Home » Reviews, Video

Shimano Chronarch MGL un all-rouder de exceptie

12 iulie 2017 4 Comentarii Scris de andrei

De cand au anuntat aparitia modelului Chronarch MGL stiam ca va fi una dintre mulinetele pe care voi dori sa o am, si o sa o am bineinteles. Spun asta pentru ca forma de baza a modelului precedent Chronarch Ci4+ 151 (care mie personal mi s-a parut foarte comoda/ergonomica) combinat cu tamburul MGL (Magnum Lite spool) & sistemul imbunatatit de franare si o manivela mai lunga m-au lasat salivand pana a fost disponibila si pe piata din Romania, cu toate ca, cu greu am reusit sa ma abtin sa nu mi-o achizitionez mai repede, de la aparitia dansei in Japonia.

Eram convins ca va fi o mulineta exceptionala, pentru ca nu cu mult inainte am achizitionat un Shimano Scorpion HG 71, care este robusta, cu sistemul imbunatatit de franare, care m-a dat pe spate la cat de bine lansa, comparat cu modelele cu sistemul precedent. Considerand platforma Chronarch, cu sistemul de franare de care eram deja super incantat si tamburul chiar mai usor decat pe Chronarchul precedent si Scorpionul 71, era clar ca nu putea fi decat un maritis reusit.

Pentru ca am reusit sa o testez in diverse situatii: stiuca, salau, avat … cu naluci din cele mai diverse, mi-am permis sa spun cateva cuvinte despre aceasta mulineta care pe mine m-a super impresionat (nu spun asta despre foarte multe mulinete, si chiar pot sa le numar pe degetele de la o mana cu 3-4 degete 😀 ). Puteti vedea cateva impresii despre aceasta in video-ul de mai jos.

Acum sa revin la o comparatie intre cele doua modele: Chronarch Ci4+ 151 (model 2012) si Chronarch MGL (model 2017):

Greutate: Chronarch MGL cantareste cu 5g mai putin decat modelul precedent conform site-urilor cu specificatii europene si cutiile lor, dar aparent pe toate sit-urile americane ambele apar cu o greutate de 6.5oz (si anume aceeasi greutate), ceea ce nu este atat de greu de crezut, tinand cont ca modelul nou, chiar daca are un tambur mai usor, are o manivela mai lunga si un rulment in plus.

Manivela: Chronarch MGL are o manivela de 90mm comparat cu 85mm al modelului precedent. Pentru mine acest lucru este un super bonus, pentru ca obisnuiam sa-mi schimb manivelele pe toate mulinetele de rapitori mai mari (salau, stiuca, avat, somn) cu modele de 90-95mm, pentru simplul fapt ca-mi vin mai bine la recuperare si pentru ca datorita prelungirii bratului (parghiei) rezulta intr-u plus de putere, care se simte clar cu fiecare 5mm adaugati la lungimea manivelei.

IMG_5122

IMG_5121

Angrenaje: Ambele au angrenajele din aceleasi aliaje, si anume bonz,dar modelul MGL este prevazut cu noul sistem MicroModule, care este mai fin si mai durabil, conform spuselor celor de la Shimano (eu nu am sesizat aceasta diferenta – cel putin nu inca)

Rulmenti: Chronarch MGL cuibareste un rulment in plus

Tambur: Tamburul Chronarch MGL este portat si din Magneziu, facandu-l sesizabil mai usor comparat cu tamburul din aluminiu al modelului precedent.

IMG_5125

IMG_5126

Sistem de franare (pentru lanseu): Sistemul de franare centrifugal poarta acelasi nume, SVS Infinity, dar sub capacul modelului Chronarch MGL apare un nou sistem cu ciocanele care pot fi activate si dezactivate, in functie de preferinte, si microajustate si din exterior… Sistemul de franare al lui Chronarch MGL este imbunatatit clar, comparat cu modelul precedent, lucru care se simte evident si in felul in care se comporta mulineta in lanseu cu o varietate foarte mare de naluci.

IMG_5124

 

Un lucru foarte important este ca ambele mulinete sunt Made in Japan, lucru din ce in ce mai rar pentru mulinetele sub 300$, din ce am observat in ultima vreme, atat la Daiwa cat si la Shimano.

Pentru mai multe detalii si despre primele impresii dupa o saptamana de pescuit in Delta Dunarii cu dansa, vizitati si abonati-va la canalul nostru de YouTube: http://youtube.com/c/WSBTVpescuit si pagina de facebook: facebook.com/wsbteam.

4 Comentarii »

  • Alin a scris:

    Salut, Andrei! Recomanzi Chronarch MGL (sau CI4+) pentru swimbaituri XL (~80g)? Multumesc!

  • Andrei a scris:

    Salut. MGL Lanseaza per ansamblu mai bine, si are tamburul mai usor. Pe langa asta are si manivela mai lunga :). In concluzie iti recomand MGL-ul 😀

  • Alin a scris:

    Multumesc! 🙂

  • Cum se curata o mulineta de baitcasting | WSBTEAM - Pescuit la rapitori a scris:

    […] In cateva cuvinte, este o mulineta de baitcasting, cu un raport de recuperare de 6,2:1, foarte usoara (182 gr). Am pescuit cu ea cu diverse naluci, de la voblere de 6-7 gr., jiguri de 3 gr plus naluca (bineinteles) – pe care le lanseaza fara probleme, si pana la spinnerbaituri grele, ce opun rezistenta mare in apa si pe care le recupereaza fara efort. Pot spune ca este o mulineta universala, care lanseaza excelent si ruleaza foarte fin, despre care puteti citi mai multe aici. […]

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.