Home » Jurnal de concurs

Furtunoasa de Siriu – Etapa 2 Liga Master

27 iulie 2010 4 Comentarii Scris de andrei

Nu departe de Intorsura Buzaului se afla un baraj mirific ascuns printre munti. Este barajul de la Siriu, locul unde avea sa se tina prima etapa de clean din cadrul Campionatului National de Pescuit Aventuri la Pescuit, Liga Master. Pana nu demult, cleanul si pescuitul cu vobler erau sinonime cu pescarii din Ardeal, unde raurile, paraiele si lacurile sunt invadate de acest pradator, care pare sa iasa mereu in frunte in lupta pentru supravietuire, fiind o specie total neinteresanta, atat economic cat si din punct de vedere culinar.

Concluziile colegilor dupa antrenamente era ca se prindea la fel de bine la voblere mari ca si la voblere mici. Noroc ca aveam de toate. Pestii sunt rari, dar talia capturilor este destul de mare. Parea sa fie de bine. Apa era mult mai limpede decat m-as fi asteptat, dupa spusele celor antrenati. Razvan chiar zicea ca era cristal pe langa ce se astepta el.

Daca n-ai fost la antrenamente puteai doar sa ghicesti ce voblere pot da randament pe asa o apa. Unii erau ferm convinsi ca voblerele de peste 3 cm erau cele mai bune, altii sustineau ca functionau la fel de bine voblerele mici de pana in 3 cm.

Comportamentul atipic al cleanului sirian pe unii i-a bagat complet in ceata, prinzandu-se mai bine pe mijlocul lacului decat tatonand structurile din mal. La fel am fost si eu luat prin surprindere in prima mansa, cand dupa 5 ore de tatonat malurile am reusit sa prind 5 pesti, din care doar unul punctabil. Dupa 5 ore am presupus ca malurile au fost deja suprapescuite, iar cum mai aveam doar o ora din mansa mi-am spus sa nu ar strica sa incerc sa ma las purtat de vant pe mijlocul lacului. Era un fel 6 dn 49, dar merita incercat.

Dupa ce am armat snapul cu un crank de 48mm deep diver, care evolua pe la aproximativ doi metri mi-am propus sa insist cu el pana la sfarsitul mansei, mizand ca voi prinde cel putin un clean punctabil. Dupa nici 10 minute de mulinat parca la intamplare ma trezeste din amorteala un atac violent, care mi-a bagat varful lansetei instantaneu sub apa. Era o “big mama” de 45cm. Mi-am zis… am dat de cascaval. Nu apuc da dau al doilea lanseu ca incepe drilul cu inca o namila, care s-a dezgatat dupa cateva secunde. Am mai avut cateva atacuri si am mai reusit sa mai prind unul puncabil, dar insuficient cat sa ma propulseze mai sus de un loc 10.

Stefan a fost singurul din WSB care a reusit sa se pozitioneze respectabil la noi in sector, fiind surclasat de Laurentiu Andronic de la Aquamania, Cristi Anghelina si Cristian Dragota.

Pe sectorul dinspre baraj, cel pe care se preconizau capturi numeroase, s-a prins mult mai putin peste decat in sectorul din coada lacului. Si aici la fel ca si in sectorul din coada cei mai multi pesti s-au prins in masa apei, altan pe mijlocul lacului. Dupa cum ziceam… cleanul sirian ramane inca o enigma pentru multi concurenti.

Mansa 1, grupa A:
1. Valentin Stratonov
2. Dan Iercosan
3. Sabin Buzatu
4. Ovidiu Bradatan
5. Sever Grosu
cu Doru Somesan (WSB) pe locul 11-12 si Adrian Spiac(WSB) pe 13-14, Bogdan Cheta(WSB) pe 17, Ioan Tatu (WSB) pe 19 si Razvan Mihuta(WSB) pe 21-22.

Dupa prima mansa recordul de 45cm era inca nedoborat, multi fiind siguri ca asa va ramane pana la sfarsitul concursului.

A doua zi a inceput cum se putea mai bine, la nici 40 de minute in mansa ne-a surprins o ploaie torentiala, care parea sa nu mai inceteze, moment care a culminat cu cele mai multe capturi. Mijlocul lacului n-am mai dat acelasi randament pentru toata lumea, prinzandu-se in egala masura in maluri cat si in larg. Clenii cei mai multi s-au prins la voblere care evoluau aproape de suprafata.

Dupa cum se arata, Anghelina nu se lasa mai prejos si puncteaza cu un clean tot de 45cm, care avea sa fie pana la urma captura, fiind sustinuta de cel de-al doilea clean ca marime (31cm).

Clasament final:

Podiumul concursurilor de clean pana in prezent era dominat de pescari din vestul tarii. In 2010 indeletnicirea pescarilor Bucuresteni a scos la iveala ca pe langa pescuitul cu jiguri la salau pot si stiu sa prinda si clean la voblere, toate cele 3 locuri ale podiumului fiind ocupate de Bucuresteni get beget.

Urmeaza Manjestiul cu ai sai vargati, unde Ardealul este obligat sa acapareze pescuitul la biban.

4 Comentarii »

 • catalin a scris:

  care bibani ???hahahahaha sau de unde atitia bibani ? hihihihi

 • Zaharia Cristian a scris:

  Bibani tot la siriu unde s-au prins exemplare de peste 40 cm

 • Leba a scris:

  din ce stiu Unchiu se trage de pe meleaguri nemtene. 😉

 • Luca Eduard a scris:

  Bibanul pe Siriu, o enigma si mai interesanta. Este pestele pe care poti calca in apa pe acel lac, artificial, cu gropi atingand si 80 de metrii.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.