Home » Diverse, Jurnal de concurs, Reviews

Kingfisher 275 WSB sau povestea primelor pneumatice custom made din Romania

14 decembrie 2010 21 Comentarii Scris de stefan

2009 a fost anul motoarelor, in care multi participanti la Turneul Aventuri la Pescuit s-au suit pe cate unul doi sau chiar sase cai putere electrici, furnizati de catre bavarezii de la Torqueedo. Diferentele s-au vazut cu ochiul liber, posesorii unor astfel de gadgeturi, zburand practic spre locurile de pescuit, avantaj exploatat la maximum in competitii.

Dar dincolo de motorizari, se punea problema barcilor pe care acesti cai putere se monteaza, care pana la urma sunt elementele care dau eficienta in exploatare a acestei tehnologii.
Preocupati la maximum de acest detaliu si constienti ca flota de pneumatice a clubului dadea semne de oboseala, am inceput sa acumulam informatie, care sa ne ajute la alegerea celei mai eficiente ambarcatiuni, in termeni de hirdodinamica, confort in utilizare, transport si pret.

Barca in actiune

Hidrodinamica

Rand pe rand, am testat cu acelasi motor Torqueedo 801, de doi cai putere, diferite barci: pneumatice cu chila, pneumatice fara chila, RIB-uri, barci din aluminiu rigide, barci din aluminiu pliabile, barci din fibra si barci din poliamida ranforsata.
Concluzia a fost destul de clara: impinsa de motorul nostru, nici una din ele nu urca pe val, astfel neproducandu-se siajul. Din acest motiv am realizat ca cel putin in ceea ce priveste motoarele electrice acest element constructiv nu isi are rostul. Dincolo de asta, am observat ca modelele mai usoare de barci inregistreaza pe GPS viteze mai mari de deplasare, acestea fiind evident barcile pneumatice, dintre care s-au remarcat modelele de la Kingfisher, cu masa reala de 36 de kilograme.

Confortul in utilizare
Sa stai o zi intreaga intr-o barca nu este deloc usor, iar daca pe deasupra trebuie sa si pescuiesti, e de dorit ca barca sa fie una comoda pentru o astfel de activitate. Aici, miile de ore petrecute pe apa ce catre toti membrii WSB, ne-au ajuta enorm, determinand usor cele doua elemente esentiale: spatiul disponibil in interiorul barcii si echilibrul acesteia pe apa.
Daca in ceea ce priveste spatiul, barcile rigide din aluminiu, fibra sau poliamida sunt net superioare, la partea de echilibru raportul se schimba, pneumaticele surclasandu-le la mare distanta.

Transportul
Aici lucrurile au fost clare din start: fara portbagaj, fara peridoc, ambalate intr-o geanta ceva mai mare, pneumaticele pot fi puse pe apa si de catre un singur om, fara prea mare efort, spre deosebire de celelalte colege ale lor, care necesita artificii tehnice atat in transport cat si in montaj, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca un singur om cu greu sau deloc va putea pune o astfel de barca pe apa

Pretul
Un alt element de importanta evidenta, in special in acesti ani ai crizei a fost costul, zona in care Kingfisher nu avea prea multi competitori.

Custom Made

Pana aici lucrurile erau clare: urma sa cumparam noi pneumatice Kingfisher 270, deoarece adaptarea variantei cu oglinda de motor pe Kingfisher 240 era mai greu de controlat in virare si dispunea de prea putin spatiu interior modelele de serie ( pe care le folosiseram in ultimii ani) suportau imbunatatiri pentru a servi mai bine scopului. Iata asadar lista de modificari pe care le-am gandit:
1.  Balonul va fi compartimentat in 5 segmente, nu in 3.

  • Avantaj: umflata, o astfel de ambarcatiune va avea o tinuta mult mai rigida, fapt care usureaza putin sarcina motorului, permitand in acelasi timp o performanta superioara in folosirea cu motoare termice de 2,5 sau 4 cp.

2.Diametrul balonului va creste cu doi centimetri, de la 38 rece/ 40 umflat, la 40 rece/42 umflat

  • Avantaj: barca va sta mai sus pe apa la aceeasi incarcare decat varianta standard, permitand pescarului asezar pe bancheta sa aibe o pozitie ceva mai comoda, fiind mai ridicat fata de nivelul apei.

3.Bancheta va fi inaltata cu 3 centimetri fata de positionarea standard.

  • Avantaj: nivelul mai ridicat al sezutului, creste confortul pescarului, picioarele fiind mai relaxate.

4.Kederul lateral va fi unul profilat, nu simplu ca la modelele standard

  • Avantaj:  pe timp de vant, valurile formate se vor sparge in profilul kederului,  acesta impiedicand astfel accesul apei in barca.

5.Barca va fi mai lunga cu 5 centimetri fata de versiunea standard, iar oglinda motorului va fi pozitionata cu 5 centimetri mai in spate

  • Avantaj: castigam astfel 10 centimetri extrem de importanti pentru spatiul interior

The look

Evident, aspectul vizual exterior a fost un alt element asupra caruia am staruit, astfel incat barcile au fost concepute in culoarea alba, cu accente de galben si negru spre conuri, ramanand astfel in zona cromatica WSB.

Primele schite Kingfisher 275 WSB

Primele schite Kingfisher 275 WSB

Primele schite Kingfisher 275 WSB

Primele schite Kingfisher 275 WSB

Schitele digitale dupa care aveau sa fie personalizate Kingfisher 275 WSB

Schitele digitale dupa care aveau sa fie personalizate Kingfisher 275 WSB

Cu ideile in cap, l-am contactat pe domnul Nae, proprietarul Kingfisher, care a raspuns imediat pozitiv provocarii noastre, astfel incat, de la idee la fapta nu a fost decat un pas.

Primele teste

Primele poze cu barcile reale

Primele poze cu barcile reale

Primele poze cu barcile reale

Primele poze cu barcile reale

Am avut ocazia sa testam prima data barcile undeva la jumatatea lunii martie, moment in care flotila alb-galben-negru, a abordat Valea Argovei. Am folosit motoare electrice de 30 lbs si de doi cai putere si termice de 2,5, respectiv 4 cai putere. Surpriza: Boanta cu cei patru cai ai motorului yamaha din dotare, reuseste sa urce pe val.  Barca e stabila chiar si la viteza maxima, alunecand silentios pe apa. Primele valuri ne confirma justetea alegerii kederului profilat, iar orele de pescuit petrecute ne dezvaluie o barca stabila, robusta, excelenta pentru a aborda un nou sezon competitional.

Dupa un sezon

Intre timp a trecut un an competitional, cu etapele si antrenamentele lui, rastimp in care am supus barcile la toate incercarile. De la ploaia torentiala de la Siriu si pana la canicula dintre mansele de la Manjesti, barcile s-au comportat exemplar pe apa. Probabil ca daca am avea posibilitatea de a alege din nou, decizia ar fi aceeasi. Urmeaza un nou an competitional, cu motoare termice de cinci cai. Va atrage asta o schimbare a strategiei nautice a clubului? Va vom tine la curent….

21 Comentarii »

  • adyy a scris:

    acuma zi pana la sfarsit . . . la cati $$$ a ajuns ca buget, o barca model custom?

  • doru a scris:

    Un lucru foarte util a fost si plasa care nu lasa bagajele din bot sa alunece in mijlocul barcii, iar vaslele fixate cu sistemul nou te lasa sa stai comod pe balon, folosind la maxim diametrul mare al balonului. Stinghiile de tego de pe podea nu aluneca deloc in timpul pescuitului si se pot scoate foarte usor pentru spalare.
    O barca foarte reusita din toate punctele de vedere, mi-ar parea foarte rau ca schimbarea regulamentului de concurs sa implice si necesitatea schimbarii barcii.

  • semlecangheorghe a scris:

    Si cind te gindesti ca unii au ramas la veliere….

  • florin a scris:

    adevarul e ca anul acesta au facut senzatie, multi au fost impresionati de ele, ca sa nu spun gelosi

  • doru a scris:

    Au fost si cele mai rapide

  • Andrei a scris:

    Mai putin la Valea Argovei cand Laurentiu a facut turul beltii pana sa se duca pe locul pe care multi incercau sa se duca ata:).

  • Andrei a scris:

    Acolo au dictat cei 4 cai suplimentari de la Nuclear Torqueedo Reactor:)

  • catalin a scris:

    au chila sau nu ? banuiesc ca nu dar am zis mai bine sa intreb .;))

  • stefan (autor) a scris:

    Nu, nu au. Le-ar fi ingreunat inutil.

  • catalin a scris:

    multumesc pentru raspuns !

  • Junior a scris:

    Cu multa placere Catalin draga:)

  • Junior a scris:

    Si Sava nu te supara da schimba si tu poza aia ca ai o fata de ii sperii pe toti si nu o sa mai avem vizitatori pe site.

  • andrei a scris:

    Nu ma lasa:). S-a blocat netu’ pe poza asta:)).

  • florin a scris:

    de ce sa o schimbe, e chiar frumusel!!!!!!!

  • stefandinu a scris:

    mama … de abia acum am văzut: şi-a mai face cineva barcă roşie!!!

  • Sirbu Dragos a scris:

    Respect!
    A intrebat si “adyy” dar n-am citit nici un raspuns. Asadar, ce scor monetar a avut pana la urma o astfel de barca?

  • Razvan a scris:

    Ca pentru orice lucru custom, pretul a fost unul negociat, ecuatie in care au cantarit mai multe aspecte. Pe de o parte faptul ca a implicat pentru producator efectuarea anumitor operatiuni si folosirea unor materiale diferite fata de productia de serie, pe de alta parte faptul ca am comandat un anumit numar de barci si ca le-am folosit in competitii, fapt ce aduce producatorului publicitate…
    Deci pretul la care le-am cumparat este irelevant.

    Oferta Kingfisher este publica si poate fi consultate de oricine. Mai mult, se pot obtine chiar si unele reduceri fata de preturile afisate, cu un simplu telefon.

    Fir intins !

  • Sirbu Dragos a scris:

    M-am gandit si eu la majoritatea lucruilor despre care imi spui si cu siguranta reclama facuta firmei ce pune in balanta pretul final nu poate fi recuta cu vederea; la fel si a ta 🙂
    M-ar fi interesat o cifra aproximativa pentru ca mi-am propus un Kingfisher pentru noul an si citind indicatiile voastre, chiar as vrea sa rog producatorul sa realizeze o clona.
    Cred ca un MP cu mai multe detalii ar fi cea mai buna solutie!

    Fir intins!

  • Tux a scris:

    Va salut. Si pe mine m-ar interesa un pret orientativ pentru o asemenea barca cu modificarile prezentate. Poate daca ne adunam mai multi doritori va exista un discount. Multumesc.

  • Dinu Marian a scris:

    Salut .Poti sa_mi trimiti o schita mai amanuntita si necesarul de materiale pentru o astfel de barca.Multumesc

  • Razvan a scris:

    Schita mai amanuntita decat cea de mai sus nu avem. 😀
    De restul s-au ocupat cei de la Kingfisher.

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.