Home » Do It Yourself

IMX SJR844 dezbracat la f.ndu gol

1 decembrie 2010 9 Comentarii Scris de andrei

Iesirea WSB in Delta Dunarii s-a lasat cu o relevatie pentru Razvan, o relevatie pentru eterna intrebare: “A fi bait sau a nu fi bait? Ia zi Loomise… cum vrei sa te reincarnezi?”. Raspunsul a fost clar, dupa prima zi de pescuit… asta nu e bun de spin… tre facut de bait.

Sa fie casting, o sa  nu fie casting?!

Sa fie casting, o sa nu fie casting?!

Mie imi era destul de limpede cine avea sa faca efortul… in a-i dezbraca lanseta. EU!… rodbuilderul sau favorit. Prima zi a avut revelatia, a doua zi a inceput sa-si umple mintea cu fel si fel de fantezii… Eva?! Pluta? Carbon? Metal? Aur? Argint?… Oricum detaliile acestea nu conteaza acum. Acum singurul lucru important este cum dezbracam lanseta in asa fel incat sa nu ramana nici urma de ce-a fost inainte. Dupa specificatiile clientului… ca de la fabrica sa iasa blanku.

La prima vedere pare simplu, dar… vorba vine: “Usor de zis, greu de facut!”.

Gata cu palavrageala. Trecem la etapa de documentare. Cercetam pe www.rodbuilding.org si pe www.tackletour.com cum sunt construite lansetele/blankurile IMX. Dupa cateva minute de cercetare imi confirm ca este asa cum tineam minte si eu si Razvan. Nu are nici un fel de topcoat. Nu era chiar asa… are un strat foarte fin de protectie, irelevant de fin, dar suficient cat sa ma faca sa-mi petrec ceva mai mult timp cu Loomis(a).

Ne-am documentat. N-a durat mult. Acum sa vedem de ce unelte avem nevoie:

  • Uscator √
  • Cutit √
  • Cutter √
  • 1 bucata lanseta G.Loomis IMX SJR844 √

1. Stapanul inelelor – Fuji Alconite

Inelele Fuji Alconite erau matisate cu ce cred eu ca era ata de grosime C. Parea mai groasa decat ata pe care o folosesc in general (Size A – thread). Inainte de a va lansa cu lama cutterului in matisaj incercati sa va dati seama in ce directie trebuie desfacut matisajul, in asa fel incat dupa ce ati prins de un capat de ata sa puteti sa desfaceti tot matisajul. In acest caz nu mi-am putut da seama de directie, pentru ca era ata de o singura culoare, netratata cu Color Preserver, asa ca a trebuit sa ghicesc.

Incalziti bine cu uscatorul, dupa care infigeti lama cutterului la baza inelului (unde intra inelul in matisaj). Desfaceti intr-o directie, in speranta ca e cea potrivita. Daca nu e cea potrivita mai faceti o incizie si desfaceti in cealalta directie, pana prindeti un capat de la care sa desfaceti tot matisajul. Mai simplu zis decat facut.

Incepeti cu o incizie chiar la baza inelului.

Incepeti cu o incizie chiar la baza inelului.

Desfaceti un capat de ata de la care sa desfasurati tot matisajul.

Desfaceti un capat de ata de la care sa desfasurati tot matisajul.

Cam asa arata... dupa.

Cam asa arata... dupa. ORIBIL!

Am reusit sa dam inelul jos, si toata ata matisajului. Observam o portiune grosolana de epoxy tare ca piatra. Nu disperam.

Ramasite grosolane de epoxy
Aici intervenim fie cu cutterul, fie cu un alt cutit. N-am gasit inca o bucata de plastic care sa faca fata mai bine provocarii. Eu am folosit dosul lamei de la cutter, unde face un unghi drept, dar nu e taioasa, ci doar usor ascutita. Cu acea parte riscam cel mai putin sa ciobim blankul. Revenim la foenul din dotare si incalzim portiunea cu epoxy, dupa care purcedem la indepartarea epoxyului cu ajutorul lamei de cutter/cutit tinuta la un unghi ascutit pentru a nu ciobi blankul. Veti observa ca in momentul in care ajungeti la blank, din cauza duritatii acestuia, nu veti mai inlatura material. Inseamna ca in portiunea respectiva nu mai este epoxy.

Atentie! Atentie! Atentie!!!!!

Atentie! Atentie! Atentie!!!!!

Atentie! Atentie! Atentie!!!!!

Atentie! Atentie! Atentie!!!!!

Lucrati cu grija si ramane curat ca lacrima.

Lucrati cu grija si ramane curat ca lacrima.

Repetati procedeul si la restul inelelor. Dupa ce va intrati in mana nu dureaza atat de mult. Va recomand sa incalziti de mai multe ori rasina ce ramane in urma inlaturarii inelului, pana reusiti sa o indepartati pe toata. Dupa ce am inlaturat epoxiul de la toate inelele demontate m-am folosit de un smirglu cu duritate de 800, dupa care unul de 1000(umed)pentru a uniformiza blankul. Acesta va inlatura si finisajul extrem de fin de pe blank. (nu va recomand sa procedati la fel la alte blankuri vopsite – s-ar putea sa fiti nevoit sa inlaturati toata vopseaua de pe blank).

2. Provocarea no.1. Putem pastra inscriptia cu logoul G.Loomis?
Razvan m-a rugat sa fac tot posibilul sa pastram inscriptia de pe lanseta. Nu de alta, dar isi doreste foarte mult un Lipstick de la matagi pe blank (o sa dau explicatii referitoare la lipstick in urmatorul articol), pe care n-avem cum sa-l montam decat daca dezbracam tot blankul de epoxy si alte componente. I-am spus clar ca doar o minune va face sa ramana logoul pe blank. Sa vezi… minune am si primit. Se pare ca Loomis in loc sa foloseasca decaluri isi inscriptioneaza direct blankurile. Nici ca se putea mai bine.

La fel. Inainte de orice, incalzim rasina epoxidica, pentru a o inmuia (nu este cuvant compus), inlaturam primul matisaj (asemeni pozelor), pentru a avea un punct de pornire, dupa care incalzim si iar incalzim cu uscatorul de par. Eu aici mi-am folosit unghia din dotare pentru a inlatura rasina de deasupra logoului, pentru a fi sigur ca nu fac vre-o prostie. Merge mai greu, dar ce e sigur e sigur. Dupa ce am lnlaturat epoxiul de deasupra inscriptionarii, restul rasinii am inlaturat-o cu ajutorul cutterului.

Matisajul de la baza mandrinei a fost inlaturat asemeni matisajului de la inele. Foarte mare grija aici.

Matisajul de la baza mandrinei a fost inlaturat asemeni matisajului de la inele. Foarte mare grija aici.

MINUNE!

MINUNE!

3. Inlaturarea plutei
Aici am fost ceva mai agresiv cu lanseta. Fiind probabil cea mai usoara etapa. Dupa ce ati indepartat winding checkul de vinil va infigeti la propriu in pluta. Sub pluta se afla un strat “protector” de epoxy destul de serios pentru a nu ne face foarte mari griji cum ca vom taia si blankul in procesul de inlaturare a plutei.

Taierea winding checkului de vinyl

Taierea winding checkului de vinyl

Winding check indepartat, pluta la remat

Winding check indepartat, pluta la remat

Fara mila, dar totusi... putina atentie

Fara mila, dar totusi... putina atentie

Butt Cap-ul de vinyl este foarte usor de taiat si indepartat

Butt Cap-ul de vinyl este foarte usor de taiat si indepartat

Asa arata dedesupturile butt cap-ului de vinyl.

Asa arata dedesupturile butt cap-ului de vinyl.

Mandrina e in plus... Ma intreb de ce-i spune Super Sticker (super lipicioasa)?!

Mandrina e in plus... Ma intreb de ce-i spune Super Sticker (super lipicioasa)?!

4. Mandrina Super Sticker…Greu de gasit, greu de ucis 🙂
Aici isi intra in drepturi depline ceea ce americanii numesc Dremel. Nici o alta unealta nu-si va face treaba mai eficient, cel putin nu in cazul de fata. Mandrina Super Sticker, chiar daca pare o mandrina simpla, este compusa din mai multe elemente, ceea ce o face foarte greu de indepartat, mai ales considerand proximitatea acesteia fata de blank. 1-2mm despart blancul de peretii mandrinei. Cu ajutorul frezei executati o sectionare de-a lungul mandrinei, cel mai bine, exact acolo unde exista deja santul pe care aluneca filetul cu care se strange mulineta. Dupa taiere aplicati metoda “infige surubelnita”… care va ajuta sa desfaceti mandrina mai departe. Daca din prima nu functioneaza, incercati sa taiati in partea opusa a despicaturii curente si reluati pasii cu surubelnita. Continuati pana reusiti sa indepartati mandrina. Aveti foarte mare grija atat la cum manuiti surubelnita cat si la cum manuiti minifreza.

Pregatiti minifreza... Super Sticker e ca SuperGlue

Pregatiti minifreza... Super Sticker e ca SuperGlue

Taiati de-a lungul mandrinei, dintr-un capat in celalalt

Taiati de-a lungul mandrinei, dintr-un capat in celalalt

Smecheria cu surubelnita

Smecheria cu surubelnita

Va spun eu de ce-i spune Super Sticker.... Usor de montat... Foarte greu de demontat:(

Va spun eu de ce-i spune Super Sticker.... Usor de montat... Foarte greu de demontat:(

In sfarsit

In sfarsit

Cine vrea niste resturi de Loomis.... ma gasiti la 074...3437

Cine vrea niste resturi de Loomis.... ma gasiti la 074_ _ _3437

Dupa ce ati indepartat si de aici restul de epoxy de pe blank, cu ajutorul uscatorului de par si a unui cutter “profesional”, cu ajutorul unui smirglu de 800 puteti sa incepeti sa slefuiti blancul, pana nu se mai vad urme de epoxy. Pentru a duce la bun sfarsit treaba, un smirglu de 1000-1200, umezit ar trebui sa va ajute sa finalizati treaba.

Dupa slefuire si finisare, curatati foarte bine blancul, cu alcool sanitar sau etilic. Va trebui sa-l stergeti de mai multe ori, pana nu mai ramane nici o urma pe carpa, servetel sau vata… in functie de ce utilizati ca sa stergeti blancul.

Metoda descrisa mai sus poate fi aplicata oricarei lansete. Aviz celor care vor sa dezbrace o lanseta vopsita… veti fi nevoiti sa inlaturati toata vopseaua, daca nu cumva doriti sa montati inelele exact acolo unde au fost cele vechi. Inlaturarea vopselei se va face cu ajutorul aceluiasi cutter/lama de cutit cu care ati operat si la indepartarea epoxiului de pe inele.

Dupa cateva ore de chin… blancul este pregatit pentru componentele de la Matagi:). Dac-ar vedea Gary Loomis s-ar zvarcoli in somn de durere.

Zici ca n-ai fost niciodata lanseta...

Zici ca n-ai fost niciodata lanseta... Exact cum te-a dorit Razvan!

9 Comentarii »

  • Razvan a scris:

    La distrus te-ai descurcat foarte bine. Vreau sa vad ce pui in loc ! 😀

  • giani a scris:

    Te rog cu winding check-uri incrustate cu cristale Swarovski si dunga mov, altfel na-i facut nimic tovarase .

  • Razvan a scris:

    Aaa, nuuu. Am ales o varianta fara acele fake diamonds. Cu anumite accente aurii, cam striente pentru gustul unora, dar o sa vedeti ca va fi pisda !!! 😛

  • Florin a scris:

    cred ca o sa arate bine cand o sa fie gata

  • doru a scris:

    Sa vad daca am inteles corect:
    cu Dremel-u ”fantezi” mandrina si dup-aia ii faci un ”patisaj”. Cu mula?

  • andrei (autor) a scris:

    Doru… Ce vroiai sa spui!? :))

  • doru a scris:

    citam

  • G.Loomis SJR844 IMX. Ceva mai mult decat un facelift | WSBTEAM - Pescuit la rapitori a scris:

    […] s-a descurcat Andrei la „dezbracarea” blankului, ati putut citi intr-un articol anterior,”IMX SJR844 dezbracat la f.ndu gol“, asa incat nu ne ramane decat sa vedem ce a pus in […]

  • Linkuri utile rodbuilding, lurebuilding... - A.Sava Custom a scris:

    […] IMX SJR844 Dezbracat la f.ndu gol […]

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.