Home » Reviews

Daiwa Pluton 200 HL vs Shimano Calcutta 201 TE

2 aprilie 2013 7 Comentarii Scris de razvan

Calcutta TE este un veteran, modelul fiind lansat pe piaţă de cei de la Shimano, în forma aceasta, încă din anul 2003. S-a produs timp de aproape 10 ani, până în anul 2012 când a fost înlocuit de seria Calcutta D. Acestă carieră impresionantă ne avertizează că avem de a face cu un concurent care a trecut cu brio testul timpului.

Pe de altă parte, avem un challenger cu 5 ani mai tânăr, lansat de Daiwa la finele anului 2008, care este la rândul său solid, arătos şi cel puţin la fel de impunător.

Dar cine își va adjudeca oare aurul şi cui îi va reveni argintul? Pentru departajarea celor doi concurenţi, am ales şase criterii, şi anume: caracteristici, ergonomie, recuperare, putere, lanseu şi preţ. Aşadar vom avea un meci cu şase runde. Câştigătorul fiecărei runde ia un punct, iar învinsul 0. Lupta va fi câştigată de cel care va obţine cele mai multe puncte.

 

1.Caracteristici

Caracteristici CALCUTTA 201 TE   PLUTON 200HL
Greutate 314.5g 346.2g
Greutate tambur 22.8g 19.5g
Diametru tambur 36.6mm 37.9mm
Latimea interioara a tamburuui 21.4mm 23.7mm
Fir recup./tura de manivela 55cm 61cm
Dist. talpa mulineta lateral 29mm 31mm
Inaltime de la mandrina 52mm 48mm
Lungime manivela 85mm 90mm
Rulmenti 6+1 8+1
Capacitate fir 110yds – 16lb 155yds – 16lb

 

Avem de a face cu două mulinete din categoria grea a pescuitului în apă dulce, care îşi pot găsi la noi aplicaţii în pescuitul ştiucii şi al somnului cu năluci de dimensiuni mari, cum ar fi swimbaituri, jerkbaituri, crankuri şi alte voblere masive, rotative mari sau oscilante grele. Vorbim prin urmare de cerinţe obligatorii ca robusteţe, putere, rezistenţă la uzură…

Ambele mulinete au corpul strunjit dintr-o singură bucată de aluminiu, ce conferă rigiditate sporită ansamblului şi o mai bună aliniere a pieselor componente, dar şi o greutate pe măsură. Cântărind cele două mulinete cu tamburii umpluţi cu fir Power Pro de 30 lb am constatat că Plutonul este cu 31,7 g peste cele 314,5 g ale Calcuttei.

Mulinetele sunt prevăzute cu rulmenţi rezistenţi la coroziune A-RB (Anti-Rust Bearings) respectiv CRBB (corrosionresistant ball bearings), dar Plutonul conţine doi rulmenţi în plus faţă de Calcutta, având 8 plus rulmentul pe role.

Raportul de recuperare este de 5:1 la Calcutta şi de 5.1:1 la Pluton. Din măsuratorile pe care le-am efectuat a rezultat că cea dintâi recuperează doar 55 cm de fir la un tur de manivelă, cu 6 cm mai puţin decât contracandidata sa.

Tamburul Plutonului are totodată o capacitate mai mare decât cel al rivalei sale, cu 141 m faţă 100 m în cazul unui fir monofilament de 16 lb. Cât este diametrul firului de 16 lb luat drept referinţă de producători nu ştim, deoarece grosimea firelor cu această rezistenţă variază destul de mult de la o firmă la alta. Cert este că pe tamburul Calcuttei încape la limită o rolă de Power Pro de 30 de lb, pe când la Pluton este nevoie de câtiva metri de backing.

În privinţa frânei, Plutonul este ceva mai pternic, cu 1,8 lb în plus. Luăm aici de bune rezistenţele maxime indicate de producători, având în vedere că o frână care rezistă 5-6 kilograme excede nevoile pescuitului cu năluci în apă dulce de la noi, indiferent de aplicaţie. Dacă nu ne credeţi, încercaţi să ridicaţi o greutate de 5 kilograme din lansetă.

Cele două mulinete au sisteme de frânare diferite, centrifugal în cazul Calcuttei – Variable Brake System (VBS) şi unul combinat, centrifugal-magnetic – Magforce Z la Pluton. Reglarea frânei magnetice a Plutonului se face din exterior, capacul lateral având în acest scop un cadran cu 20 de poziţii şi un inel rotativ. Frâna Calcuttei este mai dificil de reglat pentru că accesul la sistemul de frânare se face prin demontarea capacului lateral dreapta, care este fixat de un surub situat pe capacul lateral opus.

Accesul la tamburul Plutonului este mai uşor, făcându-se prin deşurubarea capacului lateral dreapta. În cazul Calcuttei este necesară demontarea capacului lateral, precum şi îndepărtarea mecanismului de frânare.

Ca un plus de rafinament, Plutonul are tension knob şi star drag cu click, fapt ce permite, cel puţin teoretic, o reglare mai fină şi care împiedică posibilele dereglări accidentale. Calcutta nu are aceste dotări. Prin urmare, întrucât este mai dotat, Plutonul preia conducerea după prima rundă.

1.Scor caracteristici Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Greutate 314.5g 346.2g
Rulmenti 6+1 8+1
Capacitate tambur 14lb/100m 14lb/141m
Frana – puterea franei de lupta 11.4lb 13.2lb
Clicking Knob & Star Drag no yes
Acces la sistemul de franare inside exterior
Acces la tambur    
Final 0 1

2. Ergonomie

Ambele mulinete sunt comod palmabile şi nu pun probleme chiar în cazul unei partidede pescuit desfăşurate pe parcursul întregii zile. Am avut destule astfel de partide cu Plutonul, atât pe apă stătătoare la ştiucă, dar şi pe râu şi cred că este mai comod decât o mulinetă de spinning din categoria grea. Principala condiţie este totuşi ca pescarul să fie obişnuit cu mulinetele round profile.

Am încercat să stabilim care dintre cele două mulinete este mai comodă, însă nu am ajuns la o concluzie comună. Plutonul este mai joasă în porţinea de deasupra tamburului, unde se sprijină degetul mare al mâinii care susţine mulineta. De la talpa mulinetei, înălţimea ei măsoară 48 mm, pe când Calcutta este puţin mai înaltă – 52 mm. Cea din urma este însă mai puţin lată, având doar 29 mm din mijlocul tălpii până la limita capacului lateral drept, pe când Plutonul măsoară 31 mm.

Pe de altă parte Plutonul are marginile puţin mai tăioase, la Calcutta ele fiind ceva mai rotunjite.

Manivela Calcuttei măsoara 85 mm, cu 5 mm mai puţin decât cea a Plutonului. Ambele sunt prevăzute cu knoburi comode, care se învârt uşor, dar care nu au rulmenţi.

La această secţiune părerile autorilor articolului de faţă au fost divergente, subsemnatului părându-i mai comod Plutonul, iar lui Andrei Calcutta, motiv pentru care considerăm că runda s-a încheiat la egalitate.

 

2. Scor Ergonomie  Calcutta 201 TE  Pluton 200 HL  C
inaltime de la mandrina 52 48    
Latimea mulinetei masurata de la piciorul mulinetei pana in lateralul sau 29 31    
Lungime manivela 85mm 90mm    
Final 1 1

3. Recuperare

Cele două mulinete sunt extrem de bine legate, fără jocuri în angrenaje sau la manivelă. Ambele rulează fin, însă la Calcutta se face totuşi simţită prezenţa angrenajelor interne. În schimb Plutonul, deşi are mai puţini rulmenţi, rulează atât de fin încât ai senzaţia că manivela se învârte în gol, fapt ce o face nu doar să pară mai rafinată, ci chiar este.

Calcutta deasupra, Pluton dedesubt

Calcutta deasupra, Pluton dedesubt

Plutonul câstigă această rundă, detaşându-se la două puncte de concurenţă.

3. Scor recuperare  Calcutta 201 TE  Pluton 200 HL  C
Final 0 1

4. Putere in sarcina

Atât Calcutta cât şi Pluton sunt mulinete sunt foarte puternice, practic nu am reuşit să găsim prin truse vreo nălucă să le facă să gâfâie câtuşi de puţin. Prin urmare, pentru a le testa limitele, am recurs la un experiment extrem: cea mai mare rotativă avută la îndemână, recuperată în blană în curentul Mureşului.

În acest sens am ales o rotativă Mepps Giant Killer Tandem, cu greutatea de 13/4 oz (49 g), a cărei paletă are o lungime de 7 cm şi care este dotată cu un smoc uriaş de păr pentru a masca cele două cârlige duble, mărimea 5/0 şi 3/0. Rezistenţa pe care o opune la recuperare este enormă, fapt ce o face foarte greu de pescuit cu o mulinetă obişnuită de spinning.

Ca o paranteză, trebuie să spunem că înainte de a testa cele două mulinete, le-am demontat pentru a le curăţa. Am examinat în paralel angrenajele lor. Roata dinţată a Plutonului are un diametru mai mare, este mai lată şi are dinţi mai mari decât cea a Calcuttei, aşa cum se poate vedea din fotografia alăturată. De asemenea, pinionul Plutonului este mai masiv. Prin urmare se prefigura deja câştigătorul acestei categorii.

Calcutta in stanga, Plutton in dreapta

Calcutta in stanga, Plutton in dreapta

Pe apă însă, am avut o mare surpriză. Calcutta ne-a dovedit că are un cuplu mai puternic, care ne-a permis să recuperăm uriaşa rotativă într-un ritm alert, demn de pescuitul avatului. Cu Plutonul pur şi simplu nu am reuşit să obţinem o astfel de viteză oricât am forţat-o.

Prin urmare, această rundă revine Calcuttei.

Putere in sarcina Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Masurata cu Mepps Giant Killer 1 0 1 0

5. Lungimea lanseului

Pentru a testa aptitudinile celor două mulinete din punctul de vedere al lanseului, însoţiţi de prietenii noştri Alin Drăgănescu şi Iancsi Siol am ieșit pe malul Muresului, într-o zonă cu iarbă mai mică. Am înfipt în pământ ţăruşi din 5 în 5 metri şi ne-am pus pe treabă.

Am folosit o lansetă custom de 7’3” (2,21 m), din clasa de putere heavy, montată pe un blank Phenix K2, de 10-30 lb și 1/2 – 2 oz şi am executat mai multe lanseuri cu lesturi de 10, 20 şi 28 g.

Pe parcursul testului am avut vânt moderat, din lateral din stânga, de aproximativ 10-12 km/h, cu intensificări, conform saitului meteo www.wunderground.com. Acţiunea vântului asupra firelor groase de 30 lbs cu care au fost echipate cele două mulinete a fost evidentă, acestea făcând o burtă destul de mare în timpul lanseului.

Am început cu Calcutta. În privinţa reglajelor, menţionez că atunci când am lansat cu lestul de 10 g am strâns tension knobul doar atât cât era necesar ca tamburul să nu aibă joc lateral şi am activat doi din cei 6 pini ai sistemului de frânare centrifugal VBS. La primele încercări perucile erau dese pe finalul lanseului, din cauza vântului, astfel încât a trebuit să mai strâng puţin tension knobul până la disparţia lor. Cu această greutate lungimea medie a lanseului a fost de 45,5 m.

Cu lesturile de 20 gr şi 28 gr, am activat un singur pin şi am ajustat puţin tension knobul pentru a elimina perucile. Am obţinut o lungime medie de 65,9 m cu 20 g şi o medie de 73,2 m cu 28 g.

Am trecut apoi la Pluton, pe care l-am reglat, atunci când am lansat cu lestul de 10 g, strângând tension knobul numai cât era necesar ca tamburul să nu aibă joc lateral, iar frâna magnetică am fixat-o pe poziţia 11 din 20. Distanţa medie obţinută au fost de 44 m, o idee mai puţin decât cu Calcutta. Cu lestul de 20 g, am lăsat tension knobul în aceeaşi poziţie şi am coborât frâna magnetică la poziţia 8. Am reuşit astfel să lansez în medie 64,8 m, din nou ceva mai puţin decât cu Calcutta. În sfârşit, cu 28 g am putut coborî frâna magnetică până la poziţia 6 şi am obţinut în medie o distanţă de 67,1 m. Aici Calcutta a luat un avans puţin mai mare. Aşadar, Calcutta a lansat ceva mai departe decât Pluton cu fiecare din cele trei lesturi, astfel încât „superioritatea” sistemului de frânare Megforce Z al celor de la Daiwa faţă de „învechitul” Variable Brake System nu s-a confirmat nici de data aceasta. Probabil am fi fost surprinsi de rezultat, dacă într-un test anterior de dinstanţă nu am fi constatat că Shimano Curado 51 şi Shimano Core 51Mg7 lansează mai departe decât Team Daiwa Zillion 100HLA. Nu este de mirare că cei de la Shimano nu au simţit nevoia să modifice atâţia ani ceva ce funcţionează foarte bine.

Lungimea lanseului CALCUTTA 201 TE   PLUTON 200HL
10gr. 44 43
46 43.5
47.5 43.5
45 45
45 45
20gr. 67.5 66
66 64.5
66 65
65 66
65 62.5
28g 71 67
70 69
74 67.5
76 67
75 65

 

Distanta medie a lanseului Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
10gr. 45.5m 44m    
20gr. 65.9m 64.8m    
28gr. 73.2m 67.1m    
Final 1 0

Calcutta iese deci câştigătoare şi în această rundă, egalizând situaţia pe tabelă.

6. Preţ

Întrucât nu trăim într-o lume ideală, fiecare lucru are preţul său. Şi cât timp oricine şi-ar dori o astfel de jucărie va trebui să bage mâna în buzunar, nu putem ingnora acest aspect.

Calcutta, deşi nu se mai produce, încă se mai poate găsi la preţul recomandat de producător de 350 USD. Pluton este cu două trepte mai sus, la 450 USD, aşa cum ne-au obişnuit cei de la Daiwa, ceea ce o face să piardă şi această rundă.

Pret Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Final $350.00 1 $450.00 0 1 0

Concluzii

Cu greutate mai mică, putere mai mare, aptitudinea de a lansa la distanţe mai mari şi preţ mai mic, veterana Calcutta câştigă această întrecere din punctul nostru de vedere. Scorul de 4-3 este strâns şi credem că reflectă perfect diferenţa mică de calitate dintre cele două mulinete.

Dacă vreunul dintre cititori ne-ar întreba pe care dintre ele să o cumpere, l-am sfătui să aleagă în funcţie de caracteristicile care se potrivesc mai bine pescuitului pe care îl practică. Iar dacă nici aşa nu s-ar putea hotărî, i-am recomanda să o alegă pe aceea pe care i-o dictează inima. Oricare ar fi alegerea sa, nu va fi greşită.

În ceea ce mă priveşte, am achiziţionat Plutonul şi nu Calcutta pentru că mi-a plăcut mai mult cum arată. După acest test aş face aceeaşi alegere? Nu ştiu, m-aş mai gândi…

1. Caracteristici Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Greutate 314.5g 346.2g
Rulmenti 6+1 8+1
Capacitate tambur 14lb/100m 14lb/141m
Putere frana – frana de lupta 11.4lb 13.2lb
Clicking Knob & Star Drag nu da
Acces sistem de franare interior exterior
Acces tambur    
Final 0 1
2. Ergonomie Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Inaltimea de la mandrina 52mm 48mm    
Latimea mulinetei masurata de la piciorul mulinetei pana in lateralul sau 29mm 31mm    
Lungime manivela 85mm 90mm    
Final 1 1
3. Lungimea media a lanseului Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
10gr. 45.5m 44m    
20gr. 65.9m 64.8m    
28gr. 73.2m 67.1m    
Final 1 0
4. Recuperare Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Final 0 1 0 1
   
5. Putere in sarcina Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Masurata cu Mepps Giant Killer 1 0 1 0
   
6. Pret Calcutta 201 TE   Pluton 200HL C P
Final $350.00 1 $450.00 0 1 0
TOTAL 4pcte   3pcte   4 3

7 Comentarii »

  • marius a scris:

    F misto testul,m-as bucura sa vad meciuri de genu asta si intre mulinetele de spinning.
    Probabil ca aveti putine mulinete de spinning si multe de cast sau faceti eforturi mari sa promovati castingul nu stiu exact care-i motivul pt care https://www.wsbteam.com face campania asta agresiva pro casting.
    Eu personal nu o sa trec niciodata la casting caruia nu-i contest calitatile dar la apele noastre si mai ales la pestisori nostri nu vad de ce as incerca un stil nou care inseamana inca o suma mare de banii aruncatii pe ape fara pesti.
    Ce sa fac cu mulinete mai puternice si lansete cu inelele in sus sa prind avatii de 1 kg?
    Sper sa nu o luati personal parearea mea, oricum va stimez sincer pt cea ce faceti.

  • Razvan (autor) a scris:

    Salut Marius. Nu “promovam” baitcastingul cu vreun scop comercial, doar scriem despre ce folosim noi in pescuitul pe care il practicam.
    Mulinete de spinning ? Nu prea mai avem… 😛

  • Andrei a scris:

    Nu prea ai ce sa compari la 2 mulinete de spin…. si nu poti sa spui mai nimica despre ele decat dupa ce le pescui un sezon klumea…

    De lansat la alea de spin…. nu are sens… lanseaza la fel.. sau cu diferente imperceptibile, De mers, cand le scoti din cutie, merg toate cam la fel, doar ca unele tin mai mult sau mai putin in timp….

    Poate ca la testul in sarcina am avea ceva de spus…. dar nu cred ca are nimeni curajul sa bage o mulineta de spinning la asa ceva… cel putin daca mai vrea sa o foloseasca :))… poate ramane fara dintisori:)

    Nici macar la ergonomie nu prea le poti diferentia… decat, poate, prin dimensiunea knobului de care invarti manivela:)… pentru ca practic nu ti de mulineta ci de mandrina care tine mulineta…, deci comparatia la mulinetele de spin cred ca se reduce la:

    Greutate, si cat de fin merge… ca sa poti sa zici mai mult, trebuie sa le supui ambele mulinete la conditii asemanatoare, eventual sa vezi cat le ia pana maraie:).

  • Razvan (autor) a scris:

    Plutonul e la reducere (300 usd) pe Tacklewarehouse – http://www.tacklewarehouse.com/Team_Daiwa_Pluton_Casting_Reel/descpage-DPLTR.html

    Sunt foarte curios cu ce va fi inlocuit de cei de la Daiwa.

  • semlecangheorghe a scris:

    Cu Pluton…”Digital control”>>>

  • anem a scris:

    Andrei a scris:
    Poate ca la testul in sarcina am avea ceva de spus…. dar nu cred ca are nimeni curajul sa bage o mulineta de spinning la asa ceva… cel putin daca mai vrea sa o foloseasca 🙂 )… poate ramane fara dintisori:)

    hai sa fim totusi seriosi ca nicicare dintre noi nu ne-am nascut ieri. pana acum am folosit in proportie de 95% doar mulinete de spinning cu naluci suficient de mari sau care sa opuna suficienta rezistenta la recuperare si inca nici una nu a ramas fara vreun dinte. la fel si cu pestii … si au fost destui.

    ca e trendy pescuitul cu mulinetele de bait nimeni nu neaga …

    na … ca idee, va citesc cu placere si o voi face in continuare in ciuda faptului ca majoritatea articolelor au tente publicitare foarte puternice …

  • TameraSmall a scris:

    I have checked your website and i have found some duplicate content, that’s why you don’t rank high in google, but there is a tool that can help you to create 100%
    unique articles, search for; Boorfe’s tips unlimited content

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.