Home » De la cititori, Diverse, Featured, Povesti cu pesti

Febra Pelagica

3 februarie 2011 12 Comentarii Scris de petre-onea

Autorul randurilor de mai jos a lasat balastierele si raurile din vestul Romaniei acum vreo 10 ani . Nu s-ar intoarce decat daca ar putea lua cu el lufarii , palamidele , baracudele , alaturi de cativa snapperi si vreo doi reprezentanti ai familiei carangidae.

Mediterrana….Mare Nostrum pentru italici , Marea Alba pentru turcii vechi , Marea Verde in Egiptu Antic , o mare cu pozitie cheie in istoria omenirii , romanii , fenicienii , maurii , grecii …undele sale au transportat oameni , animale , alimente , comori , apele sale au propagat filozofia , arta , religia , cultura in general dar au constituit si teatrul operatiunilor belice atat de caracteristice omenirii inca din timpuri mitologice , de pe vremea cand Iason pleca in cautarea Lanei de Aur iar Ulises se incapatana sa nu gaseasca drumul spre casa .
In ziua de azi peste 20 de tari riverane arunca in Meditarrana tot ce le trece prin cap , la care se adauga si cantitatea de trafic infernala multumita Canalului de Suez , cocktailul obtinut fiind considerat de multi drept cea mai bogata mare in hidrocarburi din lume , pe scurt , cam cea mai poluata !

Esuat

Insa Mediterrana e inca mult si mare !
Zeci de specii de prins la naluci poat pune pe jar orice pescar care se respecta! E loc pentru toti , de la UL la XXH! Atata vreme cat inca autoritatile inchid ochii in unele zone portuare , tehnicile folosite la bass isi gasesc utilitate cu lavracii sau baracudele marii , 2 specii cu predilectie pentru porturi , chile si parame .
Minnow-uri de toate felurile , gruburi , shaduri , bucktails , jerkuri soft sau hard , jigging metal , ruber jigs , poppere , walkere , skipping lures , gaselnite japo de ultima generatie , inchiku , kabura , aratari din Tara Soarelui Rasare cu forme si denumiri nebanuite , actiuni inimaginabile si efecte devastatoare asupra buzunarelor , toate acestea constitue arsenalul spinnerului marin .

Voblere - maxim de uzura

Voblere - maxim de uzura

Se pescuieste de pe plaja , de pe diguri , de pe stanci si din barca . Marea are 365 de fete pe an , prezenta curentilor , directia si taria lor , valurile si felul lor , transparenta apei , presiunea , adincimea , specii , sezoane , tehnici , teorii , toate se combina intre ele la nesfarsit , rezultand un sir de situatii noi la care trebuie sa te adaptezi constant . De ex. curentul poate sa se schimbe de 4-5 ori pe zi , directia , plus forta , poti avea curent de suprafata puternic la stanga si la 10 m dedesupt sa fie curent puternic la dreapta .
Deasemenea, se pescuieste si la peste “pasnic” , chefal , laban , la sparos (caras de mare ) , dorada , murena , anghila in unele cazuri , barbuni si alte specii amatoare de pater noster , rama de mare , bucatica sau creveti.

Big mamasita

Big mamasita

Insa daca ii sa dam cezarului ce i se cuvine , pescuitul pelagicilor in suprafata este probabil ultima treapta . In functie de unde traiesc in apa , pestii se impart in bentonici si pelagici . Unii pelagici marini sunt obisnuiti sa parcurga zeci de kilometri zilnic in cautarea hranei , fapt ce spune cate ceva despre cum arata pescuitul la astfel de pesti . Pesti fara grasime , numai muschi , stomac mic , bine vascularizati , construiti pentru fuga , viteza , niciodata nu stau in loc , strabat marea-n lung si-n lat de cand se nasc si pana la moarte .

Nefiind legati de fund si de structuri (nu in sensul in care ii obisnuit un pescar de apa dulce sa inteleaga ) e un pescuit la interceptie. Marea fiind mare, pentru un incepator, capturarea anumitori specii pelagice seamana cu a cauta acu-n caru cu fan .  Experienta castigata in timp te mana pe locuri unde in functie de sezon stii ca se apropie anumite specii . Insa mai trebuie sa si vina in ziua respectiva. Chiar daca tu depui tot efortul, nimeni si nimic poate garanta ca o sa ai pestii in fata. Bentonici da , insa nu pelagici !

Dorada - Full color

Dorada - Full color

Se intampla sa dai linistit la peste , cand brusc vezi ca se sparge apa undeva in dreapta , la vreo 20 de metri de mal . Bonitos (palamida ) , Llampugas , Lufari , Serviola , Palometon , sau ce o fi . Pescuitul incepe cu identificarea corecta , care dicteaza alegerea nalucii si modul de recuperare . Incepi sa mulinezi ca un apucat , poate apuci sa pui pe linie naluca adecvata , de multe ori pe cand ai lansat e deja prea tarziu si te-au salutat .

Se dau cazuri cand pescarul o ia la fuga pe mal cu batu-n mana si naluca in vant , dupa vreun grup de pelagici care-si fac de cap in paralel cu malul (practic inghesuie maruntisul si-l toaca catre mal ca la zid ) . Daca apuci lanseul si esti cu naluca adecvata obti urmariri furibunde pe mulinat viteza , specific la astfel de pesti.

In alte situatii , la alti  pesti , dai mai relaxat , normal , ai vreme sa judeci , sa te gandesti la una alta , faci glume cu amicii , calculezi… Insa in momentele respective , cu pelagicii in fata si dispusi la curse nebunesti dupa poppere , walkere sau skipping lures transformarea este brutala , adrenalina de calitate si timpul capata alta valoare . Vocea se transforma , brusc puternica , nu mai vorbesti ci direct strigi , repezit , gesturi frenetice , corpu-si scutura intr-o clipita moleseala , devine un arc , dintr-o data mai agil , mai usor , creierul nu mai poate gandi la nimic altceva si esti luat de val.

Este foarte normal sa lansezi peste colegi si ei peste tine . Pestii trebuie intretinuti , daca au dupa ce sa alerge o sa stea pe loc un pic mai mult decat normal . De multe ori in astfel de situatii intense lumea lasa masca zilnica si se prezinta asa cum este in realitate , cu bune si rele . Devine normal sa tipi , sa injuri ca un apucat, ai avut 4 atacuri la popper pe un singur lanseu si nu l-ai luat , sau scapa din carlig la mal , de 3 ori consecutiv . Lansezi cat de rapid poti si se repeta , urmarire , atac , intepat , chiot de bucurie iese sincer si neprefacut , lumanari , drill , il scoti , ca un zanatec te repezi sa-i scoti naluca , release , lanseu….si esti din nou in actiune . Atata vreme cat ii ai in fata fiecare lanseu ii urmarire , volte in spatele popperului si atacuri , chiar daca majoritatea nu se finalizeaza .
Devine dificil cu pozele . Cine sta sa-ti faca poze pe frenezia aia !? De obicei se fac pacturi dinainte , pacturi care nu intodeuna sint respectate , ce va ziceam mai inainte , ca ajungi sa cunosti mai bine lumea , cu bune si cu rele. Este greu sa te abtii de la lansat in momentele acelea , creierul devine dependent de imaginea a 10-15 sageti verzi-albastre cu dorsala ridicata care urmaresc stickbaitu ca posedati de diavol .

In 5-10 minute totul se termina . Pacea se reinstaleaza . Te trezesti tot transpirat , cu solzi si stropi de sange , vocea revine la tonalitati mai melodioase , degetele intepate de tepii pestilor si varfurile ancorelor incep sa usture semn ca adrenalina s-a dus , te intorci….
Atata vreme cat esti conectat cu ei pierzi legatura cu normalitatea (pescareasca evident ) , ca sa-i prinzi ajungi sa te comporti ca ei , frenetic , nebun , decis , fara frica ,fara sa calculezi riscurile , imprumuti pentru cateva minute personalitatea , caracterul lor . Pentru muritorii de rand esti un om bolnav , cuprins de febra , motiv pentru care chiar ne putem referi asa la fenomen , febra pelagica .

Nu cunoastem leac , si nici nu dorim !

scris de Petre Onea (aka SF)

12 Comentarii »

  • andrei a scris:

    Nu stiu daca se putea descrie mai apetisant de atat pescuitul marin :D… Mi-ai facut o pofta…:((((

    Si sunt doar -8 grade afara. Faci walk the dog cu orice naluca pe gheata:)).

  • Razvan a scris:

    Foarte tare !!!

  • vlad a scris:

    genial articol…felicitari si pentru felul de a scrie si pentru calitatea articolului1
    mi-a placut mult;)

  • Tavi a scris:

    Fain! Bravo!

  • rares a scris:

    Bine SF-uleeeee !!! rupe-le fashu tata ! 😀

  • Adelin a scris:

    Dupa ce-l citesti iti vine sa iti iei lumea in cap si sa te apuci de pescuit marin.

  • Bogdan a scris:

    Excelent articolul, foarte bune si pozele. Felicitari!

  • Marius a scris:

    Superb articol , iti vine sa faci de pe acum rezervare undeva pe o plaja sa poti urmari pelagici marini sau mai stiu io ce nebunie cu solzi:)))

  • SF a scris:

    Mersi baieti de aprecieri !
    Sper sa va intalniti macar odata cu ei , sincer , o sa va intrebati cateva chestii dupa aia !

  • ioancsi a scris:

    foarte interesant si tentant parca esi acolo fiecare tip de pescuit are misterele lui, povestea fantastica, nota 10 bravo,bravo,bravo…

  • Leba a scris:

    Excelent!
    deci pelagici… 😛

  • marin a scris:

    ciaoo sf 😉 am dat de linkul asta de la un prieten din satu mare complimente f frumos mi-ar face placere sa ne intalnim la o iesire daca tot suntem prin italia eu in lazio salutari !!!!!!!!1

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.