Home » Diverse, Jurnal de concurs

Examenul de dizertatie – Divizia Master – Cupa Cabelas-Nautic Life Sarulesti 2010

14 octombrie 2010 4 Comentarii Scris de andrei

Dupa cum ne-am obisnuit, West Spinning Brigade a organizat ultima etapa din Turneul Aventuri la Pescuit, Divizia Master pe Sarulesti, cel mai titrat lac cu salau din Romania, si chiar din Estul Europei. Cupa Cabelas-Nautic Life Sarulesti 2010, examenul de “dizertatie” i-a promovat sau retrogradat pe masteranzi.  Sponsorul oficial al etapei, Cabelas & Nautic Life a garantat cele mai consistente premii de pana acum in Divizia Master 2010, in valoare totala de 1100RON, premiind locurile 1,2,3,4,5 si cea mai mare captura.

Datorita unor fenomene inexplicabile, talia salailor capturati este mult sub media anilor trecuti, prinzandu-se foarte multi nepunctabili, lucru complet atipic pentru Sarulestiul cu care ne-am obisnuit. Cu siguranta nu poate fi vorba despre suprapescuit, salaii si crapii avand un statut special aici, ci de un fenomen inca greu explicabil.

Doru, deschide concursul.

Cu toate acestea, salai s-au prins la fel de multi ca si in anii precedenti, chiar daca unii au mai gherlit-o pe ici pe colo. A fost un concurs distractiv, greu, imbibat cu vreme rea (frig, vant, ploaie) in care ne-am concentrat la maximum, fiind si ultima etapa, pentru multi examenul de promovare sau pentru altii…. Ne-am facut temele si strategiile in functie de dotarile fiecaruia, aici ma refer in special la motoare. De la inceputul concursului puteam estima in ce directie se vor indrepta concurentii cu cele mai fortoase motoare, cei cu mai putini cai putere fiind nevoiti sa culeaga locurile ramase sau sa adopte o strategie care sa evite “contactul” cu multimea.

Ne tregem in sectorul 2

Imparteala pe sectoare s-a facut astfel: Adi, Eu si Cheta plecam intr-un sector, iar restul WSB-ului: Stefan, Giani, Boanta, Doru, Alex si Razvan aveau sa se lupte pentru celalalt sector. Indiferent de cati eram in sector am fost nevoiti sa adoptam cea mai eficienta metoda de comunicare. Pentru mine, Adi si Cheta era simplu… “Ne auzim la telefon!”. Restul, fiind 5 insi in sector, era usor dificil sa se sune toti intre ei, pierzand foarte mult timp, asa ca au adoptat metoda SMS – scurt si la obiect, la toti colegii:

Stenograma concursului

Sambata, mansa1, sector 1:
8.43 Stefan: Buda, 3,5 metri, 11 grame, aqua gl verde.
8.52 Doru: Mal, 3 m, 14 gr. aqua verde.
11.09 Stefan: Rattlin, doi in 5 minute.
12.26 Razvan : Unul la ciobanie, unul la varza. Nicio concluzie.
13.20 Razvan : Inca doi la rattlin la varza.

Duminica, mansa 2, sector 2:
8.38 Alex Spiac :
Apa 13 picioare, kopito mare verde, mijloc. 1 peste.
8.42 Doru: Drum, 10 gr. aqu.gl. verde
9.00 Giani: Platoul mare 4,5 m lung de prag 3 ratai 1 in sir. 10 g. shad galben.
9.15 Boanta: Si la open cine mai ramane ? Nu Razvane tre sa avem si acoilo pe cineva ! Pescuiesc in vana ! 🙁
11.43 Razvan: Doi vizavi de scoala, tot pe 3 m. Relax turbo pe 14 gr si Jaxon pe 10 gr.
11.45 Boanta: 2 buc aqua glow de 4 jumate verde buduroi 3 m

Dupa concurs:
16.58 Boanta catre Razvan (amandoi retrogradati):
Vad lacrimi in ochii tai, pareri de rau ce te-nconjoara, nu fii trist colegul meu :-O open e la primavara !

Concluziile au fost in mare parte aceleasi. Gume verzi glitter, jiguri grele, atacuri fine, iar cei care au reusit sa experimenteze cu rattlin-uri au constatat o agresivitate iesita din comun pentru aceste naluci. Daca sambata atacurile surveneau pe cadere, si asa abia perceptibile in ceea ce priveste nalucile soft, cand pescuiam cu rattlin’ atacurile salailor mai ca-ti smulgeau lanseta din mana, ceva complet neasteptat. Duminica rattlinurile nu au mai dat randament decat in cazul lui Stefan care-a reusit sa captureze cel mai mare salau din concurs. In rest atacurile pe naluci soft la mai toti concurentii au survenind pe ridicare, simtindu-se ca o ingreunare a firului, pentru cei iscusiti fiind urmata de o intepatura ferma.

Unde, ce si cum…

Pentru cei care-si mai aduc aminte de articolul “Secrete de Sarulesti” mai jos sunt dezvaluirile membrilor clubului in legatura cu locurile unde au pescuit si cu nalucile cu care au prins. Pentru cei care nu retin detaliile acestui articol il pot viziona aici.

Doru Somesan
Mansa 1, Sector 1
Am inceput sectorul 1 din capatul dinspre hotel, vis-a-vis de livada. Am pescuit cu Aqua Glow verde mare pe 14 g si cu Jaxon verde pe 12 g. Am prins 6 punctabili in primele ore, in mal, ancorat pe 8 picioare. In jurul orei 12 am fost la masurat si am hotarat sa continui pescuitul in acelasi mal, incepand de la locul de masurare. Am schimbat de trei ori pozitia si am reusit sa mai punctez cu trei pesti, tot pe 14 g dar pe shad Relax Kopito culoare naturala.
Mansa 2, Sector 2
Am inceput pe drumul de la capatul sectorului spre baraj, malul cu buduroiul. Acolo am extras 2 punctabili si dupa inca 5-6 pozitionari pe aceeasi zona am hotarat sa plec la masurat si sa continui cu platoul mare si mai apoi pe terenul de fotbal, aceste zone fiind neglijate cu o zi mai devreme. Dupa masurare, vazand ca doar Bunicu’ pescuieste in zona tevilor de la buduroi, am ancorat acolo. Am prins doi punctabili dar nu aveam cea mai buna pozitie asa ca am incercat 2-3 pozitionari diferite pe aceeasi zona, dar fara rezultat. Am hotarat sa masor din nou si sa reiau prima pozitie, dar in timp ce masuram Boanta s-a ancorat exact in locul respectiv, urmat imediat de Costica ancorat pe acelasi prag mai spre Beker. Am ancorat si eu pe acelasi prag mai spre Preazna de Boanta, dar neavand atacuri, m-am mutat dupa Costica, spre Beker. Acolo am gasit in sfarsit pozitia buna si am punctat cu inca 6 pesti, totalul de 10 fiind suficient pentru a castiga mansa. Am pescuit cu diferite naluci, jiguri intre 7 si 14 gr si am prins la fiecare.

Alex Spiac
Mansa 1, Secor 1
Eram axat pe ciobanie. Evident cei cu motoare mai puternice mi-au luat-o inainte asa m-am oprit la timp batand malul cu ciobania pana in drept cu platoul de la varza.Am pescuit in apa de 3 metri ancorat intre prag si mal.Pana la urma s-a dovedit a fi o decizie buna clasandu-ma pe locul 3 in mansa cu 11 pesti.
Mansa 2, Sector 2
Mult mai dificila, a doua mansa, intr-un sector in care nu s-a prins prea mult peste. Am cautat sa prind peste in locurile cele mai nepescuite. Am inceput cu un prag din larg unde am reusit sa punctez cu 2 salai dupa care m-am plimbat in zadar o ora pana am ajuns in locul in care Somesan facea furori. Am reusit sa mai prind 2 salai care m-au ajutat sa ma clasez pe locul 5 in mansa si locul 5 in clasamentul final.
Am pescuit cu St. Croix medium si medium lite dotate cu mulinete daiwa exceler si am folosit o gama larga de gume insa cele mai bune s-au dovedit a fi urmatoarele : aqua glow, mans, relax kopito si jakson.
Sper sa ne revedem cu bine si la anu, dar pana atunci fir intins!

Razvan Mihuta
Mansa 1, Sector 1
Dupa start am ancorat intr-o pozitie buna, chiar in fata la Ciobanie, langa Boanta. Din primele lanseuri am prins un salau frumos la un Relax Turbo galben cu coada rosie, in montura off-set si plumb de 14 gr. Apoi pauza. Pestii erau aglomerati in apropiera malului, la o adancime de aproximativ 3 m. Cand spun pesti nu ma refer doar la salai. Am prins mai multi bibani in jurul a 35 cm, cativa strapazani pe gume mari si am avut 3 crapi in bat, din care doi mi-au lasat cate un solz amintire. Salai punctabili nu am mai reusit sa conving.
Am parasit locul si am luat la tocat marunt pragul din marginea platoului de la varza, alternand jigul cu voblere rattlin. Am prins un salau punctabil la un Jaxon de 8 cm, galben fluorescent cu glitter pe jig de 10 gr. si am avut mai multe atacuri. Am trecut apoi pe rattlin si am mai prins inca 3 salai agresivi de masura pana la sfarsitul mansei.

La rattlin te ia de mana

La rattlin iti smulge lanseta din mana.

Mansa 2, Sector 2
Am ales sa incep pescuitul in malul de la scoala, pe capat de sector. Dupa 3 strapazani si cativa bibani altoiti am plecat spre platoul de vis-à-vis de Preasna. M-am pozitionat atat pe pragul din marginea acestuia cat si pe platou. Am tatonat zona la off-set, jig si rattlin, ancorandu-ma in cel putin 10 locuri fara a prinde nici macar un strapazan. La un moment dat Doru a trecut pe langa mine in drum spre Ochiul Mare si mi-a spus sa incerc si in locul pe care tocmai il parasise, situat de drum chiar in capatul sectorului, unde a prins doi salai si a mai avut atacuri. Am lasat locul sa se linisteasca aproximativ o ora si apoi l-am abordat cu off-setul. Am prins 3 salai punctabili, din care doi la Relax Turbo Shad, galben si alb, plumb de 14 gr si unul la Jaxon galben fluorescent cu glitter pe jig de 10 gr. La rattlin nu am mai pacalit niciunul. Am prins in locul respectiv si o multime de strapazani. Sfarsitul mansei m-a gasit in apropierea locului de unde s-a dat startul in mansa, dar nu am reusit sa mai punctez.

Giani Tatu
Mansa1, Sector 1
Am inceput sa pescuiesc in zona de livada de la inalta tensiune, inspre hotel. Am pescuit in lungul pragului de la baza copacilor cu shaduri jaxon de 7 cm, galbene albe si verzi , armate cu jiguri de 8 grame, unde am prins 4 salai apoi, ultimele 3 ore am colindat platoul de la varza, si mai apoi la ciobanie unde am prins inca un peste punctabil. Am pescuit in 4,5 si 3m.

Mansa 2, Sector 2
Am inceput la drumul din dreapta buduroiului fara rezultate dupa care am pescuit ancorat in 4,5 m pe terenul de fotbal in zona dinspre larg. Aici am prins 2 salai punctabili iar in ultimele 5 minute la buduroi am mai reusit sa prind inca unul in 3 m pe o casa. Naluci jaxon si aqua glow, jiguri grele.

Andrei Sava
Mansa 1, Sector 2
Cand toata gloata a plecat glonte inspre malul dinspre Preasna, am stiut sigur ca locul meu nu e acolo, asa cam m-am intors 180grade inspre platoul de la Beker, exact unde se intrepatrund cele doua sectoare. Tot pragul care marginea platoul era al meu, asa ca am profitat din plin. Aici am prins 4 salai, 1 la un Aqua Glow verde glitter de 4″1/2, si inca 3 la un rattlin, atac violent.

Mansa 2, Sector 1
Mi-am facut strategia de seara de dinainte. Toate lansetele erau echipate cu jiguri clasice, si una cu un rattlin. Nu aveam nici cea mai mica intentie sa pescuiesc in zone cu agataturi, asa ca am inceput cu pragul de pe malul cu golful de la carpa rosie, inspre ciobanie. Aici am punctat la primele ore cu 4 salai, reusind sa scap unu la rattlin la minciog. Restul i-am prins la Aqua Glow verde glitter pe jiguri de 14g si la Jaxon verde, tot pe 14g. Rattlinul nu mai dadea randament, iar atacurile surveneau pe ridicare. Am mai punctat cu inca 2 din 4 pozitionari pe pragul de la varza, tot cu jig de 14g, iar ultimul l-am pacalit tot in zona unde am pescuit de dimineata, un salau salvator de 40cm FIX. Suficient cat sa-l surclasez pe Arif in mansa aceasta, care avea si el tot 7 salai. Ma multumesc cu un loc 2 in mansa 2.

Bogdan Cheta (omul cu statistica, zis si “Cifre”)
Mansa 1, Sector 2
53cm, pe drum, apa 9 picioare, Kopito alb lapte 5gr.

Mansa 2, Secor1
52 cm, in mal apa de 7 Ft, Jaxon verde pe 3 gr
51 cm, malul cu tabara, 5-6 Ft, Aqua Glow 4 1/2 alb sidef pe 3 gr
56 cm, in mal apa de 14-16 Ft, Aqua Glow galben pe 12 gr
52 cm, in mal apa de 14-16 Ft, Kopito galben pe 12 gr

Concluzii & rezultate

Asemeni luptelor zeilor Olimpului, vremea a dat tot ce-a fost mai rau pe perioada concursului punand cu adevarat la incercare anduranta pescarilor de competitie. Toate acestea ca la fluierul de final de concurs cerul sa se limpezeasca surprinzand perfect calmul de dupa ultima batalie.

As estima ca a fost cel mai greu concurs dintre toate, fiind orgoliile multor pescari consacrati in joc, toti la fel de concentrati sa prinda peste pentru a mai urca cateva pozitii, pentru a nu retrograda sau chiar pentru a intra in lot, primele 15 locuri avand sanse reale la lotul pentru 2010.

Podium Cabelas

Podium galben, Cabelas

Primele 20 de pozitii ale Cupei Cabelas-Nautic Life Sarulesti 2010 au fost dominate de clubul WSB: Doru Somesan – locul 3; Spiac Alexandru (cel mai tanar concurent) – locul 5; Sava Andrei (al doilea cel mai tanar concurent 🙂 ) – locul 8; Giani Tatu – locul 16, Stefan Tudose – locul 17 si Cea Mai Mare Captura (Salau 67cm); Razvan Mihuta – locul 18; Adrian Spiac – locul 20, confirmand al 3-lea an la rand ca West Spinning Brigade este cel mai puternic club din cadrul Turneului Aventuri la Pescuit, avand 5 membrii in primii 15, 1 in lotul national, care in 2011 vor participa la competitiile de pescuit de la Olimpiadele din Italia (Campionatul Mondial de Pescuit la Bass din barca, Campionatul Mondial de Pescuit din Barca, Campionatul Mondial de Pescuit de pe Mal).

Pentru cei interesati aveti aici clasamentul ultimei etape, cat si clasamentul general al Turneului Aventuri la Pescuit, Divizia Master 2010.

4 Comentarii »

 • Rares a scris:

  abea acu am inteles faza cu vobleru din poza lui razvan 😀 (nu vazusem ca-i rattlin’) felicitari tuturor membrilor wsb, cu toate ca ati scapat doi in open 🙂

 • doru a scris:

  Nu i-am scapat, sunt in misiune de spionaj

 • Razvan a scris:

  Ne-am asumat greaua misiune de a intari clubul si pe partea de open. Atat. 😀

 • Carpicu a scris:

  alex si andrei sunt cei mai tineri de la master… la open mai ii unu mic si nabadaios :))

  p.s. Tineti-o tot asa! Incordata si pe dreapta!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.