Home » Reviews, Video

Jointed Shad Rap, versatil si eficient

14 octombrie 2016 Niciun comentariu Scris de razvan

Rapala Jointed Shad Rap este verisorul mai tanar al legendarului Shad Rap, pe care chiar daca nu l-a egalat inca in notorietate, il depaseste cu siguranta in versatilitate si de multe ori in eficienta.

JSR-ul a fost lansat pe piata de cei de la Rapala in anul 2002 si, dupa 15 ani, se produce in continuare, spre deosebire de multe alte modele care au avut o trecere meteorica prin peisajul concurentei acerbe de pe piata nalucilor de tip hard. Chiar si numai pentru atat merita putina atentie din partea celor care inca nu l-au incercat.

Voblerul are profilul unui peste ranit de moarte, cu spatele frant, ce pare o prada facila. Spre deosebire de Shad Rap care este din balsa, JSR-ul are corpul din material plastic. Poate parea un pas inapoi pentru unii fani inraiti ai traditionalului lemn de balsa, care a facut din Rapala brandul de notorietate mondiala de astazi, insa trebuie spus ca plasticul are avantajele sale.

20161016_1129541

JSR-ul este un vobler suspending, din doua bucati, dotat cu bile in interior. Exista trei variante dimensionale, respectiv JSR07 – de 7 cm / 13 gr, JSR05 – de 5 cm / 8 gr si JSR04 – 4 cm / 5 gr, insa cel din urma a devenit dificil de gasit in ultimii ani. Asadar este mai greu decat Shad Rap-ul la aceeasi dimensiune, deci se lanseaza mai departe si mai usor.

In ce priveste adancimea de evolutie, modelul de 7 cm coboara pe la 2-3 m, cel de 5 cm la 1,5 – 2 m, iar cel de 4 cm putin mai jos de 1 m. Acestea sunt constatari personale, insa sunt atatia factori care influenteaza adancimea la care coboara un vobler incat imi este imposibil a fi mai precis de atat.

 

20160521_160846

 

20160521_160945

Rattle-ul zgomotos i vibratia agresiva il recomanda ca o alegere potrivita pentru pescuitul rapitorilor activi, in ape mai tulburi, cum sunt cele ale raurilor atunci cand nivelurile sunt crescute sau baltile cu populatie mare de ciprinide, dand pestelui posibilitatea sa il repereze de la distanta. Modelul de 7 cm produce un zgomot puternic, cu note joase si patrunzatoare. Cel de 5 cm este putin mai discret, iar sunetele sunt mai inalte si cu frecventa mai ridicata. In sfarsit, cel de 4 scoate sunete iritante, si mai inalte insa deloc exagerate, numai bune pentru clenii agresivi.

 

img_0439

img_4179

 

JSR-ul are o vibratie mult mai pronuntata datorita faptului ca este din doua bucati. In timpul recuperarii evolueaza printr-o miscare serpuita, cu o oscilatie pe axa orizontala mai ampla ca a unui vobler dintr-o bucata.

Una din principalele sale calitati este aceea ca vibreaza puternic chiar si la viteze foarte mici de recuperare. Acesta poate fi un mare avantaj in situatiile in care pescuim in ape reci, cand este nevoie de naluci cu evolutii lente, dar agresive totodata. Spre exemplu in pescuitul salaului primavara, inainte de reproducere ori toamna tarziu.

img_3405

 

Aceasta caracteristica a voblerului este deosebit de utila si atunci cand pescuim pe ape curgatoare. Voblerul poate fi tinut pe loc chiar si in curenti lenti, fara a pierde din evolutia incitanta. Putem explora astfel mult mai bine diverse obstacole submerse sau praguri, retinand mai mult timp voblerul in preajma lor fara ca el sa se transforme intr-o masa inerta, lipsita de „viata”. Astfel, dam pestelui mai mult timp sa il identifice si sa il atace, fapt de mare ajutor in pescuitul somnului si nu numai.

Accelerand viteza de recuperare, oscilatia scade in aplitudine si creste in frecventa, dar voblerul isi pastreaza in continuare stabilitatea chiar si la viteze mari de recuperare ori in curent puternic. Pescuind cu el in ape calde, in curenti rapizi, am prins prins de multe ori mrene si somni.

 

dsc02639

 

Voblerul evolueaza intr-o pozitie oblica in timpul recuperarii  din cauza barbetei alungite, care este destul de mare in comparatie cu corpul voblerului. Postura aceasta determina voblerul sa ricoseze bine din obstacolele cu care vine in contact si protejeaza bine carligele de agataturi, precum si de riscul de a se toci prematur la contactul cu pietrele de pe fundul raului. Atunci cand ricoseaza dintr-un obstacol, voblerul isi reia foarte repede evolutia liniara, fara a se culca prea mult timp pe o parte, cum o fac alte voblere mai putin stabile.

Daca ar fi sa judecam strict dupa dimensiuni, Jointed Shad Rap-ul  nu este un vobler conceput pentru peste mare. Dar nu de putine ori am prins cu el exemplare serioase de salau, mreana si somn. Prin urmare, daca credeti ca veti avea de a face cu pesti foarte mari, este bine sa schimbati inele despicate si carligele triple ca sa nu aveti surprize neplacute.

 

 

Il consider un excelent vobler de cautare, util mai ales pe locuri noi, ori pe care nu am pescuit recent sau atunci cand trebuie sa acopar suprafete mari de apa, intr-un timp limitat, in incercarea de a identifica zonele in care sunt localizati rapitorii.

In schimb, nu il consider un vobler cu care trebuie insistat prea mult pe acelasi loc. Zgomotul puternic pe care il produce, repetat la nesfarsit intr-un singur loc, poate avea uneori si efect contrariu, speriind pestii mai putin activi in loc sa ii motiveze sa atace. De aceea, daca vreau sa insist pe o anumita zona, imi place sa il alternez cu alte voblere silent pentru o bucata de timp. Apoi il folosesc din nou, cand si cand ori de indata ce vad ca rapitorii devin activi sau ca un peste apare in zona, la vanatoare.

20160319_113213

 

Recent, in familie a aparut si un frate mai tanar, Jointed Shad Rap Shallow, care de asemenea promite mult, dar despre care vom discuta intr-un articol viitor.

In concluzie, consider ca Jointed Shad Rap este unul din voblerele care nu are voie sa lipseasca din trusa.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.