Home » Jurnal de concurs, Stiri, Video

Echipamentul care a castigat Campionatul Mondial Pescuit Rapitori Barca Rusia 2017

5 septembrie 2017 2 Comentarii Scris de andrei

Vreau sa incep prin a multumii tuturor sustinatorilor echipei nationale si a acestui sport cat si a colegilor de echipa, fara de care rezultatul Romaniei la acest eveniment nu ar fi fost posibil.

Vreau sa multumesc pe aceasta cale celor de la berea Neumarkt care au indraznit sa ne sustina toti acesti ani, lui David Neacsu (care a condus prima expeditie romaneasca pe Everest) de la Himalaya.ro care a fost alaturi de noi trup si suflet si ne-a ajutat anul acesta din toate punctele de vedere… Daca aveam nevoie de cineva care sa ne tina un discurs motivational pentru acest mondial, cu siguranta el a fost acela, cel putin pentru mine a fost alaturi de noi trup si suflet. Multumim de asemenea Herakles, Relax Spinning Expert, Rapture, Digi si nu in ultimul rand BUFF Romania care ne-a echipat cu cele mai bine colorate BUFF-uri in culorile tricolorului Romanesc.

Unul dintre principalele motive care a dus la titlul de Campion Mondial al Romaniei la Pescuit din barca la Rapitori este setea de a castiga cu care ne-am inarmat dupa deceptia de anul trecut din Irlanda, cand dupa prima zi eram pe locul 1 detasati atat la individual cat si pe natiuni, dar echipamentul cu care am putut sa participam (in speta barcile) ne-a tinut in frau atat de tare incat nu am putut sa exploatam toate locurile pe care le-am gasit in antrenamente.

Acum sa revin la echipementul care m-a ajutat in aceasta aventura, performanta.

Imbracaminte
Ii multumesc atat eu cat si coelgii de echipa pentru cel mai bun echipament de vreme aspra lui David Neacsu de la Himalaya, si bineinteles lui Petre German caruia nu i-au gasit marime decat la cea mai buna jacheta de Goretex :D.

Jacheta Ternua Lost WORLD cu triplu strat GoreTex si fermoare impermeabile – https://www.himalaya.ro/produs.php?crt=6659&cc=119

Pantaloni Mammut Splide cu fermoare impermeabile, pe aproape toata lungimea piciorului, pentru a putea fi imbracati fara descaltare. – https://www.himalaya.ro/produs.php?crt=2485&cc=127

DSCN0050

Sa nu uitam de BUFF-urile personalizate de BUFF Romania in culorile tricolorului national.

 

10.-rus_andrei_robert

 

Ceas

Nu as fi pomenit de ceas, dar a fost unul dintre elementele care ne-a ajutat sa realizam harta cu locurile pentru mondiale. Este vorba de Suunto Traverse Alpha, care setat pe precizie maxima, indica locul pana la ultumul centimetru. Mai jos este harta echipei nationale realizata cu Suunto Traverse Alpha, cu care am inregistrat toate partidele de pescuit atat de la antrenamentele neoficiale cat si cele oficiale.

Harta Konakovo mondiale realizata cu Suunto Traverse Alpha

Harta Konakovo mondiale realizata cu Suunto Traverse Alpha

IMG_6011

 

Lansete
Lansetele pe care le-am folosit pentru acest concurs sunt doua lansete MHX, ma refer la lansetele cu care am prins pestii din concurs, nu toate lansetele pe care le-am avut la mine in barca, pregatite pentru orice eventualitate.

Lanseta cu care am pescuit la spinnerbait si cu care am prins cele mai multe stiuci: lanseta custom A.SAVA-customX MHX CB847, prelungita la 7’3″, 12-25lb, 1/2-1 3/8oz, ideala pentru pescuitul stiucii in vegetatie abundenta sau peste palcuri de vegetatie, avand suficienta rezerva de putere pentru pesti mai mari.

DSC005461

Lanseta cu care am pescuit la oscilanta: lanseta custom A.SAVA-CustomX MHX HM-MB843 de 7′, 10-17lb, 1/4-3/4oz, cu care am pescuit cu oscilante grele, unde vegetatia nu era atat de abundenta, sau unde vedeam clar traseele printre palcuri de vegetatie.

18278377_1520922194605595_2163066189101927458_o

Mulinete
Toata lumea stie ca pescuiesc exclusiv cu echipament de baitcasting, asa ca nu va fi o surpriza ca mulinetele ce le-am folosit sunt de baitcasting.

Mulineta cu care am echipat lanseta de spinnerbait este un Shimano Scorpion 71HG, cu un raport de recuperara rapid de 7.2:1. Am ales un raport de recuperare mai rapid pentru ca ma ajuta sa scot spinnerbaitul mai rapid in pelicula in zonele cu vegetatie, stiucile care atacau, fiind destul de active, putand astfel pescui mult mai bine fara sa agat vegetatie cu spinnerbaitul.

Mulineta cu care am echipat lanseta de oscilanta este un Shimano Chronarch MGL, cu un raport de 6.2:1. Este o mulineta cu un raport de recuperare normal, ma ajuta sa recuperez oscilanta in asa fel incat sa nu se rasuceasca in evolutie, lucru care a contat enorm in rezultatul final al competitiei.

IMG_6010

Fire
Ambele mulinete le-am echipat cu Power Pro de 20LB 0.23mm, culoare Hi-Vis Yellow. Este un fir destul de rigid pana-si da drumu dupa 2-3 partide, dar un fir pe care m-am putut intotdeauna baza in situatii cand pescuiesc in agataturi, structuri, vegetatie abundenta. Am folosit un fir atat de gros, pentru ca, chiar daca rar, cand se agata naluca in stuf, trestie, nu vroiam sa am emotii cand trag de fir pentru a rupe vegetatia. In pescuitul de competitii este foarte important sa faci tot posibilul sa fi cat mai eficient ca si timp, iar un fir mai subtire, cu siguranta ar fi stirbit din eficienta cu care ne-am miscat la acest Campionat Mondial.

IMG_6009

Al doilea motiv pentru care foloseam un fir atat de gros este ca stiuca chiar nu tine cont de acest lucru, si m-as fi zgariat pe ochi stiind ca am scapat o stiuca din acest motiv, fiind un concurs cu pesti punctabili putini, orice stiuca a contat in clasamentul final.

Naluci
Si acum ceea ce asteapta cu totii… sa stie nalucile cu care am adus cele mai multe stiuci la barca. Le voi prezenta in ordinea inversa a importantei.

Oscilanta Eira Rublex de 24g (Irlandeza) argintie a fost prima naluca cu care am punctat, cu care am putut pescui foarte bine in zonele in care se vedeau clar palcurile de vegetatie printre care trebuia sa o recuperam. In aceste zone am preferat sa pescuim cu aceasta oscilanta (atat eu cat si Robert Boanta), pentru simplul fapt ca atacul stiucii era intampinat de mai multe carlige :). Si anume o dubla si o tripla. Pentru a starni atacurile evolutia acesteia trebuia sa fie una liniara, cu pompaje liniare, franate (nu zvacnituri ca la jerkbait), cu pauze mai scurte sau mai lungi, in functie de substrat sau patul de vegetatie, in ideea ca incercam sa o evoluam cat mai aproape de substrat. Viteza de recuperare trebuia sa fie in asa maniera incat oscilanta sa nu se roteasca in jurul axului propriu, pentru a starni atacurile stiucilor. Nu ma intrebati de ce, pentru ca nu stiu, dar am constatat ca doar asa atacau oscilanta, iar aceasta oscilanta cu aceasta greutate s-a pretat cel mai bine pentru acest tip de prezentari in apa de la 50cm pana la 1.5m adancime.

IMG_6007

Spinnerbait custom realizate de Mihuta Razvan, combinatia castigatoare chiar pentru zilele de concurs au fost spinnerbait cu palete double willow, atat argintii cat si aurii, cu skirt White Chartreuse in cazul meu si skirt Natural cu glitter mai transparent pentru Boanta Robert de 10 si de 14g, in functie de adancimea apei. Acestea trebuiau evoluate liniar cu mici pulsatii pe ici pe colo si pauza cu firul intins pentru ca spinnerbaitul sa cada cu skirtul in jos, si pentru ca paletele sa evolueze cat de cat pe cadere. Pe acestea le-am prezentat in special in locurile unde vegetatia era mai abundenta si nu se putea pescui cu oscilanta, sau pescuite chiar la buza stufului, cad trebuia lansat cat se poate de mult in interiorul acestuia, fara a agata nalucile. Cele mai multe atacuri au survenit din cotloane ascunse in stuf, sau “golfulete” neexploatate ce s-au facut in stuf in unele zone. Trebuiau lanseuri foarte precise chiar in interiorul stufului, de unde pe alocuri activam cate-o stiuca.

IMG_6006 2

 

21369134_1651222868245842_2860660440931891012_n 21314371_1653023408065788_7367753833909578893_n

21231280_1652285644806231_6992183008664957996_n

Sloganul WSB “Never Give Up!” nu s-a potrivit niciodata mai bine ca si la acest Campionat Mondial, in ambele zile punctand cu cate o stiuca chiar la ultimul lanseu. In prima zi chiar dintr-un ochi de vegetatie din bradis la 2-3metri de varful lansetei a tasnit o stiuca de 51cm la care am urlat de bucurie atat eu cat si Robert, iar in a doua zi… ii spui lui Robert, chiar inainte sa dea ultimul lanseu, cat de bine ar fi sa mai punctam cu inca una tot la ultimul lanseu, la care Robert imi raspunde… “Imposibil!”… Nu au trecut 2 secunde pana sa urle “Minciog! Minciog!”, eu crezand ca-i caterinca, m-am intors inspre el ca sa-i spui ca e timpul sa plecam, dar el chiar era in dril cu o stiuca de 54cm, pe care a trebuit sa o luam cu minciogul cu tot cu un nufar, ramanand agatata in spatele barcii.

Mai jos puteti urmari cateva secventele cu stiucile care ne-au ajutat sa devenim Campioni Mondiali in Rusia, ziua intai.

2 Comentarii »

  • cleanercrist a scris:

    Minciog foarte prost.ochiuri prea mici!

  • Claudiu a scris:

    O recomandare pentru printare echipament?

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.