Home » Reviews

Top 3 voblere de clean de la Rapala

25 noiembrie 2020 Niciun comentariu Scris de razvan

In articolul de astazi imi propun sa fac un top al voblerelor de clean de la Rapala, care pentru mine au dat cele mai bune rezultate.
Alegerea nu este una usoara, in portofoliul Rapala existand peste 20 de modele care se preteaza pentru pescuitul cleanului si care prind clean.
Ca orice top, si acesta este unul subiectiv, rezultat al experientele avute de mine. Trebuie spus ca pescuiesc dupa clean in special pe ape curgatoare medii si mari. Aici si talia clenilor este ceva mai marisoara decat pe paraiele reci de munte sau, poate, de pe multe din lacurile de la munte ori ses. In functie de conditiile in care pescuiti sau de firmele de la care preferati sa va aprovizionati, topul vostru probabil ca va fi altul, fapt pentru care va invit sa va spuneti preferintele in sectiunea de comentarii.

Countdown 03

Countdown 03

3. CountDown 03
Acesta este un vobler deja clasic, dar ale caror rezultate ne surprind mereu. Pentru mine este voblerul care mi-a si adus cel mai mare clean pe care l-am prins pana acum, un exemplar de 50 cm. Iar faptul ca are o marime relativ mica (3 cm, 4 gr) si un profil asemanator cu cel al unui alevin, il face sa fie apreciat de cleni indiferent de dimensiune. Am prins cu el si cleni de 10 cm, dar si multe exemplare trecute de 40 cm.

Din familia CountDown sunt trei modele potrivite pentru clean: CD 01, CD 03 si CD 05. Interesant este faptul ca fiecare din cele trei modele are o actiunea foarte diferita de a celorlalte. Asadar, nu le diferenteaza doar lungimea si greutatea, de unde se vede inca o data atentia celor de la Rapala ca fiecare varietate dimensionala sa fie cat mai aproape de perfectiune si cat mai prinzatoare.
CD 03 are o bataie surprinzator de puternica pentru dimensiunea barbetei sale, dar moderata comparativ cu alte voblere de clean, care nu pare niciun moment a fi prea stidenta. Este unul dintre cele mai stabile voblere de clean cand este pescuit in curent, insa da rezultate bune si in portiuni cu apa statatoare ale raului.
Fiind scufundator, poate fi evoluat destul de precis la adancimea la care observam ca se hranesc clenii. Insa adancimea la care evolueaza optim este intre 0,3 si 1,2 metri. Am observat ca este mai eficient in general in zonele in care apa are un curs mediu sau rapid, cu adancimi relativ mici, cu structuri subacvatice.

X-Rap Countdown 05

X-Rap Countdown 05

2. X-Rap Countdown 05
Rapala X-Rap Countdown, in varianta de 5 cm este o alegere potrivita atunci cand pescuim cleanul in ape cu adancime mica sau cand clenii se hranesc in straturile superioare ale apei.
Recuperat liniar, are o vibratie neasteptat de agresiva pentru un vobler de tip minnow. Cand il recuperez cu scurte zvacniri din varful lansetei, evolutia lui se transforma intr-una eratica, asemanatoare cu cea a unui pestisor speriat, foarte incitanta pentru clean. Iar in timpul stopajelor, voblerul se scufunda cu un balans pronuntat pe flancuri.

Daca la toate acestea adaugam stralucirea puternica a flancurilor, specifica seriei X-Rap si gama variata de culori, rezultatul e un pachet complet de stimuli pe gustul cleanului mare.
Are 4 gr. si se lanseaza bine chiar si cu echipament de baitcasting.

 

Ultra Light Crank 03

Ultra Light Crank 03

1. Ultra Light Crank 03
Clenii mari au o slabiciune aparte pentru Rapala Ultra Light Crank.
Desi este mic ca si lungime, de doar 3 cm, UL Crank este un vobler foarte turbulent, cu o vibratie agresiva si balans pe flancuri, la care se adauga zgomotul produs de bilele metalice interne. E potrivit mai ales cand avem de a face cu cleni activi, dar are darul de a-i scoate din letargie si atunci cand ziua pare pierduta. Pescuind pe rau dupa clean cu UL Crank, nu de putine ori poti avea surpriza de a te trezi in carlig cu un salau, o stiuca sau chiar un somotel.
Evolueaza optim la recuperare lenta sau medie, insa este destul de stabil si in curent. Coboara la o adancime aproximativa de 1,2-1,5 m.

Este un vobler foarte versatil, care da rezultate bune atat in apa statatoare, cat si in zonele cu curent lent sau mediu. Acopera cea mai mare coloana de apa dintre voblerele din acest top, putand fi utilizat cu succes in ape cu adancimi de pana la 2 m, dar si in ape mai mici decat adancimea la care el coboara, in care il recuperez in contact cu substratul. Trebuie spus ca barbeta sa mare il face sa ricoseze atunci cand intalneste obstacole submerse, motiv pentru care se agata mai rar ca alte voblere de clean.
Forma hidrodinamica, bilele din interior si greutatea de 4 gr. îl fac usor de lansat la distanta, indiferent daca pescuim cu echipament de spinning sau casting.

UL Crank poate fi gasit intr-o gama de culori care acopera toate situatiile: naturale, metalice sau tipatoare.
E indispensabil din trusa mea de voblere light si, daca ar fi sa iau un singur vobler de clean cu mine, acesta ar fi !

In cazul in care ati prefera sa urmariti acest top in format video, il gasiti in link-ul de mai jos, care cuprinde si o serie de capturi cu voblerele respective:

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.