Home » Do It Yourself, Reviews

Recensamantul nalucilor / Tu cate voblere ai si cum ti le-ai organizat?

4 septembrie 2012 16 Comentarii Scris de stefan

„Daca ai peste 300 de naluci cu care ai prins peste sau pescuiesti in mod frecvent”, imi spunea Razvan la telefon, „esti deja dus cu capul”. Dragii mei, in acest caz sunt la limita nebuniei.

Pe parcursul recent incheiatului targ Expo Aventuri, am incercat sa nu ma las cuprins de febra cumparaturilor, cu gandul mai ales la numarul mai degraba mare de cutii tixite cu tot felul de naluci adunate de-a lungul timpului. Atat de multe incat nici nu mai tineam minte exact ce modele am, pe ce culori sau in ce dimensiuni. Iata-ma astfel, duminica seara, cu toate cutiile de voblere insirate in living, gata de marele recensamant. Astfel am inceput sa le scot pe rand din cutii si sa le asez pe masa de 1×2 metri. Pe masura ce cutiile se goleau, spatiul de pe masa devenea insuficient, fiind nevoit sa inghesui cat mai mult nalucile. In mod intentionat, in aceasta actiune am decis sa nu includ voblerele light si ultralight,  in special datorita faptului ca nu reprezentau o prioritate in perioada imediat urmatoare.

O masa de "prinzatoare"

O masa de "prinzatoare"

Cand am umplut masa, mai aveam inca vreo doua cutii negolite, asa ca am operat prima interventie: eliminarea nalucilor inutile, nepescuite sau nepescuibile.  Pe parcursul timpului, harciogul din mine a indesat in truse naluci diverse, ciudatenii cumparate din tari indepartate, altele primite cadou, fara insa a avea darul de a prinde peste.

Dupa eliminarea microvoblerelor si a ciudateniilor, am ajuns la 298 de voblere cu care pescuiesc efectiv. Problema mare a fost ca, in loc sa decid sa opresc cumparaturile, singura mea ingrijorare a fost legata de ce modele/culori si dimensiuni imi lipsesc…asa ca am deschis imediat un shopping list, avand in vedere iesirile programate in toamna asta.

Exista pescari care pleaca la pescuit cu doua voblere si prind peste, sunt altii care au metri cubi de cutii cu naluci dintre care abia daca sunt cateva care au vazut apa. Exemple extreme, care definesc granitele breslei, aceste doua arhetipuri pescaresti  nu sunt deloc ceea ce ar trebui sa ne propunem in evolutia noastra. Exista totusi un numar de naluci care sa poata fi considerat optim? Eu cred ca trebuie sa ai atatea voblere incat sa acoperi orice situatie cu care te-ai intalnit pe apa, fara insa sa-ti creeze confuzie. Cand te trezesti la o partida de stiuca privind la trusa ca boul la poarta noua, e semn clar ca e timpul sa te opresti din cumparat.

Modele si culori

Modele si culori

Posibile criterii de organizare. Care e cel corect?

Finalizat recensamantul, aveam sa trec la cea de a doua etapa, cea a sortarii si organizarii voblerelor, Poppere, stickbait-uri, glidere, jerk-uri, twitch-uri, swimbait-uri, crankuri fat sau flat, rattling-uri, minnow-uri, shad-uri, jointed, deep divere, shallow runnere, mici, mari, uriase, toate astea trebuie organizate in asa fel incat sa le accesezi rapid, sa le ai la indemana si toate astea fara sa cari mai mult decat ai nevoie. Asadar care sa fie criteriile de sortare?

1. Pe specii

Aici putem distinge voblere de clean-biban, stiuca, salau, somn sau pastrav. Dar ce ne facem cu  voblerele care sunt bune si la stiuca si la salau? In care dintre cutii le vom pune? Dar celelalte naluci? Punem plasticele impreuna cu rattlinurile si cu cicadele?

Acest criteriu de organizare da rezultate in special in cazul pescuitului de competitie, atunci cand urmaresti cu predilectie e nevoie sa concentrezi o cat mai mare cantitate de naluci in trusa de barca.

De stiuca

De stiuca

2. Pe dimensiuni

Acest criteriu de organizare tine cont in primul rand de puterea lansetei pe care o vei folosi, in stransa legatura cu specia urmarita. Ajungi insa sa cari uneori naluci care nu-si gasesc aplicatia in partida. Spre exemplu de ce ai duce cu tine crankuri medium deep diver, cand tu pescuiesti cu minnow-uri floating sau jerkuri suspending dupa avat?

3. Pe paliere de adancime

Organizare care tine cont de specificul apei pe care urmeaza sa pescuiesti. Poate parea logic, insa astfel ai sansa, exact ca mai sus, sa cari dupa tine mai multe naluci decat ai nevoie.


Pe paliere de adancime

Pe paliere de adancime


4. Pe tip de naluca

A avea trusa organizata pe tip de naluca poate fi o solutie doar pentru stocare.  Totusi, sa iesi pe apa cu naluci cu un singur tip de actiune e total contraindicat.

Ciudata maimutza...

Ciudata maimutza...

Concluzie

In ceea ce ma priveste, cred ca cel mai eficient mod de a-ti organiza flota de voblere este sa ai cutii de depozitare, acolo unde voblerele sa fie ordonate pe tipuri constructive si paliere de adancime si mai apoi sa ai cutii de lucru, unde iti alcatuiesti selectii specifice, in functie de apa pe care urmeaza sa pescuiesti si specia sau speciile urmarite.

Aparent e greoi sa lucrezi asa, insa astfel esti sigur ca ai intotdeauna tot ce-ti trebuie la tine, iar in plus ai un contact permanent cu trusele tale, stii exact ce-ti lipseste si ce trebuie sa completezi ori sa elimini.

16 Comentarii »

 • vijelie a scris:

  am mai mult de 300 numai de clean :))))))….

 • vijelie a scris:

  maxim 294 mi-au iesit pe masa aia :))))))) mai cumpara repede cateva sa intri in clubul trepanatilor :)))))))))

 • stefan (autor) a scris:

  mai numara-le o data, poate iti ies.

 • tutu a scris:

  la alea 300 se pun si dublurile,triplurile,etc-urile!!!

 • alex.spiac a scris:

  Le-ai numarat si pe alea din cutie ? :))))

 • Razvan a scris:

  Cu siguranta si treaba asta cu adunatul nalucilor e o forma de dileala ! :))))

 • robeinet a scris:

  deci Lipici avea dreptate, suntem “plecati” rau

 • stefan (autor) a scris:

  bah, io macar nu am asa multe.

 • doru a scris:

  sunt sigur ca ai pus cateva voblere de 7-9 cm la ”clean-biban” ca sa-ti iasa sub 300! Daca Razvan iti zicea ca la 400 esti dus cu capul, iti ieseau 398 🙂

 • neagu silviu a scris:

  Aia cu peste 400 mai au o solutie:divortul.Io deaia tot timpul vand din ele la juma de pret sau mai jos sa nu depasesc cifra fatala.

 • Razvan a scris:

  La vederea primei poze, fiul meu Rares a zis : “Tata, asa vreau sa am eu ! ” 😛

 • Bogdan a scris:

  Esti tare boss ca le-ai intins in living. eu le ascund in masina si am pe sfertul tau

 • PISKI a scris:

  Aruncale in apa ca numai sunt bune

 • Salau a scris:

  Ce inseamna “tixite”? N-o fi cumva ticsite? Sau voi sunteti ortodoxi?

 • alex a scris:

  Conteaza fratilor care sunt cele mai importante voblere !!! poti avea peste 1000 de naluci daca sunt proaste degeaba … Eu am 20 de voblere 100 % sigur ca o sa prind ….. de la salmo , de la ultra light minnow , strike pro … doar firmele , Dar cu ce prind si sunt sigur v-am spus spus doar marca …. o sa mai cumpar poate inca 10 BUCATI maxim … am prins cu asa ceva celan de peste Bucata 2 kg asta e Facebokul meu Alex trache .

 • alex a scris:

  Nu va mai prostiti ca aveti 200 , 300 degeaba , conteaza care sunt cele mai bune naluci dintre ele , Eu am doar 4 tipuri de voblere atat care sunt cele mai bune Voblere …. doar atat . si sunt foarte multumit .

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.