Home » Do It Yourself, Reviews

Inele Recoil Nikel-Titanium vs Fuji K Sic Titanium

19 ianuarie 2013 5 Comentarii Scris de razvan

In urma cu doi ani, va povesteam intr-un articol despre lanseta mea preferata de salau, un G.Loomis BCR803 GLX, 6’8’’ ft, 12-16 lb, 3/16 – 5/8 oz, Extra Fast. O lanseta de baitcasting, din seria “Jig & Worms”, echipata cu un numar de noua inele. Inelul de varf  Fuji cu insertie SiC, iar celelalte opt inele, Recoil – practic o sarma indoita in spirala, dintr-un aliaj de titan cu nichel.

G.Loomis BCR803 GLX

G.Loomis BCR803 GLX

La momentul respectiv, dupa un an de utilizare in conditii de pescuit cu fire textile, inelele Recoil nu prezentau inca semne de uzura. Au mai trecut doi ani de atunci si starea lor este neschimbata. Deci, din punctul meu de vedere, zvonurile ca inelele Recoil nu rezista in fata firelor textile nu sunt justificate.

Totusi, in timp am constatat ca inelele respective au si anumite dezavantaje. Sunt mult mai zgomotoase decat inelele cu insertie ceramica, uzeaza mai repede firele textile, iar iarna apa adera si ingheata pe ele mai repede.

Nefericitul accident suferit recent de Phenix K2-ul lui Andrei, mi-a dat prilejul sa fac un mic experiment pentru a verifica argumentul producatorului in privinta folosirii inelelor Recoil la aceasta serie de bete: reducerea greutatii totale a lansetei, insotita de cresterea senzitivitatii.

L-am rugat pe Andrei sa renunte la inelele cu care era echipat defunctul Phenix K2, un set Fuji K Tangle Free, insertie Sic, cu rama de titan si sa inlocuiasca cu ele inelele originale de pe G.Loomis BCR803 GLX.

Pe parcursul operatiunii, am cantarit componentele si am obtinut rezultate destul de interesante.

In forma sa originala, lanseta cantarea 126,03 gr.

Originalul la cantar

Originalul la cantar

Dupa indepartarea inelelor si a asa-zisului „finish” (stratul de lac de culoare oliv cu care era acoperita lanseta), mai putin partea de deasupra manerului care acopera specificatiile lansetei, greutatea ei s-a redus la 120,38 gr.

Fara lac si inele

Fara lac si inele

Setul original de inele, format din opt inele Recoil si un Fuji Sic de varf, are 3,04 gr.

Inelele de fabrica

Inelele de fabrica

Prin urmare matisajele inelelor, epoxiul care le acoperea si „finish”-ul totalizeaza 2,61 gr. O fi mult, o fi putin ? Vom vedea in continuare.

Dar sa vedem mai intai cat trag la cantar noile inele, 11 la numar, cu urmatoarea configuratie: TKWSG 10, TKWSG 7, TKTSG 6, 7 x TKTSG 5,5 si TFST 5,5.

Rezultatul : 1,99 gr.

Fuji K Sic Titanium

Fuji K Sic Titanium

Asadar, cele 11 inele cu rama de titaniu cantaresc cu 1,05 gr. mai putin decat cele 9 inele originale. De aici se desprinde concluzia ca, daca producatorul doreste sa obtina o lanseta cat mai usoara pe varf, are la indemana solutii mai bune decat utilizarea inelelor Recoil.

In paranteza fie spus, intre timp G.Loomis a si renuntat la ele in cazul noii serii de lansete GLX, intorcandu-se la deja clasicele Fuji Titanium SIC. Curios insa, desi sunt fara discutie mai grele, G.Loomis continua sa foloseasca inelele Recoil taman la seria lor de top, NRX.

Mai mult, chiar tata Garry Loomis se pare ca va recurge la o combinatie de Recoil cu Fuji K pe noile sale lansete EDGE Rods, construite pe blank-uri North Fork Composites.

Fuji TKWSG 10 matisat ca la carte

Fuji TKWSG 10 matisat ca la carte

Fuji TKTSG 5,5

Fuji TKTSG 5,5

In final, cu noua configuratie de inele lanseta a ajuns la 123,16 gr., slabind deci cu 2,87 gr. fata de versiunea de fabrica.

Rezultat final

Rezultat final

De aici rezulta ca toata cantitatea de epoxi aplicata de Andrei la inele cantareste nici mai mult, nici mai putin de 0,79 gr. !!! E o diferenta „enorma” pana la cele 2,61 gr. ale epoxiului si „finish” -ului de fabrica.

Cat inseamna aceasta diferenta ?  Aproape cat greutatea intregului set de 11 inele Fuji Sic K Titanium !

Cu noua configuratie a inelelor lanseta este ceva mai usoara, desi diferenta nu este practic sesizabila in pescuit. Plusul real si usor de observat este ca acum puterea blankului este mai bine folosita, iar lanseta se indoaie vizibil mai progresiv la sarcini mari. Trecerea firului prin inele este mult mai silentioasa.

In privinta senzitivitatii insa, nu am sesizat nicio diferenta. Lanseta a fost si a ramas una extrem de senzitiva.

5 Comentarii »

 • Adi a scris:

  Vazand imaginile nu pot decat sa repet, chiar trebuie sa-ti schimbi textilul ala.

 • florin a scris:

  de ce? ca e doar un pic scamosat…

 • Adelin a scris:

  …sau un pic praf…ce are?!

 • Razvan (autor) a scris:

  Firul se schimba cand se epuizeaza de pe tambur. 😛
  Acuma serios vorbind, e asa pentru ca am pescuit cu el in cateva zile cu temperaturi sub 0 C. Dar n-are nimic, cateva agataturi si scap de partea roasa.

 • Jean Scurtu a scris:

  Razvane,

  Mi-a placut mult articolul pt. ca e documentat practic,nu doar vorbe si ma bucura preocuparea voastra a aradenilor in a explica noutatile aparute in constructia betelor de spinnig si a componentelor folosite.

  Iar despre cum face Andrei betele de pecuit nu pot sa spun decat ca e un artist ce poate concura cu cei mai buni rod-builderi americani fara probleme.

  Numai bine,

  Jean Scurtu

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.