunt ca se produce intr-o singura varianta dimensionala si ca se gaseste in prezent intr-o paleta coloristica destul de limitata, desi de-a lungul timpului s-a produs in mult mai multe culori. Ne-ar place sa incercam Team Esko in varianta de 8 cm, precum si de 5 sau 6 cm si fac pariu ca nu le-ar refuza nici avatii sau salaii.

Locul 1: Shallow Shad Rap, 7 cm, 7 gr.

Shallow Shad Rap, varianta de 7 cm

Shallow Shad Rap, varianta de 7 cm

Shad Rap-ul in varianta Shallow este la randul sau un clasic, fiind produs de Rapala incepand cu anul 1983, cand multi dintre noi nu stiam ce e pescuitul. Modelul de 7 cm este in opinia mea voblerul numarul unu in pescuitul avatului. Cu acest model am prins cei mai mari și, probabil, cei mai multi avati. Il consider un vobler care nu ar trebui sa lipseasca din arsenalul niciunui pescar de rapitor, in general, nu doar al unui pescar de avat.

Unul mai imbracat dintre cei care au preferat SSR-ul

Unul mai imbracat dintre cei care au preferat SSR-ul

Are un profil mai inalt decat al voblerelor despre care am discutat anterior si barbeta identica cu Team Esko. Insa evolutia sa este ceva mai discreta decat a agresivului Team Esko, motiv pentru care cele doua voblere se completeaza reciproc foarte bine cand vine vorba de alegerea celei mai potrivite naluci a momentului in functie de gradul de activitate a avatului. Totusi, avand o vibratie putin mai discreta, consider ca Shad Rap-ul este util in mai multe imprejurari decat Team Esko.

La randul sau, Shad Rap-ul este stabil chiar si la recuperari rapide sau in curenti intensi ori in ape involburate.

Shad Rap-ul este mai greu decat Team Esko și la fel de aerodinamic, prin urmare e și el un vobler cu care se poate pescui la distanta, cum e nevoie de cele mai multe ori atunci cand vanam avatul.

Cel mai mare avat al meu de pana acum

Cel mai mare avat al meu de pana acum, pe SSR de 9 cm

Variantele coloristice in care se produce sunt mult mai numeroase, deci si in aceasta privinta poate fi o alegere mai buna. Culori extrem de prinzatoare, cum ar fi HS (Hot Steel), FP (Fire Perch), SFC (Silver Fluorescent Chartreuse), GFR (Gold Fluorescent Red) nu le gasim sau nu le mai gasim la Team Esko.

In privinta varinatelor dimensionale, Shad Rap-ul este depasit doar de Original Floater. Il gasim in varianta de 5 cm, buna si ea atunci cand talia avatilor e mai mica sau in ape ceva mai reci, cand avatii sunt mai greu de convins, precum si in varinta de 9 cm, cand avem de a face cu avati capitali sau cand pur si simplu pestii se hranesc intens. Puteti vedea Shad Rap-ul in actiune mai jos.

Noul SSR de 8 cm

Noul SSR de 8 cm

In sfarsit, de curand a aparut si Shad Rap-ul de 8 cm, care vine sa umple perfect spatiul relativ mare dintre cel de 7 cm (in anumite situatii, putin prea discret) și cel de 9 cm (care nu poate fi recuperat atat de rapid cum se cere uneori). Abia astept sa conving primii avati cu Shad Rap-ul de 8 cm.

Acesta este topul celor mai bune voblere de avat, prin prisma experientelor mele. Daca aveti alte pareri, preferinte sau intrebari, va astept mai jos la comentarii.

 

4 Comentarii »

  • Mihai a scris:

    Top voblerele Rapala pentru avat și nu e menționat Flat Rap-ul? Blasfemie dom’le!

  • Razvan (autor) a scris:

    E bun si Flat Rap-ul. Am prins si noi bine cu el, spre exemplu aici: https://www.youtube.com/watch?v=qkCtynf6k5s
    Dar nu a mai avut loc pe podium. 🙂

  • Andrei Sava a scris:

    Cam acelasi cred ca ar fi fost si topul meu, pe locul 3 ar fi fost bataie intre Original si Flat Rap

  • Vasile a scris:

    SSR-ul de 8cm de cand nu se mai face? mai sunt sanse sa reintre in productie/vanzare?

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.