Stiuci si salai la crankbait
Am avut mereu o slabiciune pentru voblerele de tip crankbait. In special pentru cele “shallow water”, care evolueaza intr-un palier de adancime situat intre 0.5 si 1.5 metri, palier in care se regasesc majoritatea apelor de stiuca de pe la noi.
Recent, am avut ocazia sa adaug o noua piesa pe lista crankbait-urilor favorite. E vorba de Rapala Scatter Rap Crank Shallow, in varianta de 7 cm.

Rapala Scatter Crank de 7 cm, pe care se disting urmele proaspete ale dintilor de stiuca si salau.
Desi modelul Scatter Crank se afla deja de cativa ani pe piata, varianta de 7 cm a aparut recent, doar la inceputul acestui an. Scatter Crank se comercializeaza in doua variante de dimensiune, 5 cm si 7 cm, insa cea din urma e mult mai pe gustul meu cand vina vorba de stiuca.
Am testat crankbaitul pe o balta tipica zonelor de campie, cu adancimi medii intre 0.8 – 1.2 metri, ce tine stiuca, salau si somn, pe parcursul a doua partide desfasurate la finalul lunii martie.
N-am plecat chitit sa pescuiesc cu el, insa dupa ce-am schimbat mai multe voblere, Scatter Crank si-a dovedit suprematia.
Am pescuit si la softuri, insa balta fiind foarte saraca in structuri, se preta mai bine un vobler care sa acopere mai multa apa, intr-un timp cat mai scurt. In plus, cele 15 grame ale crank-ului imi permiteau sa lansez mult mai departe decat cu o guma armata pe un jig de 3-5 grame.
Detalii de prezentare
Fiind confectionat din balsa voblerul are o flotabilitate ridicata, lucru de care te poti folosi in evolutie. In plus, fata de majoritatea crankbaiturilor care au un profil bombat (fat), Scatter Crank este usor aplatizat pe flancuri.
Acest lucru ii ofera un balans pronuntat in plan orizontal, prin care isi expune foarte incitant flancurile. Combinati acest balans cu o evolutie eratica datorita barbetei (scatter lip) pe care acesta o poseda si veti obtine un atuu puternic in fata rapitorilor mofturosi.
Inca din prima ora de pescuit am inteles ca rapitorii erau apatici, nu urmareau deloc naluca si trebuia sa te joci cu instinctul lor predatorial, pentru a genera un atac.
Am descoperit ca modul cel mai eficient de a face asta nu era mulinarea constanta, ci doar doua-trei ture de manivela, urmate de un stopaj in care voblerul se ridica. Imprimand acest joc nalucii puteam tatona mult mai bine anumite zone, tinand voblerul aproape pe loc, printr-o evolutie sacadata.
In timpul recuperarii el cobora in zig-zag catre substrat, urmand ca apoi sa se opreasca brusc si sa se ridice spre suprafata.
Am constatat ca aceasta evolutie a voblerului nu a fost doar pe placul stiucilor. Au aparut si primii salai, care l-au gasit irezistibil.
Am avut cateva capturi si pe voblere cu profil minnow, suplu si alungit, cum ar fi: Rapala Jointed 13cm, Original Floater 13cm sau Flat Rap 15cm, insa in ambele partide, cel mai bun randament l-a avut de departe Scatter Crank.
O explicatie ar fi si existenta unui numar mare de carasi in balta cu pricina, ce constituie hrana principala a rapitorilor. De aici probabil si preferinta lor pentru profilul crank-ului.
Surpriza placuta a zilei a fost o frumusete de salau ce a atacat voblerul cu toata convingerea. Desi in primele secunde ale drilului am zis ca e stiuca, cateva zmucituri din cap au tradat un salau corpolent la capatul firului.
Rapala Scatter Crank Shallow poate fi utilizat fara probleme si in apele invadate de vegetatie, cum sunt cele din Delta Dunarii.
Mulinat incet si continuu, cu varful lansetei mai ridicat si executand usoare pompaje, crankul va evolua foarte asemanator cu o oscilanta pe tractiune liniara, aratandu-si flancurile. Profitand de flotabilitatea ridicata a acestuia, el poate fi jucat in paliere foarte mici de apa.
Pentru a evita incarcarea acestuia cu vegetatie, puteti inclusiv sa renuntati la ancora de pe burta.
Desi am avut si un dril scurt cu un somn, acesta nu s-a intepat bine si a scapat de scatter crank dupa cateva secunde. Promit insa, sa vi-l arat intr-un articol viitor.
Pana atunci, nu ignorati voblere crankbait in partidele viitoare. Fir intins!
Ultima, cu petele acelea de leopard, arata bestial !
Barbeta scatter este implementata la marea majoritate a modelelor de voblere rapala, semn ca sunt foarte eficiente la orice rapitor.
Secretul…schimbi basca si iei salaul
Si eu sunt fan 😀
Asa este, seria Scatter e una dintre cele mai tari inovatii in materie de voblere din ultimii ani. Probabil si de aceea s-au grabit cei de la Rapala sa o patenteze.
Favoritele mele sunt Scatter Crank, Shad si Minnow.
O alta particularitate a acestui vobler este ca toti pestii se prind in coltul gurii 🙂
Nu toti, majoritatea. E oarecum normal fiind un vobler fat, de dimensiuni considerabile. La fel s-a intamplat si aici cu C4.
Au fost doua stiuci care l-au inghitit complet, insa majoritatea fiind apatice loveau superficial, de multe ori pe stopaj.
Oricum, apreciez simtul fin de observatie.
Sincer inteleg ideea. Inteleg ca fara sponsori e foarte greu sa participi la atatea concursuri pt ca e vb de foarte multi bani, si WSB chiar a avut rezultate foarte bune… si pana acum ati prezentat produse… dar asa impinse ca Rapalele astea… nu ati mai facut. Deja cand vad ca ati scris un articol stiu cu ce e…. Brusc toti pestii se prind la hard bait. Pana acum era 90 % pescuit pe soft-uri…. Pacat ca ati apelat la asa marketing agresiv… Mie unul nu imi place deloc. Citeam cu interes articolele pana acum.
Oricum capturi frumoase.
Salut Alun,
Find un cititor fidel al blogului nostru, cu siguranta stii ca n-am promovat niciodata prostii. Lucrurile de care am scris sunt chestii foarte utile, care prind peste.
Acum tine de fiecare cum le foloseste. Eu gasesc usor exagerata aceasta sensibilitate ridicata la orice miroase a promovare, plecand de la premisa ca sigur e ceva suspect, n-are cum sa fie chiar asa bun.
Nu te obliga absolut nimeni sa le folosesti. Pot sa inveti si sa te folosesti de experientele noastre de pe apa descrise pe blog, sau sa experimentezi pe banii tai. In ambele cazuri, e perfect in regula.
Citind cele scrise de tine, banuiesc ca n-ai testat Scatter Crank-ul. Scrie-ne te rog un mail cu adresa ta si-ti trimitem o bucata. Asa, in spiritul marketingului agresiv de care vorbesti. 🙂
Fir intins si weekend placut!
[…] Rap Deep de 7 cm, care cred ca va fi o aditie extrem de prinzatoare si promit ca voi incerca si noile Scatter Crank Shallow de 7cm, dar cel mai probabil sezonul […]
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.