Home » Do It Yourself

G.Loomis SJR844 IMX. Ceva mai mult decat un facelift

20 decembrie 2010 18 Comentarii Scris de razvan

G.Loomis SJR844 IMX este o lanseta de spinning puternica, recomandata de producator pentru pescuitul la bass cu montura carolina sau cu jiguri grele in agataturi. De asemenea, potrivit celor de la Loomis, poate fi folosita pentru pitching sau tehnici de pescuit cu viermi montati in carlig offset, avand o rezerva de putere care ii permite sa se descurce la nevoie cu stiuci mari si chiar cu musky de dimensiuni ceva mai reduse.

Lanseta se produce doar pe blank IMX, are 7 ft, este dintr-o singura bucata, are actiune rapida, e clasificata ca fiind din categoria grea, duce fire de 10-17 lb si lanseaza naluci de ¼ – 1 oz. Este echipata cu inele Fuji Alconite New Concept, cam putine la numar (6 + varful) si cam mari pentru standardele actuale (inelul de plecare este de 30 si penultimul inel de 7).

Am primit lanseta cadou de la sotia mea in urma cu 4 ani si, inca de la primele iesiri pe apa, a devenit batul meu favorit pentru pescuitul cu jiguri grele pe ape curgatoare mari si in special cu offset. In timp am prins cu aceasta lanseta salai, somni, stiuci, fitofagi agatati accidental, insa nu am intalnit inca un peste care se imi puna probleme. Un singur salau, estimat de mine ca avand peste 10 kg, care din pacate mi-a indreptat jigul cand am incercat sa nu il las sa intre intre butuci, mi-a aratat cat poate duce batul dar si care ii sunt limitele.

Un aspect care nu mi-a placut inca de la inceput a fost gripul cam scurt pentru o lanseta puternica (doar 21 cm), fapt care poate deranja atunci cand intepi un peste mare sau o agatatura, deoarece manerul are tendinta de a fugi de sub antebrat.

Tambalul de lanseta
Anul acesta la sfarsitul lunii octombrie, am facut o iesire de o saptamana in Delta Dunarii impreuna cu colegii de club. Am pescuit mai mult pe Dunare din barca, la jig, avand in vedere ca in perioada respectiva nu am prins o conjuctura din cele mai favorabile pentru pescuitul stiucii.

A trebuit sa pescuim cu jiguri grele, de 40 sau chiar 60 gr pentru ca am gasit somnii cantonati la o confluenta, in apa de 15-20 metri, probabil pregatindu-se de iernat. In timp ce Stella mea de 3000, montata pe lanseta despre care va povestesc, cam gafaia la recuperarea jigului de 40 gr si a shadului de 15 cm, Andrei se descurca fara probleme cu o Daiwa Sol de baitcasting, o mulineta din categoria light. Am schimba betele intre noi pentru cateva lanseuri si am fost surprins de lejeritatea cu care puteam aduce naluca de la andancimea aceea, de parca as fi pescuit pe balta.

Ideea incoltise mai demult in mintea mea, iar in acele momente m-am decis sa imi modific lanseta astfel incat sa ii folosesc la maximum calitatile, adica sa o trasform intr-una de baitcast, pe care urmeaza sa o pescuiesc cu una din cele doua Daiwa Zillion pe care le posed.

Varianta vanzarii lansetei era exclusa din moment ce am primit-o cadou, iar blancul SJR844 IMX nu a fost niciodata disponibil, nici pe vremea cand G.Loomis inca mai vindea blankuri, astfel incat nu imi ramanea decat varianta modificarii ei.
Despre cum s-a descurcat Andrei la „dezbracarea” blankului, ati putut citi intr-un articol anterior,”IMX SJR844 dezbracat la f.ndu gol“, asa incat nu ne ramane decat sa vedem ce a pus in loc.

Full grip
Fiind o lanseta de suflet, nu puteam folosi decat componente de cea mai buna calitate, altfel demersul ar fi fost lipsit de sens.

Manerul l-am gandit full-grip, din pluta, pentru o mai buna aderenta in cazul unor intepari mai… din fundul gradinii, atat de necesare la pescuitul cu offset.

Mandrina aleasa este Fuji ECS, vopsita in culoarea gun-metal de Matagi. Dupa majoritatea rod-builderilor, acest model, desi mai vechi, este mai comod decat mai recentul Fuji ACS, care are un aspect mai futurist dar mai putin ergonomic.

Fixarea mulinetei in suport se face cu o piesa din aluminiu, care culiseaza pe un lipstik tot din aluminiu, ambele tot de la Matagi.

ECS - grip gunsmoke
In capat, lanseta are un butt cap care, pe langa rolul sau estetic, contribuie si la echilibrarea ansamblului, cu dedicatie speciala de la domnul Mamoru.
Matagi personalized butt cap!
In sfarsit, lanseta este echipata cu un numar de 9 inele plus varful, Fuji Titanium SiC, cele mai usoare existente la ora actuala. Greutatea totala a unui set complet se invarte in jurul a 4 grame.

Matisaj, insertii aurii

Matisaj insertii aurii

Matisaj inertii aurii inel TLSG

Matisaj inertii aurii inel TLSG

O surpriza foarte placuta a fost si faptul ca Andrei a reusit sa pastreze intacta inscriptia originala a caracteristicilor lansetei.

Inscriptia integrala a lansetei originale

Inscriptia integrala a lansetei originale

Daca lanseta e acum mai frumoasa ca originalul, va las sa apreciati singuri. Cum se comporta pe apa, va voi povesti si ilustra intr-un articol viitor.

UPDATE

M-am gandit sa impartasesc botezul lansetei reincarnate in baitcast: ca si acum 4 ani… prima zi cu lanseta la apa… s-a lasat greu atarnata, de data aceasta fara rateuri.

Iarna pune botu' mai greu

Iarna pune botu' mai greu

18 Comentarii »

  • giani a scris:

    Mai spart frate !!!

  • Andrei a scris:

    cu sau fara cratima?

  • stefan a scris:

    daca e intentionat fara cratima, avem de a face cu noul nichita stanescu.

  • Adelin a scris:

    Io zic sa nu va luati de cratima lui Giani, aici tre’ sa criticam sau sa laudam o lanseta.
    …ii faina, lucrata impecabil… bun si design-ul, dar, are prea mult aur, asta ingreuneaza ansamblul si intarzie reactia la intepare, nu mai vorbim de absortia vibratiilor, deci implicit reducerea senzitivitatii.Prezenta materialului aurifer in exces pe blanc nu face decat sa expuna lanseta, sa atraga atentia, existand pericolul de a fi luata in colimator de elemente infractionale fapt ce poate duce la “pierderea” ei.Toata lumea stie ca salaul este un peste luminofob, deci iata un alt dezavantaj al stralucirii excesive data de surplusul de aur, atunci cand pescuim pe vreme insorita.
    …in rest lanseta e mult mai reusita decat originalul, deci si io zic ca Razvan a luat o decizie inteleapta cand a optat pt transformare.

  • Razvan (autor) a scris:

    Acuma inteleg filosofia care sta in spatele desingnului lansetelor tale, ce pareau atat de mohorate, de intunecate. Aproape …. EMO.
    Dar eu iti respect gustul si nu ma k… in el ! =))

  • Andrei a scris:

    Fara bataie va rog:D

  • stefan a scris:

    ..ca sa nu mai vorbim de nivelul aspirational al celui care a gandit designul.

  • giani a scris:

    Pe cand urmatoarea din seria de baitcasting ?

  • Sorin a scris:

    Razvane ce ai ajuns ma….citez : ,,in acele momente m-am decis sa imi modific lanseta astfel incat sa ii folosesc la maximum calitatile, adica sa o trasform intr-una de baitcast, pe care urmeaza sa o pescuiesc cu una din cele doua Daiwa Zillion pe care le posed.”

    de la never da never ….ai ajuns sa posezi mulinetele:)) …. si sa-ti transformi betele in cast :)))

    Cred ca Doru te-a renegat 🙂

  • florin a scris:

    “no, sa vezi si sa nu crezi,cum s-ontors lumea cu susu’n jos, ma Razvane”

  • BOANTA a scris:

    Designul este din Strehaia sau te-au pus bulibasa peste club ?

  • Razvan (autor) a scris:

    Pana dezbateati voi designul lansetei si daca s-a depasit sau nu cantitea de aur maxim admisa de bunul gust, eu am fost sa o incerc putin… 😛

  • Adelin a scris:

    Lasa lumea sa vorbeasca, decat sa-ti fi facut ghiul, mai bine ca ai turnat metalul pe blank…i-ai dat “valoare”! ;-))))

  • ioancsi a scris:

    Răzvane o sută de euro pe băţ sa nu fii în pierdere ce zici si lasa-i pe restu sa comenteze

  • Morosanu Stefan a scris:

    salut,sunt un pescar amator care incearca sa intre in tainele acestui sport…asi dori si eu daca se poate un id pt a cere sfaturi si indumari pe mai multe teme…asta doar daca vreti :)….P.S:o lanseta foarte interesanta,cu un design bun zic eu :-?? … Multumesc foarte mult! Fir strunit!

  • Razvan (autor) a scris:

    Inregistreaza-te pe forumul nostru si cu siguranta vei primi raspunsuri la toate intrebarile.

  • Jean Paunescu a scris:

    Care dintre voi ,vor un scurt ,concis comentariu,daca toti si mai bine : Beneficiile ori …Nu ,a unei mulinete Baitcasting pusa pe un bat specific, fata in fata cu una clasica ,cu tambur fix.Merci mult pentru eventualele sfaturi !!!

  • Razvan (autor) a scris:

    Gasesti aici un articol care sper ca te va ajuta:

    https://www.wsbteam.com/diverse/baitcasting-moda-sau-necesitate/

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.