Inele Recoil Nikel-Titanium vs Fuji K Sic Titanium
In urma cu doi ani, va povesteam intr-un articol despre lanseta mea preferata de salau, un G.Loomis BCR803 GLX, 6’8’’ ft, 12-16 lb, 3/16 – 5/8 oz, Extra Fast. O lanseta de baitcasting, din seria “Jig & Worms”, echipata cu un numar de noua inele. Inelul de varf Fuji cu insertie SiC, iar celelalte opt inele, Recoil – practic o sarma indoita in spirala, dintr-un aliaj de titan cu nichel.
La momentul respectiv, dupa un an de utilizare in conditii de pescuit cu fire textile, inelele Recoil nu prezentau inca semne de uzura. Au mai trecut doi ani de atunci si starea lor este neschimbata. Deci, din punctul meu de vedere, zvonurile ca inelele Recoil nu rezista in fata firelor textile nu sunt justificate.
Totusi, in timp am constatat ca inelele respective au si anumite dezavantaje. Sunt mult mai zgomotoase decat inelele cu insertie ceramica, uzeaza mai repede firele textile, iar iarna apa adera si ingheata pe ele mai repede.
Nefericitul accident suferit recent de Phenix K2-ul lui Andrei, mi-a dat prilejul sa fac un mic experiment pentru a verifica argumentul producatorului in privinta folosirii inelelor Recoil la aceasta serie de bete: reducerea greutatii totale a lansetei, insotita de cresterea senzitivitatii.
L-am rugat pe Andrei sa renunte la inelele cu care era echipat defunctul Phenix K2, un set Fuji K Tangle Free, insertie Sic, cu rama de titan si sa inlocuiasca cu ele inelele originale de pe G.Loomis BCR803 GLX.
Pe parcursul operatiunii, am cantarit componentele si am obtinut rezultate destul de interesante.
In forma sa originala, lanseta cantarea 126,03 gr.
Dupa indepartarea inelelor si a asa-zisului „finish” (stratul de lac de culoare oliv cu care era acoperita lanseta), mai putin partea de deasupra manerului care acopera specificatiile lansetei, greutatea ei s-a redus la 120,38 gr.
Setul original de inele, format din opt inele Recoil si un Fuji Sic de varf, are 3,04 gr.
Prin urmare matisajele inelelor, epoxiul care le acoperea si „finish”-ul totalizeaza 2,61 gr. O fi mult, o fi putin ? Vom vedea in continuare.
Dar sa vedem mai intai cat trag la cantar noile inele, 11 la numar, cu urmatoarea configuratie: TKWSG 10, TKWSG 7, TKTSG 6, 7 x TKTSG 5,5 si TFST 5,5.
Rezultatul : 1,99 gr.
Asadar, cele 11 inele cu rama de titaniu cantaresc cu 1,05 gr. mai putin decat cele 9 inele originale. De aici se desprinde concluzia ca, daca producatorul doreste sa obtina o lanseta cat mai usoara pe varf, are la indemana solutii mai bune decat utilizarea inelelor Recoil.
In paranteza fie spus, intre timp G.Loomis a si renuntat la ele in cazul noii serii de lansete GLX, intorcandu-se la deja clasicele Fuji Titanium SIC. Curios insa, desi sunt fara discutie mai grele, G.Loomis continua sa foloseasca inelele Recoil taman la seria lor de top, NRX.
Mai mult, chiar tata Garry Loomis se pare ca va recurge la o combinatie de Recoil cu Fuji K pe noile sale lansete EDGE Rods, construite pe blank-uri North Fork Composites.
In final, cu noua configuratie de inele lanseta a ajuns la 123,16 gr., slabind deci cu 2,87 gr. fata de versiunea de fabrica.
De aici rezulta ca toata cantitatea de epoxi aplicata de Andrei la inele cantareste nici mai mult, nici mai putin de 0,79 gr. !!! E o diferenta „enorma” pana la cele 2,61 gr. ale epoxiului si „finish” -ului de fabrica.
Cat inseamna aceasta diferenta ? Aproape cat greutatea intregului set de 11 inele Fuji Sic K Titanium !
Cu noua configuratie a inelelor lanseta este ceva mai usoara, desi diferenta nu este practic sesizabila in pescuit. Plusul real si usor de observat este ca acum puterea blankului este mai bine folosita, iar lanseta se indoaie vizibil mai progresiv la sarcini mari. Trecerea firului prin inele este mult mai silentioasa.
In privinta senzitivitatii insa, nu am sesizat nicio diferenta. Lanseta a fost si a ramas una extrem de senzitiva.
Vazand imaginile nu pot decat sa repet, chiar trebuie sa-ti schimbi textilul ala.
de ce? ca e doar un pic scamosat…
…sau un pic praf…ce are?!
Firul se schimba cand se epuizeaza de pe tambur. 😛
Acuma serios vorbind, e asa pentru ca am pescuit cu el in cateva zile cu temperaturi sub 0 C. Dar n-are nimic, cateva agataturi si scap de partea roasa.
Razvane,
Mi-a placut mult articolul pt. ca e documentat practic,nu doar vorbe si ma bucura preocuparea voastra a aradenilor in a explica noutatile aparute in constructia betelor de spinnig si a componentelor folosite.
Iar despre cum face Andrei betele de pecuit nu pot sa spun decat ca e un artist ce poate concura cu cei mai buni rod-builderi americani fara probleme.
Numai bine,
Jean Scurtu
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.