Home » Reviews

Daiwa Zillion Crazy Cranker VS Abu Garcia Revo Winch

20 iulie 2013 Un comentariu Scris de andrei

Daiwa este o veterană în construcția mulinetelor low profile performante, în timp ce Abu are un background bine cunoscut în construcția mulinetelor round profile (cutiile de pateu, cum sunt popular numite pe la noi), fiind nou venită pe piața mulinetelor low profile cu destinație dedicată pentru pescuitul la bass. Cu toate acestea, Abu Garcia câștigă din ce în ce mai mult teren în ceea ce privește mulinetele low profile, fiind în prezent cele mai răspândite mulinete de acest tip din SUA.

Zillion Crazy Cranker vs Abu Revo Winch

Zillion Crazy Cranker vs Abu Revo Winch

Ambele pretendente la titlul de cea mai bună mulinetă de crank (pentru voblere portante) sunt lansate pe piața halieutica în 2009, având același scop: pescuitul cu năluci grele, voblere cu portanță mare, raportul mai mic de recuperare surprinzând cu un plus de forță. Abu Revo Winch este deja la a 3-a generație, în timp ce Daiwa Zillion Crazy Cranker a rămas neschimbată în tot acest timp. Abu Revo Winch Gen2 nu suferă modificări majore față de modelul original Abu Revo Winch Gen1, lansat în 2009, singura diferență fiind un upgrade fin la frâna centrifugală, aceasta fiind acum mai sigură și mai ușor de reglat, fără posibilitatea pierderii pinilor frânei centrifugale.

Pentru departajarea celor doi concurenți, am ales șase criterii, și anume: caracteristici, ergonomie, recuperare, putere, lanseu și preț. Aşadar vom avea un meci cu șase runde. Câștigătorul fiecărei runde câștigă un punct, iar învinsul 0. Lupta va fi câștigată de cel care va obține cele mai multe puncte.

 

1. Caracteristici:

Avem de‑a face cu două mulinete low profile din categoria grea pentru pescuitul de apă dulce, care la noi își pot găsi aplicații în pescuitul șalăului, știucii, somnului dar și a altor specii de răpitori de apă dulce. Ambele se pretează pescuitului cu năluci de dimensiuni medii spre mari, de la spinnerbaituri de 5–7 g până la năluci mai portante precum swimbaituri sau voblere care dislocă foarte multă apă, dar și voblerele de tip deep diver, voblerele mari cu barbeta, rotative mari sau spinnerbait‑uri cu palete de proportii. În general, vorbim despre năluci care, la tractare, opun o foarte mare rezistentă și care ar distruge orice mulineta de spinning de greutate asemănătoare in scurtă vreme.

Caracteristici Zillion   Winch
Greutate reala 242 gr. 247 gr.
Greutate tambur 20.27 gr. 22.22 gr.
Diametru tambur 36 mm 35 mm
Latimea interioara a tamburuui 21 mm 22 mm
Fir recup./tura de manivela 53 cm 58,5 cm
Dist. talpa mulineta-lateral 26.5 mm 28.5 mm
Inaltime de la mandrina 42.5 mm 43.5 mm
Lungime manivela 90 mm 105 mm
Rulmenti 6+1 10+1
Capacitate fir 0.32 mm/135 m 0.32 mm/165 m

Ambele mulinete au corpul strunjit dintr‑o singură bucată de metal: aluminiu în cazul Zillionului și aliajul X‑Craftic în cazul Winchului. Aliajul Winchului conferă rigiditate sporită ansamblului și o mai bună aliniere a pieselor componente, dar și o greutate mai mare decât a altor mulinete de profil. Din același material sunt construite și sideplate‑urile din partea angrenajelor la ambele mulinete.

Cântărind cele două mulinete cu tamburii umpluți cu fir Sufix Power Braid de 30 lb am constatat că Winchul este cu 9g peste cele 249g ale Zillionului. O diferență foarte mică, ținând cont că mulinetele fără fir cântaresc 247g pentru Winch, respectiv 242 pentru Zillion. Este evident, chiar și fără a măsura de altfel, că Revo Winch poate înghiții mai mult fir decât Daiwa Zillion.

Tamburul Daiwa Zillion

Tamburul Daiwa Zillion

Tamburul Revo Winch

Tamburul Revo Winch

Tamburul Winch‑ului are o capacitate mai mare decât cel al rivalei sale, respectiv 165 m faţă de 135 m în cazul unui fir monofilament de 0,32 mm. Pentru a întelege în ce se traduc acești metri în plus: Winch‑ul înghite o rolă întreagă de 137 m de Sufix Performance Braid de 30lb, pe când Zillion Crazy Cranker nu.

Mulinetele sunt prevăzute cu rulmenți rezistenți la coroziune HPCR (High Performance Corrosion Resistant ball bearings) pentru Revo Winch, respectiv CRBB (Corrision Resistant Ball Bearings) pentru Daiwa Zillion, dar cu mențiunea că Winchul conține 4 rulmenți în plus față de Daiwa Zillion.

Raportul de recuperare este de 5.4:1 la Winch și de 4.9:1 la Zillion. Din măsuratorile pe care le‑am efectuat a rezultat că cea dintâi recuperează 58,5 cm de fir la un tur de manivelă, cu 5 cm mai mult decât contracandidata sa. Angrenajele ambelor mulinete sunt realizate din alamă, practic indistructibile.

Angrenajele celor doua mulinete sunt foarte asemanatoare (stanga Zillion, dreapta Winch)

Angrenajele celor doua mulinete sunt foarte asemanatoare (stanga Zillion, dreapta Winch)

În privința frânei, Winchul este considerabil mai puternică, cu 13,6 lb în plus, adică 21,6 lbs față de de 9 lbs ai Zillionului. Acest plus de forță vine de la sistemul de frânare CarbonMatrix Drag al Winchului. Singurele momente când am simțit nevoia frânei mai puternice au fost când pescuiam la știuci sârbești în cele mai crâncene agățături, unde una dintre cele mai mari știuci pe care am prins‑o eu a trebuit extrasă cu tot cu copac afară din apă.

Frânele ambelor mulinete permit desfășurarea constantă și fină a firului când acesta este supus tensiunii. Cele două mulinete au sisteme de frânare diferite (centrifugal în cazul Winchului) și unul combinat, centrifugal‑magnetic – Magforce Z la Zillion. Reglarea frânei magnetice la Zillionu se face din exterior, oferind posibilitatea unui reglaj cu 20 de poziții, pe un inel rotativ.

Reglajul franei magnetice la Daiwa Zillion

Reglajul franei magnetice la Daiwa Zillion

Frâna Winchului este mai dificil de reglat, iar asta pentru că accesul la sistemul de frânare se face prin deșurubarea unui șurub plasat pe partea cu manivelă.

Reglajul franei centrifugale la Revo Winchse face acces prin indepartarea capacului lateral

Reglajul franei centrifugale la Revo Winchse face acces prin indepartarea capacului lateral

Accesul la tamburul Winchului este însă mai ușor, putându‑se realiza manual, fără unelte suplimentare. În cazul Zillionului este necesară demontarea capacului lateral prin deșurubarea unui surub supradimensionat, cu ajutorul unei monede.

Ambele sunt prevăzute cu tension knob și star drag cu click, fapt ce permite, cel puțin teoretic, o reglare mai fină și care împiedică posibilele dereglări accidentale.

1.Scor caracteristici Zillion   Winch
Greutate 242 gr. 1 247 gr. 0
Rulmenti 6+1 0 10+1 1
Capacitate tambur 0.32 mm/135 m 0 0.32 mm/165 m 1
Frana – puterea franei de lupta 9 lb 0 21.6 lb 1
Clicking Knob & Star Drag da 1 da 1
Acces la sistemul de franare exterior  1 interior  0
Acces la tambur cu unelte suplimentare  0  fara unelte suplimentare 1
Final  0  3  1                        5

Prin urmare, întrucât este mai bine dotată, Revo Winch preia conducerea în prima rundă.

 

2. Ergonomie

Ambele mulinete sunt comod palmabile și nu pun probleme chiar în cazul unei partide de pescuit desfășurată pe parcursul întregii zile. Multele partide din 2012 confirmă, atât din punctul meu de vedere cât și al lui Răzvan, că aceste mulinete sunt mult mai comode decât orice mulinetă de spinning dintr‑o categorie mai grea. Principala condiție este, totuși, ca pescarul să fie obișnuit cu mulinetele de baitcasting.

Am încercat să stabilim care dintre cele două mulinete este mai comodă, însă nu am ajuns la o concluzie comună. Iar după cum se vede și la măsurători, diferențele sunt insesizabil de mici. Zillionul este mai joasă în porținea de deasupra tamburului, unde se sprijină degetul mare care susține mulineta. De la talpa mulinetei, înălțimea ei măsoară 42,5 mm, pe când Winchul este cu 1 mm mai înaltă. Cea din urmă este însă mai puțin lată, având doar 28,5 mm din mijlocul tălpii până la limita capacului lateral drept, pe când Zillionul măsoară cu 2 mm mai puțin și anume 26,5 mm. Ambele au margini frumos rotunjite. Măsurătorile acestea sunt pur informaționale, diferențele fiind atât de mici încât, la palmare, nu se simte nici o diferență notabilă.

Sus Zillion, jos Winch

Sus Zillion, jos Winch

Manivela Winch‑ului măsoară 105 mm, cu 10 mm mai mult decât a Zillionului. Ambele sunt prevăzute cu knoburi comode, care se învârt ușor, cu amendamentul că Winchul este prevăzut cu rulmenți în knoburi (care se pot schimba oricând), în timp ce Daiwa Zillion are knoburile pe bucșe de plastic, fără posibilitatea de a le putea schimba. La această secțiune nu s‑a putut ajunge la un consens în ceea ce privește ergonomicitatea, din cauza măsurătorilor care diferă foarte puțin. Singura diferență majoră este la manivelă, unde eu prefer manivelele mai lungi, în timp ce Răzvan preferă o manivelă mai scurtă.

2. Scor Ergonomie  Zillion  Winch Z W
inaltime de la mandrina 42.5 mm 43.5 mm    
Latimea mulinetei (masurata de la piciorul mulinetei pana in lateralul ei) 26.5 mm 28.5 mm    
Lungime manivela                      95 mm            105 mm    
Final 1 1

 

3. Rulare

Cele două mulinete sunt extrem de bine legate, fără jocuri în angrenaje sau la manivelă. Ambele rulează fin, însă Winchul pare mai legată, mai fină decât Zillionul, iar asta datorită celor 4 rulmenți suplimentari. De exemplu, la Daiwa Zillion, sidewinder‑ul poate fi dotat opțional cu un rulment, în timp ce Winchul este prevăzut standard cu rulmenți în ambele capete ai sidewinderului (melcul pe care se plimbă inelul care așează firul pe tambur când mulinăm).

Zillion fara rulmenti VS Winch cu rulmenti in ambii capeti ai sidewinderului

Zillion fara rulmenti VS Winch cu rulmenti in ambii capeti ai sidewinderului

Winchul are rulmenți în knoburi, în timp ce knoburile Zillionului sunt sprijinite de bucșe de plastic, care în timp capătă jocuri şi pot duce la necesitatea schimbării intregii manivele, neexistând posibilitatea desfacerii knoburilor.

De asemenea, tamburul Winchului este sprijinit de 3 rulmenți pe ax, în timp ce tamburul Zillionului este sprijinit de doar 2 rulmenți.

Angrenajele interne sunt de aproximativ de aceleași diametre, diferențele fiind foarte mici, atat în privința diametrelor, cât și a grosimilor angrenajelor. După cum am menționat și mai sus, ambele sunt prevăzute cu angrenaje din alamă, care sunt practic indistructibile.

3. Scor rulare  Zillion  Winch     Z  W
Final 0 1

Aşadar, la acest capitol câștigătorul nedisputat este Winch.

 

4. Putere în sarcină:

Ambele sunt mulinete foarte puternice. Nici eu, nici Răzvan nu am găsit în trusă năluci cărora să nu le poată face față. Prin urmare, în cadrul acestui test am recurs la un experiment și mai extrem decât în cazul mulinetelor round profile, Calcutta și Pluton, și anume recuperarea celui mai portant spinnerbait din trusele noastre (mai bine zis din trusa lui Răzvan), recuperat în blană, în curentul „fin“ al Mureșului. O nălucă care ar distruge în câteva ore o mulinetă de spinning, asta dacă s‑ar putea pescui cu acest spinnerbait pe un echipament de spinning.

Nalucile folosite la testarea puterii in sarcina ale celor doua mulinete

Nalucile folosite la testarea puterii in sarcina ale celor doua mulinete

Chiar sunt mari !!! Un spinnerbait custom cu paleta nr.8 si un Mepps Giant Killer Tandem

Chiar sunt mari !!! Un spinnerbait custom cu paleta nr.8 si un Mepps Giant Killer Tandem

Ca o paranteză, trebuie să spunem că înainte de a testa cele două mulinete, le‑am demontat pentru a le curăța. Inițial, din cele citite pe internet și ca o prima impresie, am fi crezut că Winchul va caștiga această subcategorie, iar asta din cauza manivelei mai mari și a faptului că pare mai robustă. Pe apă însă, am avut o surpriză neașteptată. Zillionul, cu al său raport de recuperare de 4.9:1, comparat cu 5.4:1 al Winchului, ne‑a permis să recuperăm spinnerbaitul mult mai ușor. Într‑adevăr, dacă recuperam cu Winchul la fel de repede ca și cu Zillionul, din cauza excesului de 5,5 cm de fir recuperat per tură de manivelă, spinnerbaitul avea tendința să iasă din apă.

Considerând că ne interesează strict puterea în sarcină și nu viteza de recuperare, acest test este câștigat clar de Daiwa Zillion.

Putere in sarcina Zillion   Winch     Z
 W
Masurata cu un spinnerbait custom, avand paleta de marimea nr.8 şi un Mepps Giant Killer Tandem 1 0 1 0

 

5. Lungimea lanseului

Pentru a testa capabilitățile fiecărei mulinete din punctul de vedere al lanseului, am ieșit pe stadionul Colegiului Național Moise Nicoară, însoțiți de Adrian Șpiac și Adelin Avram, unde am înfipt țăruși în pământ din 5 în 5 metri și ne‑am pus pe treabă.

Din 5 in 5 metri

Din 5 in 5 metri

De data aceasta am folosit o lansetă custom, de 7’ (2,14 m), din clasa de putere heavy, dedicată pescuitului cu voblere mari și portante, montată pe un blank MHX CB847-Blend, cu o putere de 12–25 lb și 1/2–1 3/8 oz, cu care am executat mai multe lanseuri cu lesturi de 6 g, 10 g și 13 g (este greutatea reală a plumbilor de offset de 1/4 oz, 3/8 oz și 1/2 oz).

Condițiile meteo, de această dată au fost favorabile, chiar dacă temperatura era ușor sub 0 grade. Am început cu Revo Winch. În privința reglajelor a fost relativ simplu. Am activat unul din cei 6 pini ai frânei centrifugale, iar la lestul de 6 g am strâns puțin tension knobul. Doar atât cât era necesar. Pentru lesturile mai grele, cele de 10 si 13 g, pur și simplu am detensionat tension knobul, nefiind nevoie să mai fac alte ajustări.

Cu Daiwa Zillion am lansat cu frâna magnetică setată pe 7,5 pentru lestul de 6 g, pe 6 pentru lestul de 10 g și pe 4,5 cu lestul de 15 g. În toate cazurile am reglat knobul la minim, atât cât să nu joace tamburul în lateral.

După cum se vede și în tabelul cu lungimile măsurate, Zillionul a lansat mai departe cu toate cele 3 lesturi. În schimb, pentru a obține efect maxim, este nevoie de ajustări suplimentare din frâna magnetică, care este ajustabilă din exterior. Cu lestul de 6 g, se observă o diferență de 1,1 m pentru media celor 5 lanseuri efectuate. Până aici, nu‑s diferențe notabile. Cu lestul de 10 g, diferența este de 1,3 m, pentru media celor 5 lanseuri efectuate. Tot o diferentă mică. Chiar putem spune că lungimile lanseurilor sunt asemănătoare, diferențele fiind insesizabile în pescuitul de zi cu zi. Abia la lestul de 13 g încep să se vadă cu adevarat diferențele între cele două mulinete, Zillionul lansând cu aproape 10% mai mult decât Winchul, și anume 56,2 m, comparat cu 51,6 m.

Lungimea lanseului Zillion   Winch
6 gr. 37,5 m 37 m
36 m 35 m
35,5 m 36 m
38 m 34 m
36 m 36 m
10 gr. 47 m 48 m
50 m 47 m
47 m 47 m
50 m 46 m
48 m 47,5 m
13 gr. 58 m 51 m
57 m 50 m
56 m 51 m
55 m 53 m
55 m 53 m

Concluziile sunt clare, Zillionul lanseaza mai departe cum, de altfel, ne și așteptam din moment ce tamburul este mai ușor comparat cu tancul de Winch, care înghite o rolă întreaga de Performance Braid de 30lb. Diferența de de 5,5 g când tamburii sunt încărcați este suficient de mare ținând cont că reprezintă aproape 20% din greutatea tamburului cu fir al Zillionului.

Un alt aspect pentru care apare această discrepanță în lungimea lanseului este că tamburul Winchului este suportat de 3 rulmenți, atât în timpul lanseului cât și în timpul recuperării, față de cei doi rulmenți cu care suntem obișnuiți la restul mulinetelor. Diferențele în lanseu nu sunt foarte mari și nu cred că diferența de lungime se datorează „superiorității“ sistemului de franâre magnetic, care în testul anterior, în lupta dintre Pluton și Calcutta, s‑a dovedit a fi de‑a dreptul inferior. Același lucru s‑a evidențiat și în alte teste pe care le‑am efectuat, în care mulinete precum Shimano Curado sau Scorpion lansează mai departe decât Daiwa Zillion.

Distanta medie a lanseului Zillion   Winch      Z   W
6 gr. 36,6 m 35,6 m    
10 gr. 48,4 m 47,1 m    
13 gr. 56.2 m 51.6 m    
Final 1 0

 

6. Preț

Nu sunt printre cele mai scumpe, dar nici ieftine nu sunt. Dacă în urmă cu doi ani, pentru un Zillion Crazy Cranker scoteam 269.99 $ din buzunar, acum este disponibilă la prețul de 319.99 $, iar asta în SUA. Abu Revo Winch a fost disponibilă pentru vânzare la prețul recomandat de 199.99 $, dar acum, pentru cei care au răbdare să o caute, Winchul Gen2, se poate găsi chiar și la 159.99 $, dar tot în SUA. Diferența de preț este probabil dată de țara de manufacturare ale celor două: Made in Japan pentru Zillion, față de Made în Korea pentru Winch. Dar diferențele la nivel constructiv și caracteristici sunt, de asemenea, în favoarea Winchului. Ne‑am fi așteptat ca pentru diferența de preț să fie cel puțin la fel de atractive ca și caracteristici, dar nu este așa.

Acestea fiind spuse, diferența de preț este destul de mare, având și aici un câștigător detașat, și anume Revo Winch.

 

7. Concluzii

După cum cifrele dictează, iar singurele zone unde Daiwa Zillion surclasează Winchul sunt lanseurile (unde diferențele sunt atât de mici încât aproape că nu merită menționate), și la puterea în sarcină, unde Zillionul pare considerabil mai puternică decât Winchul, datorită diferenței foarte mari în raportul de recuperare, fiind în prezent mulineta low profile cu cel mai mic raport de recuperare de pe piața halieutică, este evident că avem un câștigător: ABU REVO WINCH, care câștigă la mustață cu 4 la 3, diferențele notabile găsindu‑se la nivel de preț, caracteristici și finețea în recuperare.

Ca o concluzie, Winchul este mai rafinată decât Daiwa Zillion, în special datorită numărului impresionant de rulmenți, care se regăsesc în knoburi, dar și în ambele capete ale sidewinderului. Pe cât de rafinată, pe atât de puternică este și frâna Winchului, care poate fi setată încât să ducă mai mult decât dublu în comparație cu frana Daiwei.

La capitolul ergonomie, fiind probabil mai subiectivi, diferențele sunt foarte mici la măsurători, iar asta ne‑a făcut să concluzionăm că ambele sunt la fel de confortabile pentru pescuitul excesiv.

La putere în sarcină avem de‑a face cu un cuțit cu două tăișuri și depinde de cât de încet accepti să recuperezi naluca. Dacă ești un cranker hardcore și vrei o mulinetă care să pară că orice vobler vine ușor prin apă, atunci Zillionul este cea mai bună alegere. În schimb, daca ești în căutarea unei mulinete universală, cu ajutorur căreia să poți pescui cu năluci portante dar să recupereze ceva mai mult fir, atunci Winchul este alegerea cea mai bună. Cert este că diferența de putere în sarcină între cele două este notabilă, dar, în momentul în care mulinam cât puteam de repede cu Winchul, spinnerbaitul din test avea tendința să iasă din apă. În aceleași condiții, Zillionul nu genera acest effect. Evident, fenomenul are ca potențială cauza și cei aproape 5,5 cm de fir recuperați în plus față de Revo Winch.

La lungimea lanseului, Zillion este stăpân pe situație, dar dacă ne uitam atenți în tabel, diferențele nu sunt atât de izbitoare și sesizabile. Doar la greutăți ceva mai mari de 10 g încep să se simtă ceva diferențe.

La capitolul preț, nu mai are sens să dezbatem, ținând cont că Zillionul este cu cel puțin 50% mai scumpă decat Revo Winch, diferența de peste 100 $ nefiind deloc neglijabilă.

Un Comentariu »

  • semlecangheorghe a scris:

    Cel mai tare test comparativ,pe care l-am citit pina acum.Tot ce scrie despre winch,corespunde perfect cu realitatea de pe apa..zic asta ,ca unul ce il pescuieste de aproape 2 ani..

    Inca odata felicitari pentru obiectivitatea testului..

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.