Top 3 voblere de salau de la Rapala, pentru apa curgatoare
In articolul de fata voi incerca sa intocmesc un top al celor mai productive voblere pentru pescuitul salaului in apa curgatoare, din perspectiva experientelor mele. Nu am pretentia ca topul meu este unul universal valabil, ca voblerele la care fac referire vor fi la fel de eficiente pe Dunare ca şi pe Mures, ori pe lac la fel ca si pe apa curgatoare. Ar fi o eroare pe care o resping din capul locului, fiindca naluca trebuie aleasa intotdeauna in functie de conditiile in care pescuim.
Ca sa fiu mai concret, topul de astazi priveste pescuitul in apa curgatoare, in locuri cu adancimi pana in 4 m. In general, cand vorbim de ape mai adanci, jigul si guma devin naluca “number one”, iar pentru aceasta va fi nevoie de un top separat. Am explicat aici de ce prefer de multe ori voblerul in locul jigului, asa ca nu mai insist asupra acestui subiect.
Revenind la topul propus, iata clasamentul meu al celor mai eficiente voblere de salau:

Rapala Shallow Shad Rap, 9 cm
Locul 3: Shallow Shad Rap, 9 cm. 12 gr.
Din punctul meu de vedere , cea mai potrivita varianta dimensionala pentru salau din gama SSR este cea de 9 cm. La aceasta marime, voblerul are un profil care imita destul de bine albitura din apele raului (scobarei, morunaşi, batca, platicute, obleţi de talie mare etc.), care constituie hrana obinuita a salaului. Nu e de mirare ca acest tipar este atat pe gustul salailor de talie obisnuita, dar şi al exemplarelor ”adevarate”.
Ca si evolutie, SSR-ul de 9 cm are o bataie destul de accentuata dar nu exagerata, cu usor balans pe flancuri, fapt ce il face util in foarte multe situatii, inclusiv atunci cand salaii sunt mofturosi. Se preteaza mai ales la recuperari medii si rapide, dar la nevoie poate fi pescuit si mai lent sau chiar tinut pe loc in curent.
In privinta adancimii la care coboara, poate fi pescuit acolo unde apa are 1,2 – 1,8 m, bineinteles in functie de o multime de alti factori externi (distanta la care il lansam, grosimea firului, viteza curentului etc.).
Toamna sau vara, am prins de multe ori cu el pe inserat sau dimineata devreme cand salaii urca sa se hraneasca in apropierea malurilor pietruite sau dupa obstacole submerse in locurile cu curs lent sau mediu. Nu vreau sa se inteleaga ca primavara nu ar merge. Am prins destui salai cu el şi primavara, insa in general in acest anotimp in care salaii sunt mult mai agresivi prefer voblere mai mari sau cu bataie mai puternica.
Poate fi util si in cursul zilei daca apa este mai tulbure, situaţie cand adesea gasim salaii activi si peste zi.
Totodata, SSR 9 este unul din voblerele cu care pescuiesc frecvent noaptea, chiar si in ape mai adanci, deoarece atunci salaii urca frecvent spre suprafata apei pentru a se hrani.
Referitor la culoare, putem gasi SSR-ul in foarte multe variante, de la cele mai naturale pana la culori tipatoare care nu imita nimic din ceea ce mananca salaul, dar care dau rezultate suprinzatoare. Totusi, tinand seama ca este un vobler cu care pescuiesc in apa relativ mica, unde salaii ies mai ales in conditii de luminozitate scazuta, prefer culorile mai stridente cum ar fi SFC (Silver Fluorescent Chartreuse), IMP (Imposter), GFR (Gold Fluorescent Red), HT (Hot Tiger) etc. Dar ca sa nu fiu descoperit, fiindca nu stii niciodata ce e in capul pestelui, am intotdeauna la mine si unul sau doua SSR-uri in culori naturale – S (Silver), ALB (Albino Shiner) sau SD (Shad).

Rapala Floating Magnum, 11 cm
Locul 2: Floating Magnum , 11 cm, 15 gr.
Magnum-ul este un vobler mult mai corpolent decat SSR-ul, mai flotant, cu barbeta ceva mai mare si cu o bataie mult mai puternica. De aceea, atunci cand salaii sunt agresivi il gasesc mult mai eficient. Am prins cu el mai multi salai mari decat cu SSR-ul, unul din motivele pentru care il pozitionez mai sus in top, dar nici salaii mici nu se sperie de el. Am prins chiar si la kil.
Voblerul are un profil mai alungit, fusiform, ce aduce cu pestii ce se gasesc adesea in curent mai viu, cum ar fi mreana sau scobarul, care intra frecvent in meniul salailor respectabili. Poate si de aceea Magnum-ul ne aduce an de an capturi de talie mare, şi in ape calde şi in ape reci.
Evolueaza cel mai bine pe recuperari lente sau medii. La viteze mari sau in curent puternic, opune rezistenta prea mare si devine mai greu de recuperat. Avand in vedere bataia sa agresiva chiar si pe recuperari lente, imi place sa il fososesc ca vobler de cautare cu care sa acopar o suprafata mare de apa in timp scurt.
Desi in general coboara pana pe la 1,8 m, pot pescui cu el si in ape mai adanci pentru vibratia lui puternica determina salaul sa se ridice şi sa il atace si atunci cand voblerul inoata intre ape. Daca in zona sunt salai activi, sunt sanse mari sa isi tradeze prezenta.
Pescuiesc cu el pe mai ales acolo unde albia prezinta structuri (bolovani, crengi, praguri aflate în curent etc), dupa care stau de multe ori la panda salaii, in lungul malurilor pietruite sau in marginile gropilor din albie, sapate pentru extragerea balastului. Intrucat are o flotabilitate mare, opresc recuperarea de indata ce simt ca voblerul atinge structura si de cele mai multe ori il pot salva astfel de agatare. De aceea am curajul sa risc cu el si in zone cu agataturi.
Dupa asfintit sau noaptea am prins de multe ori si lansandu-l in larg si recuperandu-l lent in curent.
Dar cel mai bine da rezultate primavara, inainte de reproducerea salailor, cand acestia poti fi gasiti grupati patruland prin apropierea malurilor, in ape relativ mici şi cand devin foarte agresivi cu orice vietate ce trece prin zona. Bataia puternica a Magnum-ului ii scoate din sarite.
Din pacate nu il gasim in atat de multe variante coloristice precum SSR-ul. Dar atunci cand ies la salau nu pot sa imi lipseasca din trusa S (Silver), HT (Hot Tiger), GFR (Gold Fluorescent Red) sau FT (Fire Tiger).

Rapala Shad Rap, 8 cm
Locul 1: Shad Rap, 8 cm, 10 gr.
Pe primul loc in preferintele mele se situeaza SR 8, voblerul cu care cred ca am prins cei mai multi si cei mai mari salai de-a lungul vremii. Despre Shad Rap am scris un articol distinct, pe care il puteti gasi aici , prin urmare nu reiau intreaga poveste, ci voi incerca sa fiu mai concis.
Evolutia SR 8 este similara cu cea a unui SSR, dar e amplificata datorita barbetei mai mari. Asadar are o bataie mai puternica decat acesta si o oscilatie mai ampla pe flancuri. Aceste caracteristici il fac sa evolueze optim la viteze de recuperare mici si medii. De aceea SR 8 este un vobler care da rezultate foarte bune chiar si in ape reci, cand pestii sunt mai putin activi si trebuie sa reducem mult din viteza de recuperare a nalucii. Am prins cu el chiar si atunci cand apa avea 1-2 C, iar temperatura aerului se invartea in jurul a 0 C.
Shad Rap-ul de 8 acopera cea mai mare coloana de apa dintre voblerele despre care am discutat, fapt ce constituie inca un argument pentru a-l pune in fruntea clasamentului. In general coboara pe la 1,8 – 2,5 m, insa raza sa de actiune nu se limiteaza la atat.
Barbeta sa mare protejeaza foarte bine tripla de pe burta, facandu-l sa ricoseze cand da intr-un obstacol si diminuand riscul de a se agata accidental. De aceea de multe ori pescuiesc cu el chiar si in ape mai mici decat adancimea sa de evolutie. In atari situatii, recuperez voblerul in contact cu substratul, sa il simt cum sare din piatra in piatra si, din cand in cand, ii las timp sa se ridice putin. Evoluat astfel devine irezistibil pentru salaii iesiti la mancat pe apa mica.
Atunci cand pescuim cu el in ape mai adanci decat adancimea sa maxima de evolutie, faptul ca bate puternic le permite salailor sa il simta de la distanta si ii determina sa il atace chiar si cand evolueaza la mai bine de jumatate de metru deasupra subtratului.
Problema cu SR 8 este ca este mult mai greu de gasit in comparatie cu SR 7 sau SR 9, ba chiar a fost scos din productie o vreme. Dar de curand a aparut din nou, iar paleta de culori a fost imbogatita, cum sunt cele din gama UV.
Desigur, sunt si alte voblere de salau bune sau foarte bune, care trebuie sa completeze trusa de pescuit. Nu pot sa nu amintesc aici Countdown Jointed 11, Husky, Original Floater 13, Minnow Rap 9, Jointed Shad Rap 5 si 7, Rattlin Rap 7 sau mai noile Shadow Rap Deep 11 si Shadow Rap Shad Deep 9, voblere care de asemenea sunt foarte prinzatoare, insa topul meu nu are decat trei pozitii.
P.S. Daca preferati sa urmariti articolul in varianta video, o gasiti aici:
Salut. Pe unde se mai gaseste SR08? Nu l-am vazut demult pe la magazinele din Romania.
In Romania n-am vazut recent. Speram sa ajunga si la noi.
Salut care ii diferența între sr7si sr8?
SR8 are barbeta mai mare, coboara mai jos, e mai greu si are o bataie mai intensa decat SR7.
Dar nu coboara atat de jos si nici nu opune rezistenta asa de mare la inaintare ca SR9.
E ca un fel de medie intre cele doua si de aceea e si cel mai universal (ca sa zic asa) din gama Shad Rap pentru salau.
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.