Rapala Flat Rap, universal de rapitor
Chiar si acum imi aduc aminte prima oara cand s-a anuntat lansarea modelului Rapala Flat Rap ca abia asteptam sa mi-l achizitionez ca si naluca pentru avat. Primavara am perioade cand imi place sa pescuiesc cu voblere de tip minnow, mulinate continuu, cu varful sus si pompaje scurte pe toata lungimea recuperarii… in trecut aveam doar 2-3 voblere facute de mine care se pretau pentru aceasta tehnica, pentru ca implica ca voblerul sa emita luciri puternice, cu flancari constante… Din momentul in care l-am vazut in 2004-2005, am stiut ca va fi ce trebuie pentru asa ceva… Asa a inceput idila mea cu acest vobler, pe care acum il am in toate dimensiunile in care s-a produs vreodata, si anume Flat Rap 06, 08, 10 si 16 cm.
Inainte de a intra in detalii despre cum si la ce folosesc fiecare model, am sa spun cateva particularitati ale intregii serii, si anume: voblere din balsa cu bataie marunta, cu frecventa mai mica, cu flancari. In afara de modelul de 16cm, toate sunt plutitoare. Modelul de 16cm, care a fost produs intr-o serie limitata este fie slow floating, fie usor suspending, in functie de norocul fiecaruia.
Rapala Flat Rap 06 – 6 cm, 4g
Modelul de 6 cm este ideal pentru rauri mici sau paraie, eu folosindu-l frecvent pe rauri precum Crisul Negru, Crisul Alb, Mures(pentru clean) si paraie de pastrav. Este un model care functioneaza foarte bine atat pe recuperari continue cat si pe recuperari cu pompaje scurte din varful lansetei, pentru a imita un pestisor disperat sa scape de urmarirea unui rapitor sau pur si simplu jucaus.
Varianta aceasta o folosesc cu precadere la avat pe rauri precum Crisul Alb sau Negru, in special primavara, clean din martie pana in septembrie(inclusiv), si pastrav pe paraie precum Tarnava Mare (Zetea). Mai fac exceptie pe Mures si din cand in cand il folosesc si la clean. Dupa cum am spus prefer sa-l folosesc cu recuperari continue si scurte pompaje pe toata lungimea recuperarii. Pentru mine acest gen de recuperare a dat cele mai bune rezultate pana in prezent cu acest tip de vobler.
Rapala Flat Rap 08 – 8cm, 7g
Este deja un model mai voluminos, pe care-l folosesc doar la avat si salau, pe rauri deja mai mari, ecosisteme in care pestii se hranesc cu pesti prada mai mari, mai des. Pentru pescuitul salaului il folosesc cu precadere primavara, inainte de depunere pe zone cu curent moderar spre rapid, zone cu apa mica, de pana la un metru.
Pentru avat, in schimb, il folosesc atat cu recuperari rapide si pompaje pe toata lungimea recuperarii sau cu recuperari rapide continue, avand rezultate foarte bune cu el in special in zone cu curenti puternici. In cazul avatului nu este neaparat sa fie pe apa mica, acesta hranindu-se foarte mult in suprafata apei idiferent de adancimea apei.
Pentru avat il folosesc si la pescuitul din barca pe Dunare, pescuit in deriva pe langa malurile unde sunt avatii foarte activi.
Este unul din voblerele care ne-a adus cele foarte bune rezultate si in Suedia la pastrav, recuperat constant cu pompaje mai agresive din varful lansetei, pe lacuri si rauri cu adancimi de pana la 2-3 metri.
Rapala Flat Rap 10 – 10cm, 12g
Acesta este deja un vobler serios, pentru pesti seriosi, pe care-l folosesc atat la avat si salau cat si la stiuca unde se cere.
Asemeni Flat Rap 08, il folosesc la salau cu recuperari continue, in special primavara pe apa mica, pe raul Mures, fiind la fel de adecvat si pe alte ape curgatoare unde intalnim aceasta specie.
Pentru avat, in aceeasi tehnica mentionata mai sus sau pe recuperari continue imi place sa-l folosesc in special pe Dunare, unde avatii nu se sfiesc sa atace naluci de 14-16cm, fiind un ecosistem mai mare, cu pesti-prada mai mari. De obicei la avat cu cat ecosistemul in care pescuiesc este mai mare, cu pesti-prada mai mari si/sau rapitori mai mari, incep sa folosesc naluci din ce in ce mai mari, direct proportionale cu ecosistemul in care pescuiesc.
Pescuitul la stiuca cu acest vobler este un deliciu, in special deasupra paturilor de vegetatie sau in zone cu apa mica. Tehnica preferata este pescuitul cu pompaje si pauze scurte. Este un vobler care finctioneaza aproape tot timpul anului pentru stiuca, pescuitul cu pompaje facandu-l cel mai incitant pentru acest peste.
Rapala Flat Rap 16 – 16cm, 29g
Acesta este un vobler pe care l-am descoperit accidental, vobler care mi-a adus cea mai mare stiuca de pana acum, si anume o babana de 108 cm de aproximativ 12kg, in plin Decembrie, pe un vant nimicitor, rece si uscat.
Aceasta varianta o folosesc in special pentru pescuitul stiucii, si ocazional pentru pescuitul salaului (primavara, inainte de reproducere). Am avut rezultate foarte bune cu el pescuind la stiuca atat recuperat continuu, cat si pe pompaje, asemeni unui jerkbait suspending. Recuperat continuu are o bataie discreta, pe cand folosit ca un jerkbait emite luciri cu intoarceri puternice pe flancuri, fiind slow floating spre suspending, este o naluca perfecta pentru pescuitul stiucii 12 luni din an.
Datorita greutatii de 29 g, este un vobler care poate fi folosit cu echipament medium sau medium heavy, fara probleme. Deci chiar daca este o naluca de 16 cm, o putem pescui cu echipamentul obisnuit de stiuca.
Lasati un comentariu