Home » Diverse, Povesti cu pesti

O seară de aprilie cu ştiucă şi… nu numai

23 aprilie 2013 6 Comentarii Scris de razvan

Andrei, care a fost foarte ocupat in ultimele doua saptamani cu rod-buildingul, m-a sunat de dimineata sa ma cheme la o stiuca. Nu mai putea rezista sa piarda inca o zi de primavara fara sa isi puna la treaba noua achizitie, un Shimano Metanium DC. N-a fost nevoie sa insiste, evident.

Vazusem chiar ieri balta de la Vladimirescu, fiind in trecere pe acolo pentru a ma intalni cu un coleg de forum sa schimbam doua-trei vorbe. Balta nu s-a schimbat prea mult de la ultima iesire. Nivelul apei e parca putin si mai mare, astfel incat acum e cam cu jumatate de metru peste cat era in iarna. Apa neagra, ceva mai tulburica, daca se poate spune asa cand naluca se vede pana la o adancime de un metru. Ce mai, conditii perfecte.

Totusi, cerul complet senin, fara urma de nor, cu un soare stralucitor si calmul plat ne faceau sa ne indoim de faptul ca stiucile vor fi active peste zi. De aceea nici nu ne-am grabit si am ajuns la balta dupa ora 16.00.

Masor temperatura apei, mai mut din curiozitate: 20 C ! Incredibil, intr-o saptamana s-a incalzit 8 grade. Bineinteles, e vorba de stratul de la suprafata, la incalzirea căruia a contribuit si lipsa vantului de peste zi. In mod sigur, mai jos e cu cel putin 2-3 grade mai rece. Sariturile pestilor ne dau sperante in plus. E activitate in stuf, dar si pe mijlocul apei…

Intram grabiti pe apa sa recuperam timpul pierdut. Andrei tot schimba pe naluci, in vreme ce eu insist cu guma cu care am venit montata pe bat de acasa:  Un Relax Kopyto Ripper de 15 cm pe jig de 10 gr. Pana sa se dezmeticeasca si Savantu’, lovesc scurt 3 stiuci, una mai mica si necantarita, urmata de una de 9 lbs si apoi de o alta de 15 lb, toate cu naluca inghitita adanc.

15 lb.

15 lb.

C & R obligatoriu !

C & R obligatoriu !

Andrei trece si el pe guma si dupa o vreme puncteaza cu o stiuca de 8 lb si ceva, tot pe un Ripper de 15.

8 lb si un pic pe un Ripper de 15 cm

8 lb si un pic pe un Ripper de 15 cm

Dupa vreo doua ceasuri de clam plat incepe sa adie vantul, care pare ca tinde sa se inteteasca. Apar si primii nori la orizont.

Schimbam naluci si alternam gumele cu voblere. Din cand in cand mai incercam si la spinnerbait, dar stiucile parca nu mai dau asa de hotarat. Cateva atacuri ratate, mai scapam cateva stiuci in dril si soarele se ascunde dupa nori. Parca au devenit mai maraite.

Am un atac hotarat pe un shad Manns, tot de 15 cm, montat pe jig de 7 gr., de era cat pe-aci sa scap lanseta din mana, dar ratez. Asta a fost mare ! ii zic lui Andrei. Stau putin sa se reaseze pe locul de unde a atacat si iau cealalta lanseta, pe care am un Salmo Pike de 16 cm. Ma gandesc ca, daca stiucana nu a simtit carligul jigului, poate va ataca si marlita asta neobrazata care ii incalca teritoriul.

Lansez ceva mai departe sa nu o sperii cu pleoscaitul si recuperez voblerul incet, cu varful lansetei sub apa. Ma ataca din nou la fel de brutal si incepe sa faca figuri pe firul monofilament. Ii dau forja si imediat plezneste cu coada la suprafata. Somn ?!

Un somn de Vladimirescu

Un somn de Vladimirescu

Un pic de adrenalina cu suierat de fir si pestele poposeste in barca. Aproape 16 lbs. E primul pe care l-am prins aici la Vladimirescu si nici nu am mai auzit ca altcineva sa fi prins somn. Dar cu certitudine sunt si exemplare mult mai mari, caci nu s-a populat decat cu stiuca, salau si pesti pasnici, in niciun caz cu somn, iar pe asta nu cred ca l-au adus pe labe pasarile acvatice, pe vremea cand era icra… :))

Soarele a apus si incepe sa se intunece. Dinspre vest vin niste nori negri si parca fulgera, dar noi inca mai insistam.

Savantu’ mai convinge una de 10 lb pe un Kopyto de 10 cm, cu jig de 7 gr si iesim la mal, ca deja e aproape intuneric.

10 lb pe Relax Kopyto de 10 cm

10 lb pe Relax Kopyto de 10 cm

Dar o sa revenim cat de curand !

6 Comentarii »

 • Cohut Flavius a scris:

  Abia astept sa vin si eu!RESPECT pt capturi

 • fdata a scris:

  Salut,
  In ultima poza, mulineta din barca e W&M? Cum se comporta in general? Dar cu greutati mai mici?

 • stradic a scris:

  Frumos…..FELICITARI!!! Abia astept sa revin iar la VLADIVOSTOK……

 • Andrei a scris:

  @fdata – am fost placut surprins de acea mulineta, la banii la care se gaseste.

  Am pescuit cu ea de la Rapala SSR de 7cm (ceva mai dificil de lansat, dar asta cam cu orice mulineta de bait) pana la balabuste. Fata de un curado 201 sau ceva asemanator, lanseaza cel putin la fel de bine! Chiar in ziua respectiva am pescuit cu oscilanta de 8g si am lansat-o si pe aceea fara probleme….

  N-o sa exceleze in pescuitul cu naluci usoare, daca pentru asa ceva vrei sa o iei. Eu o folosesc la stiuca si salau (cu jiguri care incep de la 5g)

 • boreclutzu a scris:

  tare pestele:)))

 • andrei a scris:

  unde iati prics

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.