Home » Do It Yourself, Video

Cum se curata o mulineta de baitcasting

30 ianuarie 2018 2 Comentarii Scris de razvan

Pentru astazi mi-am propus sa desfac un Shimano CHRONARCH MGL 151 pentru revizia anuala, dupa ce am tavalit-o bine de tot pe Mures, pe Crisuri, pe Dunare, in Delta, pe balti private, din primavara anului 2017 si pana in prezent.

In cateva cuvinte, este o mulineta de baitcasting, cu un raport de recuperare de 6,2:1, foarte usoara (182 gr). Am pescuit cu ea cu diverse naluci, de la voblere de 6-7 gr., jiguri de 3 gr plus naluca (bineinteles) – pe care le lanseaza fara probleme, si pana la spinnerbaituri grele, ce opun rezistenta mare in apa si pe care le recupereaza fara efort. Pot spune ca este o mulineta universala, care lanseaza excelent si ruleaza foarte fin, despre care puteti citi mai multe aici.

Shimano CHRONARCH MGL 151 si un spinnerbait din categoria grea

Shimano CHRONARCH MGL 151 si un spinnerbait din categoria grea

 

Ca orice mulineta de baicasting, subiectul mesterelii de astazi are nevoie de o curatare periodica pentru a functiona in parametri. Deoarece mulinetele de baitcasting au tamburul rotativ, apa adusa de fir are tendinta de a fi improscata in interiorul mulinetei la fiecare lanseu. Suspensiile din apa formeaza in timp depuneri de mizerie, care trebuie inlaurate din cand in cand.

Dupa cum se vede, mulineta se cerea a fi curatata

Dupa cum se vede, mulineta se cerea a fi curatata

 

Teoretizand putin, curatarea mulinetei are mai multe nivele, in functie de perioada si conditiile de utilizare:

–  minimala: se curata doar rulmentii care sustin tamburul , operatiune care nu dureaza mult si e bine sa fie facuta cam o data pe sezon, mai ales daca pescuim in ape cu multe suspensii;

Rulmentul in care intra axul tamburului, situat in capacul lateral dreapta

Rulmentul in care intra axul tamburului, situat in capacul lateral dreapta

Rulmentul in care intra axul tamburului, situat in capacul din stanga, sub tension knob

Rulmentul in care intra axul tamburului, situat in capacul din stanga, sub tension knob

medie: se pot curata rulmentii care sustin tamburul, rotile dintate, discurile de frana si sistemul de asezare a firului pe tambur. Operatiunea e bine sa se faca o data pe an;

Chronach MGL 151, desfacuta in bucati

Chronach MGL 151, desfacuta in bucati

completa: in cadrul careia se demonteaza mulineta complet si se curata piesa cu piesa, atunci cand apreciem ca este cazul (cam o data la doi ani).

 

La curatarea mulinetei trebuie respectate cateva principii, care usureaza munca:

– rezerva-ti timpul necesar, astfel incat sa iti poti face treaba fara stres si sa nu fii nevoit sa o intrerupi;

– lucreaza intr-o incapere in care sa nu fii deranjat;

– studiaza inainte schema mulinetei si lucreaza cu ea in fata, astfel incat sa nu ai surprize pe parcurs;

– pregateste-ti dinainte uneltele necesare, astfel incat sa nu fii nevoit sa intrerupi lucrul pentru a cauta o surubelnita, uleiul sau altele…

– fii ordonat si aseaza piesele demontate in ordine, nu la gramada, pentru a-ti usura treaba la reasamblare;

– fa fotografii pe parcurs, acolo unde crezi ca vei putea intampina dificultati la reasamblare, ca sa stii cum trebuie montate anumite piese.

Sistemul de franare si roata dintata supradimensionata, inainte de a fi curatate

Sistemul de franare si roata dintata supradimensionata, inainte de a fi curatate

Putina mizerie, pe ici pe colo

Putina mizerie, pe ici pe colo

 

 

Echipament:

– unelte pentru dezasamblare si asamblare (surubelnite, chei etc). Atentie, este foarte important sa folositi unelte potrivite, altfel exista riscul de a distruge piesele componente (cum sunt suruburile) si mulineta va sta pe tusa cel putin o vreme (pana la inlocuirea lor), in cazul fericit in care gasiti piese de schimb.

Unelte

 

 

-unelte pentru curatarea propriu-zisa: benzina usoara (pentru degresarea angrenajelor si rulmentilor), un bol cu apa amestecata cu detergent de vase, periuta de dinti, betisoare cu vata, o carpa din bumbac (care nu lasa scame)  etc

Unelte 2

 

-materiale pentru regresare: vaselina pentru mulinete (mecanisme usoare), ulei pentru rulmenti.

 

In ce consta curatarea propriu-zisa:

– piesele care nu fac din angrenajul mecanic (carcasa, maner etc) – se curata cu o solutie de apa cu detergent de vase, se clatesc si apoi se sterg cu o carpa din bumbac;

– piesele care fac parte din angrenajul mecanic (roata dintata, pinion, surubul fara sfarsit al sistemului de ghidare a firului etc) – se degreseaza in benzina usoara. Apoi se spala cu o solutie de apa cu detergent de vase, se clatesc si apoi se sterg cu o carpa din bumbac. Dupa montare se greseaza cu vaselina.

Pinionul si roata dintata, curatate, remontate si gresate cu vaselina

Pinionul si roata dintata, curatate, remontate si gresate cu vaselina

– rulmentii – se degreseaza in benzina usoara. Se lasa la uscat, eventual laga o sursa de cladura (calorifer), timp suficient ca sa se evapore complet benzina. Se ung apoi cu o picatura sau doua de ulei pentru rulmenti. Mai multe amanunte in articolul de aici.

Cand totul e gata, mulineta trebuie sa functioneze cel putin la fel de bine ca si atunci cand a fost noua. De obicei merge mai bine !

 

Observatie: atentie la piesele numerotate cu nr.2122 si 4939 din schema. E vorba de un tamburus metalic si un arc, ambele pozitionate in mulineta in doua locuri: sub manerul mulinetei si sub sistemul de inchidere a capacului lateral. Rostul lor este sa produca acel click al franei (la rotirea star drag-ului), respectiv la inchiderea si deschiderea capacului lateral al mulinetei. Atentie deosebita cand demontati mulineta si ajungeti la aceste piese. Zboara ! 😀

Schema mulinetei

Schema mulinetei

Piesele buclucase

Piesele buclucase

 

Spor la treaba !

 

2 Comentarii »

  • Alin a scris:

    daca ma avertiza cineva inainte despre piesa 2122 ce bine era 🙂 acum am un chronarch 201e5 care nu mai face click cand strang frana

  • cleanercrist a scris:

    Ugradati si voi echipamentele de la MEMBRI WSB !

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.