Home » Diverse, Povesti cu pesti, Video

Jezero Joca, sesiunea de toamna 2014

10 octombrie 2014 5 Comentarii Scris de andrei

Doua cutii pline cu spinnerbait-uri, 2 cutii XXL cu topwatere si voblere stiucaresti, o cutie cu oscilante si inca una cu plastice asteapta deja de prin august sa revina la Jezero Joca – Belo Blato, asta dupa doua “programari” deja esuate, pentru ca nici mie nici lui Razvan nu ne coincidea programul de lucru cu timpul liber si pentru ca prognoza nu a fost favorabila (din punctul nostru de vedere) pentru ce ne interesa pe noi. Chiar daca nu a picat inca prima bruma pentru a “le activa” pe cumetre, asa cum este crezul popular, noi suntem increzatori ca s-a racorit destul pentru a prinde 3 zile de activitate maxima.

Plecarea este de miercuri, 1 octombrie 2014, zi in care nu ne-am propus nimic altceva de facut decat sa ne instalam tabara, sa ne legam strunele si sa bem o palinca ardeleneasca. Si, bineinteles, sa ne organizam cat de cat pentru a doua zi, cel putin asa credeam noi. Surprinsi am fost cand, de la ora 5, am fost lasati sa asteptam inca 2 ore pana cand dl. Joca a venit dupa noi cu Pajero. Ceasul este setat inca de acasa sa sune la ora 6 (ora Romaniei) in fiecare dimineata, pentru a putea pleca inainte de a se lumina de la debarcader.

On hold pt 2 ore... la marginea satului

On hold pt 2 ore… la marginea satului

Ziua 1

Primele zone pe care le alesesem pentru pescuit sunt cu agataturi crancene si stuf uscat, foarte des, unde singurele naluci care pot fi pescuite sunt gumele montate offset, spinnerbait-urile si eventual broaste topwater. Fiind perioada in care stiucile ar trebui sa fie hiperactive, gumele ieseau din calcul, pentru ca pana as fi acoperit cu spinnerbaitul zona in 2-3 lanseuri, cat timp cu guma as fi fost inca inpotmolit la primul lanseu. Nu pentru ca guma nu ar putea fi evoluata cel putin la fel de rapid, dar pentru ca daca o evoluez la fel de rapid prin aceleasi structuri, la fiecare lanseu se agata si practic stric locul, indiferent pe ce carlig offset este montata. Plus ca numarul de rateuri, dupa cum urma sa vad si dupa cum a vazut si in trecut, este ceva de ordinul fantasticului, comparativ cu un spinnerbait, cu care acopar la mai multa apa intr-un timp mai scurt si se agata o data la 5-8 ancorari.

Conform celor de mai sus, incepem sa pescuim fiecare cu ce-i trece prin cap: eu cu un spinnerbait cu skirt alb, cap de 17 gr. si palete double willow pe o lanseta, spinnerbait cu palete fluo si skirt fluo, cu cap de 14 gr pe alta si un topwater pe cealalta; Razvan era pregatit cu un spinnerbait de 17 gr. cu skirt din bucktail chartreuse si palete colorado-willow chartreuse pe o lanseta si un Relax Twister, de 15cm, montat pe offset cu bullet de 10 gr. pe cealalta.

Startul nu parea a fi ceea ce ne-am imaginat: cu greu convingem 2-3 stiuci pana in 2kg. Parca lui Razvan ii dadeau mai bine pe spinnerbaitul chartreuse, dar simteam ca inca nu dadeam nici eu nici el cu naluca cu care trebuie. Asta pana am schimbat cateva spinnerbaituri, ba mai inchise, ba mai deschise. M-am opintit asupra unuia cu skirt negru, cu cateva fire albastrui si palete aurii. De aici a inceput distractia, cu toate ca era inca dimineata si luminozitate scazuta, era clar ca deja prefera culorile inchise, mult mai tare decat pe cele cu care pescuisem pana acum. Schimba si Razvan pe unul inchis cu tinsel purpuriu si palete cupru si aurie si pana pe la pranz cu astea ne facem damblaua, cand parca se taie  la un moment dat. Fiind pe o zona mai “curata”, cu crengi si fara fire de papura culcate peste apa, eu am trecut pe Salmo Warrior de 15 cm, asta dupa ce am ratat o marlita de 2 ori , o data la spinnerbait, a doua oara la Mann’s C4…

Razvan prinde bine la spinnerbait cu tinsel purpuriu si palete cupru+auriu

Razvan prinde bine la spinnerbait cu tinsel purpuriu si palete cupru+auriu

Chiar de la prima ora am prins mai bine pe skirturi mai inchise la culoare si palete mari

Chiar de la prima ora am prins mai bine pe skirturi mai inchise la culoare si palete mari

O tinem tot asa... skirturi inchise la culoare si palete mari

O tinem tot asa… skirturi inchise la culoare si palete mari

Cand am vazut cum s-a aruncat marlita pe Warrior crank, am stiut ca trebuie sa mai insistcu acest vobler, mai ales ca pana acum era scorul cam egal, desi Razvan avea deja doua mari, peste 90cm, din care una de 95cm. Trebuia sa ma concentrez sa prind si eu macar una groasa astazi, nu ma pot lasa. Initial am prins doar cateva marlite, dar lui Razvan i s-a taiat. Nu mai prindea nimic pe spinnerbait. Pana s-a dezmeticit, eu am prins rapid vreo 5 stiuci si una de 96cm, , ziua in amiaza mare, semn ca am gasit formula castigatoare. Razvan a trecut si el pe Salmo Warrior, dandu-si seama ca voblerul nu prinde doar stiuci mici, iar in scurt timp a luat si el doua stiuci . Dupa o vreme am schimbat zona si nu s-a mai putut pescui foarte eficient cu Salmo Warrior.

Prima la Salmo Warrior Crank

Prima la Salmo Warrior Crank

Prind tot mai mari... si Razvan someaza de mai bine de-o ora

Prind tot mai mari… si Razvan someaza de mai bine de-o ora

Captura zilei 1 - 96cm prinsa la Salmo Warrior Crank

Captura zilei 1 – 96cm prinsa la Salmo Warrior Crank

Pana seara, tot ce-am mai prins a fost doar pe spinnerbaituri cu skirturi inchise la culoare, indiferent ca erau cele cu palete XXL de 17 gr. sau putin mai mici, de 14 gr. Era nevoie sa lasi spinnerbaitul sa cada, imediat dupa ce il treceai peste structurile din apa, pentru a starni atacurile de care aveam nevoie. Spinnerbaiturile de 10 gr. veneau mult prea liniar pentr gustul stiucilor, facat de cele mai grele, in consecinta au fost mai putin prinzatoare. Surprinzator, am prins mai bine cu spinnerbaituri cu palete si skirturi inchise la culoare, desi in prima zi a fost cer acoperit pe intreaga durata a zilei. O zi cu presiune constanta, care s-a terminat cu 13 stiuci pentru mine si 11 pentru Razvan, din care una de 96cm la mine si 2 peste 90cm, mai exact de 90 si 95 cm la Razvan.

Ziua 2

Prognoza anunta o zi cu cer variabil, cu precipitatii spre zero, dar de cand am iesit din cort am simtit amandoi ca va fi altfel decat am citit pe saiturile meteo acasa, asa ca ne-am luat de la prima ora echipamentul de vreme aspra pe noi. La fel cum ne inspira pe amandoi dimineata… incepem cu spinnerbaituri de culori deschise sau aprinse. Razvan, pot sa va spun de pe-acuma, a ales din prima spinnerbaitul care mi-a facut aproape intreaga zi un cosmar: unul cu lest de 17 gr. si palete uriase willow, de culoare chartreuse si skirt fire tiger. Cu totul altceva decat cele cu care am prins ieri.

Prima stiuca a zilei... imi apartine

Prima stiuca a zilei… imi apartine

Nu se luminase inca intru-totul. Ba mai mult, a mai si inceput sa picure deja si vantul batea foarte puternic. Razvan rateaza o stiuca, cred ca la a doua ancorare, care pare sa nu mai vrea sa puna botu’ la ce-i aruncam prin zona. De obicei stiucile dupa ce ne ataca nalucile  se repozitioneaza, uneori la distante chiar si mai mari de 10-20 metri. Nu a fost cazul acestei cumetre. A trebuit doar lasata sa se linisteasca si sa astept un moment prielnic, fara rafale de vant, pentru a lansa, pentru ca a atacat undeva la capat de lanseu. In cele din urma reusesc sa ma sincronizez cu vantul si, dupa doua ture de manivela, stiuca ataca. Am simtit ca este mai grea, dar dintr-o data nu a mai putut sa o aduc inspre barca. A ramas blocata, infasurata in niste stepi. Trec in fata barcii, Razvan la carma si incercam sa manevram barca deasupra ei. Era prima ora si deja a trebuit sa bag mana in apa pana la cot, fara a mai avea timp sa dau hainele jos de pe mine. Bineinteles ca nu puteam sa rup nici smocul de stepi, nici sa scot stiuca. Razvan reuseste sa rupa stiftul de la motorul electric, asa ca ancoram si trec inapoi in spate pentru a repara stricaciunea. Dupa vre-o 10-15 minute am reusit… nu-l mai las pe Razvan la motor ! Am zis ca mai bine-i dau lanseta. Am reusit sa ne pozitionam foarte greu deasupra stiucii, din cauza vantului foarte puternic si pana la urma a trebuit sa o dezgat din spinnerbait sub apa si sa desfac spinnerbaitul din agrafa si sa tai firul. Nu am reusit sa desfac macrameul pe care mi l-a facut prima stiuca a zilei decat cu cutitul.

La prima ora: frig, ploua de numa, batea vantul de zici ca era uraganul Katrina si eu eram deja ud pana dincolo de cot… Minunat inceput de zi. Sa vedem ce urmeaza.

Spinnerbaitul cu care mi-a stricat Razvan toata ziua... 17g, double willow chartreuse

Spinnerbaitul cu care mi-a stricat Razvan toata ziua… 17g, double willow chartreuse

Chiar daca mancase deja, stiuca s-a aruncat pe spinnerbait

Chiar daca mancase deja, stiuca s-a aruncat pe spinnerbait

Tigrita

Tigrita

Cine spune ca stiuca nu manca somn pitic.... SE INSEALA AMARNIC

Cine spune ca stiuca nu manca somn pitic…. SE INSEALA AMARNIC

Dupa acea patanie Razvan incepe sa prinda una dupa alta cu primul spinnerbait pe care l-a agatat in lanseta. Gasesc si eu unul intr-un final care functioneaza la fel de bine, atat tot ca eu le cam scap… iar a doua stiuca reuseste sa rupa capul de plumb in locul unde era prins carligul in sarma. Este prima oara cand patesc asa ceva, chiar si Razvan ramane uimit, dar nu este de mirare tinand cont pe unde se baga stiucile acestea in momentul in care le agat. Probabil ca s-a defectat la prima stiuca dupa care am bagat mana. Mi-a luat cam toata ziua sa mai gasesc un spinnerbait la care sa am atacuri si sa mai si prind ceva, dar ce sa-i faci… asta-i pescuitul. Razvan a prins toata ziua cu acelasi spinnerbait double willow chartreuse. Nu stiu ce le-a placut stiucilor la acel spinnerbait, dar la ale mele n-au gasit nimic interesant. Pana la ora 5 dupa-masa eu aveam prinse 3 stiuci si Razvan 10. Nu ma mai puteam concentra deja… Am uitat ca am si eu un spinnerbait de 17 gr. asemanator, cu palete mai mici, combinatie colorado si willow. Celelalte pe care le-am incercat pana acum de 17 gr. erau cu palete supradimensionate si nu aveau picajul care se cerea dupa ce le trageam peste structuri. Pe acesta l-am facut intentionat cu palete mai mici, dar efectiv nu m-am prins sa-l pun pana acum.

Pe primul loc pe care am dat cu el am avut un atac foarte violent. Am simtit foarte clar ca era mare. Ii spun si lui Razvan, care se pregatea sa ridice ancora, asa ca lansam amandoi in aceeasi zona.  Apa aici era mai tulbure. Eu am trecut deja de zona de atac si lui Razvan i se indoaie puternic lanseta. Era clar… i-a trecut-o pe la nas. A luat-o el. Inca una peste 90. Mai prinde una mai mica, dar nu cu mult si parca se taie. Nu mai avem nici unul atacuri. Pana ajungem intr-o zona cu trestie uscata rara, unde am un atac la fel de violent ca mai devreme. De data aceasta intep si nu-mi mai scapa. Era mare… mai mare ca a lui Razvan. I-am spus mai devreme ca eu ma concentrez pe captura zilei, de aceea prind mai putin  in ziua aceasta. Avea 101cm si avea sa fie si singura stiuca de peste 100cm din aceasta iesire. A fost ultima stiuca a zilei, stiuca care mi-a facut ziua, zi care a inceput … nu foarte bine si care s-a incheiat cu scorul de 11 – 4 pentru Razvan.

Dupa o zi dezastruoasa pentru mine, reusesc sa prind ultima stiuca a zilei, care este si captura zilei 2, si anume o stiuca de 101cm

Dupa o zi dezastruoasa pentru mine, reusesc sa prind ultima stiuca a zilei, care este si captura zilei 2, si anume o stiuca de 101cm

Ziua 3

Se anunta o zi vantoasa, cu cer variabil. Primele ore au fost cu cer acoperit, asa ca astazi, la fel ca si in zilele precedente, am inceput cu spinnerbaituri viu colorate. Dupa primele capturi parea sa se anunte o zi promitatoare. Media stiucilor de pe zonele pe care le-am ales in ultima zi parea sa fie mai mare decat pe unde am pescuit pana acum. Daca dimineata prindeam bine la culori aprinse si palete mari, spre pranz a iesit soarele si paletele fluo nu mai functionau la fel de bine, decat in zonele cu apa mai tulbure. In rest cele mai prinzatoare erau cele cu palete aurii sau combinatii cu palete aurii si skirturi mai inchise la culoare. Stiucile pareau sa le prefere tot pe cele de 17 gr. mai mult, chiar daca in unele locuri am prins si cu cele de 14 gr. Caderea abrupta dupa contactul cu o structura parea sa fie si astazi cheia succesului. Fiind ultima zi, am pescuit pana s-a intunecat de tot. Dupa ora 5 am ramas doar noi cu barca pe lac, asa ca am putut sa ne desfasuram pe unde am vrut. Am decis sa ne miscam mai repede si sa acoperim cat mai multa apa, pescuind tot cu spinnerbaiturile de 17 gr., cu palete fluo sau argintii. Am avut cea mai buna zi din cele trei, care s-a incheiat cu 22 de stiuci pentru mine si 12 pentru Razvan, care a avut ghinion toata ziua. Cam orice intepa i se dezgata dupa primii metri de recuperare. Singura stiuca peste 90 cm, si anume una de 91 am, prins-o la primele ore ale diminetii, una pe care i-am suflat-o lui Razvan dupa ce-a scapat-o.

Una pe care i-am suflat-o lui Razvan, cred ca prima pe care i-am suflat-o in ziua 3

Una pe care i-am suflat-o lui Razvan, cred ca prima pe care i-am suflat-o in ziua 3

Captura zilei 3, 91cm...

Captura zilei 3, 91cm…

Si bibanul sare la spinnerbaiturile XXL

Si bibanul sare la spinnerbaiturile XXL

 

Cateva filmulete inspirationale

Prima filmare…. de la Jezero Joca sesionea de toamna 2014 from Sava Andrei on Vimeo.

Hotul fura stiuca mare :D, captura zilei 3 – sesiunea de toamna 2014 Jezero Joca from Sava Andrei on Vimeo.

Atacuri, capturi – Sesiunea de toamna 2014 Jezero Joca from Sava Andrei on Vimeo.

 

Informatii despre locatie:

Drumul din Belo Blato pana la lac este de nedescris. Singurele vehicule care pot sa ajunga la balta sunt tractoarele sau masini 4×4 mai inalte. In fiecare dimineata este un tractor care duce pescari la lac, la ora 6 dimineata. Din cate am inteles, acelasi tractor strange pescarii cam “prematur” de pe balta si se retrage in sat pe la ora 5:30 dupa-masa.

Echipament utilizat:

Sava Andrei:

  • Lansete custom: MHX Blend-CB847, Phenix K2 TX-736H-C, MHX HM-SB812
  • Mulinete Shimano Antares DC, Shimano Metanium Mg DC, Revo Winch
  • Naluci care au prins: spinnerbaituri, foarte multe rateuri la gume offset (la care am renuntat repede, tocmai din acest motiv) si Salmo Warrior Crank

Mihuta Razvan:

  • Lansete custom: Lamiglas IMC 864 si G.Loomis IMX 844
  • Mulinete: Daiwa Zillion, cu raport de recuperare de 4.9:1 si Shimano Antares 5, cu recuperare de 5:1
  • Naluci care au prins: spinnerbait si Salmo Warrior Crank

5 Comentarii »

  • ţuţu a scris:

    Ce să zic…am citit articolul, am văzut pozele, am văzut filmările,,…..am mai văzut şi celelalte articole despe ştiucă şi ……m-am curentat…..mai ales acum cînd merge Mureşul….la vale.Ce mi-a plăcut”””” I-AM MUTAT MOBILA DIN GURĂ”””.Mi-aţi făcut dimineaţa frumoasă şi vă mulţumesc dar ….m-am curentat, vreau rill cu ciucă!!!!!!

  • hosting a scris:

    Paranormale stiucile astea. De curiozitate cat costa o zi de pescuit acolo ?

  • Razvan a scris:

    Taxa de pescuit e 15 Euro luni-vineri si 25 Euro sambata si duminica.

  • Claudiu a scris:

    Super capturi, frumoase filmari. Despre naluci……… imense 🙂

  • mihai a scris:

    salut

    sunt interesat sa vin cu un grup de prieteni.se poate sa primesc mai multe amanunte cu privire la program.(persoana de contact)

    multumesc frumos

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.