Home » Diverse, Povesti cu pesti

Cleanul pe rau

16 iunie 2010 11 Comentarii Scris de robert

Pescuitul pe rau este mai divers prin natura locurilor si conditiilor de pescuit, adeseori albia se schimba, pescarul fiind pus in fata unor situatii si conditii noi chiar intr-o zona cunoscuta unde a pescuit in situatii anterioare. Un alt motiv care ma indreapta catre rau, este faptul ca actiunea se desfasoara intr-un cadru mai putin populat de “grataragii”.

Deplasarea atenta, dificultatea lansarii si conducerii nalucii confera un plus de satisfactii celui ce prinde peste, obstacolele fel de fel ce apar in cale, pescarul gasind cu greu locul din care sa lanseze, sunt un alt motiv pentru care prefer acest pescuit.

Pe langa acestea, se adauga si satisfactia luptei cu pestele, in asemenea momente pescarul  constata cate obstacole  il pandesc in apa, mai ales ca pestii din rauri se dovedesc iuti si bataiosi.

Asa cum am constatat, cleanul lupta vitejeste, dar mai greu este sa ajungi in acesta situatie. De ce ? Tocmai vigilenta iesita din comun a cleanului care se teme si de umbra lui, se ascunde imediat, la cel mai mic semn de primejdie.

Raul solicita indemanarea, imaginatia si experienta oricarui pescar care cauta acest tip de pescuit. Cand spun imaginatie ma refer la faptul ca presupunem unde trebuie sa aruncam naluca astfel incat sa starnim interesul pestilor. ”RESTUL” adica tehnica  lansarii , dar si arta prezentarii nalucii se invata ceva mai greu, adica in timp.

Am observat ca cei mai mari pesti sunt singuratici, retrasi, pandind in cotloane pe care nu le parasesc; ii gasim ascunsi sub radacinile pomilor de langa mal dar mai ales sub trunchiurile prabusite in albia raurilor.

Fiind omnivor, cleanul se hraneste cu fitoplancton si zooplancton, cu plante acvatice, moluste, crustacee, cu insecte si pestisori , cele mai bune rezultate le-am avut folosind un vobler care imita viespea.

Primul secret in apele curgatoare este “furisatul”, sa te apropii de locul  unde ai vazut atacand, sau unde banuiesti ca se ascunde un clean. Observarea atenta, deprinderea instincului de a vedea primul pestele-inainte de a fi vazut, urmarirea reactiilor acestuia sunt importante pentru pescar, de aceea este nevoie de discretie. Caci pestii trebuie luati….pe furis.

De obicei imi aleg malul de deplasare tinand seama de pozitia soarelui, directia si lungimea umbrei astfel incat acestea sa nu apara inaintea nalucii pe locul de pescuit. Mai trebuie tinut cont de directia vantului, configuratia terenului si, nu in ultimul rand, pozitia din care imi este usor  sa lansez….in orice directie. Fiecare lansare trebuie pregatita cu grija, caci rateurile pun pestele in alerta si pot strica un loc bun din aceasta cauza.

Primele lanseuri  eu le numesc de “tatonare” si le fac aproape de mine,in coada bulboanei, astfel incat sa ma obisnuiesc cu vantul si greutatea nalucii tocmai pentru a evita lanseurile ratate.

Ca echipament eu folosesc o varga de 1.80 cm dintr-o bucata  cu actiune de varf si cu rezerva mare de putere pe cotor, cu o mulineta usoara si cu fire de 0.12 maxim 0.14. A lansa précis este cheia succesului , avand posibilitatea de a cauta pestii in cotloane ferite, greu accesibile, uneori situate la numai cativa pasi, alteori la zeci de metri departare, totul  rezolvandu-se doar din maiestria lansarii.

Sunt mai multe stiluri de lanseuri :

 • Lanseul pe sub mana  il utilizez pentru strecurarea nalucii pe sub ramurile arborilor, ori cand distanta este mica.
 • Lanseul de deasupra capului este cel mai utilizat in pescuit dar nu este cel mai potrivit pe rau.
 • Lanseurile laterale permit aruncarea nalucii paralel cu malul, pe dupa ori pe sub un obstacol.
 • Lanseul catapultat  il folosesc atunci cand locul nu permite miscarea in lateral pentru lansare. Indrept varga spre locul dorit, apuc naluca cu mana stanga si, tragand  de ea, indoaie varful. Eliberand naluca, varful se extinde si o catapulteaza spre locul dorit.
 • Lanseul marinar (pe care l-am furat de la un batran al raurilor) mi se pare de departe cel mai ingenios lucru pe care l-am vazut la un pescar. Se foloseste atunci cand celelalte metode de mai sus nu se pot pune in aplicare si vrem cu orice chip sa pescuim pe sub crengile unor pomi sau cotloane inacesibile. In amonte de locul vizat se pune pe apa o coaja de copac  si se aseaza naluca pe ea. Eliberezi apoi firul si curentul poarta naluca la vale  pana in locul dorit. Printr-o smucitura usoara, naluca se pune in lucru si pescuitul in locuri greu accesibile nu mai este un lucru imposibil.

Pe rau, rezultatele vin dupa ce stapanesti bine lanseta. Nalucile folosite, modul in care le aleg si mai ales in care le prezint le prezentam in articolul urmator.

11 Comentarii »

 • andrei a scris:

  Treaba cu marinarul… e meserie… mersi de pont!

 • Razvan a scris:

  O naveta de franzele ajunge pentru o partida de pescuit ? 😛

 • oby 1 a scris:

  dai numai cu sinck-uri si pe riu?

 • Sorin a scris:

  daca va pasioneaza stilul asta de pescuit , multe chestii faine inclusiv treaba cu ,,marinarul” le gasiti in cartea lui

 • Sorin a scris:

  victor tarus ,, Cu lanseta pe drumuri de munte ” editia din 82
  Sper ca nu i-am pocit numele….
  e inca de mare actualitate

 • doru a scris:

  Razvan, n-ai citit cu atentie!
  Era vorba de coaja de COPAC, nu de FRANZELA.

 • doru a scris:

  Sava, multumesc!
  Ma dureau ochii.
  (PS: ar mai fi un site care cere putina atentie!)

 • Razvan a scris:

  :)) Chiar vazusem paine !!! :))

 • Razvan a scris:

  Poate imi era foame cand am citit articolul. :))

 • doru a scris:

  Sunt sigur ca ar merge si cu paine daca n-ar fi criza

 • denmaar a scris:

  Bun articol. Multumesc!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.