MEGABASS Custom?
Razvan la Valea Argovei, mansa a doua dupa fluier: “Tre sa-mi tomnesti Megabassu!” Pai ce are? “Era sa-mi rup mana cu el” :O… Cum?! “Nu vezi ca aproape ca nu are rear grip?! In ce sa-l sprijin… Asta e pentru stiluri japoneze. Am dat teapa la un salau si manerul prea scurt mi-a fugit de sub antebrat.”
Adevarul este ca nu degeaba ii spune Megabass Sight Fisher, fiind conceputa in special pentru pescuitul de pe mal la vedere, unde este nevoie de o lanseta foarte manevrabila, implicit cu grip mai scurt, in acest caz nepotrivit pentru aplicatia Jigging la salau din barca. Actiunea blancului este una progresiva care nu permite dezgatarea prematura a salailor, in special in concursuri, fiind prima alegere pentru pescuitul pe lacuri cu jiguri mai usoare (vorbesc dpdv a lui Razvan).
Inainte de toate luam masurile, asemeni unui croitor. Tubul de grafit sau carbon de la split grip are 15mm diametru exterior. Rasfoim scurt in catalogul Matagi si gasim tuburi de carbon cu diverse paternuri de impletitura cu acelasi diametru. Din trecut stiu ca “saiba” argintie de deasupra “butoiasului” de EVA seamana leit cu o alta piesa de la Matagi, ba mai mult se potriveste perfect pe un “butoias” de EVA asemanator (o idee mai mare)tot de la Matagi. Mai rasfoim si gasim un winding check auriu in caz ca trebuie mascata portiunea de sub mandrina (unde avea sa se termine tubul de carbon).
Butoias EVA: EBL (pagina 58 catalog 2010) – Partea posterioara a gripului
- Saiba metalica cu extrudari asemanatoare Megabass: D16-VF (pagina 73 catalog Matagi 2010) – deasupra butoiasului de EVA
- Windin check auriu: D16-FR – I.D. 15Mm (pagina 72 catalog Matagi 2010) – sub mandrina
- Tub carbon impletit cu insertii aurii, pentru ca se “pasaleste” mai bine cu accentele aurii de pe blank: G-MC50-15 (pagina 64 catalog Matagi 2010) – va constitui portiunea de split grip
Pentru a vedea daca e ceva sub tubul de la split grip al Megabassului trebuie taiat split gripul pe undeva. Incerc mai spre capatul gripului ca sa nu stric piesele metalice si ca sa vad la ce ar trebui sa ma astept (ma intereseaza in principiu pana unde se continua blancul lansetei). Nu-mi ia mult sa-mi dau seama ca blancul lansetei se continua pana undeva in mandrina, gripul fiind o extensie asa ca tai in final exact unde se termina mandrina.
Abia acum vine greul, cand observ cu ce mi-a ramas sa lucrez. Trebuie sa gasesc o extensie foarte rigida care sa intre in butt-ul lansetei. Noroc ca mai am lansete rupte pe acasa. Am gasit o bucata de grafit, o tai in asa fel incat sa ajunga pentru intreaga sectiune de grip.
Dupa cum se vede am umplut-o cu banda adeziva pe post de arbori. Intradevar ingreuneaza ansamblul, dar nu poate avea efecte negative, greutatea situandu-se in spatele mandrinei. Ba mai mult ajuta la echilibrarea ansamblului final.
Extensia se va continua aproximativ 7cm in interiorul blacului.
Dupa ce am potrivit “arborii” am purces la lipirea extensiei. Pentru ca aceasta sa fie sigura am pus un dop de EVA in capatul care va intra in blank al extensiei, in asa fel incat epoxiul picurat in interiorul blancului sa se prelinga intre peretii extensiei si ai blancului pentru o lipire sigura. Inainte sa inserez extensia in blank am picurat epoxy in interiorul blancului. Am uns bine si capatul extensiei cu epoxy, iar dupa insertia in butt-ul lansetei am pozitionat lanseta pe verticala, in asa fel incat epoxyul picurat in interiorul blancului sa se prelinga, cum am descris mai sus, intre peretii blancului si ai extensiei, pentru o cimentare sigura care nu va permite jocuri pe viitor.
Inainte de a purcede la lipirea tubului de carbon lasam lanseta cateva ore nemiscata. Din bucata de tub de la Matagi de 50cm taiem bucata de dimensiunea de care avem nevoie. Urmeaza lipirea extensiei de carbon impletit si pozitionarea winding checkului auriu sub piciorul mandrinei. Inainte sa ne apucam de lipirea ultimelor elemente cel mai bine e sa lasam sa se aseze si sa se intareasca epoxiul pentru cateva ore, pentru orice eventualitate, dupa care infiletam suportul pentru mulineta Megabass, winding check-ul argintiu, cu forma foarte aproape de cea a originalului si lipirea “butoiasului” de eva si a buttcap-ului original Megabass. Lasam ca epoxyul sa se intareasca si lanseta e gata de actiune, cu un grip pe masura pescarului :).
Desi articolul e din categoria “Do It Yourself”, cred ca ar trebui sa contina si avertizarea DO NOT TRY THIS AT HOME ! :))
Oricum, rezultatul nu doar ca arata mai bine ca originalul, ci pune mai bine in valoare calitatile lansetei.
Mersi Savante !
Andrei,pe cand ai sa treci si la constructia lansetelor de crap ? sigur n-ai duce lipsa de clienti.
Vorba lui Razvan… inca n-a sosit momentul sa ma las de pescuit:))
Ca sa pui in valoare toate calitatile unei lansete de crap, cred ca in primul rand trebuie sa intelegi pescuitul respectiv… nu-l inteleg, si nici nu ma astept sa-l inteleg de curand:) Poate cand vine vremea pensiei 😉
Andrei, a iesit super minerul.
[…] MEGABASS Custom ? […]
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.