Review ochelari polarizanti Julbo Explorer Cameleon
Nu eram in cautarea unor ochelari de soare, dar cautand… nici nu mai stiu ce anume pe internet m-am lovit de imaginea unor ochelari care-mi pareau perfecti, asta dupa ce in urma cu cateva luni chiar cautam ochelari. Asa ca am cercetat putin, pentru a descoperi ca exista si o optiune polarizanta. Si asa mi i-am pierdut pe ai mei, iar cei pe care-i am acum, parca nu se potrivesc prea bine pe fata mea, acusi plecam in Suedia si nu mi-ar strica o pereche comoda de ochelari.
Daca ar fi fost sa caut acum o pereche de ochelari, pentru pescuit, cam acestea ar fi fost specificatiile pe care le-as fi dorit:
- lentile mari, pentru a avea un camp de vizual cat mai larg prin ele
- lentile curbate, in asa fel incat ca nu-mi lovesc permanent genele de lentile, devine iritant dupa o vreme – am genele mai lungi
- preferabil lentile din sticla, bineinteles polarizante si daca se poate maro sau maro spre orange (aceasta e culoarea mea prefereta)
- forma ergonomica, care sa acopere cat mai bine zonele periferice ale orbitei oculare. Avand o fata mai ingusta, nu mi se potriveste orice pereche de ochelari – de obicei prefer sa-i incerc intai
- neaparat “aripioare” pe margini, fie detasabile fie permanente, nu conteaza – pentru a permite accesul a cat mai putine raze de lumina pe la marginile ramei, prin spatele lentilelor
Acum sa revenim la ochelarii asupra care au reusit sa-mi atraga atat de tare atentia incat fara sa caut am ajuns sa-i cumpar. Este vorba despre Julbo Explorer cu lentile Camel, numite pe unele site-uri si Cameleon. Initial m-a surprins pretul, care daca e sa-i cauti pe internet, pe siturile de specialitate sunt de la 150$ la 190$, in Europa chiar in jur de 200Euro, i-am gasit intr-un magazin in Suedia. O sa va ganditi… mah… asta-i nebun… dar nu prea! In Romania i-am gasit la surprinzatorul pret de 400 LEI… Initial nu mi-a venit sa cred, dar am inceput sa sap, sa caut… ce naiba… sunt facaturi?!

Julbo Explorer Cameleon
Dar se pare ca nu sunt facaturi, erau chiar “THE REAL DEAL”, asa ca n-am mai stat pe ganduri si dupa cateva ore de cercetare, pentru a fi sigur ca sunt exact ceea ce-mi doresc, am dat clickul care-i facea sa fie ai mei.
Specificatii producator: Ochelarii sunt comceputi pentru expeditii montane, combinand ce e mai bun din lumea lentilelor (cel putin din punctul de vedere al unui pescar) – polarizante si heliomate (policromice). Ghizii profesionisti din Chamonix, Franta au colaborat cu compania Julbo pentru a crea aceasta pereche de ochelari, o pereche de ochelari care sa includa toate calitatile necesare unei expeditii/excursii montane (sau unei partide de pescuit).
Lentilele sunt heliomate, senzitive la lumina, intensificandu-si culoare direct proportional cu intensitatea luminii. Citeam undeva, un review scurt, ca nu se observa tranzitia de culoare cand intri rapid din zona insorita la umbra, de exemplu prin padure, unde tranzitezi de la zone cu soare la zone cu umbra rapid.
Lentilele sunt polarizante, pentru a reduce luciul si pentru a imbunatatii contrastul si detaliile.
Ochelarii au scuturi laterale, care pot fi indepartate. Ramele sunt prevazute cu orificii de aerisire, pentru a prevenii “ceata”/condensul care se formeaza pe lentile fie la o tranzitie de la rece la cald fie in momente de activitate maxima, cand apa de pe piele se evapora intr-un ritm alert.
Bratele sunt prevazute cu un invelis cauciucat, cu striatii pentru aderenta ridicata, dar care nu se lipesc de par. Bratele sunt de asemenea maleabile (lucru pe care l-am descoperit tarziu:) )
Ochelarii sunt de asemenea prevazuti cu huse de protectie, atat din material textil cat si una hard case si snur.
Prime impresii: Am fost incantat peste asteptari de noii ochelari. Chiar daca nu stateau foarte ficsi pe ochi decat daca strangeam snurul de la spate. Asta pentru am descoperit abia dupa o luna ca bratele au o portiune maleabila in spate, care poate fi mulata dupa bunul plac. Lentilele isi modificau intensitatea la trecere de la soare la umbra sau invers foarte rapid, fara a observa aceasta tranzitie, ceea ce era placut. Ca si claritate, pareau foarte buni, dar nu la fel de clari ca si vechii Ale Lunetes, care nu se mai gasesc nicaieri in lumea aceasta :(.
Sunt sensibil la lentile care sunt de calitate indoielnica. Singurul fel in care-mi dau seama de acest lucru este pescuind cel putin o zi de dimineata pana seara. Daca la sfarsitul zilei ma doare capul… ochelarii sunt buni de aruncat, daca nu, atunci au trecut testul A.SAVA. Bineinteles ca nu am avut probleme de acest gen cu Julbo Explorer.
Ce m-a surprins foarte tare a fost cat de bine se potriveau pe orice tip de fata… se mulau perfect, fie ca aveai capul mai ingust, fie ca era mai bombat, este prima pereche la care observ acest lucru. Eu de obicei, daca intru intr-un magazin de ochelari, la intamplare, dintre zecile de perechi expuse mi se potrivesc maxim 1-2 pe fata, restul fiind prea largi in general. Acestia imi acopereau perfect ochii, la fel si la persoane care aveau capul mai lat, de exemplu Boanta care la fel, cand i-a incercat, s-a indragostit.

"Aripioarele" laterale - se observa aerisirile, prevazute sa se potriveasca perfect cu cele de pe rama ochelarilor
Testul real: Suedia, August 2012, soare, nori, fara intuneric… Daca aveam unde sa-i testez, clar aici era, unde nu aveai ce sa cauti pe apa fara ochelari polarizanti. Efectiv nu vedeai unde trebuie sa calci fara ei.
Nu are rost sa dezbat calitatile polarizante, care sunt cam aceleasi indiferent de ochelari. Pentru mine, o pereche de ochelari polarizanti pentru pescuit trebuie clar sa acopere cat mai bine ochiul, pentru a permite accesul la cat mai putina lumina in spatele lentilelor. Ca noroc ca si pentru un explorator montan, este un criteriu foarte important… Doar asa putem maximiza efectul de polarizare al lentilelor.
Un singur lucru ma deranjeaza cateodata la aceste lentile. Sunt tratate cu un strat special pentru a impiedica condensul, acest strat de pe interiorul lentilelor le face mai lucioase decat ar fi normal, lucru, care daca bate soarele dintr-un anumit unghi, face ca sa mi se reflecte albul ochilor in lentile, un inconvenient pe care-l pot depasi. Stratul anti condens mai vine cu un inconvenient, dar acesta cred ca este valabil la toti ochelarii de acest gen: nu poti sa-i stergi decat cu batistute cu alcool, daca vrei sa-i stergi bine de tot. De cate ori am incercat sa-i sterg cu batistuta textila pentru sters lentilele de ochelari, nu am reusit mare branza, pentru ca nu reuseam sa aburesc lentilele, pentru a le umezi cat de cat…
Pe langa straturile de protectie, anti-condens acesti ochelari sunt prevazuti cu tot felul de orificii pentru o ventilatie cat mai eficienta. De parca ar mai fi nevoie …
Efectul heliomat al lentilelor permite purtarea lor pe intreaga durata a zilei, oferind protectie UV 100%. As fi preferat sa fie o idee mai deschise la culoare lentilele, dar foarte greu le poti nimeri pe toate din prima. Cert este ca pana acum n-am mai vazut vre-o pereche de ochelari polarizanti cu aceasta calitate.
O alta problema pe care o am cu ochelarii, in general, este ca-i zgariu foarte repede. Nu am gasit informatii clare daca lentilele sunt policarbonat sau sticla, dar la cum am grija de ei, faptul ca inca nu s-au zgariat este clar un testament al calitatii. Chiar daca au o husa din material textil cat si una rigida, cred ca le-am folosit o singura data, dar pentru cealalta pereche de ochelari pe care o mai am, asta pentru ca nu-i foloseam.
Snurul ajustabil este foarte bine gandit, cel putin la prinderea bratelor. Cauciucul ajustabil de pe snur, eu personal, l-am indepartat, dupa ce amd escoperit ca bratele ochelarilor le pot modela oricum imi doresc. Mi s-a parut putin greoi si incomod. Acum folosesc snurul, dar fara cauciucul care-l face ajustabil pe cap.
Una peste alta, o consider o investitie, care pentru mine a meritat. In ultimii 2 ani am purtat o pereche de ochelari Ale Lunetes, tot frantuzesti, ai caror lentile depasesc orice am avut pana in prezent (adica pana i-am pierdut), asa ca pot fi destul de pretentios cand aleg o pereche de ochelari. Tinand cont ca nu am mai gasit pe nicaieri asa ceva, Julbo mi s-a parut cea mai buna alternativa pana in prezent. Prefer sa investesc mai mult intr-o pereche de ochelari care-mi protejeaza ochii si care-mi ofera un avantaj real in pescuitul de zi cu zi. In trecut imi cumparam ochelari mai ieftini, dar am constatat ca treceam prin 2-4 perechi de ochelari intr-un sezon, din cauza ca-i zgariam sau pentru ca lentilele, nu de cea mai buna calitate, imi provocau dureri de cap la sfarsitul zilei, ceea ce clar nu era in favoarea vederii mele, cel putin nu pe termen lung.
Scuturile laterale sunt foarte comode, si foarte usor de indepartat sau pus la loc. Este un sistem foarte simplu si eficient. Pana si scuturile sunt prevazute cu gauri pentru aerisire care se potrivesc perfect cu cele de pe rama propriu zisa a ochelarilor.
Concluzie: Majoritatea probabil aveti probleme cu alegerea unei perechi de ochelari, tocmai pentru ca nu se potrivesc cu tipologia fetei. Acestia se pare ca au fost foarte bine ganditi din acest punct de vedere si sincer inca nu i-a luat cineva pe ochi care sa zica ca nu i se potrivesc. Lentilele sunt foarte interesante si pot fi purtate de dimineata pana seara, aproape de crepuscul. As fi preferat sa fie totusi o idee mai deschisi la culoare, dar este doar o preferinta personala. Faptul ca nu se aburesc este un avantaj in special vara cand din cauza caldurii sau efortului transpiratia se evapora cu o viteza uluitoare. Dezavantajul acestui strat protector, impotriva condensului si aburirii, deranjeaza doar in momentul in care vrem sa-i stergem si ne dam seama ca sufland pe lentile, acestea nu se umezesc.
O smecherie folosita la mastile de scufundare pentru impiedicarea aburirii este sa speli lentilele bine cu peruta si pasta de dinti. Functioneaza la orice tip de lentile din sticla. In cazul in care aburirea persista, iei o bricheta si o plimbi pe interiorul lentilei. Asta functioneaza 100%, insa ai grija la rame, sa nu le arzi.
perfect de acord …, sunt “purtator ” de Julbo Alti Arc Explorer de 3 ani – cea mai buna alegere ! Maxime !
Alta șmecherie pentru a nu se mai aburi: se ia o cârpa și se îmbibă de săpun (cel mai bun este săpunul de rufe). Fara a fi clătită se pune la uscat. Dupa uscarea carpei se șterg ochelarii.
Mai exista o soluție de dezaburire a parbrizului … ceva cu spray albastra. Merge garantat.
totul perfect, dar cum suntem pescari si mai pescuim in ploaie etc, stratul ala de sapun, la fel ca si solutia de dezaburire, se spala jos.
Aia cu bricheta e buna… si asa imi pot in sfarsit da seama daca sunt lentile de sticla sau policarbonat. Daca-s poli… am sa vad ca si fara ei dupa operatiunea briketa :))
Trucul cu sapunul mi la dat un ochelarist … si daca bagi ochelarii sub sapca nu ii mai ploua.
Auzi Stefane! Dar daca ploua de ce mai ai nevoie de ochelari?
Si cand ploua de uda partea dinspre ochi a lentilei, atunci te poti indrepta linistiti spre casa. :))
Cred ca ideea lui Dinu e buna daca se foloseste sapun de copii, nu irita ochii!
….cand se vor sparge clabucii pe care-i vor face ochelarii in ploaie, acestia nu vor irita ochii.
Pentru a evita toate aceste probleme de aburire, luati-va ochelari cu aerisire ! 😀
Multumesc de articol…. deja ma asteapta acasa….. vechii mei rapala deja ma enervau…. abea astept sa ajung, doar ca o sa trebuiasca sa mai astept pana la primavara in caz ca nu se iveste ocazia de un pescuit in spania 😛 Fire intinse in copca va doresc!!!
Lasati un comentariu
Ultimele galerii
ExpoAventuri 2013
Suntem in a doilea an cand participam la targul ExpoAventuri, si prima 87 pozeSarulesti – martie 2008
Pentru a nu repeta experienta de la Ghioroc, WSB a decis ca inaintea c 19 pozeCupa WSB Sarulesti
Imagini de la Cupa WSB Sarulesti 2008 31 pozeExpo Aventuri 2008
Imagini de la targul Expo Aventuri, 8-11 mai 2008 31 pozeCupa ARROW Valea Argovei
Imagini de la concursul desfasurat pe Valea Argovei, 17-18 mai 2008 17 pozeNe gasesti pe Facebook
Etichete
Parteneri
Arhiva
Scriem si aici
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Cele mai comentate
Despre site
Desi numele poate trada, site-ul nu este unul exclusivist. Se adreseaza atat pescarilor de competitie cat si celor amatori, fiind dedicat in intregime iubitorilor acestui sport.
Membrii WSB cred in capacitatea educativa a acestui tip de pescuit si in potentialul lui de a ridica nivelul actual al pescuitului din Romania.