Home » Povesti cu pesti, Reviews, Video

Nelimitarile baitcastingului – BFS (Bait Finesse)

1 octombrie 2014 17 Comentarii Scris de andrei

De mult cochetez cu ideea de a-mi face un echipament complet de baitcasting, de la clean la stiuca, somn sau salau… sa am un echipament complet de baitcasting. Asta de mai bine de un an, de cand am fost in Delta Dunarii si am vazut la Razvan Ghindaoanu o mulineta de la Daiwa, Daiwa T3 AIR cu care pana n-am dat 2 maini n-as fi putut sa cred, ca o mulineta de baitcasting este capabila sa lanseze 2 grame curate, dar trebuie sa recunosc… este adevarat.

De cand am vazut-o, tot la asta-mi statea capul, si imi tot imaginam cat de bine ar fi sa pot sa pescuiesc cu un monofilament/fluorocarbon de 0.18-0.20, in loc de 0.14 sau 0.16mm cum pescuiam de regula cu un echipament de spinning, dar sa lansez la distante similare.. Bineinteles ca nu ma pacaleam singur, cum c-as putea sa fac acest lucru cu cele mai usoare naluci din trusa, dar de la un 2.5-3g in sus acest lucru este absolut posibil, cu un echipament de baitcasting. De fapt dorinta mea era de a putea pescui la pastrav de lac cu fluorocarbon de 0.18-0.20, dar sa lansez nalucile mele preferate la aceeasi distanta la care le-as lansa si cu un echipament de spinning si cu monofilament de 0.16mm, pentru a nu-mi mai face griji de ciobirea firului, de rupturi si de frane prea stranse pentru a fi sigur ca nu-mi rupe iar vre-un nebunatic naluca din capatul firului. Pentru mine in pescuitul pastravului de lac acesta este singurul lucru care ma bantuie, de fiecare data cand intep un pastrav mai rasarit si eu stiu ca mulineta este bobinata cu fir de 0.16mm. Sa nu va mai spun de atunci cand ajunge oscilanta pe substrat si la prima tresarire din lanseta aceasta nu se mai urneste din loc. Cu un monofilament de 0.16mm acea naluca este pierduta fara doar si poate, chiar daca ea este agatata doar intr-un fir de iarba. Cu un fluorocarbon mai gros, mai indreptam din greseli si neatentii.

O lanseta de baitcasting light aveam pregatita pentru astfel de incursiuni, dar SOXY nu prea se ridica asteptarilor, asa ca vre-o 2 ani de zile s-a prins praful de ea, pana mi s-a ivit oportunitatea sa achizitionez o Daiwa T3 AIR, la un pret de ocazie, pe care nu puteam sa-l refuz. Asta se intampla cu o saptamana inainte de ultima iesire din 2014 la pastrav, pe lac. Iesire la care avea sa participe si Alin Draganescu, care va pescui cu echipament de spinning. Numai asa voi putea sa vad exact care sunt limitarile sau nelimitarile in ceea ce priveste distantele de lansare cu aceleasi naluci, dar pe echipamente diferite.

Nu voi scrie un review despre aceasta mulineta, pentru ca Andrei Zabet a facut acest demers deja si puteti gasi articolul despre Daiwa T3 Air aici.

Practic amandoi aveam cate-o lanseta de 6’6” de aprovimativ aceleasi puteri, echipate cu fir de 0.18mm. Sunt sigur ca vor fi sceptici care vor spune ca “testul” nu este valid pentru ca nu am folosit exact acelasi blank. Dar nu a fost un test pentru acei sceptici, a fost un test pentru mine, pentru a vedea concret cum se comporta echipamentul de casting BF (Bait Finesse) comparativ cu echipamentul pe care-l utilizam pana atunci. Da… Alinut pescuia cu lanseta cu care pescuiam eu de obicei la pastrav de lac.

Pana m-am invatat cu setarile mulinetei, lansam cam la aceleasi distante, dar mai apoi, de exemplu: cu oscilanta de la 4g in sus, eu reuseam sa lansez cu 3-8m mai departe decat putea el cu echipamentul de spinning, voblerele de balsa de 4-7cm cu castingul aveam consistent lanseuri mai lungi sau de aceasi lungime ca si cu cel de spinning (chiar si decat cu lanseta de spinning echipata cu Varivas de 6lb), pentru simplul fapt ca voblerul in timpul lanseului pastra o forma aerodinamica cand dadeam cu casting, spre deosebire de spinning, unde voblerul se intorcea haotic in aer. Voblerele long cast de 4-8cm le lansam cam la aceleasi distante, diferente isesizabile. Concluzia pentru mine a fost clara… abia asteptam sa ajung acasa sa pun la cale urmatoarele proiecte… Echipamentul light si ultra light pentru la anul cu siguranta va fi predominat de casting BFS. Voi mai pastra o singura lanseta de spinning pe care o voi echipa cu cel mai subtire fir textil cu care am curaj sa pescuiesc, in rest totul va fi inlocuit de echipamentul de casting.

Un prim proiect are sa fie o lanseta Andrew’s Fishing, de la Matagi, un AF-TK62UL, care real eu zic ca duce un 8-9g. Blank pe care-l voi prelungi la 6’8”, special pentru a putea pescui cu jerkbaituri, minnowuri, deep divere mici si oscilante la pastarv, cu fluorocarbon de 0.18-0.20mm, in functie de locatia unde voi pescui. Urmata de o lanseta identica :D, dar pentru pescuit cu fir textil, cu gume, ratlinuri si oscilante (in functie de cum ataca pastravii) intre 2 si 8g. Echipamentul nu ar fi complet decat cu o lanseta mai finuta, dar acolo nu m-am hotarat inca, probabil un Andrew’s Fishing AF-TK62XUL, un SC3 3S60ULF sau un 3S66ULF sau poate un Elixir, inca nu m-am hotarat.

Andrew's Fishing AF-TK62UL & Daiwa T3 Air

Andrew’s Fishing AF-TK62UL & Daiwa T3 Air

 

Andrew's Fishing AF-TK62UL & Daiwa T3 Air

Andrew’s Fishing AF-TK62UL & Daiwa T3 Air

Andrew's Fishing AF-TK62UL & Daiwa T3 Air

Andrew’s Fishing AF-TK62UL & Daiwa T3 Air

Andrew's Fishing AF-TK62UL - A.SAVA-customX

Andrew’s Fishing AF-TK62UL – A.SAVA-customX

 

Andrew's Fishing AF-TK62UL - A.SAVA-customX, ALPS butt

Andrew’s Fishing AF-TK62UL – A.SAVA-customX, ALPS butt

Ei bine! aveti sa ziceti… nu sunt naluci chiar atat de usoare cele cu care pescuiesc la pastrav de lac. Asa am zis si eu, asa ca zilele trecute am iesit la un pescuit de clean, pentru a-mi incerca lanseta si limitarile echipamentului. Am iesit cateva ore pe Crisul Negru, pescuind din wadersi. Am inceput prin a pescui cu minnowuri de 4-5cm, cu sau fara sistem long cast, dar rezultatele se lasau inca asteptate. Aveam urmariri, dar nici un atac. Trebuia ceva mai mic. Incerc un Count Down de 2cm… se lanseaza de minune, incerc un Lovec Rapy de 3cm, si asta se lanseaza bine, mult mai bine decat ma asteptam… In sfarsit gasesc ceva care si prinde, un Salmo Tiny sinking, cu care am pescuit pana la terminarea partidei.

Puteti vedea mai jos cateva minute de pescuit cu echipamentul descris mai sus, pentru ca sunt sigur ca mai exista si necredinciosi :).

Baitcasting UL cu Sava Andrei si Salmo Tiny from Sava Andrei on Vimeo.

Atat de entuziasmat am fost de ultima partida incat am mai comandat si un Shimano Aldebaran BFS XG, caruia ii voi potrivii angrenaje de bronz de la un Curado E51, pentru durabilitate si un raport mai mic de recuperare. Si la cum vad eu lucrurile s-ar putea sa mai urmaze fie un Metanium Z-Pride sau un Abu Revo LTZ, sau un Shimano tunat cu ZPI sau HEDGEHOG. Asteptam acum sa comporta sistemul centrifugal Aldebaran-ul BFS comparativ cu cel magnetic de la Daiwa si abia apoi ma voi hotara.

Concluzii: Echipamentul de baitcasting pentru aplicatii light sau ultra light cu siguranta nu este o necesitate, cum nu este o necesitate sa avem cate o lanseta pentru fiecare aplicatie. Este un moft, pe care eu doresc sa mi-l fac. O mulineta de casting este mult mai trainica decat una de spinning, un echipament de baitcasting per ansamblu este mult mai usor decat unul de spinning, in acest caz, tot echipamentul mulineta+lanseta casting cantaresc cat o mulineta de spinning mai bine inchegata (adica una care sa tina cat de cat cateva sezoane). Printre avantaje se mai numara si posibilitatea de a pescui cu un fir mai gros pentru performante similare si lansee mai precise pe sub crengile copacilor, lanseul cu un echipament de casting facandu-se fara prea multa bolta, adica naluca poate sa aiba o traiectorie destul de liniara daca este controlat lanseul, spre deosebire de spinning, unde traiectoria nalucii este un arc de cerc, cu bolta spre cer.

Printre dezavantaje, din punctul meu de vedere sunt putine. In afara de faptul ca ma limiteaza in pescuitul cu naluci sub 2g, pe care si asa le evit cu desavarsire, nu prea vad puncte slabe decat la categoria pret. O mulineta de casting pentru fineturi este intradevar scumpa, cu cele mai ieftine undeva la 300$. Chiar si daca vreti sa porniti de la o platforma precum Curado 51E sau Chronarch 51E, upgrade-urile ajung sa faca mulineta sa coste in final peste 300$, fara a mai socoti transporturile internationale si TVA-ul de 24% pe care trebuie sa-l decartam la vama.

17 Comentarii »

  • Man a scris:

    Andrei…îmi poți spune, te rog, in ce zona ai pescuit ? Si in ce perioada ?
    Multumesc,

  • Proc a scris:

    Salut Andrei. Ai ceva preferinte in ceea ce priveste firul mono pentru cast?
    Multumesc pentru articol.

  • Andrei a scris:

    Salut Proc,
    Stroft GTM in general, dar cred ca voi incepe sa folosesc fluorocarbon de la 0.18mm de la 0.18mm in sus. Nu foloseam fluorocarbon pana acum pentru ca pentru echipamentul de spinning este prea rigid, dar pt cel de bait nu este rigid.

    Man,
    Salut, am pescuit pe Crisul Negru din wadersi, zona Zerind, chiar weekendul trecut, 28 Septembrie 2014.

  • Proc a scris:

    Am un elan mtx73 si vreau sa trec doar pe mono. Cand dau cu textil, daca am o naluca ce bate mai tare, vibreaza guide-line-ul pe axul pe care se misca sau ceva…si nu-mi place.
    Mersi.

  • Robert a scris:

    Vezi ca cei de la Hedgehog au scos un tambur nou pentru aldebaran bfs 6 gr cu tot cu sistemu de franare facut special pentru fire de 4 lb (cred ca poti lansa si sub 2 grame cu el cu lanseta potrivita) si eu sunt in cautarea unei lansete Ul pentru BFS inca nam gasit

  • Sava Andrei a scris:

    Salut, BFS-ul este pe drum:)… sper sa ajunga sapt urmatoare, dupa ce o testez vad eu daca e nevoie sa mai fac ceva la ea:). Mai am un proiect cu un Curado, pe care vreau sa-l termin pana in primavara pt care voi lua un tambur de la hedgehog, niste rulmenti AIR BFS, si sistemul centrifugal cat si cel magnetic pt a testa care e mai avantajos pentru ce am eu nevoie :D. Curiozitatea asta…

    Voi pastra Daiwa T3 Air pentru astea marunte, are tamburul de 6.8g cu tot sistemul de franare si cu rulmentul de pe el…. si chiar sunt surprins de cat de bine merge, oricum e recomandata pt utilizarea doar cu mono, asa ca doar cu mono o voi si folosi.

  • Robert a scris:

    Eu am probat cam toti tamburi pentru shimano aldebaran modelul vechi de la zpi la ktf pentru naluci portante ( voblere) mi sa parut mai bun sistemu centrifugal si eu am luat aldebaran bfs xg Iam luat un tambur ktf si unu de la hedgehog , la cel de la hedgehog am sistemu magnetic merge destul de bine dar in schimb am avut probleme cu firul. Intra intre buza tamburului si corpu mulinetei cat mam chinuit sal reglez tot am avut probleme Eu stiam ca tamburu t3 air are 9 grame complet De curand am achizitionat ultimul model pixy ktf tamburul gol spun ei ca are 4,9 grame dar complet ajunge la 8,5 grame Acum sunt in cautarea unei lansete UL

  • Marius a scris:

    Ce cod are tiny la culoarea pe care o folosesti in video ms mult

  • Sava Andrei a scris:

    BC (Black Cockchafer) asta e culoarea din clip.

  • Ionut Trotea a scris:

    Andrei cam cat ajunge ca pret un T 3 Air?

  • Sava Andrei a scris:

    Destul de piperat;)… cam cat un Antares DC … Daca ai sa ma intrebi daca se merita… apai… nu pot decat sa-ti raspund ca se merita daca ai banii aia, daca nu-i ai, nu se merita, decat daca vrei sa te “ungi” pe suflet:).

  • Ionut Trotea a scris:

    Poate pe viitor.Deocamdata am o PX 68 cu tambur finesse si lansez super bine Salmo Tiny cu ea.Isi face treaba destul de bine si sunt multumit de performantele ei.

  • alex a scris:

    salutare,
    Pentru inceput tin sa precizez ca nu mai sunt de ceva vreme pe acele meleaguri dar tot mai arunc cate o privire din cand in cand DOAR la cele legate de pescuit si in special la cele care le consider cu adevarat SPECIALE . Asadar , cu mana pe suflet pot declara ca esti cel mai complex si mai inspirat artizan in materie de mestesugiut lansete *traind in Bucuresti cativa ani am avut ocazia sa il cunosc si pe L.Andronic(daca asta ajuta ca si referinta la ceva). Fiind si eu un adept al genului “custom” as avea o maxima rugaminte daca se poate si anume ,cum as putea intra si eu in posesia unui astfel de combo >D , mai ales ca pe aici prin Suedia nu prea exista acest concept de UL sau FINESE la nici o specie de rapitor cand vine vorba de spinning sau baitcast , ramanand decat aria de Fly deschisa acestui segment.
    Astept un raspuns pe email daca nu cer prea mult .
    Multa stima si respect pentru tot ceea ce faci , creezi si inspiri .
    Multam fain pt intelegere

  • Costi a scris:

    Cat costa acest BFS? Multumesc anticipat!

  • Robert a scris:

    Cam la ce pret ar ajunge lanseta si ce actiune are , ms

  • Florin a scris:

    Salut Andrei, dupa ce am citit toate postarile, vreau sa te intreb daca ai ajuns sa faci testele de care vorbeai, legat de frana magnetica sau cea centrifugala la mulinetele BFS. As vrea sa stiu daca o frana centrifugala de la Aldebaran BFS XG cu rulmenti hedgehog si eventual tambur, ajunge la performante mai bune decat Aldebaran BFS 2016 cu dotarile din fabrica.Oscilen intre Aldebaran BFS XG (modelul legru), Aldebaran BFS 2016 ( cel cu frana magnetica ) si Daiwa SS Air. Ma intereseaza sa stiu care arunca mai departe si mai usor, binenteles fara peruci, naluci de 3g, 2g e mult prea putin pentru mine incat sa cobor asa jos. Multumesc!

  • A.Sava a scris:

    Salut Aldebaran 2016 BFS are avantajul reglajului din exterior, ceea ce la prima varianta de care mi-ai zis nu o ai, adica salturile sunt mai abrubte. Iti recomand sa-ti iei Aldebaran-ul 2016, iti garantez ca nu vei fi dezamagit!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.