Home » Video

Dansul Rusaliilor

10 iunie 2009 3 Comentarii Scris de adi

Un alt episod de poveste la care asistam prin intermediul lui Razvan, avocatul cu valente tot mai clare de detectiv. Razvan a surprins aseara un moment unic din dansul unei specii de efemeride, denumite popular rusalii. Iata cateva date despre acestea:

Efemeridele sunt insecte fine, cu corp cilindric si aripi reticulate, care populeaza malurile marilor ape curgatoare .

Larvele de efemere duc timp de 1-3 ani o lunga viata acvatica, in cursul careia se petrec numeroase transformari. In clipa naparlirii, intre invelisul pupei si noul invelis se formeaza gaze care le obliga sa urce la suprafata. Aici invelisul se desprinde, iar insecta devine aripata. Pentru a atinge stadiul de adult, aceasta mai trebuie sa treaca printr-un stadiu preliminar, o noua naparlire care o face capabila de reproducere.

E un fenomen unic în toata lumea insectelor, considerat un caracter arhaic. El dovedeste vechimea efemerelor pe Pamant, fapt atestat si paleontologic, prin descoperirea de stramosi uriasi in perioada carboniferului.

Devenite insecte adulte, efemeridele isi incep cursa dramatica impotriva timpului, a scurtei vieti de adult. Insectele grupate in roiuri compacte efectueaza zborul nuptial care are loc pe inserate. Durata vietii este de cateva ore. Efemeridele nu se mai hranesc, aparatul lor bucal nu mai este functional, iar tubul digestiv nu mai contine decat aer. Toata existenta lor este concentrata catre o unica tinta: reproducerea.


3 Comentarii »

 • oby 1 a scris:

  si pe prut e a 3-a zi de zbor azi(sezon bun cu zile cu soare legate,fara ploi)
  la noi se mai cheama “vetrica” si e considerata cea mai buna momeala la stationar
  se considera ca ea e unul din motivele urcarii sturionilor
  natura e deasupra noastra si noua nu ne ramine decit sa o admiram

 • Adi a scris:

  Da, sunt cunoscute si sub denumirea de vetrica

 • Andrei a scris:

  Pe crisuri se spune ca infloreste Crisul!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.