La pescuit în Defileul Lăpuşului
Autor: Mircea Puscasu a.k.a. stradic
E luni dimineata – inceput de saptamana ce coincide cu prima zi a lunii iulie, sunt liber azi si stau sa-mi fac un plan de o partida de pescuit pana mai pe seara. Dar unde sa merg ? Dau cateva telefoane si aflu de la un prieten de-al meu ca Somesul inca nu s-a limpezit si ca nu prea a avut rezultate in ziua anterioara. Imi fuge gandul sa fac o partida de salau pe unul din lacurile din apropiere…..dar stand un pic si gandindu-ma: pune barca, umfl-o, pune motorul, bateria si toate celelalte acareturi necesare unui pescuit la salau din barca, imi dau seama ca vreau ceva mai simplu.
Imi sun partenerul de pescuit pe Vlad (Dedu)…. care surprinzator nu-mi raspunde…. insist, degeaba. Merg pana la el, doarme. Cu greu il urnesc si ii spun sa facem un plan rapid pentru o partida de pescuit undeva in apropiere si sa fie ceva cat mai simplu…..Vine cu ideea…”Hai sa mergem la un clean pe Lapus !”… “Clean???” il intreb…si stau si analizez asa cateva secunde ideea…E buna! “In 20 de minute ma intorc sa te iau, merg sa ma pregatesc”, ii spun.
Ajuns acasa caut un compartiment al nalucilor pe care nu le-am prea utilizat in ultima vreme, dar cu care am avut rezultate bune intotdeauna cand le folosisem la clean pe Lapus, Somes sau pe Barajul Stramtori-Firiza. Dintre aceste naluci, iau cateva voblere care nu mai au nevoie de nici o prezentare pentru cei care pescuiesc la clean si nu numai, chiar eu avand rezultate bune cu ele si in pescuitul altor specii. As mentiona Salmo Hornet 2 si 4 cm in variante floating si sinking, Bullhead-ul tot de la Salmo de 4cm, precum si Salmo Tiny ce imita tot felul de insecte.
Aleg o lanseta nu tocmai cu aplicatii spre acest stil de pescuit (cred ca pana la urma o sa-mi fac un custom), o mulineta marimea 2000 si il iau pe DEDU si pornim spre Remecioara, un sat din localitatea Remetea Chioarului. De acolo incepe, in amonte, Defileul Lapusului, unul din cele mai impresionate defilee din Romania, avand o lungime de peste 36 km, din care 25 km sunt declarati rezervatie naturala, considerata unica in Romania atat prin frumusetea florei, cat si a faunei salbatice intalnita aici.
Incepem pescuitul cam la 1,5 km in amonte de cunoscuta Punte de la Moara, cum i se spune si cum este cunoscuta de catre localnici, precum si de catre pescarii care vin in zona. Eu cu un Salmo Hornet de 2 cm, sinking, in paternurile de culoare BT si HP, iar Dedu cu un Bullhead BD de 4cm, culoare HBD. Tatonam cateva bulboane si vaduri, precum si niste intinsuri cu curs domol al apei si cu niste salcii aplecate peste cursul raului, de unde prindem cativa clenuti mai mici, dar si cativa de masura ne incovoaie usor lansetele, in driluri scurte si foarte energice. Am multe atacuri nefinalizate.
Ajungem la Punte, pescuim chiar de pe ea si prindem in continuare clenuti de diverse dimensiuni. De sus de pe punte, cu polarizantii vedem cardurile de scobari si de mrenute care se oglindesc in apa Lapusului, care are o vizibilitate foarte buna si concluzionam amandoi ca populatia piscicola a raului este foarte bogata fata de acum cativa ani.
Ne deplasam atat pe mal cat si prin apa, in functie de locul in care pescuim si de necesitatea prezentarii nalucii. Dedu schimba si trece pe rotative de diverse marimi si forme si prinde si cu acestea. Eu raman pe voblere in continuare si intr-un suvoi mai tare am un atac care nu seamna cu celelate. Cand aduc pestele la mal, surpriza: un avatel, care a intrat pe un Bullhead. Spre satisfactia noastra, avatul e tot mai bine reprezentat si in cursul superior al raului Lapus !
Dedu e surprins si el de asta si imi spune ca spera ca in vreo 2 ani sa fie si niste avati mai imbracati aici in aceasta zona.
Continuam sa ne deplasam in aval de Punte, cu lanseuri precise pe sub duzii de pe malul raului, unde clenii stau si isi iau masa de sezon cu dude si alte fructe care se gasesc in copacii de pe marginea Lapusului… cunoscuta fiind afinitatea cleanului pentru cirese, visine sau dude. Mai pacalim si de aici cativa pesti, mai prinde si Dedu un avatel pe un Hornet de 4 cm HGS, intarind convingerea noastra ca avatul se gaseste in numar mare in aceasta zona si ca se prinde si la voblere care nu au neaparat aplicatii la aceasta specie de peste !
Se apropie seara, concluzionam ca a fost o partida reusita chiar daca pestii nu au fost de dimensiuni foarte mari. Am pescuit intr-o zona frumoasa, pe un rau frumos, in Tara Chioarului si a Lapusului.
Discutam in drum spre casa despre nalucile folosite si ajungem la concluzia ca nu trebuiau “pensionate” o parte din voblerele cu care am pescuit azi, asa cum facusem pana acuma in detrimentul altora…
Articol recompensat cu un voucher Energofish, in valoare de 50 Euro, in cadrul campaniei “In 2013 WSB recompenseaza fiecare articol publicabil !”
Felicitari Mircea,sper sa fie inceputul unei serii de articole..
Foarte frumos ! Sa mai postezi !
Articolul asta mi-a facut o pofta teribila de clean pe rau.
Io ti-am mai zis ca tre sa facem una pe Cris la Joia Mare, unde sa mergem cu personalul de Brad. 😛
super avatu’… . Si boblerele doar salmo ? nici un custom ?
Felicitari pt debutul ca scriitor de articole in lumea halieutca virtuala.
trei ore jumate pana la Joia Mare, te-ntorceai cu clenii uscati.
@Stefan
…uscati, dar frumosi!
@Stradic
Fain articolul, felicitari!
Am o intrebare , daca pescuiesc cu o lanseta cu actiune medie 6-16g si cu o lingura de 21 g se rupe lanseta?
P.S. ce inseamna lure weight si line weight?
@Adelin …merci!!!!
Lure weight-greutatea nalucii recomandata de producator.Inseamna ca intre limitele acelea ,lanseta se incarca optim.Daca depasesti,deja efortul de a lansa naluca,creste,si lanseta este supusa unui risc.Nimeni nu poate spune cu siguranta,daca se rupe sau nu.Eu personal,imi incarc lansetele mult peste limita superioara,insa am grija sa lansez progresiv,nu brusc.Nu recomand nimanui sa faca la fel..
line weight-pe rolele de fir textil produse in State,se trece rezistenta in livre,si nu diametrul firului.Dupa valoarea line weight-ului iti poti face o idee despre puterea lansetei.Limitele sint orientative..Ca exemplu,o lanseta de putere medium de la firma ST.CROIX,are un line weight 6-12lb.Daca e de casting,l.w.este undeva la 8-14lb,deoarece lansetele de casting ,au rezerva de putere mai mare decit variantele de spining..In general,o valoare superioara mare,indica lansete din clasele mari de putere.
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.