Home » Diverse, Reviews

Inelele Recoil – testul timpului

29 aprilie 2011 3 Comentarii Scris de razvan

In urma cu un an mi-am completat colectia de lansete cu un G.Loomis BCR803 GLX, 6’8’’ ft, 12-16 lb, 3/16 – 5/8 oz, Extra Fast. Este o lanseta de baitcasting, din seria “Jig & Worms”, care a devenit in scurt timp batul meu favorit pentru jig.

G.Loomis BCR803 GLX

G.Loomis BCR803 GLX

Lanseta este echipata cu un numar de noua inele, inelul de varf fiind de la Fuji cu insertie SiC, iar celelalte opt sunt inele Recoil – practic o sarma indoita in spirala, dintr-un aliaj de titan cu nichel. Aspectul acestora din urma aminteste celor mai varstnici de inelele lansetelor care se gaseau pe vremuri in comertul socialist si pe care multi dintre noi le inlocuiau adesea cu mult mai performantele inele de portelan.

O spirala din sarma

O spirala din sarma

Am ezitat destul de mult inainte de a-mi achizitiona lanseta, tocmai din cauza acestor inele mai putin conventionale, intrucat citisem ca aliajul respectiv are o rezistenta destul de scazuta la uzura fata de inelele cu insertii ceramice. Mai mult, pe net circula o poza cu un inel Recoil pe a carui suprafata interioara se puteau vedea mai multe santuri, despre care se afirma ca au aparut in urma pescuitului cu fir textil.

Totusi, faptul ca inelele respective sunt utilizate de ceva vreme la aceasta serie de lansete de top, dar si la altele de la Loomis („Senko”, lansetele pe blank-uri GLX din cadrul seriei „Walleye Rods” sau “Trout Series Spinning Rods” si, partial, la noile NRX etc), precum si ca au fost adoptate recent de un alt producator consacrat din USA – St.Croix, pe lansetele “Legendxtreme”, m-au determinat sa imi asum riscul. Argumentul producatorilor pentru a le folosi este ca inelele Recoil contibuie la reducerea greutatii totale a lansetei, cunoscut fiind faptul ca sezitivitatea unei lansete este cu atat mai mare cu cat blank-ul este mai rigid si greutatea ansamblului mai scazuta.

Am pescuit cu lanseta aceasta timp de un an, in marea majoritate a timpului pe Mures, cu o frecventa medie de 3-5 iesiri pe saptamana, inclusiv in perioada in care temperaturile erau negative. In tot acest timp am folosit exclusiv fire textile si am pescuit cu jiguri de la 3 la 17 gr.

Dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos, inelele nu au avut de suferit catusi de putin.

Am fotografiat inelul cel mai apropiat de mulineta, avand in vedere ca acesta este cel mai supus uzurii (dupa inelul de varf, bineinteles, care insa este unul conventional, dupa cum am vazut mai sus), din cauza unghiului sub care firului iese de pe tambur.

Perpectiva dinspre varful lansetei inspre maner:

Partea de sus a inelului

Partea de sus a inelului

Si de la maner spre varf:

Partea de jos a inelului

Partea de jos a inelului

Asadar, din punctul meu de vedere inelele Recoil au trecut testul Muresului, un rau cu turbiditate ridicata in aproape tot timpul anului, a carui apa duce la vale tot felul de suspensii, dar mai ales un nisip extrem de fin ce se depune in permanenta pe inelele lansetei si pe angrenajele mulinetei, oricata grija ai avea de ele. Dupa o vreme cedezi inevitabil si te faci ca nu mai vezi murdaria, altfel ai petrece o prea buna bucata de timp curatand echipametul.

Insa o imagine face mai mult ca o mie de cuvinte, deci iata cum arata un inel dupa cateva saptamani de pescuit:

Apa dura

Apa dura a Muresului

Este posibil ca alte aplicatii sa cauzeze o uzura mai accentuata a inelelor, cum ar putea fi pescuitul cu naluci hard, in cazul caruia firul este mult mai tensionat. Insa pentru jigging, inelele Recoil se pare ca sunt cat se poate de potrivite.

3 Comentarii »

  • torescu octavian a scris:

    :))cam multa iarba pe lansetele tale :)))poate te ataca oile sa-ti manance inelele:)))sa vezi atunci munca

  • Razvan (autor) a scris:

    Da. Inca putin si incep sa cante greierii in iarba de pe inele… :))

  • semlecangheorghe a scris:

    ……….Cred ca o sa-mi deschid “curatatorie de lansete”

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.