Naluci, strategii pentru victoria de la Cupa Belis 2015
Dupa un antrenament dezamagitor, cu doua saptamani inainte de concurs, dar nu fara folos, aveam mici sperante pentru concursul de la Belis. Practic nu am tras nici o concluzie, in afara de cateva locuri unde am avut niste atacuri, si o zona unde am gasit grupat un banc enorm de cleni.
In ceea ce priveste nalucile, nu am concluzionat nimic, pentru ca nu am avut din ce, ramanand cu vre-o 20-30 de naluci selectate pentru antrenamentul oficial. Cam “putine” :D.
Din punctul meu de vedere pentru o reusita intr-o etapa de clean, in primul rand conteaza identificarea zonelor fierbinti, adica zonele care tin peste, daca se poate ca aceste zone sa fie cat mai aproape una de alta, cu atat mai bine, pentru ca timpii de deplasare dintre locuri sunt foarte mici. Dupa identificarea acestor zone, pasul urmator este identificarea preferintelor culinare, care pentru un concurs nu trebuie doar sa prinda peste, ci trebuie sa prinda peste foarte bine.
Sa zicem ca anumite zone le-am identificat la antrenamentele neoficiale, desi nu eram foarte convinsi ca e ce trenbuie, prinzand 6-8 cleni punctabili/zi, pe care urma sa le retestam la antrenamentul oficial de vineri. Asa am si facut, am mers punctual si am testat. Se pare ca zonele pe care le-am identificat inca tin peste, ceea ce e un semn bun, asa ca ne-a mai ramas sa identificam nalucile care prind “FOARTE BINE”, nu doar bine.
Antrenamente oficiale
La antrenamentele oficiale de vineri 31 iulie 2015 am identificat ca si preferinte in meniul clenilor voblere deep diver de 3.5-4cm, care ajung la 2-4 metri adancime cat si cateva naluci de suprafata care puncteaza unde clenii se perinda chiar prin buza malurilor. Intamplarea face ca in antrenamente nalucile mari ne-au adus doar cleni mici, in timp ce nalucile mici ne-au dus cleni mari.
Nalucile deep diver prinzatoare sunt dupa cum urmeaza: HMKL Crank 33DR (evolutie 1.5-3m), OSP Dunk 48SP (acesta evolueaza chiar si la 4m adancime), Dorado Blagier 3.5 sinking (pana la 2.2m adancime) si Goldy Fighter de 3.5cm supralestat cu doua alice de plumb pentru a evolua mai adanc de 2m.
In ceea ce priveste nalucile care au dat rezultate in apropierea malurilor: Rapala Countdown 2cm, culoare T, un vobler A.SAVA de 2.5cm creat cu ani in urma si cateva Ugly Duckling de 3cm. Repet acestea sunt nalucile care prindeau peste foarte bine, nu bine, pentru ca am mai prins si cu alte naluci, dar nu aveau randamentul celor mentionate mai sus.
Ziua 1 de concurs
Ei, lucrurile aveau sa se schimbe inca de la prima ora, care a inceput cu un frig de 7 grade, ceata si vant destul de puternic, ceea ce probabil a dezactivat clenii din apropierea malurilor. Pe noi ne-a dezactivat clar, chiar si cu toate hainele pe noi. Eu am inceput sa pescuiesc cu HMKL Crank 33DR, pe cand Robert cu Countdown-ul de 2cm, pentru a verifica daca mai sunt cleni in zona malurilor. Am prins rapid 5-6 cleni la acel deep diver, dar in maluri inca nu era nici o activitate. Pe toti i-am prins la cel putin 10-20m de mal, dar un lucru foarte important, erau cleni trecuti de 25cm. Am batut malul insorit inca de la prima ora, mal pietros, cu foarte multe structuri in apa.
Am mai batut aceasta zona de 2 ori, pana nu a mai dat randament, dupa care am trecut pe malul umbrit, unde stiam ca sunt prezenti cleni mai mici, la limita punctabilitatii. Soarele urca destul de rapid pe cer, vantul s-a mai potolit, apa era limpede, asa ca eu am inceput sa pescuiesc cu Dorado Blagier de 3.5cm, care are o fibratie mai discreta decat HMKL-ul DR, si am continuat sa insist cu acesta, in timp de Robert a pus A.SAVA-ul cu care am punctat si in antrenamente si a inceput sa curete malul de clenuti. Eu prindeam mai rar, dar prindeam si eu cu deep diverul. Am reusit sa numaram 12 pana s-a intors unul cu foalele in sus si a trebuit sa alergam la masuratoare. Acolo ne intalnim cu Bogdan Cheta si Fane Bondrea, care masurasera deja 13. Va dati seama ce era in mintea noastra. Se prinde bine peste tot, e clar, trebuie sa facem cei 20 de pesti si apoi sa crestem dimensiunea clenilor. Asa ca dupa masuratoare ne intoarcem direct la zonele de “gradinita”, unde prindeam cleni la limita punctabilitatii. Aici dupa inca 1.5 ore reusim sa facem cei 20 de cleni punctabili. Era ora 11:30 si aveam deja numaratoarea. A sosit vremea sa crestem dimensiunea clenilor de pe hartie… Noi eram ferm convinsi ca foarte multe echipe au deja cei 20 de cleni. Nici prin cap nu ne trecea ca eram singura echipa care a convins 20 de pesti punctabili.
Eu am trecut pe OSP Dunk 48SP, un vobler mai maricel, care se lanseaza cat vezi cu ochii si coboara cu cel putin 1m mai jos decat cu ce am pescuit pana acum. Am vizat sa il trec pe langa toti trunchii cazuti in apa, incercand sa ating ramurile din zona de 2-4metri adancime. Am avut noroc ca nu s-a agatat. Aici surveneau atacurile clenilor. Am reusit sa capturez si unul de 35cm, si inca vre-o doi care sa inlocuiasca din clenii micuti prinsi la “gradinita”. Robert a inlocuit si el cativa cleni cu Goldy Fighter de 3.5cm supralestat, intr-un focar identificat la antrenamente, unde sub pelicula apei, undeva la 10 metri de mal era un brad scufundat cu totul, care nu puteai sa-l identifici decat daca ai trecut din greseala peste el candva. Trebuia sa lansam dincolo de brad , de-o parte si de alta a acestuia, in asa fel incat sa-i atingem cu nalucile coronamentul. Aici surveneau atacurile, asa ca in ultimele 20 de minute am mai schimbat 4 dintre clenii cei mici cu cleni mai rasariti de 22cm.
Asa se face ca in prima zi am prins undeva la 30 de cleni punctabili, din care doar 26 masurati. Majoritatea la crankuri mici cu barbete supradimensionate sa coboare in zona de confort a clenilor.
Iesiti la mal, am descoperit cu stupoare ca eram singura echipa care a punctat cu cei 20 de cleni. Nu ne-a venit sa credem ca sa fim sinceri, asa ca n-am pescuit relaxati nici o clipa, chiar si dupa primii 20 de cleni punctabili.
Ziua 2 de concurs
Stiam cu siguranta ca lucrurile aveau sa se schimbe. Locurile care au dat cleni in prima zi, sunt acum pe minus cu cel putin clenii care au punctat, care au fost eliberati la locul de masuratoare. Era evident ca vom aveam capturi mai rare in a doua zi. Daca in prima zi, toti clenii i-am prins pe echipament de baitcasting cu monofilament, astazi inca de la prima ora mi-am dat seama ca ceva nu e in regula. Am pierdut in primele 20 de minute celputin 4-6 cleni, timp in care Robert a prins vre-o 4, dar era cu lanseta echipata cu textil. Efectiv nu mai atacau ca si in ziua precedenta, si nu se agatau nicicum pe acelasi echipament. Putin sceptic, am trecut pe un echipament de baitcasting mai finut, dar cu un textil foarte subtire, fara inaintas. Motivul pentru care dadeam fara inaintas era o alga maronie din apa care se prindea pe fir. Monofilamentul trebuia curatat in permanenta, pe cand daca foloseam un textil extrem de subtire, acesta se pare ca taia destul de bine aceste alge, incat sa nu se prea adune pe fir.
N-au trecut 20 de minute ca am si punctat la urmatorul atac. Era abia agatat, dar era un clean in barca, nu unul scapat pe drum. In primele ore am pescuit in paralel, eu la Dorado Blagier si Robert la HMKL Crank 33DR. Inca 20 de minute si am mai punctat cu unul. Se pare ca rezultatele apar pe echipamentul cu textil. Mai reusesc sa prind unul, dupa care se taie cu totul. Am mai avut cateva atacuri, adieri, si cativa cleni dezgatati, dar nu am mai reusit sa punctam cu nimic. Majoritatea clenilor i-am prins in afara zonelor in care am punctat in prima zi de concurs, ceea ce era de esteptat.
Pana la pranz reusim sa punctam cu doar 7 cleni. Moment in care decidem sa mergem sa verificam “cotetul” cu bradul scufundat, de unde am ciupit 4 cleni cu o zi mai devreme. Aici era clar… daca avem atacuri la primele maini merita sa insistam cateva treceri, daca nu avem nici un atac, atunci plecam in viteza maxima. Pe langa acesta mai aveam cateva zone in care vroiam sa ne oprim, si pentru final ne-am lasat o portiune de mal care nu a dat rezultate in antrenament si pe care nu a pescuit nimeni pe perioada concursului. Aici erau 4-5 brazi proaspat cazuti in apa, cu coronamentul verde, intact. Bineinteles ca bradul nostru scufundat nu da rezultate, asa ca ampierdut o ora doar cu deplasarea. Mai testam rapid si restul zonelor care credeam ca ar tine pesti si in ultimele 50 de minute mergem pe locul “de siguranta” daca putem sa-i spunem asa, desi era un loc netestat, clenii s-au activat peste tot din cauza vantului, pentru ca de la toti concurentii am auzit ca a inceput sa se prinda, mai putin noi.
Dupa cum spuneam, ajungem pe zona de siguranta, unde, chiar in drept cu primul brad cazut in apa prind un clean, mai am un atac, prinde si Robert unul, mai scapa inca doi. Acesta era un mal de pamant, nu mai era pietruit ca si zonele care au dat rezultate pana acum, oarecum atipic decat ce am pescuit pana la aceasta ora. La urmatorii doi brazi cazuti in apa mai punctam, si uite asa pana la sfarsitul mansei capturam 6 cleni de masura pe aceasta zona, pe care am reusit sa o survolam de 3 ori.
Unul dintre clenii punctabili era de exact 20cm, acesta trebuia masurat atent caci altfel iesea cu cativa milimetri sub linie. Binainteles ca arbitrii, isterizati si grabiti sa plece acasa, inainte sa reusim sa vedem si noi cat e de lung nervosi si iritati din cauza soarelui, si cum ca nu-i credem ca nu are cei 2cm, pe care i-am masurat, l-au aruncat rapid in apa : “Nu ma intereseaza, ne grabim si noi acasa. Aruncal! ” striga arbitrul cu fisa in mana. Moment in care arbitrul care masura il arunca pe spate in apa … Sincer, nu mi-a venit sa cred ce-mi vedeau ochii. Daca va mai spun ca unul din argumentele invocate pentru care trebuia sa-i credem pe cuvant ca pestele nu avea 20cm, a fost varsta… Adica daca eu sunt mai in varsta si spun ca e asa, inseamna ca asa este, ca pe vremea triburilor, cand cei in varsta erau cei invatati, maturați de viata. Clar mi-am iesit din pepeni, in conditiile in care acel peste putea face diferenta dintre podium sau nepodium… Intamplarea face ca acel peste nu conta decat la locul in mansa doi, dar putea fi cu totul diferit, fiind concursuri a caror soarta a fost decisa de 1-2cm, nu de un peste de 20cm.
Asa ca am punctat cu doar 5 cleni , un total de 12 pesti punctabili in mansa doi. In cea de-a doua mansa toti clenii i-am prins exclusiv la deep divere: Dorado Blagier, HMKL Crank 33DR si OSP Dunk 48 SP(acesta doar unde coronamentul brazilor intra mai adanc de 2-3 metri in apa). La cati cleni s-au prins in ultimele 2-3 ore din mansa, am crezut ca vom fi pe nicaieri cu cei 12 pesti ai nostri5, dar se pare ca faptul ca i-am prins pe cei 7 la prima ora a fost de mare ajutor, reusind un loc 4, dupa fratii German, cu Adi Spiac si Smesan pe locul 1 cu 17 pesti prinsi in cea de-a doua mansa si Fane Bondrea si Bogdan Cheta pe locul 2 cu 15 pesti in a doua mansa.
Cu aceasta ocazie multumim organizatorilor, Aqua Fishing Club, Best Friends Fishing Club si Ligii Romane de Spinning, cat si sponsorului oficial Neumarkt, dar si partenerilor: Fishing & Hunting, Rapitori Mania, Pescuitul Pentru Toti, Don Cafe, Parcul National Apuseni si Normark.
Echipamentul folosit in aceasta etapa:
Sava Andrei:
Lansete: Andrew’s Fishing AF-TK62UL custom casting, prelungit la 6’8″, Matagi AWR-602LL custom casting si Andrew’S Fishing
Mulinete: Aldebaran BFS XG tambur bait finesse KTF si angrenaje de 7:1, Aldebaran BFS XG cu tambur bait finesse Avail Honeycomb si angrenaje 6.2:1
Robert Boanta:
Lansete: Andrew’s Fishing AF-TK62XUL custom spinning, St. Croix Avid 6’6″ Light Custom si Matagi T-Russel TR69 Super Ajax Custom
Mulinete: 2x Daiwa Luvias 1003 si Daiwa Certate 1003
Naluci prinzatoare: Dorado Blagier 3.5cm, HMKL Crank 33 DR, OSP Dunk 48SP, Goldy Fighter, Ugly Duckling 3cm Sinking si Rapala Countdown 02.
Lasati un comentariu