Home » Jurnal de concurs, Povesti cu pesti

CUPA JAXON-BFF – BICAZ 2015, o noua victorie WSB

2 septembrie 2015 Niciun comentariu Scris de andrei

imag

Dupa primele doua etape reusite, cu un loc 3 in Delta Dunarii la stiuca peIsac, Uzlina, Chiril si un loc 1 la etapa de clean de la Belis, tot ce ne dorim sa facem la Bicaz este sa ne pastram pozitia din clasamentul general, unde echipa Petre & Eugen German si echipa Cristi Dragota & Imreh Csaba sunt la 6 puncte distanta in spatele nostru.

Avea sa fie un concurs foarte greu, pentru ca printre inscrisi se numara si echipe “locale” care cunosc lacul si comportamentul bibanilor de aici foarte bine, fratii Berti (fam. German) petrec an de an la Bicaz foarte mult timp, iar bistritenii sunt relativ aproape, antrenandu-se vehement pana in saptamana premergatoare concursului cat si echipa Ghindaoanu Razvan & Nacu Vasile, care au castigat recent “Biban Mania”

Indiferent de cat de bine cunosteau cei de mai sus lacul anii trecuti, anul acesta practic o luau de la zero, pentru ca lacul este cu cel putin 15-20 sub nivelul cu care eram obisnuiti, trebuind descoperite locuri noi sau zone noi unde bibanii sa fie activi.

Din cauza orelor lungi de condus pana la Bicaz, o decizie inteleapta a fost sa-l las pe Robert Boanta sa se ocupe de antrenamente, alaturi de Ilie Grigorici ( DJ Arnold ), care frecventeaza Bicazul.

Antrenamente oficiale
Concluziile trase in cele doua zile de antrenament de acum 2 saptamani si jumatate trebuiau verificate in cele 8 ore ale antrenamentului oficial. Pentru mine era practic o prezentare a lacului, nemaipescuind decat acum 3 ani aici, si atunci in regim de turist, nu de concurent. Erau cateva locuri care tineau peste mai mult, dar mici si foarte putine locuri unde-si faceau aparitia bibani mai mari de 30cm. Majoritatea erau cu apa adanca.

IMG_2518

Prima zi de concurs
Conform tragerii la sorti, eram a 10-a barca la start. Inaintea noastra este doar o singura barca rapida. Suntem hotarati sa ne punem pe “biserica de la Hangu” daca o gasim libera, crezand ca vom ajunge printre primii in zona, dar ce sa vezi, cu cei 35km/h ai nostri toate barcile mari din concurs au reusit sa ne intreaca, umpland golful de la Hangu. Biserica era libera, asa ca ne pozitionam chiar pe ruinele acesteia, care erau in apa de 8m, inconjurati de apa de 12m adancime. Avem atacuri de la primele lanseuri, iar in primele 10 minute reusim sa prindem un biban mare, 34cm, recuperand cu intreruperi naluca de sub barca, pe un Kopyto de 1″, culoare motor oil, cu un jig de 6g. Mai prinde Robert inca doi bibani si trebuie sa mergem la masuratoare, pentru ca pestii erau cu burtile in sus. Dar la masuratoare nici un arbitru. Acestia au ajuns abia la 7:30 la punctul de masuratoare, la o ora dupa inceperea concursului.

Vazand ca am foarte multe rateuri, pe lansetele echipate cu textil, decid sa pierd 10-15min sa-mischimb firul multifilament de pe lanseta Andrew’s Fishing AF-TK62UL cu un fluorocarbon, care sa fie foarte vizibil, si anume un Sunline FC Sniper BMS de 3lb (0.148mm), o alegere inteleapta, ratand mult mai putini bibani cand am pescuit pe apa mai adanca de 5-6 metri.

Dupa prima masuratoare, mai facem o pescuiala pe “biserica” si mai punctam cu cativa bibanei, dar nimic consistent. Nu mai insistam mult, pentru ca deja era pierdere de vreme si rezultatele nu se vedeau. Aveam totusi nevoie de 20 de pesti pana la sfarsitul mansei, dintre care cat mai multi mari, trecuti de 20cm. Unul mare aveam deja, asa ca trebuia sa ne punem iar pe treaba. Pe Robert il apuca foamea, asa ca ne lasam in vant, chiar de la punctul de masurare de la Hangu, pescuind amandoi, Robert incercand sa infulece printre lanseuri cate-o bucata de sandvich. De mentionat ca acum pescuiam pe o zona pe care nu am pescuit nici in antrenamentul oficial, si nici Robert sau Ilie in antrenamentele de acum 2 saptamani. O deriva la “feeling”, daca putem sa-i spunem asa :).  Jiguri de 5-7g, lansate diagonal in fata barcii si jiguite mereuas, pentru a acoperi cat mai multa apa. Nu trec 10 minute ca Robert este in dril cu un biban mare, 31cm. Eu ca noroc ca nu eram lansat si ma pregateam sa iau minciogul, cand observam amandoi ca in spatele bibanului prins era unul si mai mare. Lansez scurt, cu un shad Mann’s de 6cm (la momentul respectiv era cea mai mare naluca montata), jiguiesc de doua ori si suntem ambii in dril, 31cm si 34cm, asa scurt. Mai pescuim putin pe zona respectiva si mai prindem unul de 19cm, dupa care se taie, asa ca mergem din nou la masurat, unde arbitrii mirati ne intreaba daca am uitat ceva… trecand nici 10-15minute de cand am plecat.

IMG_2530

IMG_2521

Gata nu mai pierdem timpul in deriva, mergem pe locurile de siguranta sa ne facem cei 20 de pesti.

Pentru noi si biserica era loc de “siguranta”, ca de aceea am mers tinta acolo, dar nu a tinut pestii pe care i-au gasit baietii in antrenamente.

Asa ajungem pe pragul de la 8 la 13m din Izvorul Alb, unde pana la 11:45 reusim sa ne facem norma de 20 de pesti, cu inca un biban  de 29 cm prins in aceeasi maniera ca si primul, si anume recuperand de sub barca cu intreruperi, stiind ca oricand pe acea recuperare poti fi surprins de un biban, de cele mai multe ori mai mare decat media din acea zona. Tinand cont ca avem 20 de pesti, din care 4 bibani  mari, ne relaxam si decidem sa mergem sa cautam locuri noi pentru a doua zi. Astfel decidem sa pescuim mult mai bine zona unde am prins la primele ore cei doi bibani mari, pana la sfarsitul mansei, indiferent ca prindem sa ca nu mai prindem vreun peste pana la sfarsit.  Ne simteam destul de confortabili cu capturile pe care le aveam incat sa credem ca vom sfarsi in primii 5 dupa prima zi de pescuit.

Eu am pescuit pe aceasta zona noua, in apropiere de Hangu cu gume de peste 5cm, in speranta ca mai gasim un biban mare, dar in afara de cateva atacuri centralizate pe anumite zone, nu am mai prins nimic. Era absolut suficient cat sa ne dea un punct de pornire duminica dimineata, in a doua mansa, mai ales ca era o zona pe care nu o pescuise nimeni pana acum.

Intamplarea face ca am reusit o pozitionare pe primul loc, dupa prima zi de pescuit…

11924543_1031231340245001_1012342171056430163_n

A doua zi de concurs
Sau ziua sanselor “neratate”… a fost un lung sir de norocuri si ghinioane, unele mai calculate sau mai putin calculate…

Planul de bataie pentru duminica este clar… daca prindem “biserica de la Hangu” libera ne pozitionam iar acolo, daca nu, incepem pescuitul la locatia nou descoperita, dupa care mergem pe zonele care au dat peste mare in antrenamentele lui Robert cu Ilie si apoi pe zona de “siguranta” de la Izvorul Alb.

Duminica am fost cea de-a 22-a barca care a luat startul. Era clar, toate barcile vor fi pozitionate pana ajungem noi la Hangu. Bineinteles ca biserica era ocupata de fratii German si de Laurentiu Andronic, am incercat noi o pozitionare, dar nu era viabila, asa ca am facut asa cum am decis cu o seara inainte, si am intrat pe locatia cea nou descoperita. O limba de nisip cu structuri, care dadea peste pe o zona lata de aproximativ 200 metri. Aici apa avea intre 1.5 si 4.5 metri adancime, asa ca dupa o survolare rapida cu gume, foarte hotarat mi-am montat un HMKL DR33 pe o lanseta si un OSP Dunk 48SP pe cealalta. Dupa nici 10 lanseuri am prins rapid doi bibani puctabili. Monteaza si Robert un HMKL 33DR si mai completeaza si el lista de capturi… pana la ora 8-8:30 aveam deja 10 bibani punctabili, din care cativa erau de 18-19cm. Eu, dupa ce am observat o multime de bancuri de obleti mari, am montat pe lanseta pentru naluci mari, un Andrew’s Fishing medium light un HMKL Shad 65 MR, care ajunge si la 3-3.5 metri adancime pe lanseuri mai lungi. Oricum bancurile de albitura erau undeva intre ape, intre 1 si 4 metri adancime. Am insistat cat am insistat si cu acesta, dar fara rezultate imediate, asa ca l-am lasat sa se odihneasca, in ideea ca ne vom face rapid cei 20 de pesti si voi avea apoi timp sa pescuiesc cu el dupa bibani mai mari pana la sfarsitul mansei.

Eram deja destul de stresati si ne-am hotarat sa mergem sa ne facem norma de 20 de bibani, pentru a sta linistiti mai apoi si sa putem pescui pe locurile cu bibani mari. Plecam iar pe pragul de la 8 la 13m de la Izvorul Alb, unde dupa ce am insistat sa nu masuram acum (Robert dorea sa masuram, ca sa vedem ce s-a mai prins prin zona), avand bibani prinsi din apa de pana in 4metri. Dupa 10 minute de la pozitionare, vedem un oblete cum sparge pelicula apei asemeni unui delfin disperat, ne-am dat seama ca asistam la o rapeala de biban mare. N-am stat pe ganduri, am pus mana pe lanseta cu voblerul mare, lansez cat de tare pot, undeva cu 1 metru  dincolo de rapeala, scutur voblerul de doua ori, pentru a nu cobora foarte jos si pentru a atrage atentia rapitorului,dupa care recuperez liniar doua ture de manivela, moment in care am un atac nebun. Este mare… un biban de 33cm, pe care daca nu aveam voblerul montat sau daca masuram, cu siguranta nu-l prindeam cu micro gumele pe care le aveam montate pe celelalte doua lansete.

IMG_2540

Acum ne relaxam iar si ne concentram sa ne prindem norma de 20 de bibani. Robert prindea constant la un pilker de la Tase, o culoare movalie, asa ca eu am insistat in continuare pe gume de talie medie (3-4cm), in sparenta ca mai prindem cel putin unu mai mare. La al 15lea biban care-l ataca pe Robert la pilker, in urma lui un biban mai mare de 25cm… il tine in apa suficient cat eu sa lansez, dar degeaba, pentru ca am speriat si bibanul agatat in pilker si bibanul mare. Asa ca Robert a ramas cu pilkerul gol… si eu cu buza umflata. Robert avea frecventa destul de buna la acel pilker, asa ca nici prin cap nu mi-a trecut sa insist cu altceva decat cu voblere mari de adancime si gume, pana s-a taiat la un moment dat undeva pe la ora 11:30. Atunci am montat si eu unul asemanator. Pentru ca mai avmm nevoie de 2 pesti pentru a reusi sa ne facem norma. Mai prind eu unul la pilker, si incepe disperarea, pentru ca era deja ora 13:00 si nu ne-a mai intrebat nimeni cum ne cheama… Mai avem nevoie de un peste si nu reusim nicicum sa-l prindem.

Am observat ca niste concurenti (“Tofan”) prind undeva in preajma malurilor la Izvorul Alb, unde s-a tulburat apa de la balaceala oamenilor si de la vaci. Printre timbrele pe care le prind erau si punctabili, asa ca ne hotaram sa abordam zona respectiva, cu intentia de a pleca la 13:30 daca nu prindem nimic punctabil pana atunci, pe locul unde am prins de dimineata. Dupa cativa bibani sub masura si unul scapat in aer, ratand barca cu 1cm… Boanta intra in panica si insista sa plecam, eu insist sa NU… si sa stam macar pana la 14:00, ca suntem pe pesti, si pana la urma tot prindem unu de masura.

Eu trec iar pe vobler, mai mic de data aceasta, pentru ca mai avem nevoie de un singur peste punctabil.  Robert insista pe gume. Mai prind unu, mai ratez vreo doi, si Robert nu mai are rabdare, trebuie neaparat sa plecam, cu toate ca avem activitate… Ridic motorul electric, Robert se pune in pozitie de plecare, porneste motorul, iar eu, parca de-al dracului mai lansez pe sub mana 2-3 metri cu voblerul, parca de ciuda ca plecam de pe pesti, si minune… ma mai loveste un biban de 16cm cu motorul termic pornit. Robert uimit, eu si mai uimit…  strigam ca nebunii de bucurie… avem 20 de pesti si astazi, din care unul peste 30cm si mai multi peste 17… 100% stam bine, cel putin ne gandim ca suntem in primii 5, in a doua mansa, asa ca sansele sunt foarte mari sa prindem primele doua locuri de pe podium.

Conform clasamentului celei de-a doua manse am iesit pe locul 3, dupa echipa Octavian Torescu & Adrian Culea, care astazi au prins 4 dungati de peste 30 de cm, si echipa Marius Codarcea & Mircea Pintea, care au o medie a capturilor mai mare decat a noastra.

11949145_970449669687699_8036833051829815656_n

Astfel finalizam concursul pe locul 1, urmati de echipa Octavian Torescu & Adrian Culea si fratii Popescu Cristian si Cornel pe locul 3, cu cea mai mare captura adjudecata de Marc Radu & Cucea Adrian.

11960162_970449679687698_5468780760456677189_n

Una peste alta au fost un concurs foarte dificil, din punctul meu de vedere cel mai dificil de pana acum, dar foarte bine organizat. Pestii au fost de gasit, in functie de zone, de la apa de 0.5m pana la 13-14m. Trebuia doar sa te mulezi in functie de locul pe care erau prezenti cu naluci mai grele sau mai usoare, mai mari sau mai mici, dupa caz. Spre deosebire de Belis, paletarul nalucilor prinzatoare a fost mult mai mare si diversificat.

DSC06623

DSC06618

DSC06608

DSC06600

DSC06599

SPONSORI OFICIALI: Neumarkt, Best For Fishing, DonCafe
PARTENERI: AVPS Lupul Cenusiu, Fishing & Hunting, Rapitori Mania, Pescuitul Pentru Toti

Echipamentul folosit in aceasta etapa:

Sava Andrei: 

Lansete: Andrew’s Fishing AF-TK62UL custom casting, prelungit la 6’8″,  Matagi AWR-602LL custom casting si Andrew’S Fishing AF-TK66ML custom casting, prelungit la 6’8″

Mulinete: Aldebaran BFS XG tambur bait finesse KTF si angrenaje de 7:1, Aldebaran BFS XG cu tambur bait finesse Avail Honeycomb si angrenaje 6.2:1, Aldebaran 51 2015 cu tambur bait finesse KTF. 

Naluci prinzatoare: Kopyto 1″, HMKL Crank 33DR, HMKL Shad 65MR, OSP Dunk 48SP, Mann’s 6cm, HMKL Alive Coby, Reins, Pontoon 21

Robert Boanta:

Lansete: Andrew’s Fishing AF-TK62XUL custom spinning, UMBX-S700L custom spinning si Megabass Orochi Evolution F4st-69RSDTi

Mulinete: 2x Daiwa Luvias 1003 si Daiwa Certate 1003

Naluci prinzatoare: Kopyto 1″, HMKL Crank 33 DR, Reins, HMKL Alive Coby, Lucky John Tioga, Pilker Tase

Lasati un comentariu

Adaugati comentariul mai jos, sau trackback de pe site-ul tau. Te poti abona la comentarii via RSS.