Home » Reviews

Batalia greilor “Bait Finesse”

4 ianuarie 2015 12 Comentarii Scris de andrei

De ceva vreme poposesc la mine in atelier noile mulinete achizitionate: Daiwa T3 Air, Shimano Aldebaran BFS si mai recent Abu Revo LTZ. Mulinetele de top, asa cum se gasesc ele de cumparat de la cei mai mari si cunoscuti producatori de mulinete de pe planeta: Daiwa, Shimano si ABU.

Acesta nu este un articol despre internele fiecareia, care cu ce inovatii a venit pe piata, care este cea mai rapida sau mai puternica. Acesta este un articol strict despre capacitatile de lansare ale lor, si anume capacitatile de lansare cu greutati sub 5g. Astfel s-a iscat un test ad hoc, intr-o zi insorita de iarna, fara vant si cu temperaturi usor peste 0 grade Celsius, pe stadionul din fata liceului Moise Nicoara din Arad, ca doar si asa e pod de gheata pe Mures… ce sa facem 🙂 .

20150104_161238

Cate ceva despre fiecare:

Daiwa T3 AIR

Este cu siguranta mulineta cu cea mai lunga lista de inovatii dintre cele trei, poate chiar dintre toate mulinetele de baitcasting existente la ora actuala si, asa cum ne-a obisnuit Daiwa, poate si cea mai frumoasa dintre cele trei. Dar aici nu ne intereseaza frumusetea, fiind oricum subiectiva, ci ne intereseaza performantele acestor mulinete in pescuitul de zi cu zi.

Asadar, Daiwa T3 Air este probabil singura mulineta de serie disponibila publicului larg, nu la licitatii cu circuit inchis din Japonia, realizata in colaborare cu KTF, Karyl Tuned Factory – care pana in prezent a creat cele mai “de finete” mulinete de baitcasting. Prin colaborarea cu KTF au reusit sa aduca un tambur extrem de usor, respectiv un tambur de 5.6g (update: cantarit cu tot cu rulmentul montat pe tambur are 8g). Tamburul este super shallow, perforat, pentru care producatorul recomanda doar folosirea de monofilament sau fluorocarbon cu grosimi intre 0.20mm si 0.33mm. Nu recomanda de fel utilizarea firului textil, smucirea nalucii din agataturi sau bobinarea cu mai mult de 50-60m de fir sau lansarea cu naluci mai grele de 15g. Tamburul este atat de usor incat poate sa se deformeze sub presiuni mai mari, fiind special gandit pentru pescuitul cu cele mai usoare naluci.

FullSizeRender 17

T3 Air are doar 160g, cu un design skeletonizat, cu angrenaje hibride si sistem de franare Magforce3D Finesse, tunat cu o setare speciala, si anume setarea Air Mode. Magforce3D Finesse permite 60 de setari diferite, ceea ce inseamna ca pentru a gasi setarea care sa va aduca maxim de performante pentru nalucile mici, s-ar putea sa trebuiasca sa va jucati destul de mult cu reglajele.

Caracteristici:
  • Made in Japan
  • TWS – T Wing System
  • Air mode – pentru cele mai usoare naluci
  • Corpul si carcasa din Zaion
  • Knoburi skeleton super senzitive din Zaion
  • Steaua pentru reglajul franei din Zaion
  • Tambur G1 duraluminium air
  • MBS – micro ball bearing sytem
  • Hybrid hyper gear – angrenaje hibride
  • Sistem de franare Magforce 3D finesse tune
  • Manivela swept handle
  • UTD – ultimate tournament drag
  • Raport de recuperare 6.8:1 sau 8.6:1
  • Rulmenti 11+1
  • Doar pentru apa dulce
  • se recomanda doar cu Nylon, flurocarbon sau monofilament

Cam multe NU-uri pentru o mulineta atat de scumpa, cu un pret recomandat de 58000 JPY, care fara a socoti transportul si doar taxele vamale si TVA-ul, la noi ar ajunge la: 74580 JPY, si anume 2300 lei, cu toate actele in regula.

 

Shimano Aldebaran BFS

Nu este cea mai scumpa mulineta de la Shimano si nici nu are atatea noutati ca si Daiwa T3 Air. Este de fapt un Shimano Core, cu laterale turtite, comprimate. Tamburul nu este nici pe departe atat de usor ca si cel al Daiwei T3 Air, dar nici pretul nu este atat de pompos. Este un tambur de finete, prevazut cu sistem de franare centrifugal clasic, cu 8 ciocanele micsorate, adaptate pentru a putea lansa naluci cat mai mici. Se recomanda pescuitul cu naluci de la 2.5g in sus pentru ca mulineta sa functioneze bine. Tamburul cantareste in jur de 10.9g cu tot cu sistemul de franare (update:cantarit la 10.9g), dupa cum se vede, mult mai mult decat cel al Daiwei, dar nu este nici pe departe atat de fragil putand fi pescuit cu orice fel de fir: textil, nylon, fluorocarbon sau monofilament… Nu sunt recomandari de a fi folosit in vreun fel anume si are o capacitate mult mai mare. Adica poate aduna cam 75m de fir de 0.23mm.

FullSizeRender 19

Caracteristici:

  • Made in Japan
  • Sistem de franare centrifugal 8point BFS
  • Tambur BFS din magneziu
  • Corp din magneziu
  • Raport de recuperare 8.0:1
  • Design super free spool
  • Manivela de 80mm
  • 9+1 rulmenti
  • 145g

Pretul recomandat de producatorul nipon este de 45700 JPY, si anume 58760 JPY cu taxele vamale si TVA-ul platit, adica 1820 lei.

 

Abu Revo LTZ Limited 7

Este singura mulineta de finete, dintre cele 3, care poate fi folosita atat in pescuitul de apa dulce cat si in pescuitul in apa sarata. Este singura cu 2 tamburi si singura care caraie asemeni unei mulinete de spinning atunci cand pestele ia fir… Aceasta mulineta este realizata in colaborare cu Imae KatsuTakashi. Este cea mai completa mulineta BFS direct din cutie din cate exista la ora actuala pe piata. Cu un pret recomandat de producator la 44800 JPY, foarte asemanator cu cel al Aldebaran BFS. Dupa cum se vede este cea mai grea dintre cele trei si anume 163g, oricum mult prea usoara pentru orice on normal ! :). Tamburul cel adanc poate inmagazina 100metri de fir de 0.235mm, iar cel shallow 50m de o.235mm. Tamburul shallow, cantareste in jur de 8g (update: cantarit cu tot cu rulmentul de pe tambur 8.3g), asadar si acesta considerabil mai greu decat cel de la Daiwa.

FullSizeRender 22

La fel ca si la Aldebaran BFS, poate fi bobinata cu orice fel de fir: textil sau monofilament.

Caracteristici:

  • Sistem de franare Zero Brake System
  • Rulmenti BF-XT conceputi special pentru bait finesse
  • Manivela din carbon
  • 10 +1 rulmenti
  • Carcasa din carbon C6
  • Frana de lupta cu click (asemenea mulinetelor de spinning)
  • Tambur de rezerva – 100m fir de 0.235mm
  • Corp din aluminiu
  • Angrenaje din Ultra Duraluminiu
  • 163g

Este o mulineta cu caracteristici foarte impresionante direct de pe raft. Sincer , la fel ca si la T3 Air, nu as sti ce as mai putea sa-i fac ca sa-i imbunatatesc performantele.

Pretul recomandat de producator este de 44800 JPY, ceea ce inseamna ca dupa taxe vamale si TVA romanesc, fara a mai calcula transportul, aceasta mulineta ar trebui sa fie 57600JPY, adica 1785 lei.

Dupa cum se vede Daiwa T3 Air este cea mai scumpa dintre cele 3. Nu va ganditi ca am dat atat de mult pe ele, pentru ca nu am dat. Pe toate 3 le-am prins la preturi de ocazie, departe de preturile reale, altfel nu le-as fi avut pe toate 3 pentru acest test.

Testul lanseului

Pentru testul lanseului am folosit pe toate mulinetele acelasi fir, si anume Stroft GTM de 0.18mm cu o lungime de aproximativ 60m, pe care l-am trecut pe rand de pe un tambur pe celalalt pentru ca testul sa fie cat se poate de relevant. Am folosit pentru test 2 naluci de la Salmo. Nu va ganditi ca pentru reclama, doar ca din acestea am mai multe dubluri, asa ca mi-am permis sa le tavalesc prin noroi fara a-mi face griji de ce ar putea pati. Aceste naluci sunt Salmo Tiny, varianta sinking, de 2.5 gr si Salmo LiL Bug, modelul de 3cm ,de 4.3 gr.

Pentru test am folosit o lanseta custom pe blank AF-TK62UL, prelungita la 6’8″ cu urmatoarele caracteristici: 1/32-1/4oz, 3-8lb. O lanseta mai finuta ar fi fost mai potrivita pentru acest test, incarcandu-se mai bine, dar chiar si asa am obtinut performante deosebite cu aceste naluci micute.

DSC04549 copy

DSC03927 copy

Am efectuat cate 5 lanseuri cu fiecare mulineta si cu fiecare naluca dupa ce am realizat setarile pentru fiecare naluca… E posibil sa fi putut obtine performante si mai bune cu Daiwa T3 Air, dar combinatiile posibile sunt prea multe pentru o iesire de iarna :).

De mentionat ca Shimano Aldebaran BFS este singura care nu are rulmenti micro special conceputi pentru BFS si ca este echipata cu Boca Bearings Orange Seal normali.

Rezultatele sunt urmatoarele:

 

T3 Air Revo LTZ Aldebaran BFS
22 21 22
Salmo Tiny 23 23 21
3cm 22 22 19
2.5g 23 23 23
22 22 20
Medie 22.4 22.2 21
Maxim 23 23 21

 

T3 Air Revo LTZ Aldebaran BFS
31 33 31
Salmo Lil Bug 33 31 30
3cm 31 33 31
4.3g 33 34 33
33 34 32
Medie 32.2 33.0 31.4
Maxim 33 34 32

 

Concluziile sunt mai importante decat rezultatele din tabelele de mai sus

In ceea ce priveste concluziile, chiar daca aparent au performante asemanatoare, sa stiti ca in realitate nu este chiar asa.

Dupa cum se vede cu voblerul Salmo Tiny, si cu Abu si cu Daiwa am lansat asemanator, dar cu LTZ-ul am depus mai mult efort pentru aceleasi lanseuri, chiar daca aceasta din urma mulineta se regleaza mult mai usor . Cu Daiwa T3 Air stiu cu certitudine ca pot lansa si naluci mai mici de 2.5g, pentru ca am pescuit si cu naluci de 2g. Cu LTZ nu sunt prea convins ca ar functiona la fel de bine.

In ceea ce priveste Shimano Aldebaran BFS XG, am activat doar un pin pentru a putea obtine aceste performante si a trebuit sa reglez foarte fin si tension knobul pentru a nu face peruca la fiecare lanseu. Lanseurile erau lipsite de precizia celorlalte doua mulinete. Toate acestea din cauza tamburului mult mai greu decat la celelalte doua si probabil si din cauza rulmentilor facand-o inadecvata pentru pescuit cu asa naluci micute.

Cu Salmo Lil Bug problemele au disparut si par ca toate 3 sa lanseze la fel de bine. In aceeasi ordine, Daiwa T3 Air lanseaza mai degajat si cu mai putina energie, in timp ce la LTZ trebuie sa depun ceva mai mult efort, dar diferentele sunt aproape imperceptibile la aceasta greutate. Shimano se incarca mai greu, aici inca se simt diferentele, chiar daca deja lanseaza foarte bine cu aceasta greutate. Dar la acesta 4.3g cu oricare din cele 3 se poate pescui foarte confortabil.

Cu siguranta Revo LTZ compenseaza neajunsurile Daiwei, atat cu tamburul shallow care permite bobinarea cu orice fel de fir, cat si cu tamburul suplimentar. Dar pentru cel mai de finete pescuit Daiwa T3, in opinia mea, este regele.

Daiwa T3 Air se poate regla sa lanseze asemanator atat pe Air Mode cat si pe Max Brake, dar comparat cu celelalte doua, lanseaza mult mai degajat din cauza tamburului extrem de usor. De exemplu daca ar fi sa aleg dintre cele 3 cu care sa fac o partida de clean, sa zicem pe unul din Crisuri, as alege T3 Air fiind cea cu care as putea lansa cu cel mai mic efort, apoi Abu Revo LTZ-ul… si nicidecum Shimano Aldebaran BFS asa cum este el din fabrica. Daca ar fi in schimb sa ma duc la un pastrav de lac sau la un biban, prima de pe lista ar fi Revo LTZ si mai apoi BFS-ul din simplul motiv ca pot sa le folosesc si cu fir textil…

Acum daca ar fi sa trebuiasca sa aleg dintre cele 3 doar una, asa cum vine ea din fabrica, cu siguranta nu ar fi Daiwa T3 Air, din cauza multitudinii de najunsuri. Abu LTZ ar fi alegerea cea mai buna si logica, este aproape ca si cum ai cumpara doua la pret de una, considerand ca vine si cu un tambur de rezerva suplimentar.

Daca ar fi sa pot sa tunez una din ele, nu as mai alege nici Daiwa T3 Air, nici LTZ, ci mai degraba as merge pe Shimano Aldebaran BFS XG cu un tambur mult mai usor de la Hedgehog, rulmenti AIR BFS si angrenaje adaptate de la un Shimano Curado 51E cu un raport de recuparare de 6.2:1. Motivele sunt simple: sistemul centrifugal de franare este mult mai previzibil decat orice sistem de franare magnetic. Nu sunt atat de multe setari, decat 1 sau doi pini activati si faptul ca as putea sa reduc raportul de recuperare la 6.2:1 in loc de super vitezele cu care sunt prevazute mai toate mulinetele de baitcasting din ultima vreme m-ar face s-o aleg pe aceasta. Americanii si japonezii se pare ca nu mai stiu sa pescuiasca daca nu ard nalucile prin apa sau prin aer ca nebunii 🙂 .

*** E posibil ca in conditii de vara sau temperaturi peste 10 grade Celsius sa se poata obtine performante si mai bune decat cele de mai sus. Motivul este ca vascozitatea uleiurilor de pe rulmenti creste cu cat scade temperatura de afara.

12 Comentarii »

  • Razvan a scris:

    Se cere si un articol spin vs cast cu aceleasi naluci ! 😛

  • suru a scris:

    Salut,
    io zic ca daca s-a ajuns la asa performante in lansarea greutatilor mici cu mulinetele de casting cele de spinning nu mai au nici o sansa in fata lor.Mie imi pare rau ca nu am descoperit mai repede mulinetele de baitcasting.De cand am facut primele lanseuri cu o mulineta de casting m-am indragostit de ele si nu am mai pus mana pe mulinetele de spinning.Pentru mine spinningul e de domeniul trecutului.
    Fir intins si in 2015 baieti!

  • Claudiu a scris:

    Un articol explicat pe indelete, trebuie sa incerc si eu acest baitcasting

  • Luc a scris:

    @ suru : o reactie normala pentru und pescar entuziast, dar dupa ce o sa pescuiesti citi-va ani buni cu baitcasturi ai sa constati dupa o vreme ca la anumite metode si specii combourile spinning ramin optiunea numarul 1.

  • suru a scris:

    Salut Luc,
    mie imi place sa pescuiesc stiuca si baitcastingul se preteaza cel mai bine pt. nalucile si tehnicile dedicate acestui peste.Si americanii care sunt zeii pecuitului la baitcasting folosesc spinningul pentru pescuitul de finete al bassului in tehnica drop shot.Deci e clar ca in anumite tehnici ai unele avantaje,dar la pescuitul stiucii pe care eu il practic spinningul este inferior din punctul de prezentare al nalucilor si nu mai vorbim de nalucile mari care “omoara” mulinetele de spinning chiar daca sunt produse de Shimano sau Daiwa.
    Fir intins.

  • dan a scris:

    cu o mulineta baitcasting shimano sa ajuns la o performanta de lansare de pana la aproape 100 metri

  • Popa Ciprian a scris:

    Nimic despre Pixy?

  • Andrei a scris:

    Nu cadreaza la categoria celor 3… e de finete, dar nici pe departe ca si T3 Air…

  • Lucian a scris:

    Aveti iree daca se gaseste tambur shallow pt. Abu Garcia Revo Premier gen3 ?

  • Ionut Trotea a scris:

    Andrei,pentru LTZ nu se gaseste pentru tunning un tambur mult mai usor decat cele de fabrica,asa cum se gaseste si pentru Aldebaran BFS?

  • A.Sava a scris:

    Ba da! Se gaseste si pentru LTX si pentru LTZ si pentru mai toate modelele de ABU.

    http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/1012
    si aici
    http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/132

  • A.Sava a scris:

    Sau ZPI, care este cu tot cu alt set de magneti: http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/3424

    Din experienta pot sa-ti spun ca tamburii aftermarket merg mult mai bine decat cei de pe mulinetele de serie, chiar daca aparent diferentele de greutate cateodata par neglijabile. De ce… nu stiu sa-ti spun. Probabil ca este foarte important unde e distribuita greutatea…

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.