Cand si cum folosim voblerele crankbait la stiuca? (seria Storm Arashi)
Seria de crankbait-uri Storm Arashi prin modelele Square, Flat si Deep, se dovedeste extrem de eficienta si in pescuitul stiucii. In ultimele iesiri la stiuca pe o apa cu adancimi cuprinse intre 1-5m, crankbait-urile Storm Arashi au fost de departe solutia castigatoare.
Principalul lor atu este vibratia extrem de agresiva si bilele interioare care provoaca un zgomot puternic. Acest lucru le face greu de ignorat chiar si de stiucile apatice. Se lanseaza departe, facandu-si simtita vibratia in varful lansetei chiar si la cea mai mica recuperare. In plus, iti permit sa acoperi o suprafata de apa foarte mare si sa localizezi stiucile mai rapid.
Mai jos vom trece in revista particularitatile fiecarui model in parte, situatiile in care e recomandat si modul in care poate fi evoluat.
Gama de crankbaituri Arashi vine cu mai multe modele, care-ti permit sa acoperi un palier mare de adancime.
1. Storm Arashi Rattling Square 03 & 05 – (evolutie 1-1.5m)
Acest vobler crankbait e probabil cel mai accesibil prin prisma palierului de adancime la care evolueaza. Poate fi folosit cu usurinta pe toate lacurile din Delta Dunarii, sau canale cu adancimi cuprinse intre 1-2m.
Particularitatea lui Storm Arashi Square sta in forma barbetei (trapezoidale) care-i imprima un balans puteric pe flancuri si ii permite sa ricoseze mai usor din eventualele obstacole submerse. In zonele cu vegetatie, poate fi evoluat in palierul de apa de deasupra vegetatiei folosindu-te de flotabilitatea voblerului. Astfel recuperam liniar voblerul pana cand simtim ca a atins vegetatia. Apoi ne oprim si asteptam cateva secunde ca acesta sa se ridice catre suprafata apei, dupa care reluam.
Barbeta si pozitia acestuia in evolutie il vor ajuta sa nu se agatate in vegetatie. Aceasta evolutie in “dinti de fierastrau” e foarte eficienta in zonele cu vegetatie.
Daca nu atingeti pragul de vegetatie, puteti executa o recuperare liniara. De cele mai multe ori nu e nevoie de mai mult.
2. Storm Arashi Rattling Flat 7 (evolutie 1.8-2.3m)
Cand vrem sa coboram putin mai jos, e momentul lui Arashi Rattling Flat. Voblerul coboara pana la adancimi putin peste 2 metri.
Particularitatea lui e data de forma aplatizata a corpului. Acest lucru ii imprima o bataie cu o frecventa si mai mare (si implicit o amplitudine mai mica). Daca adaugam si zgomotul produse de bilele interioare, rezulta un cumul de stimuli foarte greu de ignorat de linia laterala a stiucii.
Arashi Rattling Flat 7 mi-a adus pana acum cele mai frumoase stiuci din acest an. Puteti urmari mai jos video-ul intregii partide.
3. Storm Arashi Rattling Deep 10, 18, 25 (evolutie 3m – 7m)
Seria Arashi Deep vine cu 3 tipuri de voblere de adancime. Deep 10 va cobora pana la 3 metri, Deep 18 pana la 5 metri, iar Deep 25 pana la adancimi de 7 metri.
Asadar cand adancimea apei depaseste 2.5 – 3 metri, folosesc Storm Arashi Rattling Deep. Imi permite sa abordez zone cu apa mai adanca, cum ar fi Dunarea Veche, pragurile de vegetatie situate mai in larg, sau lacurile mai adanci cu diverse structuri (platouri, bolovani, craci sau vegetatie etc.)
Pe lacurile sarace in vegetatie, stiuca se pozitioneaza pe alte tipuri de structuri pe care le are la dispozitie. De cele mai multe ori le gasesti fie pe platouri cu diverse denivelari, fie pe praguri, pandindu-si urmatoarea prada. Trebuie doar sa prezinti voblerul incercand sa-l mentii cat mai mult in zona de atac.
Si in acest caz o recuperare liniara e cea mai eficienta. Cand voblerul atinge substratul il poti opri cateva secunde, iar apoi sa continui recuperarea.
Voblerele de tip crank, mai ales cele de talie mare, opun destul multa rezistenta la recuperare. Personal, cand pescuiesc la crankuri utilizez echipament de baitcasting, fiindca il consider mai confortabil.
Pe langa stiuca, crankbait-urile Storm Arashi pot fi folosite cu succes atat la salau, cat si la somn. Fir intins!
Lasati un comentariu