Home » Do It Yourself

Rodbuilding – Matisarea inelelor

1 martie 2011 20 Comentarii Scris de andrei

De ce trebuiesc pregatite inelele pentru matisat?


Ce probleme au? De ce nu sunt bune asa cum le cumparam?

Daca incercati sa le matisati asa cum le primiti din fabrica/furnizor sau de la magazin veti avea dificultati la urcarea cu matisajul chiar la baza piciorului inelului.

Se observa clar ca daca asezati un inel nou nout pe blanc exista o discontinuitate vizibila intre blanc si talpa inelului. O discontinuitate care va ingreuna matisarea. Mai mult decât atât, poate sa strice aspectul final al matisajului, ramanand spire despartite chiar la baza inelului.

Mai pe scurt! Nu este voie sa existe discontinuitati intre blanc si inceputul piciorului inelului, pentru a putea matisa fara obstacole, in asa fel incât sa avem un matisaj continuu fara ruperi de ritm.
Ca sa pregatim inelul avem nevoie de o o pila. Fie ca este pentru ascutit cârlige sau cutite. Eu prefer sa folosesc un dremel utilizat de bijutieri sau de hobbyisti pentru operatiuni mai finute. Exista pile de diferite granulatii care pot fi folosite cu aceste “mini bormasini”.
In imaginile atasate observati cel mai bine forma finala in care trebuie sa ajunga inelul, de fapt piciorul inelului.

Inel cu talpa pilita

Inel cu talpa pilita

Matisatul
Exista diferite metode folosite pentru matisat. Diferite aparate si scule. Pentru primele lansete pe care le-am facut am folosit un suport improvizat care necesita maxim 2 ore de munca cu materialele necesare, alaturi de un tensor folosit pentru legat muste. Altii au improvizat cutii de carton decupate pentru a putea matisa. Iar pe post de tensor o carte mai sanatoasa, cu ata de matisat prinsa intre pagini pentru a crea tensiunea necesara. Cu putina imaginatie se pot improviza tot felul de asemenea dispozitive care sa va ajute.

Primul meu matisor improvizat cu ce aveam la-ndemana. Nu arata bine, dar presteaza:)

Primul meu matisor improvizat cu ce aveam la-ndemana. Nu arata bine, dar presteaza:)

Cu un aparat de matisat profesionist totul trece intr-o alta dimensiune oferind alte perspective, facilitand foarte mult munca.
Pe lânga “aparatura” pentru matisat mai avem nevoie si de câteva unelte, extra. O sula (fara interpretari cu conotatii s..uale), un cuter sau niste lame foarte ascutite si un burnisher (e numit de americani, si nu are nici o legatura cu cuvantul burnis=deveni lucios). Burnish-erul este folosit pentru a aseza matisajul la final(observati ultima imagine), pentru a inlatura spatiile goale dintre spire, pentru a egala distanta dintre ele. Puteti folosi orice pix din plastic sau chiar metal care are corpul fin(lucios). Dupa ce matisati trebuie doar sa frecati cu putina presiune intreg matisajul, cu miscari de stanga dreapta.
Ce trebuie stiut atunci cand matisati? Firul tensionat trebuie sa aiba un mic unghi inspre baza matisajului pentru ca spirele sa se aseze cât mai bine, apropiat una langa cealalta.

Accesorii suplimentare pentru matisat

Accesorii suplimentare pentru matisat: sula, cutter, burnisher

Imaginile vor vorbi in locul meu. Pentru a intelege cât mai bine ma voi folosi si de ilustratiile din catalogul celor de la Fuji Tackle.

Inceputul matisajului. In ilustratie se vede clar cum vin incalecate spirele, iar in imagine observati ca eu am lipit capatul firului cu banda adeziva, usurându-mi munca. Dupa ce ati incalecat capatul firului de matisaj de 3-4 ori puteti desprinde capatul atei de blanc.

01

01

Mai invartiti blancul de 4-6 ori si puteti taia surplusul de ata. Cel mai bine este sa taiati perpendicular pe blank ca sa nu va ramâna mustati. Folositi cutite/lame/cuter foarte ascutite si aveti grija sa nu aplicati foarte multa forta când taiati perpendicular pe blanc.

02

02

Continuati sa matisati pâna ajungeti aproape de banda adeziva cu care este asigurat inelul. Inlaturati banda si continuati matisajul pâna mai aveti aproximativ 8-10 spire pâna la capatul piciorului inelului.

03

03

Folositi o bucata de 10-15cm de ata (eu prefer un fir textil pentru pescuit, mai subtire pentru ca am garantia ca nu mi se va rupe in momentul in care doresc sa trag capatul atei pe sub spire) indoita la mijloc pe care o inserati ca si in imagine.

Matisati peste bucla inca 8-10 spire pâna la capatul piciorului inelului.

04, 05, 06, 07

04, 05, 06, 07

Taiati ata.

Inserati capatul in bucla formata.
Trageti cu ajutorul buclei capatul de ata pe sub spirele formate. Preferabil ca acest lucru sa se intâmple pe partea opusa a blancului decât cea pe care se afla inelul. Sa nu cumva sa trageti capatul de ata pe lânga piciorul inelului pentru ca o veti lua de la capat cu matisajul.

Taiati la fel ca si inainte, cu atentie sa nu va ramana firicele iesite sau scamosate pentru ca veti avea probleme la lacuire.

08, 09

08, 09

Pentru pozitionarea inelelor puteti incepe sa luati ca si referinte urmatoarele linkuri:

Dă clic pentru a accesa p33.pdf

Dă clic pentru a accesa p34.pdf

Dă clic pentru a accesa p35.pdf

Dă clic pentru a accesa p36.pdf

Dă clic pentru a accesa p37.pdf

20 Comentarii »

  • semlecangheorghe a scris:

    Numai bine pica articolul asta ca eu acuma o sa-mi fac un ultralight.Ma gindesc cu goaza la matisarea inelelor alora minuscule de pe virf….

  • Razvan a scris:

    Mult m-a mai injurat Andrei cand am venit cu ideea sa imi puna inele micro pe Avidul acela UL… 😛
    Intelegi acum de ce. 😀

  • andrei (autor) a scris:

    Eu inteleg :))…. daca nu le faci insertii metalice sau de alte culori… poate scapi fara injuraturi :)… daca vrei insertii… pregateste-te sa sudui….

  • Adrian a scris:

    Nu e prea riscant sa se taie ata de matisaj direct pe blank?

  • Andrei (autor) a scris:

    Nu!, pentru ca uneltele sunt foarte ascutite si ata se taie instant… nu apuci sa aplici forta pe lama pentru a taia, in asa fel incat sa avariezi blancul.

  • Ionut a scris:

    Salut Andrei.Am o mulineta de cast Daiwa Sol si as vrea sa imi fac un bat pentru ea,de salau.Pescuiesc de obicei de pe mal,la jig si as vrea sa te intreb ce lungime si ce gramaj mi-ai recomanda.Ce caracteristici sa aibe blankul?

  • Andrei a scris:

    Nu cred ca blankul trebuie sa ti-l alegi in functie de mulineta…. Ci in functie de necesitatile tale in pescuit. Am pescuit cu daiwa sol cu jiguri de la 2-3grame pana la jiguri de 60 grame, cu spinnerbaituri, oscilante si cu voblere normale cat si deepdiver…intradevar nu este cea mai puternica mulineta de bait… Dar poti sa faci ce vrei cu ea la urma urmei… Oricum va rezista mai mult decat orice mulineta de spinning 🙂

  • Ionut a scris:

    Vreau sa incerc sa-mi fac o lanseta de cast pt ea,dar nu stiu ce lungime sa aleg.E un impediment ca o lanseta de cast sa fie mai lunga de 2,10 m?Caci pescuind mai mult de pe mal,mai utila este o lanseta mai lunga.

  • Andrei (autor) a scris:

    sunt care folosesc de exemplu daiwa sol pentru flipping, cu lansete de 7’6″…. nu ar trebui sa fie un impediment mulineta in alegerea lungimii lansetei.

  • ionel a scris:

    multumesc mult de mare ajutor miai fost

  • Ady a scris:

    Salutare zi-mi si mie te rog exista in Romania vreun magazin de unde iei materialele, ex. ata de legat, epoxy, etc.

  • Linkuri utile rodbuilding, lurebuilding... - A.Sava Custom a scris:

    […] Matisarea inelelor […]

  • bogdan a scris:

    Salutare! Va scriu vis-a-vis de matisarea inelelor, respectiv suport ptr matisat..
    Nu neg ca ar fi inutil dar in cazul in care “reparam” un bat si schimbam 2-3-4 inele, eu zic ca putem face asta direct din mana. Cat despre impingerea spirelor, mi se pare o nebunie! Daca esti foarte atent nici nu ai nevoie decat maxim, o trecere a unghiei peste matisaj(ma refer strict la cateva inele nu la cateva bete de facut..)
    Consider foarte util acel aparat de invartit betele dupa ce aplici rasina..
    Mie mi se pare cel mai greu sa pregatesti blank-ul decat sa ii atasezi cateva inele dar in fine, parul imi albeste cand invart blank-ul sa se usuce catusi de putin rasina:))
    Fire intinse sa aveti!

  • alex a scris:

    Ms.Excelent tutorial!Tocmai am terminat prima mea matisare 😀 inca 2 si mandrina e gata de rasina.Multumesc!

  • alex a scris:

    Gata mandrina 😀 arata ca din magazin

  • Cristi a scris:

    Salutare, Andrei…

    M-am apucat şi eu de curând să-mi schimb nişte inele la nişte beţe de spinning, la câteva match-uri şi de curând am făcut câteva tele-match-uri “cap-coadă”… mandrină, inele, hook keeper, etc…
    DAR am întâmpinat o “mică-mare” problemă cu lacul aplicat după matisarea inelelor. Folosesc Flex Coat High Build şi îmi rămân uneori nişte bule mici… nu multe, dar deranjante… Crezi că dacă trec la Flex Coat Lite Build aş scăpa de problema asta ? Care este diferenţa dintre cele două şi pe care mi-l recomanzi ?
    De ce rămân acele mici bule de aer în lac ? Cu ce greşesc de rămân acolo ?
    Şi cel mai important, cum să fac să scap de ele ?

    Mulţumesc mult !

  • A.Sava a scris:

    Salut…

    Nu stiu sa-ti raspund la intrebare, pentru ca nu stiu cum dai cu epoxy, ce indemanare/dexteritate ai, ce pensule folosesti, cat timp iti ia, sau alte detalii, si nici nu m-ar ajuta sa-mi explici…

    Fiecare rodbuilder pe care-l cunosc are tehnica lui proprie, la care a ajuns prin experimente si concluzii proprii… daca faci 1-2 lansete, si nu ai experienta de fel in a lucra cu rasini epoxidice, este foarte greu sa obtii rezultate excelente… Cred ca e singurul aspect din rodbuilding la care ajungi sa te perfectionezi doar prin experienta, adica trebuie sa faci cat mai multe ca sa ajungi la niste concluzii pentru felul in care lucrezi tu… nu cred ca poate sa-ti explice cineva in cuvinte cum sa faci sau ce sa faci sa obtii acele rezultate.

  • Cristi a scris:

    Ok,
    Mulţumesc mult…
    Nu am mai lucrat cu epoxi, dar mă interesează motivul general… cauza pentru care rămân bule de aer în matisaj… şi cum aş putea elimina… poate amestec răşina prea repede, poate prea mult – 8-10 minute, poate o torn prea repede pe farfurioara de aluminiu… nu ştiu…
    Pensulele sunt cele de unică folosinţă de la Flex and Coat.
    Am văzut că unele persoane dau cu feonul peste lac după ce-l aplică… nu înţeleg cu ce ar ajuta… ai idee ?

    Mulţumesc !

  • A.Sava a scris:

    Se poate folosi o bricheta anti vant… faci explozii de flacara, nu stiu cum altfel le-as putea numi.

    Poate iti ia prea mult timp sa dai cu rasina, poate amesteci prea mult, sau prea mult timp… Poate depinde de foarte multi factori.

    Nu am mai lucrat cu Flex Coat high build de cand m-am apucat de rodbuilding, asa ca nici nu mai tin minte cum se face, cat e de vascoasa… am incercat mai multe branduri pana am gasit ce mi se potriveste mie personal…. De aia zic, ca doar experimentand poti sa vezi de ce faci bule, si cum sa scapi de ele… In nici un caz nu-ti recomand foenul… umpli rasina de scame si praf.

  • Cristi a scris:

    Ok,
    Mulţumesc foarte mult pentru explicaţii.
    Cu feonul m-am lămurit… 🙂
    Acum trebuie să încep să mai fac teste pe beţe vechi şi să văd care e varianta optimă.
    Mulţumesc mult încă o dată !
    O seară bună !

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.