Home » Reviews

Un clasic pentru salau: Rapala Shad Rap

15 martie 2016 3 Comentarii Scris de razvan

La sfarsitul iernii, cand apele incep sa se incalzeasca in razele blande ale soarelui primavaratic, majoritatea pestilor pasnici cauta apa mica din preajma malurilor sau de pe platourile care se ridica pana aproape de suprafata. De multe ori gasim si salaii in astfel de locuri, in marginile care delimiteaza apa mica de apa mare, pe langa structuri ale albiei cum ar fi bolovani, crengi sau buturugi. Un curent lin si cateva structuri pe albie sunt semne cat se poate de bune.

Daca la tabloul de mai sus adaugam si faptul ca salaii se pregatesc acum de reproducere si au tendinta de a se aduna in grupuri, mai mici sau mai mari, care patruleaza prin preajma malurilor in cautarea locurilor propice pentru depunere, e de inteles de ce majoritatea salailor se prind acum in apa relativ mica.

Situatia e oarecum similara spre sfarsitul toamnei, cand apele mai profunde se racesc accentuat si raman unele zone mai ferite, cu apa mica si calda, unde plevusca se aduna pentru a se bucura caldura solara in zilele tot mai scurte. Din nou gasim salaii la apa mica, vanand cu frenezie in unele momente ale zilei.

In astfel de conditii, pentru mine unul dintre cele mai productive voblere este Rapala Shad Rap in varianta Deep Runner, de 7 sau 8 cm, cel din urma fiind mai greu de gasit intrucat nu se mai produce momentan.

Foto 1

Modelul a fost introdus in portofoliul Rapala din anul 1982, deci putem vorbi deja despre un clasic in viata. A fost martor la aparitia si apoi disparitia multor modele de voblere sau chiar a multor firme producatoare de astfel de naluci, dar a ramas mereu tanar si cred ca il vom mai vedea multa vreme de aici in colo.

Foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dar care este motivul pentru care Shad Rap-ul rezista de atata vreme in conditiile in care pe piata globala de astazi exista o infinitate de modele de voblere ?

Shad Rap-ul este un vobler simplu din lemn de balsa, cu structura metalica din cap pana in coada, cum se faceau pe vremuri. Fara dotari moderne cum ar fi camerele de rezonanta cu bile din materiale care mai de care, lesturi mobile care maresc lungimea lanseului si alte asemenea brizbrizuri.

Chiar si asa, varianta de 7 cm cantareste 7 sau 8 gr., depinde de triplele cu care este echipat, cel de 8 cm are 10 gr, iar cel de 9 cm. 12 gr. Asadar este usor de lansat cu echipament de spinning, dar si cu cel de baitcasting. Spre exemplu, eu folosesc doar echipament de baitcasting de cativa ani incoace si pescuiesc cu ele fara probleme.

Adancime de evolutie este indicata de producator la modul general, intre 1,5 si 3,3 m. Fiecare varianta dimensionala are o barbeta diferita ca marime, astfel incat, din ce am observat pe apa, estimez ca modelul de 7 cm poate cobori undeva pana in 2 m, cel de 8 cm poate ajunge pe la 2,5 m, iar cel de 9 cm spre 3 m. Evident ca adancimea de evolutie e influentata de multi factori (viteza de recuperare, curentul apei, grosimea firului, pozitia varfului lansetei in timpul recurerarii), astfel incat indicatiile sunt relative.

In ce ma priveste, evit sa pescuiesc cu fire foarte subtiri doar pentru ca voblerul sa coboare ceva mai jos. Prefer sa am o sansa in plus de a salva voblerul in cazul in care il agat in vreo ragalie, decat sa obtin cativa zeci de centimetri in plus de adancime, pe care la nevoie i-as putea obtine cu un vobler cu barbeta putin mai mare. De exemplu, unde nu pot ajunge cu Shad Rap-ul de 7 cm, incerc cu cel de 8 cm sau de 9 cm daca apa e mai adanca.

Foto 3

Foto 4

 

 

Referitor la evolutia sa, trebuie remarcat faptul ca este una foarte naturala, Shad Rap-ul imitand fidel inotul unui peste marunt. Oscileaza atat pe flacuri, cat si in plan vertical, avand un efect discret de rolling, deci nu are acea vibratie mecanica, nenaturala, „de mitraliera”, pe care o vedem din pacate la tot mai multe voblere moderne.

Are o bataie larga chiar si in cazul celor mai lente recuperari. De aceea este o alegere foarte potrivita in apele reci de sfarsit de iarna, inceput de primavara sau sfarsit de toamna. In astfel de imprejurari, mulinat incet evolueaza incitant, dand suficient timp de reactie chiar si celor mai inactivi pesti.

Faptul este un vobler silentios este din nou un argument in plus in conditii de apa rece, cand orice surplus inutil de stimuli poate face mai mult rau decat bine…

Dar Shar Rap-ul evolueaza bine si la recuperari rapide, vibratia devenind mai marunta pe masura ce viteza creste, fara insa a pierde din stabilitate. Am prins de multe ori cu el si avat, in situatii in cand acestia se hranesc in straturi mai profunde ale coloanei de apa. Nici stiuca nu se da in laturi din fata unui Shad Rap, iar varianta de 8 cm, de culoare S, mi-a adus in urma cu multi ani, pe lacul Lumina din Delta Dunarii, una din cele mai mari stiuci pe care le-am prins in ape publice.

Foto 9

Foto 5

 

Flotabilitate voblerului este destul de ridicata. Lasat liber se ridica aproximativ 20-30 cm intr-o secunda, deci cam un metru la 4-5 secunde. Si aici lucrurile sunt din nou relative, deoarece sunt si alte elemente care influenteaza flotabilitatea, cum ar fi: greutatea agrafei, grosimea firului principal, a liderului etc.

In cazul contactului cu o structura subacvatica, Shad Rap-ul iese destul de usor din agatatura daca este stopat la timp. Pe urcare, din cauza pozitiei oblice pe care o are in timpul evolutiei, are tendinta de a merge usor inspre spate. De aceea, la contactul cu structura, pe langa stoparea imediata este bine sa se slabeasca putin linia principala, miscare care va permite voblerului sa iasa de dupa obstacol si sa se indeparteze putin de el, dupa care se reia recuperarea. A face diferenta dintre atacul unui peste si socul impactului cu structura este o chestiune care se invata prin exercitiu. Fiindca nimeni nu s-a nascut invatat, si de aceea e frumos pescuitul.

Barbeta relativ mare, in raport cu corpul nalucii si pozitia in care este ea dispusa fac ca voblerul sa ricoseze bine din structuri, recapatandu-si repede echilibrul. Evolueaza in pozitie oblica, cu capul in jos, ceea ce protejeaza tripla de pe burta de pericolul de a se agata in structurile subacvatice.

Foto 6

Foto 7

 

Rapala Shad Rap se gaseste intr-o gama foarte larga de culori, de la unele dintre cele mai naturale cum ar fi Bleak (ALB), Shad (SD), Live Roach (ROL), Carp (CARP), Live Perch (PEL), Bluegill (BG) indicate pentru ape limpezi si pesti slab activi, pana la culori agresive cum ar fi Firetiger (FT), Hot Firetiger (HT), Hot Steel (HS) Bleeding Olive Flash (BOF), Green Tiger UV (GTU), Silver Fluorescent/Chartreuse (SFC) si alte asemenea, care dau rezultate atunci cand pestii sunt activi sau in ape cu turbiditate mai accentuata.

Foto 8

 

Revenind la pescuitul de inceput de primavara, despre care povesteam mai sus, Shad Rap-ul poate fi o arma utila in confruntarea cu salaii urcati la vanatoare in apele de 1,5 – 2 m din apropierea malurilor, ori cu cei care pandesc de dupa structuri, in curenti slabi. De asemenea, tatonarea cu rabdare a platourilor cu apa mica si a pragurilor din marginea acestora, atat pe rau cat si pe apa statatoare, poate aduce in carlig salaul mult visat.

Imaginati-va ce prada facila poate fi un vobler in culori vii, recuperat cu usoare accelerari, dar pe o traiectorie previzibila si care survoleaza un banc de masculi negrii, pusi pe scandal. Sau un altul care trece dezinvolt si neatent prin fata unei femele lenese, cu burta plina de icre, care isi asteapta nerabdatoare petitorii. N-are cum sa scape necompostat.

Pescuitul din barca, acolo unde este posibil, este pe deplin justificat in astfel de situatii. Abordarea malurilor sau a ridicaturilor subacvatice, dinspre apa mica inspre apa mare, face mai simpla urmarirea conturului albiei in cursul recuperarii, sporind astfel sansa ca voblerul sa traverseze prin raza de actiune a salailor care pandesc pe substrat. In plus, la pescuitul din barca riscul pierderii voblerului e mult mai mic, astfel incat pescuitul devine si el mult mai relaxat.

Caracteristicile descrise mai sus explica de ce Shad Rap-ul produce an de an salai respectabili. E foarte posibil ca cei de la Rapala sa nu fi avut in vedere salaul atunci cand au conceput acest vobler, insa rezultatele pe care le poate da la aceasta specie autohtona atunci cand este folosit la momentul si locul potrivit, cred ca dau masura universalitatii sale.

3 Comentarii »

 • Top 3 voblere de salau de la Rapala, pentru apa curgatoare | WSBTEAM - Pescuit la rapitori a scris:

  […] mari salai de-a lungul vremii. Despre Shad Rap am scris un articol distinct, pe care il puteti gasi aici , prin urmare nu reiau intreaga poveste, ci voi incerca sa fiu mai concis. Evolutia SR 8 este […]

 • Vasi a scris:

  Sahdrap-ul mie mi se pare că se lansează destul de prost din cauză că se învârte ca un elicopter in aer! Rar se duce glonț!

 • Razvan (autor) a scris:

  Vasi, incearca sa il lansezi cu echipament de baitcasting, sa vezi cum se schimba datele problemei. Efectul acela la care te referi este din cauza firului care se desfasoara in spirale de pe mulineta de spinning si care face ca voblerul sa se rasuceasca in aer.
  Nu voblerul este de vina.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.