Home » Reviews, Tutoriale

Cand si cum folosim fluorocarbonul in pescuitul la rapitor?

15 mai 2020 Niciun comentariu Scris de adi

Firul fluorocardon are o caracteristica esentiala care il diferentiaza de orice alt tip de fir de pescuit si anume rezistanta extrem de ridicata la abraziune.

Atat firul textil cat si monofilamentul vor ceda mult inaintea fluorocarbonului cand sunt supuse frecarii cu diverse structuri submerse sau chiar cu dintii ascutiti ai unor pesti rapitori (cum ar fi stiuca sau somnul).

Fluorocarbon Monofilament si Textil

Cele 3 tipuri de fire de pescuit: fluorocarbon, monofilament si textil (multifilament).

De aceea nu-mi lipsesc niciodata din trusa de pescuit cateva role de fluorocarbon, de diverse grosimi.

Fluorocarbonul il folosesc in special pe post de leader, pe care il atasez de firul textil folosind un nod Albright. E un nod rezistent, pe care il recomand si incepatorilor, fiind mai permisiv chiar si atunci cand nu e executat perfect.

Fir Sufix fluorocarbon

Sufix Fluorocarbon 100% (InvisiLine si Super21 FC)

Mai jos voi exemplifica tipurile de fluorocarbon pe care le folosesc si aplicatiile carora le sunt destinate.

Cand pescuiesc la jig in zone cu agataturi, mal abrupt cu pietre sau prag cu scoici, folosesc intotdeauna un leader de fluorocarbon. La fel cand exista sansa sa-mi intre pesti precum somnul sau stiuca. Daca in cazul stiucii folosirea strunei e un obicei cu care suntem familiarizati, in cazul somnului sunt pescari care folosesc exclusiv fir textil, care e relativ usor de taiat prin frecarea repetata cu dintii abrazivi ai acestuia.

Grosimea fluorocarbonului folosit o adaptez la rezistenta textilului astfel incat atunci cand agat si rup, sa cedeze fluorocarbonul si sa nu fiu nevoit sa refac nodul. E un detaliu foarte important, trecut insa de multe ori cu vederea, care-ti poate salva timp pretios pe apa.

Pe langa rezistenta sporita la abraziune, fluorocarbonul are alte atuuri de care te poti folosi pe apa. Prima ar fi vizibilitatea foarte redusa, acesta fiind practic invizibil sub apa. E asadar perfect pentru situatiile cand avem nevoie de forta si lipsa de elasticitate a textilului in dril, insa vrem sa eliminam vizibilitatea crescuta a acestuia care poate speria rapitorii precauti (mai ales in ape limpezi).

Aplicatiile sunt multiple, fie ca pescuim la vobler dupa avat, cleni bataiosi pe rau sau chiar pastrav, folosind un leader de fluorocarbon invizibil putem creste numarul atacurilor in unele cazuri si scadea numarul pestilor pierduti in dril datorita frecarii cu suprafete abrazive.

Un leader de fluorocarbon te poate ajuta inclusiv la detensionarea ansamblului de pescuit. Daca simti ca folosesti o lanseta prea rigida echipata cu fir textil, pentru situatia intalnita pe apa, poti opta pentru un leader de fluorocarbon sau echiparea mulinetei cu fluorocarbon in totalitate. Daca senzatia persista si scapi pesti in drill sau nu reusesti sa-i intepi, sugerez trecerea pe un fir monofilament pentru extra elasticitate.

Grosimile pe care le folosesc in mod regulat sunt cuprinse intre 0.20-0.35mm, in cazul somnului putand urca pana la 0.45-0.60mm – in functie de echipamentul folosit.

Somn la vobler

Pentru pescuitul la stiuca, pot fi confectionate usor strune din fluorocarbon. Grosimea uzuala pentru strunele de stiuca din fluorocarbon este de 0.60-0.80mm. Aveti nevoie doar de niste bride si un pantent multifunctional si va puteti confectiona singuri strunele de lungimea dorita.

Avantajele sunt multiple. In primul rand strunele din fluorocarbon nu se “incretesc” dupa cateva capturi , pastrandu-si forma initiala. Au o vizibilitate foarte scazuta si pot fi pescuite fara probleme in zone cu agataturi, lucru ce le recomanda pentru pescuitul stiucii in ape limpezi precum Delta Dunarii. Nu in ultimul rand au o greutate redusa, ce le recomanda pentru technici topwater sau pescuitul cu voblere jerkbait suspending. O struna usoara, din fluorocarbon, nu va altera actiunea nalucii absolut deloc.

Pe piata se gasesc diferite tipuri de fire care pretind ca ar fi fluorocarbon. Marea majoritate nu sunt 100% fluorocarbon ci doar au un invelis protector subtire din fluorocarbon. Asta se traduce printr-o rezistenta mult mai mica la abraziune si o memorie ridicata de cele mai multe ori.

Cand vine vorbe de variantele fluorocarbon Sufix, fie ca vorbim de Sufix InvisiLine leader, Sufix Super 21 Fluorocarbon, sau Sufix Advance Fluorocarbon avem de-a face doar cu fluorocarbon 100%.

Leaderul de fluorocarbon in pescuitul la rapitor nu e un moft, ci o necesitate. Rezistenta ridicata la abraziune, elasticitatea redusa si vizibilitatea zero iti vor creste considerabil sansele sa aduci mai multi pesti pe mal. Pentru o scurta sedinta foto, desigur.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.