Home » De la cititori, Povesti cu pesti

Mreana VS Rapala DT

12 mai 2016 Un comentariu Scris de wsb
Autor: Mircea Puscasu
Stiu ca exista pescari de spining care au avut intalniri cu acest ciprinid omnivor si care le-au considerat accidente si s-au bucurat in urma drilurilor cu aceste torpile, dar mai stiu ca exista si pescari care sunt constienti ca acest peste se poate prinde in anumite perioada ale anului, pe anumite portiuni si locuri ale raurilor exclusiv cu momeli artificiale in modul corect cand mrenele chiar ataca nalucile si nu sunt doar harponate accidental cum se mai intampla. Eu am facut parte si din prima categorie, dar in timp aceste accidente au devenit certitudini spunand cu siguranta ca acum fac parte din categoria de pescari de spining care fac sesiuni de pescuit destinate exclusiv la mreana cu artificiale in special cu voblere. Am avut intalniri de gradul 3 cu acest peste pe rauri ca Somes, Lapus si Mures.
Printre primele experiente cu mrenele rapitoare le-am avut prin anii ’90, cand pescuind la artificiale cu banalele rotative si oscilante impreuna cu un prieten din copilarie, acesta a reusit sa prinda o mreana de aproximativ 3kg la o lingula oscilanta regulamentar de gura, tripla oscilantei fiind implantata in buzele carnoase ale pestelui. Nu am avut nici un dubiu ca acesta atacase lingura oscilanta, dar am ramas la acea vreme extrem de mirati si contrariati.
In anii ce au urmat am mai avut asemenea intalniri reusind sa prind mrene si la jig si la vobler marea majoritate prinzandu-le la vobler. Am prins la mai multe modele de voblere de la firme cum ar fi Salmo, Yo-Zuri, Rapala, Lucky Craft,etc Cele mai productive mi s-au parut cele din familia DT( Dives-To) de la RAPALA aici amintesc DT 9 Flat  DT 10 DT 14 DT 16 si DT 20. Cifrele reprezinta adancimile maxime in picioare “feets” la care ajung DT-urile astfel: DT 9 inseamna ca voblerul coboara pana la 9 “feets”…aproximativ2,7m sau DT10 coboara pana la 10 “feets” aproximativ 3m s.a.m.d.
Personal pescuiesc mult cu Rapala DT10 si DT9 FLAT cand apa are in jur de 2,5m pana in 3m, unde curentul este puternic si portiunea de rau in care pescuiesc este mai lata, si nu atat de adanca ca si in portiuni de rau mai inguste unde se formeaza anafore cu curenti puternici si apa mai adanca. Atacul mrenei este unul incomfundabil iar drilul ete ceva unic care de multe ori se lasa cu dezdoirea bratelor triplei, ramanand cu buza umflata, imaginandu-ne ca cine stie ce namila am fi scapat, asta, chiar daca era doar o mreana de 2-3kg cu multi muschi pe ea. De obicei eu schimb triple mai subtiru cu care vin echipate DT-urile,  fiind voblere destinate si concepute pentru pescuitul bass-ului, unde nu este nevoie de triple foarte carnoase. Le inlocuiesc cu triple mai groase 3x sau chiar 4x.
tn-3 (1)
tn-5
tn-7
Exista si portiuni ale raurilor care sunt inguste sau chiar foarte inguste in urma brazdarii de asa zisele exploatari de moment si de multele balastiere care sunt pe multe din cursurile raurilor din Transilvania unde apa este mai adanca si curentul extrem de puternic. Aici apa are  4 – 5 m adancime, uneori chiar si mai adanca. In aval de aceste exploatari se aduna bancurile de mrene fiind o zona propice de hranire, cu apa foarte oxigenata si curent puternic. Aici intra in scena RAPALA DT 14 si Rapala DT 16 voblere care datorita profilului inalt si a centrului de greutate foarte jos  mi se par extrem de stabile in curentul puternic si neregulat ele nefiind aruncate( “scuipate” cum zic eu) si evoluand foarte bine pe substrat cu barbeta orientata in jos. Prin faptul ca lovesc cu barbeta substratul pietros imi dau practic seama ca pescuiesc corect acolo unde unde stau  mrenele. Din aceste  zone am prins multe mrene de peste 3kg, personal best avand 5,3kg si 86 cm, prinsa la un vobler RAPALA DT 14 patern OS.
tn-6
Imagine0547
tn-10
Mrenele se aduna si in zona barajelor de pe cursurile raurilor in zona cascadelor aval de baraje sau micilor cascade unde pe langa avati isi iau si ele masa constituita din obleti si porcusori, zone care au un curent puternic si apa foarte oxigenata. In general cam acesta este tiparul zonelor cu mrene: curent puternic, apa oxigenata.
Personal intr-o mreana care nu a supravietuit dupa dril, ce nu a mai putut fi eilberata, am gasit 11 porcusori, semn ca mrenele sa hranesc intensiv cu pestisori. Eu eliberez exclusiv toate mrenele, lucru care va indemn si pe voi sa o faceti, drilul si emotia luptei cu acest peste fiind o senzatie unica.
Eu cele mai bune rezultate in pescuitul mrenelor le-am avut in lunile iunie si septembrie…dar am mai prins razlet si in alte luni ale anului dar nu la fel de consistent ca si in acestea.
Personal folosesc o lanseta de la St.Croix Salmon&Steelhead pana intr-un 1OZ un textil Sufix 832 si flurocarbon de calitate  Seaguar Invizx si o mulineta Daiwa Certate Vintage Cuustom 2500 R. Folosesc acest echipament in pescuitul mrenelor pe rauri deoarece lungimea batul imi permite controlul mai bun al pestelui in timpul drilului, lanseuri mai lungi, iar mulineta pe care am precizat-o mai sus s-a dovedit a fi foarte rezistenta in timp… O pescuiesc de peste 6 sezoane si nu maraie si nu are jocuri dovedindu-se foarte rezistenta si eficienta in pescuitul cu voblere de tip crank, cum sunt aceste DT-uri sau alte voblere cu barbeta lungi, care opun foarte multa rezistenta la tractiune prin apa.
436e36a83e6b113a04cc67272be96b76 copy copy
Am prins mrene si la RAPALA DT 20 in locuri unde apa depasea adancimea de 5 m sau chiar mai mult, dar aici am avut intalniri si cu alte specii tot cu mustati dar din alta categorie si marime despre care o sa va povestesc intr-un alt articol!
tn
Inca e prohibitie pescuim pe incinte private, dar din iunie incolo cu suguranta ma voi revedea cu acest minunat ciprind. Fir intins si nu uitati ca pestii rapitori si nu numai sunt prea valorosi ca sa fie prinsi doar o singura data!!!!

Un Comentariu »

  • Marius a scris:

    De unde cumperi dt 16 si 20 ca eu nu gasesc.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.