Home » Povesti cu pesti, Reviews

Salau, apetit primavaratic pentru balsa

25 aprilie 2016 Niciun comentariu Scris de andrei

Daca am invatat ceva in anii petrecuti pe apa este ca primavara salaii au un comportament iesit din comun, cu o agresivitate dincolo de orice asteptari, injectati parca cu hormoni de taur de corida. De la cel mai mic pana la cel mai mare, ataca nu doar ca sa se hraneasca, ci pur si simplu din agresivitate starnita de orice miscare nelalocul ei ivita in raza lui de actiune.

Acesta este momentul cel mai prielnic pentru experimente cu voblere la salau, momentul in care poti sa capeti incredere chiar si in cele mai mari si agresive voblere, pe care daca le arat la 99% dintre pescari din Romania  cred ca am confundat trusa de salau cu cea de stiuca.

Asa se face ca in fiecare an, nu stiu cum, dar dimensiunea voblerelor din trusa de salau, parca creste, asa cate un centimetru, dar creste catusi de sigur, iar numarul voblerelor de balsa pare sa creasca si el, de la an la an, in functie de modelele noi cu care ne mai intampina Rapala, lider mondial in ceea ce priveste voblerele de balsa, care nu si-au castigat renumele pe degeaba sau pe ochi frumosi, nefiind cele mai aratoase voblere de pe piata, dar probabil cele mai prinzatoare.

Lasand aspectul exterior de-o parte, vibratia emisa de voblerele de balsa este concentrata, este mai usor de localizat, si starneste agresivitatea primavaratica a salailor. Singurul dezavantaj pe care l-am gasit la aceste voblere este ca modelele de 6-7cm nu se lanseaza cu usurinta, mai ales cu echipamentul de baitcasting.

Mai jos veti gasi selectia mea prinzatoare de voblere din balsa, testata de-a lungul anilor.Voi incepe cu voblerele de 7cm si voi ajunge chiar la voblere de 18cm.

Rapala Shallow Shad Rap, shallow shad rap de 7 si de 9 cm, sunt cele pe care le plantez in trusa de primavara. Sunt voblere cu bataie relativ marunta, perfecte si pentru pescuitul avatului, dar care dau randament deosebit in zone cu apa de 0.5m pana la 1.1-1.5m primavara la salau. Modelul de 7 cm este ratat mai rar decat cel de 9 cm, pe cel de 9 cm avand intamplari cand salaii l-au prins chiar de mijloc, intre triple, fara a-i putea agata. Cel de 7 cm fiind mai mic si cu triplele mai apropiate, sansele sa fie ratat sunt si ele mai mici. Acest model are o vibratia marunta laterala cat si pe flancuri.

Salau 8.5kg prins la Ralapa Shallow Shad Rap de 7cm.

Salau 8.5kg prins la Ralapa Shallow Shad Rap de 7cm.

 

 

Rapala Shallow Shad Rap 9cm

Rapala Shallow Shad Rap 9cm

Rapala Original Floater. Aici primavara folosesc doar variantele de 13cm si cel de 18cm. Pe cel de 13cm il folosesc in special pe inserate cand salaii urca sa sa vaneze pe plaje cu adancimi foarte mici, de pana la 30-40cm adancime. Are o bataie foarte marunta si-l prefer cand apa este mai limpede. Originalul de 18cm, a fost revelatia sezonului acum 3 ani, cand dupa ce-am survolat o zona cu gume si cu fel si fel de voblere impreuna cu Razvan, am decis sa scot aceasta naluca. Voblerul supradimensionat a starnit urmatorul comentariu din partea lui Razvan: “Ha, ha, ha! Am un vobler dinasta de 7 ani si nici nu l-am bagat in trusa de Mures! Ha ha ha ha!….” Dupa 3 lanseuri si 2 salai prinsi parerea lui s-a schimbat subit: “ Maine il iau si eu !” Nu degeaba a zis ca trebuie sa-i faca loc in trusa…la 18cm ocupa ceva suprafata intr-o trusa de salau. Originalul de 18cm, este un vobler pe care-l folosesc in apa de la 0.7 pana la 2.5m adancime, si nu pentru ca ar cobora la 2.5m adancime, ci pentru ca ridica salaii de la adancimi mai mari decat o fac alte voblere mai mici, cu o vibratie mai greu de detecat. Are o vibratie diferita complet de restul gamei de Rapala Original Floater, o bataie lenesa dar care din cauza dimensiunii isi face simtita prezenta de departe.

Rapala Original Floater 13cm

Rapala Original Floater 13cm

Nascocirea preferata din ultimii 3 ani... Rapala Original Floater de 18cm

Nascocirea preferata din ultimii 3 ani… Rapala Original Floater de 18cm

Close-up Rapala Original Floater 18cm

Close-up Rapala Original Floater 18cm

Rapala Husky de 13cm… atentie!!! A nu se confunda cu Husky Jerk… sunt doua voblere total diferite. Husky de 13cm este un vobler de balsa, la prima vedere foarte asemanator cu Original Floater, dar putin mai voluminos si mai greu. Are o bataie mai pronuntata, cu roling pe flancuri mai pronuntat, cu o evolutie mai lenta si care coboara mai jos. Este un vobler pe care-l folosesc in apa de pana la 1-1.2 m adancime, chiar mai des decat Original Floaterul de 13, pentru simplul motiv ca se lanseaza mult mai bine si ca are o vibratie ceva mai larga, mai agresiva si mai usor de perceput de la distanta mai mare.

Rapala Husky 13cm

Rapala Husky 13cm

Razvan Mihuta cu un salau prins la Rapala Husky 13cm

Razvan Mihuta cu un salau prins la Rapala Husky 13cm

Rapala Scatter Rap de 7cm, este de asemenea un vobler pe care l-am descoperit acum 2 ani, pe care-l folosesc in zonele unde am nevoie de o evolutie undeva intre Shallow Shad rap de 7 si Shallow Shad Rap de 9cm… La fel ca si cu Shad Rap-ul de 7cm, de cate ori am prins cu aceasta, salai erau agatati fie in coltul gurii fie cu el in gat. Are o vibratie chiar mai marunta decat SSR de 7, dar o vibratie cu o frecventa mai mare.

Rapala Scatter Rap 7cm

Rapala Scatter Rap 7cm

Rapala Minnow Rap de 9 si de 11cm sunt niste voblere de balsa cu o vibratie foarte agresiva, marunta si foarte concentrata. Acestea le folosesc in special primavara, in apa de pana in 2 metri adancime. Cateodata e nevoie de schimbari intre voblere doar ca care sa coboare cu 10-15 cm mai mult sau mai putin decat un altul pentru a prinde pe anumite locuri. Din pacate acest “talent” de a alege voblerele in functie de adancimea apei si structurile din zona nu poate fi invatat decat pe apa, sacrificand naluci si timp…

Rapala Shad Rap Deep Runner de 7 si de 9 cm. Pe cel de 7 cm il prefer in apa cu adancimi pana la 2 m, iar pe cel de 9 pentru apa cu adancime intre 2.4 si 3 m chiar. Cel de 7 cm, nu sunt foarte incantat de cum se lanseaza, dar nu este un vobler de neglijat, rata de rateuri cand este atacat de un salau fiind mult mai mica decat la modele mai mari, prinzand de-a lungul anilor atat pentru mine cat si pentru Razvan o serie de salai mai mult decat decenti. Razvan are chiar foarte multe recorduri anuale prinse cu modelul de 7 cm, nu neaparat pentru ca este mai atractiv decat modelul de 9 cm de exemplu, cat pentru faptul ca, fiind mai mic, mai concentrat si cu distanta mai mica intre triple.

Razvan Mihuta cu un salau de toata frumusetea, prins cu un Shad Rap de 7cm

Razvan Mihuta cu un salau de toata frumusetea, prins cu un Shad Rap de 7cm

Razvan Mihuta cu un salau de toata frumusetea, prins cu un Shad Rap de 7cm

Voblerele de mai sus sunt cele mai frecvent folosite de mine. Cu paleta de mai sus de naluci acoperi zone cu apa de la 0.3m pana la 3m adancime, acesta este palierul pe care sunt cel mai des intalniti salaii primavara, inainte de grupare pe cuiburi. Nalucile nu le aleg neaparat in functie de marime, ci in functie de adancimea la care evolueaza acestea. Primavara, pre-reproducere, salaii nu sunt atat de pretentiosi ca si in timpul anului, preferand vibratii mai puternice, mai agresive, motiv pentru care prefer voblerele plutitoare de balsa. Singurul vobler din cele de mai sus pe care nu-l aleg neaparat in functie de adancimea la care evolueaza este Rapala Original Floater de 18cm, pentru ca am observat ca datorita dimensiunii acestui vobler salaii au tendinta sa se ridice si din apa de 2-3metri adancime dupa el.

Alte aditii proaspete la trusa de salau sunt : Scatter Minnow, de 11cm, Flat Rap de 10 cm si de 16 cm (cel de 16 mi-a confirmat deja ca este prinzator la stiuca, iar cel de 10 si la stiuca si la avat), Magnum Floating de 11 si de 14 cm. Mai urmeaza Scatter Rap Deep de 7 cm, care cred ca va fi o aditie extrem de prinzatoare si promit ca voi incerca si noile Scatter Crank Shallow de 7cm, dar cel mai probabil sezonul urmator.

IMPORTANT!!!! Nu veti face selectie primavara in functie de vibratiile celor de mai sus, nici macar salaii nu vor fi atat de selectivi, la cat sunt de agresivi… singurul motiv pentru care am atatea modele este pentru a putea pescui pe absolut toate palierele de adancime, pe rau uneori fiind nevoie de ajustari de 10-15cm in evolutia voblerului pentru a face diferenta. Mai mult, pe rau intervine si viteza de curgere a apei, iar unele dintre voblerele de mai sus evolueaza mai bine in curent mai tare, altele in apa ceva mai moale.   De aceea dupa ce inveti o zona, in functie de nivelul apei, deja sti exact ce naluci sa montezi in functie de adancime/structuri/fluctuatiile nivelului raului si viteza de curgere a apei, pe zona respectiva.

Desigur nu folosesc doar voblere din balsa primavara, dar in sunt cele mai des folosite. Daca ar fi sa o iau procentual, procentul ar fi undeva de 80-85% voblere din balsa, 15-20% voblere din plastic (Yo-Zuri Hardcore SH 60 si 75, Rapala Jointed Shad Rap de 7, Rapala Glass Shad Rap 7cm si voblere tip Rattlin Yo-Zuri Hardcore & Rapala Rippin Rap).

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.