Intretinerea rulmentilor din mulinetele de baitcasting
Mulinetele de baitcasting sunt ceva mai pretentioase in privinta intretinerii, comparativ cu cele de spinning. Daca ne gandim la modul diferit de functionare, respectiv la faptul ca tamburul se roteste atat in timpul lanseului cat si pe recuperare intelegem de ce.
In principiu, este suficient ca o data la cateva partide sa punem o picatura de ulei pe cei doi rulmenti care sustin tamburul.
Cat de des ? Nu exista un raspuns foarte exact. In functie de cat de des pescuiti cu mulineta respectiva. De asemenea, conteaza si in ce conditii pescuiti, vara acelasi ulei poate fi ceva mai fluid (deci iese mai usor din rulment sub actiunea fortei centrifuge), iar iarna mai vascos. Pot conta si solicitarile la care este supusa mulineta. Spre exemplu daca pescuiti in conditii care impun lanseuri foarte lungi sau daca obisnuiti sa recuperati foarte rapid naluca dupa ce iese din zona de interes, s-ar putea sa fie nevoie sa ii ungeti mai des.
Nu se intampla mare lucru daca uitati sa ii ungeti la momentul potrivit. Dupa o vreme, rulmentii devin ceva mai zgomotosi, deci va vor anunta chiar ei ca e cazul sa o faceti.
Dar mai exista un motiv pentru care mulinetele de baitcasting necesita mai multa intretinere. Tamburul rotindu-se cu viteze foarte mari in timpul lanseului, apa absorbita de fir este improscata pe mulineta, intrand in toate incheieturile acesteia. Desigur, faptul ca apa patrunde in mulineta nu este o problema, piesele componente fiind inoxidabile la marea majoritate a mulinetelor de baitcasting, exceptie facand poate cele de calitate indoielnica.
Insa o data cu apa, in mulineta patrund si suspensiile aflate in apa, respectiv particule fine de nisip, resturi vegetale, alge si ce o mai fi. Iar daca acestea patrund in rulmentii ce sustin tamburul si nu sunt indepartate la timp, buna functionarea mulinetei poate fi serios afectata. Rulmentul poate deveni mai zgomotos, poate sa nu se mai roteasca uniform, poate rugini sau uneori chiar sa se blocheze.
De aceea, daca pescuiti in ape cu grad mare de turbiditate, cum ar fi rauri tulburi sau ape in care algele s-au dezvoltat exploziv, este bine sa acordati ceva mai multa atentie interiorului mulinetei si in special rulmentilor ce sustin tamburului. Si daca nu pescuiti in astfel de ape, este bine ca macar o data pe an, sa curatati macar acesti rulmenti ai mulinetei.
Operatiunea nu este una complicata si poate fi facuta de oricine, cu conditia sa nu aiba doua maini stangi.
Pe scurt, un rulment este compus din doua inele intre care sunt elementele de rulare, bile in cazul nostru. Pentru a nu patrunde corpuri straine in interior, pe fiecare parte rulmentul are cate un scut, tinut in loc de o siguranta din sarma oteloasa foarte subtire.
Pentru a desface rulmentul, se indeparteaza cu un varf de ac siguranta. Atentie, tineti degetul pe ea in timp ce o demontati, altfel ar putea zbura si sa nu o mai gasiti.
Se indeparteaza apoi scutul rulmentului, folosind acelasi ac.
Pentru degresare si indepartarea impuritatilor patrunse inauntru, scufundati rulmentul intr-un dizolvant, cum ar fi benzina pentru brichetele Zippo sau acetona. Din cand in cand rotiti rulmentul pentru a va asigura ca solventul patrunde foarte bine peste tot . Lasati rulmentul in solvent cateva minute, pana sunteti siguri ca s-a dizolvat complet orice urma de ulei sau vaselina.
Dupa aceea il lasati la uscat, pana se evapora complet dizolvantul. Il puteti pune pe un calorifer sau sa folositi foenul, insa atentie sa nu dati foc la casa, deoarece solventii pot fi foarte usor inflamabili.
Urmatorul pas este sa ungeti rulmentul, folosind ulei pentru rulmentii de tambur, respectiv vaselina pentru ceilalti rulmenti ai mulinetei si sa il remontati la loc. In privinta uleiurilor sau vaselinei, prefer sa folosesc ceea ce recomanda producatorii mulinetelor sau produsele comercializate cu indicatia de a fi utilizate la mulinete.
Ar mai fi de mentionat faptul ca unii rulmenti sunt capsulati si nu pot fi demontati in modalitatea descrisa mai sus. Ii puteti curata si pe acestia, insa degresandu-i fara a-i mai demonta.
La unele mulinete, cum ar fi cele de la Daiwa sau Abu pentru indepartarea rulmentului de pe axul tamburului aveti nevoie de un cleste special sau un dispozitiv cum este cel din fotografie.
In sfarsit, nu uitati ca trebuie curatati in aceeasi modalitate si rulmentii ceramici, nu doar cei din otel inoxidabil.
Spor la treaba !
Ai scapat mulineta in noroi?
Nu. Asa s-a murdarit dupa 3-4 ore de pescuit la Podul Timisorii. Pe apa era adunata un fel de spuma mocirloasa, probabil plancton amestecat cu mal.
Inainte cu vreo doua zile tocmai facusem revizia de iarna la mulineta. 😀
dar ti s-a murdarit nu gluma :)fain articolul .
Se poate intampla ceva rau daca se exagereaza cu uleiul la rulmentii de tambur? Daca se pune mai mult decat o picatura… Poate ingreuna start-up-ul tamburului,implicit lungimea lanseului?
Cu cat pui mai mult ulei cu atat se invart mai greu. Tocmai am uns prea tare o pereche de Boca… 😛
Nu e bun excesu’ de ulei…. Poti a-ti dai seama doar invartind tamburul. Nici macar nu trebuie sa iesi din casa ca sa-ti dai seama… Vezi cum merge mulineta cu rulmentii neunsi si cu rulmentii unsi… doar invartind tamburul….
RAZVANE nu-i mai agita atâta cu morrumurile ca nu v-om mai gasi nici cu 300 de dulai una buna, nu vezi ca uni nu înteleg nimic, alti îs ciuddoossi si cîte unu dar rar este PROFIIII
Bine, nu mai zic nimic de Morrum pana ce ti-o iei si pe a doua. :D:D:D
Salut sunt un incepator si as vrea sa-mi achizitionez cateva mulinete dar inca nu stiu ce sa-mi cumpar si as vrea sa-mi dati voi o parere daca se poate!!!!
Eu am 4 sugestii si le voi inumera:
shimano AERLEX 8000 XTA
shimano TITANOS XSA
shimano BAITRUNNER DL 10000 RA
shimano NAVI 8000 XSA
Acum va rog pe voi specialistii sa imi spuneti care din cele 4 se potriveste cel mai bine la pecuitul crapului.
Fir Intins!!!
Nu cred ca vei gasi un raspuns pe blogul nostru, deoarece noi nu le prea avem cu crapul. 😀
Rulmentii boca pot fi curatati de exemplu cu un spray degresant?
[…] – rulmentii – se degreseaza in benzina usoara. Se lasa la uscat, eventual laga o sursa de cladura (calorifer), timp suficient ca sa se evapore complet benzina. Se ung apoi cu o picatura sau doua de ulei pentru rulmenti. Mai multe amanunte in articolul de aici. […]
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.