Home » Jurnal de concurs

Cum am castigat Biban Mania 2016

7 iulie 2016 Niciun comentariu Scris de robert

Agitatia cotidiana se opreste brusc joi, in mijlocul saptamanii, cand reusim in jurul pranzului sa ne punem la drum spre Bicaz, locul unde se va desfasura Biban Mania 2016. Partener la aceat eveniment este Stefan Stoica, un prieten, caruia i-am raspuns cu drag invitatiei de a face echipa la acest eveniment.
Doar cand am pornit la drum am fost siguri ca lasam in spate toate grijile de zi cu zi, pe drum am vorbit despre strategii, cum sa pescuim, unde si cu ce.
Odata ajunsi pe malul lacului, constatam cota foarte crescuta a acestuia, ceea ce face din Bicaz lacul cu 1000 de fete, nu de putine ori, datorita variatiilor mari ale cotelor, am intalnit situatii in care locurile marcate pe GPS se aflau acum deasupra mea undeva la 8-12 metri, iar in alte situatii locurile bune se aflau acum la 20-25 metri adancime. Insa cota crescuta aduce cu ea foarte multe probleme de ordin ecologic: pantofi, sandale, cizme, peturi, lemne, lighiane si aproape tot ce vrei gasesti pe suprafata lacului. Deplasarea in astfel de conditii cu barca devine anevoiasa.
Lacul se schimba si odata cu el noi trebuie sa ne adaptam si sa gasim de fiecare data locurile unde stau pestii, lucru deloc usor pe un lac de 32 km lungime.
Vineri intram prima oara pe apa si cu greu reusim sa prindem ceva in primele ore, parca suntem la box in minutele de tatonare. Singurele momente cand reusim sa prindem ceva pestii notabili ( Bibani ) au fost acele cand am pescuit pe gume, pe fundul apei, nereusind mare lucru la voblere sau alte tipuri de naluci intermediare.
Reusim sa ne facem o mica strategie si sa gasim cateva zone fierbinti pe care hotaram sa le abordam inca de la prima ora.

Foto 1

Sambata retraim sentimentele care le provoaca un concurs asupra noastra si inaintea startului emotiile pusesera stapanire asupra echipei, planul era facut, incercam doar sa ne tinem de el.
Startul a fost dat si totul a inceput, barcile dispar in cateva minute din zona startului si fiecare merge in zonele care le-au identificat la antrenamente. Pe locul nostru nu era nimeni si eram deja mai linistiti. Pregatim lansetele, nalucile erau deja armate si lansam, bucuria noastra era justificata, eram singuri pe loc si nici o echipa nu ne flanca, asa ca puteam sa ne mutam in voie oriunde doream in zona noastra. Pestele isi face aparitia destul de repede, dar nu era ce asteptam noi, erau doar bibani foarte mici, care desi aveau 15-16 cm nu depaseau 40-50 gr, era clar ca nu erau pesti pe care ai cautam.
Devenim agitatii, gandurile erau acum „amestecate” de pestele care nu mai era acum in zona. Nu reusim nici cum sa il localizam si plecam de acum spre o alta zona unde prinsesem mai multi pesti de 20 cm undeva la 70-80 gr. Ne-am zis sa mai salvam ce era de salvat, sa mergem la siguranta.
Zis si facut, plecam pe locul cel nou. Surprinzator pestele era acolo si ne astepta, inca de la primele lanseuri reusim sa prindem pesti de care am vorbit, a fost o rafala scurta dar intensa in care am prins 20-30 de pesti intre 18-20 cm. Am facut ceva calcule si cu 300-350 grame erau cu siguranta undeva in partea de jos a clasamentului.
Mai avem doar 2 ore pana la finalul primei manse si mai aveam timp doar de o mutare, trebuia sa fie una inspirata. Incercam un ultim loc, care insa in atrenamente nu a comfirmat. Incepem destul de timizi sa pescuim aici, insa un atac brutal asupra unui Kopyto mic de 3 cm, il trezeste pe Stefan si aud doar atat „Minciog” – intorc capul si vad batul lui Stefan incovoiat semn ca se lupta cu un peste mare. Lupta a durat mai bine de 2 minute, pestele era energic si foarte voinic, reusim sa il punem in barca si eram foarte bucurosii, avea 37 cm si cel mai important -750 gr. Pun pestele in siguranta inapoi in apa si aud imediat cuvantul magic „Minciog”. Stefan era din nou cu batul incovoiat, iar a urmat o lupta, mai scurta de data asta si pestele era in barca, erau ca fratii, cantarul nostru, furat de Stefan din bucataria prietenei ne arata asta, 740 gr.

Foto 2

Zambetele revenisera pe fetele noatre, target-ul nostru a fost atins, 2 mari pe fiecare mansa, urma doar sa realizam asta si maine. Apuc sa arunc si eu guma mea in apa si dupa nici 3 recuperari simt un atac si de data asta este randul meu sa strig „Minciog” nu era unul la fel de reusit ca cei precedenti, dar era frumos, undeva la 250 gr, graba insa ma face sa fortez si la minciog si reusesc performanta de ai rupe gura si nu ne-a mai ramas decat sa ne uitam cum pleaca.
Linistea a cuprins din nou barca, mai aveam doar cateva minute si trebuia sa plecam, la 14.00 trebuia sa fim la punctul de start. Lansam in tacere, ne-am spus „ultimul lanseu”, trebuie sa plecam. Astept sa cada jigul jos dar nu mai apuca asta, a fost infascat de un biban si incepe lupta, era unul frumos, de data asta sunt mai atent si il aducem la barca. Hotaram sa plecam la mal sa fim siguri ca avem timp.

Foto 3

Cum lucrurile mergeu spre bine, pana la urma blestemul lui Ciortan a lovit, elicea motorului nostru a lovit o bucata masiva de lemn si sa deformat, astfel ca ne deplasam cu 20 km la ora spre punctul de start. Ne uitam din 2 in 2 minute si parca locul unde trebuia sa ajungem era tot mai departe. Dupa 43 de minute ajungem in timp si reusim sa punctam pestii. Avem un total de 2033 gr din 5 pesti, asteptam rezultatele si aflam ca suntem pe locul 2.
Imediat incepem sa remediem problemele care au aparut, am indreptat elicea asa cum am putut, , am facut plinul si am pus bateriile la incarcat. Ne-am bagat devreme la culcare si dimineata am stabilit o mica strategie.
Am hotarat sa nu mergem pe locul unde am prins din mai multe motive. Hotaram sa abordam zona unde Jardel si Catalin au castigat mansa.
Ajungem in zona respectiva si ne plasam undeva la 100 metri in stanga lor. Primele lanseuri spre mal nu ne spun ce va urma. Lansez in lateral si ceva ma loveste tare, intep si incepe drilul, insa dupa 2 secunde pestele se elibereaza. Mai recuperez o data si ma loveste din nou, in secunda aceea am stiut ca acolo avem un banc de pesti mari, pesti pe care ii cautam, lupta a fost una foarte frumoasa si lunga, aveam fir de 0,3 si nu am vrut nici o secunda sa fortez, cand a aparut la suprafata amandoi am tacut pana ne-am vazut cu el in minciog, aveam 42 de cm si 1,264 gr. Este recordul meu personal la biban. Stefan mi-a eliberat jigul si mi-a spus sa pescuiesc rapid in zona, amandoi stiam ca mai sunt ceva pesti de talie mare acolo, si asa a fost, in urmatoare 3 lanseuri am avut 3 pesti de talie mare, de fiecare data se striga in barca noastra „Minciog” care rasuna pe toata balta. Tatonam zona in continuare si observam ca bancul a fost plecat sau decimat, hotaram sa plecam sa masuram. La 8.03 noi deja aveam 3,030 gr.

Foto 4
Foto 5

Hotaram sa ne intoarcem la locul faptei, unde constam ca locurile erau ocupate de altii pescari, acesta este momentul in care hotaram sa plecam pe locul unde am prins ieri, mai aveam nevoie doar de un peste. Acesta a venit dupa 30 de minute de cautari. Sincer sa fiu nu stiu cum am reusit sa prindem doar 5 pesti toata ziua, toti de talie mare si foarte mare, fara ca macar sa avem un atac de biban mic, sa tina de noroc ? De abordare ? Nu voi sti niciodata.
La final de mansa am starns 3,853 gr din cei 5 bibani si cu total de 5,886 grame ocupam locul 1 la acest concurs. Ce as putea sa mai spun ? „ Ca le-am dat cu balta in cap”, cum a spus Razvan Ghindauanu ? „Ca le-am amestecat gandurile”, cum tot el s-a exprimat ? Nu, eu raman la pararea ca am pescuit normal cu naluci normale si ca am fost un pic inspirati si am avut un noroc iesit din comun mai ales in mansa secunda.

Foto 6
Foto 7

Legat de organizare si socializare pot sa spun doar atat: Super Fain !!
Poate v-am plictisit cu articolul meu, asa ca plec din nou la pescuit. Va salut!

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.