Home » Reviews

Lanseta de știucă

12 februarie 2015 6 Comentarii Scris de razvan

Există lanseta de știucă ?!

Am fost de multe ori rugat să recomand o lansetă de știucă și, deși întrebarea e aparent simplă, mi-a fost greu să dau un răspuns precis. Există așa ceva ? Într-o epocă în care specializarea lansetelor este dusă la extrem, mai putem vorbi despre o lanseta care să acopere toate necesitățile ce pot apărea în pescuitul unei anumite specii ? Oscilante, rotative, spinnerbait, buzz bait, top watere, crankuri, jerk baituri, glidere, jiguri… Pot fi toate acestea pescuite cu o singură lansetă ? La o primă vedere răspunsul nu poate fi decât NU !

Trăim vremuri în care principiul „o lansetă pentru fiecare nălucă” a devenit literă de lege, iar producătorii se întrec în a oferi lansete tot mai specializate. Lansete de jigging, lansete de cranking, lansete de jerk, lansete de top water, lansete de popping, lansete de spinnerbait, lansete de frogging și… enumerarea ar putea continua mult și bine.

Dacă ar respecta dogma, știucarul ar trebui să care cu el un snop întreg de lansete, asemenea jucătorului de golf. La pescuitul din barca mai merge cumva. Dar dacă pescuiește de pe mal și trebuie sa ia cu el 3-4 lansete prin tufișuri sau prin stuf, partida de pescuit se poate transform într-o corvoadă.

Foto 1

Totuși lucrurile nu stau chiar așa. O lansetă nu este… sau, mă rog, nu ar trebui să fie alceva decât o unealtă. Și ca în orice altă activitate, pentru ca să găsești scula potrivită, trebuie în primul rând să identifici problemele cu care te vei confrunta și să anticipezi modul în care le vei rezolva. Scula potrivită răspunde unor nevoi concrete, pe care dacă nu le cunoști, nici nu le vei gasi leacul… De aceea eu cred că lanseta de știucă totuși există.

 

Unde și cu ce vei pescui ?

Revenind mai aproape de problema noastră, condițiile în care se pescuiește știucă în apele de la noi pot fi încadrate într-un anumit tipar. Sunt ape relativ mici, de 1 – 2 metri adâncime, cu multă vegetație, unele accesibile și de pe mal, altele doar din barcă.

Din acest punct de vedere, avem nevoie de o lansetă ceva mai lungă de 2 metri, respectiv de 7 ft – 7.6 ft., după sistemul imperial. Cu o lansetă de lungimea aceasta se poate pescui suficient de lejer de pe mal și fără probleme din barcă. Totodată ea permite pescarului să evolueze corespunzător cam toate nălucile enumerate anterior.

Până aici lucrurile sunt simple, însă problema noastră se complică atunci când trebuie să optăm pentru o anumită acțiune, care să acopere toate sau cât mai multe din categoriile de năluci cu care vom pescui.

Și nu sunt deloc puține. Știuca poate fi prinsă cu o gamă extrem de largă de năluci: oscilante, rotative, spinnerbait, buzz bait, walkere, poppere, broaște, crankuri, jerk baituri, glidere, swimbaturi, jiguri și… multe altele. Nu de puține ori, pescarul e pus în situația de a încerca mai multe dintre aceste năluci în cursul unei partide de pescuit, până să o găsească pe cea potrivită, care să intre în rezonanță cu toanele cumetrei.

Foto 2

Se observă însă că mai toate din nălucile enumerate mai sus sunt reactive, adică opun rezistență la înaintarea prin apă. Ponderea nălucilor de tip jig printre nălucile de știucă este mult mai scăzută decât în cazul șalăului și nu cred că depășește 10-15 %.

Prin urmare, având în vedere că pescarul de știucă pescuiește în marea majoritate a cazurilor cu năluci de reacție, cea mai potrivită acțiune este cea moderat-rapidă.

O astfel de lanseta va avea vârful ceva mai gros și mai rigid decât al unei lansete cu acțiune rapidă, din aceeași clasă de putere. Un vârf puțin mai rigid permite jucarea unei oscilante și este în măsură să dea rotativei ori spinnerbaitului acel impuls necesar punerii în mișcare a paletelor. De asemenea este de folos la animarea unui jerkbait, a unui glider, crank sau a unei năluci top-water.

Totodată, lanseta moderat-rapidă are o secțiune de mijloc mai flexibilă decât o lansetă cu acțiune rapidă, din aceeași clasă de putere. Utilitatea ei în pescuitul știucii este indiscutabilă, deoarece în dril știuca nu este șalău. Știuca se zbate cu vigoare, obișnuiește să demareze brusc, uneori sub barcă sau pe sub sfoara de la ancoră, alteori spre stuf sau nuferi și nu de puține ori să sară deasupra apei în binecunoscuta-i lumânare. O lansetă mai puțin rigidă atenuează din șocuri și reduce riscul de a pierde peștele înainte de fotografie. Iar dacă mulineta este echipată cu fir textil, devine și mai evidentă nevoia unei lansete flexibile.

Pe de altă parte, întrucât discutăm de un pescuit în ape cu vegetație abundentă (trestie, papură, șovar, nuferi, brădiș etc), lanseta trebuie să aibă o rezevă mai mare de putere, pentru a putea controla peștele. Știuca este foarte imprevizibilă în timpul drilului, surprinzând cu accelerări neașteptate, schimbări bruște de direcție, salturi deasupra apei și având tendința de a se refugia în cele mai dense structuri. Necesitatea unei lansete puternice devine și mai evidentă atunci când știuca reușește, în pofida eforturilor pescarului, să intre în vegetație în timpul drilului. Sunt situații în care știuca trebuie smulsă din vegetația prin care a încercat să evadeze sau să fie adusă la barcă împreună cu întreaga căpiță de brădiș în care s-a refugiat. În aceste condiții, o lansetă mai puțin puternică înseamnă asumarea unui risc inutil, care poate duce la dezgățarea peștelui sau, și mai rău, la pierderea lui și a nălucii.

De aceea e nevoie de o lansetă din categoria heavy, care să suporte fire de până la 20 lb rezistență sau chiar mai mult.

Foto 3

În privința plajei de greutăți pe care va trebui să le poată arunca lanseta noastră, lucrurile sunt din nou destul de dificile. Știuca este un răpitor hrăpăreț, uneori curios, alteori teritorial, ce poate fi prins cu o gama foarte largă de năluci. De la voblerașe sau oscilante de 5-6 cm, cântărind câteva grame, la shaduri uriașe ori swimbaituri de 15-20 cm, ce pot depăși suta de grame, de la jerkbaituri soft ce se strecoară prin apă de parcă nu ai avea nimic la capătul firului, la rotative sau spinnerbaituri gigantice, care bărbieresc roțile dințate ale mulinetei.

Desigur, nu există o lansetă care să le ducă pe toate, dar nici pescari care să pescuiască frecvent cu o paletă atât de largă de năluci nu prea sunt. În general, dimensiunea nălucilor folosite este oarecum limitată de talia peștilor întâlniți în apele la care avem acces. Aș putea folosi o singură lansetă pe apele publice în Deltă sau în cele din zona mea, însă nu cred că m-aș descurca doar cu aceeași lasetă și în amenajări private, unde talia peștilor este indiscutabil mult mai mare și, în consecință, nălucile folosite sunt pe măsură.

Totuși, cu o lansetă ce poate arunca năluci cu greutatea cuprinsă între 7 și 30 sau, și mai bine, până în 40 gr., respeciv ¼ – 1 oz, ori chiar 1 ½ oz, se poate pescui cu cel puțin 80 % din nălucile potrivite pentru condițiile întâlnite în țară.

 

Unde găsești asa ceva ?

Asistăm la o adevărată cursă între producătorii actuali de lansete, care se întrec a ne oferi bețe tot mai ușoare, cât mai rigide, cu acțiuni din ce în ce mai rapide (actiunea extra-fast a devenit ceva banal, nu mai impresionează pe nimeni), din grafit cu modul cât mai înalt și, neapărat, extrem de senzitive.

În contextul acestor tendințe de modă pescarească, din ofertele multor producători au dispărut complet lansetele moderate sau moderat-rapide, cedând locul celor rapide și extra, ultra-rapide.

La puțini dintre ei mai găsești câte una moderat-rapidă, și aceea mai degrabă… doar ca să fie. Montate cu componente depășite, cu inele grosolane și cu aspect mediu spre low end, ca și când ele nu s-ar adresa pescarilor împătimiți, ci mai mult începătorilor și pescarilor ocazionali, iar aplicațiile la care se cer astfel de lansete ar fi mai puțin importante.

În altă ordine de idei, nu toate lansetele rapide sunt atât de rapide precum declară producătorii, dar dacă piața cere numai de la rapid în sus, atunci aia se scrie pe etichetă. Am măsurat împreună cu Andrei, în atelierul său, mai multe blankuri declarate ca fiind rapide și la destule dintre ele am găsit un Action Angle mai mic de 66 grade, ceea ce înseamna o acțiune moderat-rapidă sau chiar moderată în unele cazuri.

Pentru a găsit lanseta noastră de știucă în pădurea de bețe care de care mai rapide, pescarul va fi nevoit să treacă de rafturile cu lansetele vârf de gamă și să se orienteze înspre cele din categoriile medii de preț. Aceasta înseamnă adesea un blank realizat dintr-un carbon cu un modul tensil mediu, deci mai flexibil, mai potrivit pentru pescuitul știucii.

În cazul în care, lanseta de fabrică nu satisface gusturile pescarului, din punct de vedere estetic, mai există și varianta custom, o dată ce blankul potrivit a fost identificat.

În privința senzitivității grafitului cu modul mediu nu trebuie să vă faceți griji, deoarece în pescuitul știucii senzitivitatea ansamblului are o importanță mult diminuată comparativ cu pescuitul șalăului.

În ce mă privește, pentru lanseta mea „universală” de știucă am găsit întâmplător un blank Lamiglas într-un magazin din care nu mi-am propus sa cumpăr ceva atunci când am intrat. Mai exact este vorba de un Lamiglas IMC864, lungime 7 2” , fir recomandat 10-20 lb, pentru năluci cu greutatea de ¼ – 1 oz, pe care Andrei Sava l-a transformat în scurtă vreme într-o lansetă cu bling-bling.

Foto 4Foto 5

Bineînteles, blankul nu duce doar 1 oz, cât scrie pe el. Am lansat fără probleme chiar și năluci cu greutate dublă. Cât privește modul în care lanseta lucrează în sarcină, am facut cu Andrei niște măsuratori în laborator, din care rezultă cum se îndoaie blankul cu diferite greutăti.

Phenix TX-682L-C

 

Cred că aveți mai sus elemente suficiente pentru a vă găsi propria lanseta de știucă !

 

6 Comentarii »

  • Claudiu a scris:

    Am gasit-o de ceva timp, e skeet reesul pana in 1.5 oz 🙂

  • Razvan (autor) a scris:

    O am si pe aia dar e prea moale pentru stiuca dupa gustul meu.

  • Vali a scris:

    SCI fiber glass de la St.Croix, superb blanc ! 🙂

  • Alin a scris:

    e-glass pt mine… Multumesc 😀

  • stoica a scris:

    Pescuiesc in delta foarte des si am testat o gramada de lansete.Cea mai buna din barca sa aiba lungimea 2.10 si actiune 10-40 sau 15 40.

  • Toni Montana a scris:

    Foarte bun articolul!Multumesc! am gasit o gramada de raspunsuri
    🙂

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.